177/2005. (VI. 30.) Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testületi határozat
Tárgy: Balatonalmádi városrendezési terveinek jóváhagyása

 

A Balatonalmádi Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 231/2003. (X.30.) Öh. számú határozatával jóváhagyott Balatonalmádi Város településszerkezeti tervét a Környezetterv Kft. és a Benedek Kft. által készített tervdokumentációnak megfelelően módosítja. 
  1. A településszerkezeti terven jelölt belterületbe vonásokat az alábbi ütemezés szerint határozza el:
 
I. ütem:       2005.
                  - Fenyő utca menti terület 0,3 ha,
                   - Pince utca környéke 1,9 ha,
 
II. ütem:      2006.
                  - a Felsőörsi út és a Szabadságkilátó út közötti terület, a korábbi NEVIKI területe 3,9 ha,
                 - Glóbusz utca környéke 5,5 ha,
 
III. ütem:      2006-2007.
                 - Szömörce utca környéke 5,3 ha,
                 - Vöröshegy 2,3 ha,
 
IV. ütem:     2007-2008.
                 - Budatava északi terület – Lozsánta, Városkapu keleti terület 15,6 ha 
 
A telekalakítási terv illetve szabályozási terv készítésére kijelölt területek belterületbe vonása csak a tervi munkarészek elkészítését és jóváhagyását követően kezdeményezhető. 
  1. A településszerkezeti terv módosítást, a szabályozási tervet és a helyi építési szabályzatot a szakmai, hatósági és lakossági véleményezési eljárás lezárásakor érvényes javaslatnak megfelelően fogadja el.
A véleményezési eljárás során elutasított illetve az annak lezárását követően érkezett észrevételeket, javaslatokat a 2005. őszén induló településrendezési terv módosítása során vizsgálja. 
  1. A Balatonalmádi Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a Balatoni Területi Főépítészi Iroda 55-4/2005. számú záró szakmai véleménye alapján köszönetét fejezi ki a tervezők felé az igényes, alapos és teljességre törekvő tervezői munkáért.
            A Képviselő-testület a záró szakmai véleményben foglalt észrevételeket elfogadva, az abban kifogásolt tervrészletek és szabályozási elemek kijavításával     illetve kiegészítésével hagyja jóvá a településrendezési eszközöket. 
  1. Az örökségvédelmi hatástanulmány egy példányát az elfogadott területrendezési eszközökkel egyidejűleg a Balatoni Területi Főépítész Irodának meg kell küldeni.
  2.  „Településközpont vegyes terület üdülőközpont” (Vt-ü1; Vt-ü2) övezetbe javasolt területeket „Településközpont vegyes terület” (Vt) övezetbe sorolja.
  3. A hétvégi házas üdülőterületen a lakóépület építésére vonatkozó szabályozás a Balatoni Területi Főépítészi Iroda hozzájárulását követően lép hatályba. A hozzájárulás megadásához szükséges – az OTÉK 111. § (2) bekezdés a., b. és c. pontjában rögzített követelmények teljesülését igazoló – beadványt a tervezők közreműködésével kell összeállítani és a Balatoni Területi Főépítészi Irodához benyújtani.
  4. A kisvárosias Lki6 jelű övezetnél (HÉSZ § /5/) 15 m-ben maximált építménymagasságot 12,5-re javítja.
  5. A szabályozási terv magassági adatokat (szintvonalakat) is tartalmazó munkarésze kerül jóváhagyásra. Az elfogadott dokumentációt a Balatoni Területi Főépítészi Irodának meg kell küldeni.
  6. A terület-felhasználási változással érintett zöldterületek tulajdoni lapjának kivonatát az elfogadott területrendezési eszközökkel egyidejűleg a Balatoni Területi Főépítészi Irodának el kell küldeni.
  7. A HÉSZ 40. §-a az alábbi (19) bekezdéssel egészül ki:
A település beépítésre nem szánt részén – ahol a HÉSZ ennél szigorúbb feltételt nem állapít meg – a terepszint alatti építmény alapterülete a telek területének 10 %-át nem haladhatja meg.
11. A belterületbe vonással érintett fejlesztési területeket felsoroló HÉSZ 3. § (2) bekezdés kiegészül az új zöldterület térmértékével. A belterületbe vonás ütemezésénél is figyelemmel kell lenni arra, hogy a beépítésre szánt terület területének legalább 10 %-át meghaladóan jöjjön létre új zöldterület.
12. A Fenyő utca menti két ingatlan (0156, 0159 hrsz) belterületbe vonására – értelemszerűen a T-1 jelű alövezet pontosítására – vonatkozó javaslat az államigazgatási szervekkel lefolytatott véleményezési eljárás része volt. A Veszprém Megyei Földhivatal 10.162/5/2004. számú, továbbá a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség 30219-4/2004. számú – a Balatoni Területi Főépítészi Irodához is eljuttatott – írásos véleménye támogatólag nevesíti is a fenti javaslatot. A Balatoni Területi Főépítészi Iroda észrevételeire figyelemmel a szabályozás az ingatlanokat érintő T-1 alövezeti határ pontosítását követően lép hatályba.
13. A kertes mezőgazdasági övezetek (Mk-1, Mk-4) területére korában érvényes zártkert rendezési terveket a már korábban átadott általános rendezési tervek kiegészítéseként az elfogadott területrendezési eszközökkel egyidejűleg a Balatoni Területi Főépítészi Irodának meg kell küldeni.
14. Az Mk-3 és Mk-4 jelű övezetek területi mérlegét az elfogadott területrendezési eszközökkel egyidejűleg a Balatoni Területi Főépítészi Irodának meg kell küldeni.
15. A Szabályozási Terv 11. szelvényén lévő Mk1 és Mk5 jelű övezetekre vonatkozó szabályozás E-1 alövezeti határ pontosítását követően lép hatályba.
16. A településszerkezeti terv az előterjesztéshez mellékelt határozati javaslatnak megfelelően, határozattal kerül elfogadásra.
17. A volt NEVIKI terület területfelhasználási és övezeti szabályozását – a Balatoni Területi Főépítészi Iroda – szakmai véleményének ismeretében az egyeztetési anyagban dokumentált módon belterületbe vonandó, kertvárosias lakóövezetként szabályozza.
18. A 3862 hrsz-ú ingatlan szabályozását – annak eredeti belterületi státuszát megtartva – pontosítja.
19. A HÉSZ 4. § (5) bekezdésében a teleknyúlványra előírt 4 méteres méret a teleknyúlvány szélességére vonatkozik, a HÉSZ ennek megfelelően javításra került.
20. A HÉSZ 14. §, 18. §, 19. §, stb. övezeti értéket meghaladó sportcsarnok létesítésére vonatkozó előírások törlésre kerültek.
21. A HÉSZ 14. § rendelkezéseinél a felesleges „csillag ” jelölés törlésre került.
22. Az eredeti állapot szerinti épületmagasságú épület létesítésre vonatkozó HÉSZ szabályozást a 283/2002. (XII.21.) Korm. sz. rendelet 10. § (2) bek. b./ pontja szerinti üdülőterületeken lehet alkalmazni, maximum 12,5 méteres felső határral. A HÉSZ szövege e rendelkezéseknek megfelelően javításra került.
23. A Balaton tó partvonalát a Balatonalmádi város vízpart-rehabilitációs tanulmánytervét elfogadó 7/2005. (III.25.) TNM rendelet előírásainak megfelelően a teljes közigazgatási területen jelöli a szabályozási terv.
24-29. A 6., 8., 10., 12., és 13-as szelvényeken észrevételezett hibák a szabályozási terven javításra kerültek.
30. A véleményezési eljárásba bevont államigazgatási szervekkel az egyeztetés az érdekeltek egyetértésével zárult, ennek megfelelően a Képviselő-testület az általa korábban szorgalmazott, de az államigazgatási szervek által nem támogatott fejlesztési javaslatoktól (sportpálya előtti kikötő, Széchenyi sétány vasúti gyalogos-átkelőhely) jelen településrendezési eszközök jóváhagyásánál eltekint.
31. A Balaton vízpart-rehabilitációs tanulmánytervvel érintett területekre vonatkozó településrendezési eszközök 30 napos közzététele megtörtént.
 
Felhatalmazza a Polgármestert, hogy a határozatban ismertetett hibák kijavításáról és hiányok pótlásáról a jóváhagyott településrendezési eszközök dokumentálásánál a tervezők bevonásával gondoskodjon, továbbá hogy a Balatoni Területi Főépítészi Iroda jóváhagyásához szükséges dokumentációk összeállításáról és benyújtásáról ugyancsak a tervezők bevonásával gondoskodjon.
  
Utasítja a Polgármestert, hogy a településszerkezeti terv módosításának, a szabályozási terv és helyi építési szabályzat elfogadásáról szóló döntésről – a jóváhagyásról szóló döntésnek megfelelően átvezetett dokumentáció egyidejű megküldésével – az érdekelteket a jogszabályi előírásoknak megfelelően tájékoztassa.
 
 

 

 

Megjegyzés:
Jelentve: 249/2005. (X.245.) Öh.
« Vissza
Vissza a főmenübe