218/2006. (XI. 30.) Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testületi határozat
Tárgy: Balatonalmádi Város Önkormányzatának 2007. évi költségvetési koncepciója

„Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2007. évi költségvetést az alábbiakban foglalt koncepció szerint írja elő összeállítani:
 
1.) A költségvetést a ténylegesen szükséges összegek alapján kell elkészíteni. A tervezés során feltárt bevételi többleteket, illetve kiadási megtakarításokat a hiány csökkentésére kell fordítani.
 
2.) Az Önkormányzat az intézményeinél az elmúlt évben alkalmazott tervezést (bázis szemléletű) alkalmazza, kivéve az élelmezési költségek tervezését, ahol az igénybevevők száma és a tényleges összeg alapján kell tervezni.
3.) A költségvetési lehetőségeinket figyelembe véve felújításokra és felhalmozási kiadásokra tervezett összegek működési kiadásra nem csoportosíthatók át.
 
4.) Működési bevételek tervezésénél törekedni kell a saját bevétel növelésére, s javítani kell a városi bevételek beszedésének hatékonyságát.
 
5a.) A 2007. évi költségvetési koncepció a helyi adóbevételeknél 330 Ft/vendégéjszaka mértékű idegenforgalmi adóval tervezett.
 
5b.) A 2007. évi költségvetési koncepció 10 %-os strandjegy árnövekedéssel tervezett.
 
5c.) A 2007. évi költségvetési koncepció
-         a strandi bérlemények bérleti díjának 2006. évi inflációval (6 %) történő emelésével,
-         az önkormányzat Bazár -sori, garázs, nem strandi bérlemények bérleti díjának 2006. évi inflációval (6 %) történő emelésével,
-         az önkormányzat Balatonalmádi Rákóczi u. 43. sz. alatti ingatlanon lévő (Balatonalmádi Városgondnokság Intézménye) bérlemények bérleti díjának 2006.    évi inflációval (6 %) történő emelésével,
-         az önkormányzat közterület használati díjának 2006. évi inflációval (6 %) történő emelésével tervezett.
 
6.) Az egyéb személyi jellegű juttatások tekintetében a 2006. évi gyakorlat alapján
 
közalkalmazottaknál: közoktatási pótlék jelenlegi mértéken, étkezési hozzájárulás a 2007. évi SZJA törvény szerinti adómentes rész, kötelező étkezők étkezési hozzájárulása köztisztviselőknél: referensek díjazása, további szakképesítés, étkezési hozzájárulás a 2007. évi SZJA törvény szerinti adómentes rész
 
a részben önállóan gazdálkodó intézmények és a Polgármesteri Hivatal költségvetésében tervezendő.
 
7.) A Köztisztviselők jogállásáról szóló törvény alapján a feladatkörön belüli szakosodást elősegítő további szakképesítési elismeréseként a képzettségi pótlék a 2006. évi szinten biztosítandó.
- azt a felsőfokú végzettségű köztisztviselőt, aki további szakképesítéssel rendelkezik, az alapilletmény (36.800 Ft) 50 %-os,
- a középfokú végzettséggel rendelkező és további felsőfokú szakképesítést szerzett köztisztviselőt 40 %-os pótlék illeti meg.
 
8.) Az egyéb személyi jellegű juttatások közül a közalkalmazottak és köztisztviselők tekintetében az adható juttatások a 2006. évi mértékhez viszonyítottan csökkentett mértékben- 45 e/Ft/fő összeggel – elkülönítetten a működési céltartalékok között tervezendő.
 
9.) Minden intézménynél, ill. gazdálkodó szervezetnél törekedni kell a takarékos gazdálkodásra, különösen nagy gondot kell fordítani a legnagyobb összeget kitevő személyi jellegű kiadások tervezésére és a költségvetések szakmai és pénzügyi felülvizsgálatára.
 
10.) Az önkormányzat költségvetési szerveinél, a polgármesteri hivatalnál a hivatal szakfeladatainál a dologi kiadások összege 2007. évben 3,1 %-kal emelkedik, de az élelmezési kiadásoknál mindkét esetben a tényleges árváltozás hatásával kell számolni.
 
11.) A 2006. évi pénzmaradvány felosztásakor – lehetőség szerint –általános tartalékot kell képezni.
 
12.) A gazdálkodási tartalékok között tervezett tételek a mellékelt 3/a táblázat szerint, a támogatás értékű kiadások és pénzeszköz átadások a mellékelt3.b. táblázat szerint tervezendők, azzal hogy a 3/a táblázatból törlésre kerül az „Átvilágítások kiadásaira tervezett 4.000 eFt, valamint a 3/b. táblázatban a vörösberényi Református Egyház 2007. évi tervezett előirányzata 150 eFt-ra módosul.
 
13.) Balatonalmádi Város Önkormányzata 2007. évben a Balatonalmádi Német Kisebbségi Önkormányzatot 50 e/Ft-tal támogatja.
 
14.) Idegenforgalmi alapot a 2007. évi költségvetésben - költségvetési lehetőségünket - figyelembe véve nem tervez az önkormányzat, azzal, hogy az Idegenforgalmi Alap bevételét képező összeget a felhalmozási célú pályázati önrészként kell tervezni.
 
15.) A 2007. évi költségvetés összeállításakor 120.000 e/Ft összegű hitelfelvételnél (hiány) magasabb összeg nem tervezhető.
 
16.) A 2007. évi költségvetés összeállításakor az Országgyűlés döntésétől függően az Állami Számvevőszék által feltárt céltámogatási többlet igény pénzügyi következményeit tervezni szükséges.
 
17.) A 2007. évi költségvetés készítése során feltárt többletbevételeket (működési bevételek, normatív támogatások és állami hozzájárulásokban bekövetkezett növekedések) elsősorban a hiány pótlására kell fordítani.
 
18.) Az intézmények által beadott beszerzési, karbantartási, felújítási igényeket a költségvetés készítése során lehetőségek szerint a szakemberek (hivatali) és az intézményvezetők bevonásával pontosítani kell.
 
19.) A 2007. évi költségvetés tervezésénél figyelembe kell venni a Képviselő-testület által elfogadott 2002-2006. évekre vonatkozó munka- és gazdasági programban szereplő fejlesztési prioritásokat.
 
20.) A 2007. évi költségvetés polgármesteri és képviselői keretet nem tartalmaz.
 
 

 

Megjegyzés:
Jelentve: 19/2007. (II.22.) Öh.
« Vissza
Vissza a főmenübe