97/2005. (IV. 28.) Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testületi határozat
Tárgy: A Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár Alapító Okiratának módosítása

A L A P Í TÓ O K I R A T
  
Balatonalmádi Város Önkormányzata a működését 1965-ben megkezdő Városi Könyvtár (alapító okirat: 85/2000.(VI.01.)Öh-tal módosított 130/1997.(IX.25.)Öh.) és az 1990-ben alapított Közösségi Ház (alapító okirat: 86/2000. (VI.01.)Öh-tal módosított 80/1995.(III.30.)Öh,) jogutódjaként a helyi önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV.törvény 1.§.felhatalmazása alapján 294/2001.(XII.20.) sz. Ö.h.-tal alapított Városi Kulturális Központ és Könyvtár alapító okiratát az alábbiak szerint módosítja.
  
1.      Az intézmény típusa: többcélú, közös igazgatású közművelődési és közgyűjteményi intézmény
 
2.      Az intézmény neve: PANNÓNIA    KULTURÁLIS KÖZPONT ÉS     KÖNYVTÁR
 
3.      Az intézmény székhelye:Balatonalmádi, Városháza tér 4.
         szervezeti egysége- könyvtári intézményegység,
                                                 Balatonalmádi, Városháza tér 4.
        telephelye: - művelődési ház Vörösberény,
                                 Balatonalmádi, Gábor Á. u.6.
4.      Az intézmény alapítója: Balatonalmádi Város Önkormányzata
 
5.      Az intézmény jogállása   -      önálló jogi személy
-           részben önállóan gazdálkodó önkormányzati költségvetési szerv
 
         6. Az intézmény működési területe: Balatonalmádi város közigazgatási területe
 
         7. Az intézmény    fenntartója    és   felügyeleti   szerve:    Balatonalmádi Város Önkormányzata
 
         8. Az intézmény vezetőjének kinevezési rendje: Az intézmény élén magasabb vezető beosztású közalkalmazott, igazgató áll, akit Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testülete nyilvános pályázat útján, határozott időtartamra nevez ki a feladat ellátására. Az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.
 
        9. Az intézmény működése: Az intézmény szervezeti felépítését, működésének rendjét a  Szervezeti és Működési Szabályzat tartalmazza. Az intézmény közalkalmazottai felett a munkáltatói jogokat az intézmény igazgatója gyakorolja.
 
     10. Az intézmény ellátandó alaptevékenysége
·        92180 Közösségi – művelődési tevékenység
         92181-5 Művelődési központok, házak tevékenysége 
·        92600 Máshová nem sorolt kulturális és sport tevékenység
      - 92601-8 Máshová nem sorolt kulturális tevékenység
- Közösségi művelődés (klubok és egyéb azonos érdeklődésű lakóhelyi, életkori közösségek működtetése, a helyi társadalom kapcsolatrendszerének segítése, művelődési és szórakoztató rendezvények szervezése)
- A város környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása.
- Az egyetemes, nemzeti és kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, az ünnepek kultúrájának gondozása, műkedvelő művészeti együttesek, alkotó művelődési közösségek, csoportok tevékenységének támogatása, művészeti rendezvények, kiállítások tartása.
- Ismeretterjesztés és iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző tanfolyamok, életminőséget javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek megteremtése
- A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása.
 
·     92310 Könyvtári tevékenység
      92312-7 Közművelődési könyvtári tevékenység
- Nyilvános közművelődési könyvtári szolgáltatás a városban élő és tartózkodó  lakosság valamint az ide érkező vendégek művelődéséhez, tanuláshoz, képzéshez, szakmai, közéleti, társadalmi tájékozódáshoz, igényes szórakozáshoz
- kizárólag könyvtári szolgáltatások céljára alkalmas helyiség valamint nyitvatartási idő biztosítása,
- könyvtári dokumentumok (könyv, folyóirat, egyéb hagyományos és nem hagyományos információhordozó) folyamatos fejlesztése az évente jóváhagyott költségvetés mértékéig, feltárása, megőrzése, gondozása, rendelkezésre bocsátása,
- tájékoztatás a könyvtár és a nyilvános könyvtári rendszer szolgáltatásairól, kulturális információgyűjtés és – nyújtás,
- helyismereti dokumentáció gyűjtése, bemutatása
 
11. Az intézmény feladatai ellátásához rendelkezésre álló vagyon:
 Balatonalmádi, Városháza tér 4. szám alatti 2283 Hrsz-ú 3.086,53m2 alapterületű      ingatlanrész, továbbá a leltár szerint nyilvántartott eszközállomány.
Balatonalmádi, Gábor Áron u. 6. szám alatti 583 Hrsz-ú ingatlanon álló 368 m2 hasznos alapterületű épület, valamint a leltár szerint nyilvántartott állóeszközök, berendezések, felszerelések.
Az intézmény a felsorolt vagyontárgyakat feladatainak ellátásához szabadon használhatja a vonatkozó központi és helyi jogszabályoknak megfelelően.
 
12. Az   intézmény  gazdálkodási jogköre  és   az   előirányzatok    feletti rendelkezési  jogosultság szempontja szerinti besorolása:
Az intézmény részben önállóan gazdálkodó szerv. Az előirányzat feletti rendelkezési jog    szempontjából részjogkörű költségvetési szerv. Meghatározott pénzügyi, gazdasági  feladatainak ellátására a Balatonalmádi Polgármesteri Hivatal – mint önállóan gazdálkodó költségvetési szerv – köteles a munkavállalás és felelősségvállalás rendjéről szóló megállapodás alapján. Az intézmény önálló bérgazdálkodó.
Az intézmény bankszámlával nem rendelkezik, pénzforgalmát Balatonalmádi Város Önkormányzata költségvetési számlájáról bonyolítják. Ellátmányt kezel.
Szabad kapacitását szabadon értékesítheti, vállalkozási tevékenységet nem végezhet. Az intézmény költségvetését a fenntartó költségvetési rendeletben évente állapítja meg.
 
13. Az intézmény megszűntetése:   Az intézményt jogszabály által nevesített esetekben  Balatonalmádi Város Önkormányzata jogosult megszűntetni. A megszűntetésről határozattal dönt.
 
14. Zárórendelkezés: Az Alapító Okiratban foglaltak 2005. június 1.-től kell alkalmazni.
 

Megjegyzés:
Jelentve: 112/2005. (V.26.) Öh.
« Vissza
Vissza a főmenübe