409/2009. (XII. 17.) Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testületi határozat
Tárgy: Balatonalmádi Város Önkormányzata 2010. évi költségvetési koncepciója

 

Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2010. évi költségvetésének koncepcióját a következőkben határozza meg:

 

1.         Elsődleges az intézmények és a Polgármesteri Hivatal működőképességének biztosítása, a korábban felvett hitelek törlesztő-részleteinek és kamatainak fizetése, az elnyert pályázatokkal megvalósítandó fejlesztések befejezése, felhalmozási célú pályázatok önrészének biztosítása és az egyéb kötelezettségek teljesítése.

 

2.         A költségvetési terv összeállításánál alapvető szempont a pénzügyi egyensúly megteremtése. A költségvetést a ténylegesen szükséges összegek alapján kell elkészíteni. A tervezés során feltárt bevételi többleteket, illetve kiadási megtakarításokat a hiány csökkentésére kell fordítani.

 

3.         A Polgármesteri Hivatal és az intézmények a 2010. évi költségvetésüket a következők figyelembe vételével tervezhetik:

 

3.1.      Az intézmények és a hivatal - Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár kivételével - működési bevételeiket a 2009. évi eredeti előirányzat legalább az ÁFA változás  és az előző évi infláció (előrejelzés szerint 4,5 %) növelésének figyelembevételével kötelesek tervezni (kivételt képez a feladat csökkenés miatti bevétel kiesés).

Az önkormányzati strandok belépőjegyeit legalább 10 %-os növeléssel kell tervezni.

(a koncepció 6%-os volumenváltozás mellet 10 %-os árváltozással számolt)

A helyi adók (idegenforgalmi adó kivételével) tekintetében a 2009. évi mértéknek megfelelően kell tervezni.

Az idegenforgalmi adó mértéke 380 Ft/vendégéjszaka mértékről 400 Ft /vendégéjszaka mértékre emelkedik.

A Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár számára biztosítja, hogy a könyvtári hotspot internet szolgáltatást 2010. január 1-től ingyenesen nyújtsa.(273/2009.(IX.03) Öh.)   (A koncepció a térítés ellenében történő szolgáltatásnyújtással számolt)

 

3.2.      Az intézmények jogszabályban meghatározott köre a személyi juttatások előirányzatában a keresetbe tartozó juttatások bázis évi előirányzatának 2 %-át költségvetésükben tervezik.

 

3.3.      Az intézmények a pótlékokat a költségvetési törvényben meghatározott pótlékalap figyelembe vételével, a jelenlegi mértéknek megfelelően tervezik.

                                     

3.4.      A melegétkeztetésre jogosító étkezési utalvány összegét 12 e/Ft/fő/hó -val tervezik a hivatal és az intézményi munkavállalók részére (a közhasznú, közcélú és idényjelleggel foglalkoztatott munkavállalók kivételével).

 

3.5.      Az intézmények és a hivatal a dologi kiadási előirányzatukat az élelmezési kiadások kivételével

-         a 2009. évi eredeti előirányzat a 2009. évi elvont dologi keret 50 %-ával történő emelésével (ez kerül bázis előirányzatként meghatározásra),

-         a 2009. évi ÁFA változásának hatásával (a koncepció ezzel számolt),

-         a rehabilitációs hozzájárulás hatásával (a koncepció ezzel számolt),

-         a személyi juttatásokat terhelő kifizetésék hatásával (a koncepció ezzel számolt),

-         a feladatok növekedésének hatásával - Györgyi Dénes tornaterem, szökőkút működési kiadásai (a koncepció ezzel számolt),

 

Az élelmezési kiadásoknál a tényleges árváltozás hatásával kell számolni.

                  

3. 6.     A társadalom- és szociálpolitikai juttatások (segélyek) összege a 2009. évi szintnek megfelelően tervezendő 2010. évben.

 Azzal az eltéréssel, hogy az eseti és pénzbeni gyermekvédelmi ellátás összegét 4.400 e/Ft-ról 5.000 e/Ft-ra emeli.

 

4.            A Szociális Alapszolgáltatási Központ 2010. évi engedélyezett létszámát – a növekedő feladatellátás miatt - 37 fő-ben állapítja meg. (2009. évi engedélyezett 29 fő)

 

5.       A Balatonalmádi Városgondnokság engedélyezett létszámát 46,5 fő-ben (2009. évben 41,5 fő)  állapítja meg, melyből a közcélú foglalkoztatott engedélyezett létszám 20 fő (2009. évben 15 fő).

 

6.             A társadalmi szervezetek és egyéb szervezetek támogatása a mellékelt 3.1. számú melléklet szerint tervezendő.  

         

            Azzal az eltéréssel, hogy a  

-         Civil szervezetek támogatása    1.500 eFt

-         Médiatámogatás                                  5.000 eFt

támogatási összeggel szerepeljen.

 

          Ezzel egyidejűleg a Turisztikai Egyesülettel a TDM pályázat önrészét egyeztetni, pontosítani kell.

    

7.             Balatonalmádi Város Önkormányzata 2010. évben a Balatonalmádi Német Kisebbségi

Önkormányzat támogatását 80 e/Ft -ban állapítja meg. (2009. évben 80 e/Ft volt)

 

8.             Idegenforgalmi Alapot a 2010. évi költségvetésben - költségvetési lehetőségeinket -

figyelembe véve nem tervez az önkormányzat, azzal, hogy az Idegenforgalmi Alap

bevételét képező összeget a felhalmozási célú pályázati önrészként kell tervezni.

 

9.             A 2010. évi költségvetés felhalmozási célú kiadásainak tervezésénél a 4. számú mellékletben szerepeltetett feladatokat kell figyelembe venni.

 

10.              A 2010. évi költségvetés eredeti előirányzatai között az önkormányzat tervezi a 2009. évi felhalmozási célú kiadások fel nem használt előirányzatait, melyek fedezetét a 2009. évi pénzmaradvány igénybevétele képezi.

Az önerős útépítés alapjául figyelembe vételre kerülő költségvetési főösszegbe ez az összeg nem számít bele.

 

11.       A pályázati forrással megvalósuló – aláírt támogatási szerződések esetén - beruházások és felújítások kiadási és bevételi előirányzatait a 2010. évi költségvetésben az eredeti előirányzatok között kell tervezni.

Az önerős útépítés alapjául figyelembe vételre kerülő költségvetési főösszegbe ez az összeg nem számít bele.

 

12.       A műfüves pálya megvalósítását 2010. évben az önkormányzat nem tervezi.

 

13.              A 2010. január elsejétől átvételre kerülő sportpálya működtetési kiadásait és bevételeit a Balatonalmádi Városgondnokság 2010. évi költségvetésében kell tervezni.

 

14.              A Veszprém Megyei Önkormányzat - a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium 2010. évi működéséhez történő – támogatására a 2010. évi költségvetés tárgyalásakor visszatér. 

 

15.              Balatonalmádi Város Önkormányzat 2010. évi költségvetése maximum 100.000 e/Ft-os hiánnyal tervezhető.  (Az Egészségügyi Központtal kapcsolatos további kiadás fedezete ezen felül értendő)

 

16.       Balatonalmádi Város Önkormányzatának Gazdasági Bizottsága Balatonalmádi Város Önkormányzatának 2010. évi költségvetési koncepciójával kapcsolatban javasolja a Képviselő-testületnek, hogy a Balatonalmádi, Töltés u. 6. szám alatti ingatlan értékesítése érdekében az Alkotmánybíróságtól kérjen törvényességi felülvizsgálatot.

 

 

 

 

« Vissza
Vissza a főmenübe