395/2011. (XII. 15.) Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testületi határozat
Tárgy: Balatonalmádi Város Önkormányzatáank 2012. évi költségvetési koncepciója

Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2012. évi költségvetésének koncepcióját a következőkben határozza meg:
 
1.        Elsődleges az intézmények és a Polgármesteri Hivatal működőképességének biztosítása, a korábban felvett hitelek törlesztő-részleteinek és kamatainak fizetése, az elnyert pályázatokkal megvalósítandó fejlesztések befejezése, felhalmozási célú pályázatok önrészének biztosítása és az egyéb kötelezettségek teljesítése.
 
2.         A költségvetési terv összeállításánál alapvető szempont a pénzügyi egyensúly megteremtése. A költségvetést a ténylegesen szükséges összegek alapján kell elkészíteni. A tervezés során feltárt bevételi többleteket, illetve kiadási megtakarításokat a hiány csökkentésére kell fordítani.
 
3.         A Polgármesteri Hivatal és az intézmények a 2012. évi költségvetésüket a következők figyelembe vételével tervezhetik:
 
3.1.      Az intézmények és a hivatal működési bevételeiket a 2011. évi eredeti előirányzatból kiindulva legalább az előző évi infláció mértékével (előrejelzés szerint 3,8 %) kötelesek növelni, ez alól kivételt képez a feladat csökkenés miatti bevétel kiesés.
Az önkormányzati strandok bruttó belépőjegyeit legalább 10 %-os árváltozással kell tervezni. (a koncepció 10 %-os árváltozással számolt)
A helyi adók a Képviselő-testület 2011. december 15-én tartott ülésén elfogadott adórendelet figyelembevételével kerülnek tervezésre a 2012. évi költségvetésében.
 
3.2.      Az intézmények jogszabályban meghatározott köre a személyi juttatások előirányzatában a keresetbe tartozó juttatások bázis évi előirányzatának 2 %-át költségvetésükben tervezik.
 
3.3.      Az intézmények a pótlékokat a költségvetési törvényben meghatározott pótlékalap figyelembe vételével, a jelenlegi mértéknek megfelelően tervezik.
                         
3.4.      A Balatonalmádi Városgondnokság és a gazdálkodási körébe tartozó intézmények az étkezési utalvány összegét 5 e/Ft/fő/hó –val, egyéb kedvezményesen adózó béren kívüli juttatást pedig 7 e/Ft/fő/hó – val tervezik a munkavállalók részére (a közfoglalkoztatásban résztvevő és a szezonális jelleggel foglalkoztatott munkavállalók kivételével).
 
            A Polgármesteri Hivatal a 2012. évre meghatározásra kerülő cafetéria kerettel tervez a 2012. évi költségvetésben munkavállalói (közfoglalkoztatottak kivételével) részére.
 
            A Polgármesteri Hivatal a strandi munkavállalók részére az étkezési utalvány összegét 5 e/Ft/fő/hó – val, egyéb kedvezményesen adózó béren kívüli juttatást pedig 7 e/Ft/fő/hó – val tervezi, a strandi szezonálisan foglalkoztatottak részére (közfoglalkoztatottak kivételével) az előbbi juttatás 50 %-át tervezi.
 
3.5.      A közalkalmazotti és a strandi foglalkoztatottak körében tervezésre kerülő kedvezményesen adózó személyi juttatások után, valamint a köztisztviselői körben tervezésre kerülő cafetéria keret után fizetendő EHO tervezésre kerül a 2012. évi költségvetésben.
 
3.6.      A reprezentációs kiadások és az üzleti ajándék után fizetendő kifizetői SZJA és egészségügyi hozzájárulás a 2012. évi költségvetésben tervezésre kerül.
 
3.7.      Az intézmények és a hivatal a dologi kiadási előirányzataikat az élelmezési kiadások kivételével
-         a 2011. évi eredeti előirányzatból kiindulva az ÁFA változás növekedésének hatásával, valamint a közüzemi díjakra és az üzemanyag kiadásokra vonatkozóan a 2012. évre jelzett infláció hatásával tervezik,
-         a strandi dologi kiadások tekintetében a 2011. évi eredeti előirányzatból kiindulva az ÁFA változás növekedésének hatásával, valamint 10 %-os dologi növekedés hatásával számolva tervezik,
-         bevétel növekedés után fizetendő többlet ÁFA kiadás korrigálásával tervezik,
-         a cégautóadó mértékének növekedésével tervezik,
-         a baleseti adó fizetendő összegével tervezik.
 
Az élelmezési kiadásoknál a tényleges árváltozás hatásával és a szolgáltatást várhatóan igénybevevők számával kell számolni.
                  
 
3. 8.     A társadalom- és szociálpolitikai juttatások (segélyek) összege a 2011. évi szintnek megfelelő összeggel tervezendő 2012. évben.
 
4.                  A Szociális Alapszolgáltatási Központ 2012. évi engedélyezett létszámát - jogszabályi előírások teljesítése miatt – 36,5 fő-ben (2011. évi engedélyezett 41,5 fő) állapítja meg 2012. december 31-ig , melyből Balatonalmádi településre vonatkozó engedélyezett létszám 15,1 fő.
 
5.            A Balatonalmádi Városgondnokság engedélyezett létszámát 40 fő-ben állapítja meg, melyből a közfoglalkoztatásban résztvevők engedélyezett száma 10,5 fő (2011. évben közfoglalkoztatásban résztvevők engedélyezett létszáma 10,5 fő volt) 2012. december 31-ig. A közfoglalkoztatásban résztvevők létszáma év közben az intézményekhez átcsoportosításra kerül a tényleges adatok ismeretében.
 
6.            A Polgármesteri Hivatal engedélyezett létszámát 65 fő-ben állapítja meg, melyből a közfoglalkoztatásban résztvevők engedélyezett száma 1 fő (2011. évben közcélú foglalkoztatott 1 fő).
 
7.         A társadalmi szervezetek és egyéb szervezetek támogatása a mellékelt 5. számú  melléklet szerint tervezendő.  
         
8.                  Idegenforgalmi Alapot a 2012. évi költségvetésben - költségvetési lehetőségeinket
figyelembe véve - nem tervez az önkormányzat, azzal, hogy az Idegenforgalmi Alap
bevételét képező összeget a felhalmozási célú pályázati önrészként kell tervezni.
 
9.              A 2012. évi költségvetés felhalmozási célú kiadásainak tervezésénél a 4. számú mellékletben szerepeltetett feladatokat kell figyelembe venni.
 
10.              A 2012. évi költségvetés eredeti előirányzatai között az önkormányzat tervezi a 2011. évi felhalmozási célú kiadások fel nem használt előirányzatait, melyek fedezetét a 2011. évi pénzmaradvány igénybevétele képezi.
 
11.       A 2012. évi költségvetés összeállításakor max. 120.000 e/Ft hitel (hiány) tervezhető.
 
 

« Vissza
Vissza a főmenübe