30/2005. (II. 24.) Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testületi határozat
Tárgy: Az önkormányzat gazdálkodásának ellenőrzéséről szóló számvevői jelentés

Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Állami Számvevőszék jelentésében megfogalmazott javaslatok alapján elkészített Intézkedési tervet az alábbiak szerint elfogadja.
   
I n t é z k e d é s i   t e r v
  
Az Állami Számvevőszék Veszprém Megyei Ellenőrzési Irodájának Balatonalmádi Város Önkormányzatánál „A helyi önkormányzatok gazdálkodásának ellenőrzéséről Balatonalmádi Város Önkormányzatánál „ c. Jelentés alapján.
 
Az ÁSZ Megyei Ellenőrzési Irodája 2004. január 10-től 2004. február 20-ig a 2001-2003. évek   időszakára vonatkozóan vizsgálta az önkormányzati gazdálkodást.
 
A vizsgálat a V-1002-4/2004. számú jelentésben foglalt megállapítások alapján a melléklet szerinti javaslatokat tette, mellyel egyetértve az alábbi intézkedések történtek ill. szükségesek.
 
1.)    A költségvetési koncepció előterjesztéséhez az Áht. 28. § (3) bekezdésének megfelelően szükséges a helyi kisebbségi önkormányzat koncepció tervezetről alkotott véleménye. A Lengyel Kisebbségi Önkormányzat 14/2004. (II. 17) sz. BLKÖ. határozatát a 2005. évi költségvetési koncepció tárgyalásakor csatoltuk.
 
2.)    A Képviselő-testület részére a költségvetési rendelet-tervezet előterjesztésekor a kisebbségi önkormányzat előzetes adatok alapján készített mérlege (az Áht. 118. §-ban meghatározottak szerint) – a Lengyel Kisebbségi Önkormányzat 1/2004.(02. 05) sz. BLKÖ. határozata alapján - bemutatásra került a Balatonalmádi Város Önkormányzat 2004. évi költségvetési rendeletében.
 
3.)    Az Önkormányzatnak rendeletben kell meghatározni a költségvetési rendelet és zárszámadási rendelet mellékleteit tartalmazó mérlegek tartalmi követelményeit az Áht. 118. §-ában előírtak szerint.
 
Felelős:      Pandur Ferenc polgármester
Határidő: 2005. február
4.)    Az Áht. 53. § (2) bekezdésben foglaltak alapján, ha az év közben az országgyűlés, kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótlólagos előirányzatot biztosít, a Képviselő-testület negyedévenként, de legkésőbb december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.
 
Felelős:      Pandur Ferenc polgármester
Határidő: folyamatos
 
5.)    Az Áht. 12. § (1) bekezdésében és a 93. § (1) bekezdésében foglaltak szerint a költségvetési szerv a jóváhagyott előirányzatán belül köteles gazdálkodni és a költségvetés végrehajtása során kötelezettségvállalás, illetve az utalványozás csak a jóváhagyott előirányzatok mértékéig teljesíthető.
A költségvetési év utolsó rendelet módosításakor az esetleges túllépésre előirányzat biztosítása felelősségre vonás terhe mellett történhet.
 
Felelős:      Pandur Ferenc polgármester, Dr. Szűcs Sándor jegyző,
Regenyéné Király Andrea pénzügyi osztályvezető
Határidő: folyamatos
 
6.)    Az előirányzat-felhasználási tervet az Áht. 103. §-ában előírtaknak megfelelően kell vezetni. A kötelezettségvállalás során köteles betartani az Ámr. 134. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakat, mely szerint a kötelezettségvállalások csak az ellenjegyzésre feljogosított személy ellenjegyzése után írásban történhetnek.
 
Felelős:      Pandur Ferenc polgármester, dr. Szűcs Sándor jegyző,
                     Regenyéné Király Andrea pénzügyi osztályvezető
 
Határidő: folyamatos
 
7.)    A jegyző az Ámr 135.§-a szerinti érvényesítéssel megbízott személyekkel szemben a szóbeli felelősségre vonást megtette.
A jegyző folyamatosan figyelemmel kiéri az érvényesítéssel megbízott munkavállalókat annak érdekében, hogy az Ámr. 13. §-ában előírt kötelezettségüknek eleget tegyenek.
 
Felelős:      Pandur Ferenc polgármester, dr. Szűcs Sándor jegyző,
                     Regenyéné Király Andrea pénzügyi osztályvezető
Határidő: folyamatos
 
8.)    A céljelleggel nyújtott támogatások során az Áht. 13/A. § (2) bekezdésében foglaltak alapján a számadási kötelezettséget elő kell írni. 2004 -évben a nem szociális jelleggel nyújtott támogatások esetén a megállapodásokban, szerződésekben a cél, összeg megjelölése, számadási kötelezettség előírása megtörtént.
A támogatás nem rendeltetésszerű felhasználása esetén a visszafizetési kötelezettség terhét elő kell írni és szerepeltetni.
A jövőben a közhasznúnak minősülő szervezetnek nyújtott támogatás esetén a Kszt. 14. § (2) bekezdésében előírtak alapján Képviselő-testületi döntést követően szerződéskötési kötelezettségnek eleget kell tenni.
 
Felelős:      Pandur Ferenc polgármester
Határidő: folyamatos
 
9.)    Az éves költségvetési rendeletben jóváhagyott egyéni képviselői keretek terhére kifizetés
      csak támogatási megállapodás vagy szerződés megkötését követően kerülhet sor.
      A közhasznúnak minősülő szervezetnek nyújtott támogatás kifizetésére csak Képviselő-testületi döntést követő szerződés megkötése után kerülhet sor.
 
Felelős:      Pandur Ferenc polgármester, dr. Szűcs Sándor jegyző
Határidő: folyamatos
 
10.)     A   sportingatlanok   térítésmentes     használatba    adásával    kapcsolatos   döntéseket   a vagyongazdálkodási rendeletben foglaltak alapján 2004-évben a Képviselő-testület  hozta meg.
 
11.)           A Közbeszerzési törvény hatálya alá tartozó beszerzések, szolgáltatások, beruházások   esetén a hatályos törvény előírásait be kell tartani.
 
Felelős:      Pandur Ferenc polgármester, dr. Szűcs Sándor jegyző,
                    Regenyéné Király Andrea pénzügyi osztályvezető
Határidő:   folyamatos
 
12.)           A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségűk biztosításáról szóló 1998. évi  XXVI. tv. előírásaira fedezetet kell biztosítani a 2005. évi     költségvetési rendeletben.
 
    Felelős: Pandur Ferenc polgármester, dr. Szűcs Sándor jegyző,
                    Regenyéné Király Andrea pénzügyi osztályvezető 
    Határidő: 2005. évi költségvetés
 
13.)  A Htv. 138. § (1) bekezdés g) pontjában foglaltak be kell tartani. A költségvetési szervek  2004. évi és a 2005. I. félévi ellenőrzési  tapasztalatait be kell  mutatni a     Képviselő- testület    számára.
 
   Felelős:   Pandur Ferenc polgármester, dr. Szűcs Sándor jegyző
   Határidő: 2005. I. félévi költségvetési beszámoló
 
14.)-42.)-43.) A Polgármesteri Hivatal jelenlegi szervezeti felépítését felül kell vizsgálni. Az összehangoltabb feladatellátás érdekében az egymásra épülő, egymással kapcsolatos munkafolyamatokat rögzíteni kell. A felelősöket meg kell határozni a Hivatal ügyrendben, a gazdasági ügyrendben, ennek megfelelően módosítani kell a munkaköri leírásokat. A munkafolyamatba épített ellenőrzés pontjait meg kell határozni, s ezzel biztosítani kell a munkafolyamatba épített belső ellenőrzést.
 
Felelős:      Pandur Ferenc polgármester, Dr. Szűcs Sándor jegyző, Regenyéné Király Andrea Pénzügyi ov., Zana András Műszaki ov., Horváth Emese                       Városgondnoksági ov.
       Határidő: 2005. június 30.
 
15.) A Balatonalmádi Város Önkormányzatának az önkormányzati vagyonról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló többször módosított 21/1995.(X.26). sz. Ör. a 27/2003.(XII.30). sz. Ör.-el történő módosítást követően egységes szerkezetbe foglalása megtörtént.
 
16.) a.) A sportegyesületekkel kötött térítésmentes használatról szóló megállapodások felülvizsgálata megtörtént. A Képviselő-testület a Balatonalmádi Tennis Club számára történő térítésmentes használatba adásról szóló megállapodás meghosszabbításáról a 348/2004.(XII.16.). sz. Öh. alapján, a Balatonalmádi Herkules Sportegyesület számára történő térítésmentes használatba adásról a 349/2004.(XII.16.)sz. Öh. alapján döntött.  
 
       b.) A nem sportcélú létesítményekre bérleti díjfizetési kötelezettséget kell előírni.
 
Felelős:      Pandur Ferenc polgármester
Határidő: 2005. április
 
17.) Az eseti utalványozással felhatalmazottakat jogkörük gyakorlásáról be kell számoltatni.
 
Felelős:      Pandur Ferenc polgármester, dr. Szűcs Sándor jegyző
Határidő:    folyamatos
  
18.) A helyi kisebbségi önkormányzat elnökét az Áht. 28. § (6) bekezdésében foglaltak alapján a költségvetési koncepcióról minden évben tájékoztatni kell.
    
     Felelős:       Dr. Szűcs Sándor jegyző
     Határidő:    folyamatos
 
19.) a.) Az Önkormányzat 2005. évi költségvetési rendelet tervezetében a címrendet meg kell határozni az Áht. 67. §-a alapján.
      b.) Az Áht. 98. § (6) bekezdésének megfelelően a 2005. évi költségvetési rendeletben az önkormányzati biztos kirendelésének feltételeit meg kell határozni.
           (A 2005. évi költségvetési rendeletben maghatározásra kerültek)
           
             Felelős:           Pandúr Ferenc polgármester, Dr. Szűcs Sándor jegyző
            Határidő:         2005. évi költségvetési rendelet benyújtása
 
20.) A helyi kisebbségi önkormányzat költségvetése az Át. 65. § (3) bekezdésében és az Áht. 32. §-ában foglalt előírásoknak megfelelően került beépítésre (a Lengyel Kisebbségi Önkormányzat 1/2004.(02.05).sz. BLKÖ. határozata alapján) az önkormányzat 2004. évi költségvetésébe.
 
21.) A 2004. évi költségvetési rendelet módosítása során a helyi kisebbségi önkormányzat előirányzatainak módosításakor az Áht. 74. § (3) bekezdésében foglaltak figyelembevételével került sor (a Lengyel Kisebbségi Önkormányzat 5/2004. (04.29). sz.BLKÖ határozata alapján).
 
22.) A 2004. év költségvetési rendelet módosítása során az Áht. 74. § (3) és az Ámr. 53. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően járt el az önkormányzat a helyszíni vizsgálat észrevételei alapján, mely szerint a helyi kisebbségi önkormányzati előirányzatok kizárólag a helyi kisebbségi önkormányzat határozatai alapján módosíthatóak.
 
23.) A költségvetés végrehajtása során be kell tartani az Ámr. 134. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakat, mely szerint kifizetések csak folyamatosan vezetett előirányzat-felhasználási terven és ellenjegyzett kötelezettségvállaláson a rendelkezésre álló előirányzat erejéig történhetnek.
Az 50.000 Ft feletti kifizetések esetében meg kell követelni az írásbeli kötelezettségvállalást.
 
Felelős:            Dr. Szűcs Sándor jegyző, Regenyéné Király Andrea pénzügyi osztályvezető  
Határidő:         folyamatos
 
24.) Az 50.000 Ft-ot el nem érő, előzetes írásbeli kötelezettségvállaláshoz nem kötött kötelezettségvállalások rendjét, nyilvántartási formáját szabályozni kell belső szabályzatban.
 
Felelős:            Dr. Szűcs Sándor jegyző
Határidő:        2005. április 30.
 
25.) Az Önkormányzatnak kötelezettségvállalásairól folyamatos analitikus nyilvántartást kell vezetni az Áht. 134. § (6) bekezdésében foglaltak szerint.
 
          Felelős:  Dr. Szűcs Sándor jegyző, Regenyéné Király Andrea pénzügyi osztályvezető 
         Határidő: folyamatos
 
26.) A gazdálkodással összefüggő jogkörök (kötelezettség vállalás -utalványozás-ellenjegyzés) összeférhetetlenségi esetei belső szabályzatban , a gazdasági ügyrendben 2004. március 30-án rögzítettük.
 
27.) A leltározási szabályzat 2004. március 30-án módosításra került az évenkénti leltározás és az üzemeltetésre, kezelésre átadott eszközök tekintetében az ÁSZ jelzése alapján. A leltározás a leltározási szabályzatnak megfelelően 2005. január 31-ig megtörtént.
 
28.) Az önkormányzat számviteli és ingatlankataszteri nyilvántartásában az ingatlanok bruttó érték adatainak egyezőségét - 147/1992.(XI.6.) sz. Korm. rendelet 2. számú mellékletében foglaltak szerint - biztosította a 2003. évi beszámoló összeállítása során.
 
29.) A vagyon forgalomképesség szerinti alakulásáról az egyedi nyilvántartásokat naprakészen kell vezetni. Biztosítani kell a vagyon forgalomképesség szerinti besorolás nyilvántartásának a vagyonrendeletben meghatározottak egyezőségét.
 
Felelős:            Dr. Szűcs Sándor jegyző, Schaffer Róbertné vagyon nyilvántartó
Határidő:         folyamatos
 
30.) Az ingatlanokról vezetett egyedi nyilvántartásokat felül kell vizsgálni. Biztosítani kell, hogy azok áttekinthetően tartalmazzák az ingatlanok értékében és naturáliájában bekövetkezett változásokat.
 
Felelős:            Dr. Szűcs Sándor jegyző, Regenyéné Király Andrea pénzügyi osztályvezető, Zana András műszaki osztályvezető
Határidő:         2005. június 30.                                        
 
31.) A bérbe adott ingatlanokon végzett értéknövelő beruházások, felújítások bekerülési értékét az egyedi nyilvántartásokba fel kell vezetni.
 
Felelős:            Dr. Szűcs Sándor jegyző
Határidő:         folyamatos
  
32.) Az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokon a bérlő által végzett beruházási, felújítási munkák értékét a Számviteli törvény 15. §. (2) bekezdésében előírtaknak megfelelően (bruttó módon) kell elszámolni. A gazdasági események könyvviteli elszámolása során a Számviteli törvény 9. §.(6) bekezdésében foglaltakat be kell tartani.
 
           Felelős:            Dr. Szűcs Sándor jegyző, Regenyéné Király Andrea pénzügyi osztályvezető
           Határidő:         folyamatos
  
33.) A Balatonalmádi Város Önkormányzat követeléseinek számviteli nyilvántartása a vonatkozó számviteli előírások alapján készült a 2003. évi mérlegben.
 
34.) A követelések minősítése a 2003. évi beszámoló készítésekor a helyi szabályozás alapján történt, a szükséges értékvesztések elszámolása a Számviteli tv. 55. § (1) bekezdésében foglaltak szerint a 2003. évi beszámoló készítése során elszámoltuk.
 
35.) A céljelleggel nyújtott támogatások (sport támogatás, kulturális pályázat) az Önkormányzat 2004. évi költségvetéséről, annak végrehajtásáról és az éves gazdálkodás egyes szabályairól szóló   5/2004. (III.05) sz. Önkormányzati rendeletben szabályoztuk.
A civil és egyéb önszerveződő közösségeknek nyújtott támogatásokra vonatkozó szabályozást (Civil Koncepció) el kell készíteni.
 
             Felelős:            Pandur Ferenc polgármester
            Határidő:        2005. február
           
36.) A zárszámadási rendelet tervezethez a Képviselő-testület által - az Ötv. 78. § (2) bekezdésében előírtak alapján - rendelettel elfogadott tartalmi követelményeknek megfelelő tartalmú vagyonkimutatást kell csatolni. 
           
              Felelős:            Pandur Ferenc polgármester, Dr. Szűcs Sándor jegyző
            Határidő:        2004. évi zárszámadási tervezet benyújtása
 
37.) A helyi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat 3/2004.(04.14.).sz. BLKÖ zárszámadási határozatát a Balatonalmádi Város Önkormányzat 2003. évi zárszámadás rendelete tartalmazta.
 
38.) A kisebbségi önkormányzat kiadásainak szakmai teljesítés igazolásának módjáról a gazdasági ügyrendben a kiegészítés, módosítás 2004. március 30-án megtörtént.
 
39.) A helyi kisebbségi önkormányzat kötelezettség vállalásairól szóló analitikus nyilvántartását     az Árm. 134. § (6) bekezdésének megfelelően folyamatosan vezetni kell.
 
      Felelős:      Dr. Szűcs Sándor jegyző, Regenyéné Király Andrea pénzügyi osztályvezető
     Határidő:   folyamatos
 
40.) A helyi kisebbségi önkormányzat 4/2004.(04.29).sz. BLKÖ zárszámadásáról és pénzmaradványáról szóló határozatát az Ámr. 29. § (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a Balatonalmádi Város Önkormányzat 2003. évi zárszámadási rendelete elkülönítetten tartalmazza.
 
41.)          A belső ellenőrzés feladatára megkötött társulási megállapodást az ellenőrzésre fordított idő kapacitás tekintetében felül kell vizsgálni. A Képviselő-testületet tájékoztatni kell a felülvizsgálatról.
 
Felelős:            Dr. Szűcs Sándor jegyző
Határidő:          2005. június 30.
 
42.)-43) A 14.) pontban leírttal azonos.
 
Felelős:            Dr. Szűcs Sándor jegyző
Határidő:          2005. június 30.
 
 
44.)      a.) A Polgármesteri Hivatal informatikai szabályzatát át kell dolgozni a jelenlegi működési rendszernek megfelelően.               
    
Felelős:            Dr. Szűcs Sándor jegyző, Horváth Ferenc informatikus
 Határidő:         2005. április 30.
 
44.)    b.) Az Önkormányzat informatikai stratégiáját el kell készíteni.
 
Felelős:            Dr. Szűcs Sándor jegyző, Horváth Ferenc informatikus
Határidő:        2005. május 31.
 
44.) c.) Az Önkormányzat informatikai katasztrófa elhárítási tervét el kell készíteni.                
                        Felelős:           Dr. Szűcs Sándor jegyző, Horváth Ferenc informatikus
                        Határidő:        2005. május 31.
 
45.)    A negyedéves analitikus és főkönyvi nyilvántartás egyeztetésről gondoskodni kell, az esetleges eltéréséről feljegyzést kell készíteni.
 
Felelős:   Dr. Szűcs Sándor jegyző, Regenyéné Király Andrea pénzügyi osztályvezető
Határidő: negyedévet követő hó 15-e
 
46.) Az Önkormányzat leltározási feladatait a Leltározási szabályzatban és a polgármesteri utasításban foglaltaknak megfelelően elvégeztük 2005. január 31-ig.
 

Megjegyzés:
Folyamatosan jelentve a határidők szerint.
« Vissza
Vissza a főmenübe