411/2008. (XII. 18.) Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testületi határozat
Tárgy: A 2009. évi költségvetési koncepció

Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2009. évi költségvetésének koncepcióját a következőkben határozza meg:
 
1.        Elsődleges   az    intézmények   és  a  Polgármesteri Hivatal működőképességének  biztosítása, a korábban felvett hitelek törlesztő-részleteinek és   kamatainak fizetése, a  felhalmozási célú pályázatok önrészének biztosítása és  egyéb kötelezettségek teljesítése.
 
2.         A költségvetési terv összeállításánál alapvető szempont a pénzügyi egyensúly megteremtése. A költségvetést a ténylegesen szükséges összegek alapján kell elkészíteni. A tervezés során feltárt bevételi többleteket, illetve kiadási megtakarításokat a hiány csökkentésére kell fordítani.
 
3.         Az Önkormányzat Polgármesteri Hivatalát és az intézményeket érintő 2009. január 1-jétől történő átszervezés pénzügyi hatásait a 2009. évi költségvetésben tervezni kell.
 
4.         A Polgármesteri Hivatal és az intézmények a 2009. évi költségvetésüket a következők figyelembe vételével tervezhetik: 
 
4.1.      Az intézmények (a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár kivételével) működési bevételeiket a 2009. évi eredeti előirányzat legalább 6,4 %-os növelésével kötelesek tervezni (kivételt képez a feladat csökkenés miatti bevétel kiesés).
Az önkormányzati strandok belépőjegyeit legalább 10 %-os növeléssel kell tervezni. (a koncepció 10 %-os emeléssel számolt)
A helyi adók (idegenforgalmi adó kivételével) tekintetében a 2008. évi mértéknek megfelelően kell tervezni.
Az idegenforgalmi adó mértéke 350 Ft/vendégéjszaka mértékről 380 Ft/  vendégéjszaka mértékre emelkedik .
 
4.2.      Az intézmények jogszabályban meghatározott köre a személyi juttatások előirányzatában a keresetbe tartozó juttatások bázis évi előirányzatának 2 %-át költségvetésükben tervezik.
 
4.3.      Az intézmények a pótlékokat a költségvetési törvényben meghatározott pótlékalap figyelembe vételével, a jelenlegi mértéknek megfelelően tervezik.
 
4.4.      A SZJA mentesen biztosítható melegétkeztetésre jogosító étkezési utalvány összegét 12 e/Ft/fő/hó -val tervezik a hivatal és az intézményi munkavállalók részére (a közhasznú, közcélú és idényjelleggel foglalkoztatott munkavállalók kivételével).
 
4.5.      Az intézmények és a hivatal  dologi kiadási  előirányzatának – élelmezési kiadások kivételével - 5%-kal   történő növeléssel tervezik. (a koncepció 5%-os növekedéssel számolt)  A Balatonalmádi Városgondnoksági Intézmény a dologi kiadási előirányzatát  5 %-kal történő növeléssel tervezi. (a koncepció 10%-os növekedéssel számolt)
 
              Az élelmezési kiadásoknál a tényleges árváltozás hatásával kell számolni. 
             A dologi kiadásoknál a 2009.évben fizetendő cégautó adó összegével tervezni kell.
 
4. 6.     A társadalom- és szociálpolitikai juttatások (segélyek) összege a 2008. évi szintnek megfelelően tervezendő 2009. évben.
 
5.     A társadalmi szervezetek és egyéb szervezetek támogatása a mellékelt 4. a.) táblázat szinten tervezendő.
 
6.      A Tourinform Iroda megszüntetése esetén az intézmény megszüntetésével és a  feladatok átadásával járó kiadásokat a 2009. évi költségvetésben tervezni kell.
 
7.       Balatonalmádi Város Önkormányzata 2009. évben a Balatonalmádi Német Kisebbségi Önkormányzat támogatását 80 e/Ft -ban állapítja meg. (2008.   évben 50 e/Ft volt)
 
8.       Az elkülönítetten tervezendő működési és felhalmozási célú tartalékok a 3.a.) számú  melléklet szerint tervezendő, a Műfüves pálya karbantartása (1.500 eFt) sor  kivételével.
 
9.       Idegenforgalmi Alapot a 2009. évi költségvetésben - költségvetési lehetőségünket –   figyelembe véve nem tervez az önkormányzat, azzal, hogy az Idegenforgalmi Alap  bevételét képező összeget a felhalmozási célú pályázati önrészként kell tervezni.
 
10.    A 2009. évi költségvetés összeállításakor  100 millió Ft-nál magasabb összegű  hitel (hiány) nem tervezhető.
 
11.    A 2009. évi költségvetés felhalmozási célú kiadásainak tervezésénél a 4. számú  mellékletben szerepeltetett feladatokat kell figyelembe venni, az alábbi módosítással:
     - Balatonalmádi Városgondnokság gépjárművek beszerzése sorát 5.600 eFt-ban határozza   meg kisteherautó beszerzése céljából.
    - A műfüves pálya (15.000 e/Ft) megvalósítását nem javasolja 2009. évben.
 
12.   A műfüves pálya megvalósítása 2010. évben legyen tervezve.
 
13.   A köztisztviselőktől és a  közalkalmazottaktól  elvont  13.  havi  bér  előirányzatát, ha  állami kompenzáció nem történik cafeteria rendszerben, nettó módon juttassa vissza a  dolgozóknak és erre a költségvetés elfogadásáig a Hivatal tegyen javaslatot.
 
  Amennyiben jövedelemtől függő részleges kompenzációra kerül sor, úgy más javaslatot  kell a februári testületi ülésre kidolgozni.
 
14.     Az egészségügyi szolgáltatók   támogatására  2009.  évi  költségvetésben  2009. évre vonatkozóan a 388/2008.(XII.18.) Öh. szerint 1.525.000,-Ft nagyságú keretösszeget  különít el.
 
15.   A közvilágítási fejlesztési célok között elsőbbséget élvezzen a Véghelyi D. u. és a Szent  László sétány a 2009. évi hálózatbővítés során.   
 

« Vissza
Vissza a főmenübe