107/2004. (V. 27.) Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testületi határozat
Tárgy: Lakás- és helyiséggazdálkodással kapcsolatos helyi rendeletek felülvizsgálata

Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakás- és helyiséggazdálkodással kapcsolatos helyi rendeletek felülvizsgálata során az alábbi határozatot hozza:
 
I A lakás- és helyiséggazdálkodásról szóló önkormányzati rendeletek az alábbi §-sal egészülnek ki:
 
(1)   A Polgármesteri Hivatal, illetve a Vagyonkezelő a bérlőre, a helyiségre és a bérbeadói hozzájárulással érintett személyre, szervezetre vonatkozóan a következőket tarthatja nyilván:
a)      a helyiség címe, rendeltetése, alapterülete, a bérbe adott helyiségek száma, közüzemi ellátottsága, telefonszáma;
b)      a bérlő, a bérbeadói hozzájárulással érintett személy neve, anyja neve, születési helye, év, hó, nap, lakcíme, székhelye, telefonszáma, vállalkozói igazolvány, cégjegyzék-, bankszámla száma, adószáma, a szervezet képviselőjének neve, lakcíme, telefonszáma;
c)      a bérbeadói hozzájárulás tartalma, a bérbeadói kikötések;
d)      a helyiségbérre, a bérleti jog ellenértékére vonatkozó adatok;
e)      a bérleti díj megfizetésére vonatkozó adatok.
(2)   A bérbeadó az (1) bekezdésben foglalt adatokról – a jogszabályban megjelölt szerveken kívül – harmadik személynek csak az adattal érintett személy hozzájárulásával adhat tájékoztatást.
  
II/ Az önkormányzati lakás bérbeadásának feltételeiről szóló 1/1994. (I.27.) sz. Önkormányzati rendeletét az alábbiakban határozza meg módosítani:
 
(1)   A lakáshoz jutás pályázati feltételeinek meghatározása során
a) Indokoltnak tartja a piaci alapú pályázat szabályainak beépítését a
           rendeletbe.
b) Az Ör. 2. § (2) bekezdését       t ö r l i a rendeletből.
(2)   A megüresedett társbérleti lakrész bérbeadásának feltételeiről szóló 9. §-t t ö r l i a rendeletből.
(3)   A lakáshasználati díjról szóló 17. §-ának (4) bekezdését – amely a méltányosság gyakorlás körét szabályozza - t ö r l i a rendeletből.
(4)   A 23. §. (1) bekezdésében foglalt feladat – összhangban az SzMSz-szel – a Képviselő – testület hatáskörébe tartozzon.
(5)   A lakáscsere szerződéshez történő bérbeadói hozzájárulásról rendelkező 24. § (2) bekezdéséből a második francia bekezdést t ö r l i és egyben a bekezdés szövegét az alábbi francia bekezdéssel egészíti ki:
-         a cserepartner a cserére való jogosultságát hitel érdemlően nem bizonyította
-         a leendő új bérlő az Önkormányzati rendelet alapján vele köthető új lakásbérleti szerződés feltételeit nem fogadja el.
(6)   Az Ör. 26. § - 29. §-aiban szabályozott átmeneti rendelkezéseket a jelenleg érvényben lévő bérleti szerződések figyelembe vételével felül kell vizsgálni és az érdekmúlt rendelkezéseket törölni kell.
 
III. A lakások és helyiségek elidegenítéséről szóló 9/1994. (IV. 28.) sz. Önkormányzati rendeletét az alábbiakban határozza meg módosítani:
Az Ör. 16. § t ö r l é s r e kerüljön és a rendeletben a továbbiakban ahol a rendelet „vételi jog”-ot említ, ott a továbbiban „elővásárlási jog szerepeljen.
Az Ör. 1. §. helyett az alábbi tartalmú 1. §-t építi be a rendeletbe:
„1. § (1) Az önkormányzati lakások elidegenítése a Pénzügyi Bizottság és a Gazdasági Bizottság javaslatának figyelembevételével a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.
       (2) Értékesítésre történő kijelölés a bérlő kérelmére vagy az (1) bekezdésben megjelölt bizottságok javaslata alapján történhet.”
 
Az Ör. 3. §-át érdekmúlás miatt t ö r l i .
Az Ör. 5. § (2) bekezdésének második mondatát és a (3) bekezdést t ö r l i a rendeletből.
Az Ör. 13. § (2) bekezdését t ö r l i a rendeletből.
Az Ör. 17. § - 19. §-ait t ö r l i a rendeletből.
 
IV. Az önkormányzati lakások lakbérének mértékéről, a külön szolgáltatások díjáról, ezek megfizetésének módjáról szóló 17/1994. (VIII.25.) sz. rendeletét az alábbiakban határozza meg módosítani:
 
1.      Az Ör. 1. § (2) – (3) bekezdését t ö r l i .
2.      Az Ör. 5.§-át t ö r l i .
3.      Az Ör. 6.§-át t ö r l i .
4.      Az Ör. 8. §-át az alábbiak szerint határozza meg módosítani:
 
8. § A lakás jogcím nélküli használójának – a használat ellenértékeként – az e rendelt alapján megállapítható lakbér mértékének figyelembevételével az 1/1994. (I.27.) sz. Ör. 17. §-ában meghatározott használati díjat kell fizetni.”
 
V. Az önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról és elidegenítéséről szóló 10/1996. (VI.27.) sz. Ör.-t az alábbiakban határozza meg módosítani:
Ahol a rendelet „egyedi érték”-et említ, ott „forgalmi érték” kerüljön meghatározásra.
Az önkormányzat vagyonának hasznosítására vonatkozó versenyeztetési szabályokra külön rendeletet alkot.
Az Ör. 10. § (2) bekezdését t ö r l i .
 
Az Ör. 15. § (2) bekezdésében az „1988. évi VI. tv.” helyébe az „1997. évi CXLIV. tv. „ lép.
 
Az Ör. 18. §. (2) bek. e) pontját t ö r l i .
 
A Képviselő-testület szükségesnek tartja a Gazdasági Bizottsággal együtt az Ör. 19.§-ának felülvizsgálatát.
 
Az Ör. 29. §-át  t ö r l i   a rendeletből.
 
VI. A Képviselő-testület 62/B § (2) bekezdésében foglaltak szerint a lakások elidegenítéséből származó bevételek felhasználásának részletes szabályainak tervezetét a 2005. évi költségvetési koncepció elfogadásával együtt tárgyalja meg.
 
Utasítja a Jegyzőt és felkéri a Pénzügyi Bizottságot és a Gazdasági Bizottságot, hogy az ülésen elhangzott javaslatok, észrevételek figyelembevételével az egyes rendelet-tervezeteket dolgozza ki és terjessze be a Képviselő-testület 2004. szeptemberi ülésére.
 
 

 

« Vissza
Vissza a főmenübe