1/2010. (II. 1.) Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: A Balatonalmádi Önkormányzat 1/2010. (II.1.) rendelete a piacról és vásárról

A Balatonalmádi Önkormányzat

1/2010.(II.1.) rendelete

a piacról és vásárról  

Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a vásárokról, piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009.(III.13.) Korm. rendelet szabályaira figyelemmel a vásár rendjéről és a piac használatáról az  alábbi rendeletet alkotja:

  A rendelet hatálya

 

1.§ A rendelet hatálya  Balatonalmádi közigazgatási területén a piacot üzemeltetőre, a vásárt rendezőkre, valamint a piacon, illetve vásáron értékesítő tevékenységet folytatókra terjed ki.

 

                                                 A piac és vásár helye, és tartása

 2.§ Balatonalmádi Város Önkormányzata piac és vásár, ezen belül

      - állandó piac,

      - állandó vásár

tartása céljából a tulajdonában álló Balatonalmádi, Baross Gábor utca 60/A. ( hrsz: 4444 ) lévő területet biztosítja.

 3.§ Az állandó piac és vásár üzemeltetése a Balatonalmádi Városgondnokság ( 8220 Balatonalmádi, Rákóczi u. 43.) feladatkörébe tartozik ( továbbiakban: üzemeltető). 

4.§ Az üzemeltető tevékenységét e rendeletben és a vonatkozó külön jogszabályokban szabályozottak szerint köteles gyakorolni. 

5.§ Az állandó piac és vásár nyitvatartási ideje:

           - szerda      06.00 – 14.00

           - szombat   06.00 – 14.00

Állami valamint munkaszünettel járó egyházi ünnepen piac és vásár tartása tilos. 

6.§ Az állandó piac és vásár rendjét az üzemeltető az e rendelet és a külön jogszabály alapján határozza meg, amelyet a piac és vásár bejáratánál közzétesz. (1. számú függelék) 

7. § Az üzemeltető felel azért, ha a piac és vásár területén jogszabály által tiltott tevékenység, vagy tiltott termékértékesítés történik. 

8. § Az üzemeltető köteles az állandó piac és vásár építményeit, berendezéseit a vonatkozó jogszabályban rögzített módon működtetni, elvégezni az ingatlankezelési-, karbantartási feladatokat, gondoskodni az ingatlan takarításáról, valamint az értékesítési helyen képződő hulladék rendszeres elszállíttatásáról. 

Helyfoglalás rendje

9. § Az állandó piacon és vásáron az árusok és szolgáltatók helyét az üzemeltető jelöli ki. Állandó árusítóhely csak az üzemeltető engedélye alapján létesíthető. 

10. § A piacon állandó árusítóhellyel rendelkező kiskereskedők és egyéni termelők az árusítóhelyüket nyitás előtt 30 perccel elfoglalhatják. 

11. § A piacon és vásáron árut szállítani, árut elhelyezni és járművel közlekedni csak az üzemeltető által megállapított módon lehet. 

12. § Az áru lerakása után gépjárművel az árusítóhely területét azonnal el kell hagyni, azt parkolásra használni tilos. 

A helyhasználat díja

13. § Az üzemeltető az elárusító helyeket bérbeadás útján hasznosítja. Az e célra kijelölt helyek napi, havi, szezonális (május 1. napjától – szeptember 30. napjáig) időszakra vehetők igénybe. 

14. § Az elárusító helyet, illetve tárolási helyet igénybevevő helyhasználati díjat köteles fizetni. Az üzemeltető készpénzben, e rendelet 1. sz. melléklete szerinti, díjak beszedésére jogosult. 

15. § A helyhasználó a kijelölt árusítóhelyet engedély nélkül nem változtathatja meg, a piac és vásár területén máshol nem árusíthat, és árut, göngyöleget máshol nem rakhat le. 

16. § A napi helyhasználatra kijelölt területeken a helyhasználó helyjegy megváltásával szerez jogosultságot. A helyjegy másra át nem ruházható. A napi helyhasználat joga a helyjegy megváltása napján a piac, vásár nyitásától a bezárásáig tart.

A havi helyhasználat díját a helyhasználó előre minden hónap 1. napjáig köteles megfizetni. 

17. § A napi helyhasználat esetén ugyanaz a hely többször is kiadható. A helyhasználónak – használat időtartamától függetlenül – mindig egész napra  megállapított helyhasználati díjat kell megfizetni.

Havi helyhasználat esetén, ha a helyhasználó a helyet 7 óráig nem veszi  igénybe, az napi helyhasználatra kiadható. 

18. § A helyjegyet az árusítás befejezéséig meg kell őrizni. Ha a helyhasználó az üzemeltető felszólítására nem tudja helyjegyét felmutatni, köteles azt megváltani. 

Rendészeti szabályok

19. § Tilos az árusítóhelyeket és közlekedő utakat a tevékenységet nem szolgáló eszközökkel (göngyöleg, gépjármű) elfoglalni, az ott tartózkodók testi épségét veszélyeztetni. 

20. § A gépjárművel történő árufeltöltésre kizárólag a piac és vásárterület burkolt útjai vehetők igénybe. Az árufeltöltést követően gépjárművel a piac területét haladéktalanul el kell hagyni. 

21. § Árubemutatás, kitelepülés, árusítás céljára a gyalogsáv, a menekülő és feltöltő útvonalak igénybevétele tilos. 

22. § A piacon és vásáron zenés műsorszolgáltatás nem folytatható. 

23. § A piacon és vásáron elhelyezett áru megőrzése, kezelése és tárolása a helyhasználó feladata. Az áru megromlásáért, értéke csökkenéséért az üzemeltetőt nem terheli felelősség. 

24. § A helyhasználó az árusítóhelyen és annak közvetlen környékén köteles minden szemetet és hulladékot folyamatosan összetakarítani, a kijelölt tárolókba elhelyezni és a területet az eredeti állapotnak megfelelően, tisztán átadni. 

25. § Az üzemeltető megtagadhatja az árusításra jogosultnak a piacon, vásáron történő árusítás lehetőségét, amennyiben a piac, vásár kihasználtsága további árusítás lehetőségét nem biztosítja. 

26. § A piac területére – vakvezető kutya, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével -  kutyát bevinni tilos. 

Szabálysértési rendelkezések

27. §  (1) Szabálysértést követ és 30.000,-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki 

a) az árusítás helyén és a helyhasználat megszűnésekor az árusítás során keletkezett szemét, hulladék szemétgyűjtő edénybe való helyezést elmulasztja, a piac és vásár területén romlott árut, hulladékot dobál el,

b)a piacon lévő építményeket, árusító asztalokat, egyéb berendezési tárgyakat gondatlanul megrongálja,

c) a piacon vagy vásáron helypénz nélkül árusít,

d) árubemutatás, kitelepülés, árusítás céljára a gyalogsávot, vagy a menekülő vagy feltöltő útvonalakat igénybe vesz,

e) az árusítóhely területét parkolás céljára használja,

f) a piac területére – vakvezető kutya, illetve mozgáskorlátozottat segítő kutya kivételével – kutyát bevisz,

g) az élelmiszert földre helyezi és onnan árusítja. 

(2) A  szabálysértés elkövetőjével szemben  a közterület-felügyelő 3.000.-Ft-tól 20.000,-Ft-ig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki. 

Záró rendelkezések

28. §    (1) E rendelet 2010. február 1. napján lép hatályba.           

29.§ Jelen rendelet az Európai Parlament és Tanács a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelve 2. cikkely (1) bekezdése és 16. cikkelyének való megfelelést szolgálja. 

Balatonalmádi, 2010. január 28. 

 

            Keszey János                                                Ujlakiné dr. Pék Éva

            polgármester                                                                jegyző  

Záradék:

A rendeletet 2010. február 1. napján kihirdettem. 

 

                                                                                                  Ujlakiné dr. Pék Éva

                                                                                                            jegyző

 

 

« Vissza
Vissza a főmenübe