26/2010. (X. 29.) Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testületi rendelet
Tárgy: Útépítési Együttműködésről

 

Balatonalmádi Város Önkormányzat képviselő- testületének
                                                                                                                                26/2010. (X. 29.)
önkormányzati rendelete
 
Útépítési Együttműködésről
 
 
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésének felhatalmazása alapján a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 31.§ - ának végrehajtására az alábbi rendeletet alkotja.
 
 
A rendelet célja
 
1. § A rendelet célja, hogy meghatározza a közutak létesítésének alapvető feltételeit, az abban résztvevő személyek és szervezetek jogait és kötelezettségeit, továbbá az útépítési együttműködés feltételeit annak érdekében, hogy elősegítse a közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi követelményeknek megfelelő közúthálózat kialakítását, működését és a közutak védelmét.
 
A rendelet hatálya
 
2. § (1)A rendelet hatálya kiterjed Balatonalmádi Város közigazgatási területén az önkormányzat törzsvagyonának részét képező közúthálózatra, a közút mentén ingatlantulajdonnal, földhasználati joggal, ipari-közlekedési-kereskedelmi vagy mezőgazdasági tevékenység céljára szolgáló telephellyel rendelkező magánszemélyekre, jogi személyekre vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaságokra (továbbiakban: a közút használatában érdekeltek).
 
 
(2) A közút használatában érdekelteknek tekinthető az atulajdonos, akinek a telke előtt megépülő útcsatlakozásra nyílik a gépjármű tárolója, vagy kapubejárója.
 
(3) Az a közút használatában érdekelt, akinek a telke két utcával határos és mindkét utcára gépjármű tárolóval vagy kapubejáróval csatlakozik, az előbb megépülő út használatában tekintendő érdekeltnek.
 
Közutak létesítése, korszerűsítése
 
 
3. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat törzsvagyonának részét képező közutak és műtárgyaik létesítésére és korszerűsítésére minden évben pénzügyi fedezetet biztosít, melynek legkisebb mértéke a tárgyévi EU-s pályázati támogatások összegével csökkentett költségvetési bevételek főösszegének:
 
1,0 %-a.
 
(2) A közutak építése - útépítési együttműködés, vagy az építőközösségekkel való együttműködés esetén - az önkormányzat által jóváhagyott útépítési tervben rögzített sorrend szerint valósul meg.
 
 
Az útépítési együttműködés
 
4. § (1) A közút használatában érdekelt természetes és jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, valamint a helyi önkormányzat az alapvetően helyi lakossági érdeket szolgáló közút építésére, (földút szilárd burkolattal való ellátására) együttműködhetnek. Az együttműködés jelen rendelet mellékletét képező szerződés formájában jön létre (2.sz. melléklet).
 
 
(2) Ha az útépítési együttműködésben az érdekeltek több mint kétharmada részt vesz – az abban részt nem vevő, de a közút használatában érdekelt természetes és jogi személyt, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságot a Képviselő-testület határozatban, a résztvevők által vállalt anyagi hozzájárulás mértékéig, útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetésére kötelezi.
 
(3) A (2) bekezdés szerinti útépítések esetén az útépítési érdekeltségi hozzájárulást azoknak a tulajdonosoknak kell megfizetnie, akik a kötelezettséget előíró határozat meghozatalának időpontjában az érintett ingatlan tulajdonosai. Közös tulajdon esetén a tulajdoni hányad arányában.
 
(4) A (2) bekezdés szerinti érdekeltek hozzájárulásának kivetéséről – jelen rendelet keretei kötött- a képviselő- testület által polgármesterre átruházott hatáskörben, a munkaterület átadást követő 15 napon belül a polgármester határozatban rendelkezik.
 
(5) A (2) bekezdés szerinti – az együttműködésben részt nem vevő érdekeltek - 12 havi kamatmentes részletfizetést, vagy 12 hónapra halasztást kérhetnek írásban, a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül. A polgármester a kérelemről határozatban dönt. Polgármester különös méltánylást érdemlő körülmény esetén mérlegeli a fizetési feltételeket.
 
(6)   A hozzájárulás késedelmes megfizetése esetén a Ptk. 301.§ szerinti késedelmi kamatot kell fizetni. A Településfejlesztési és Üzemeltetési Osztály egyúttal intézkedik, hogy az útépítésben érdekelt ingatlanán, az önkormányzat javára késedelmes fizetés esetén, valamint a halasztást, részletfizetést engedélyező döntéssel egyidejűleg- az ingatlan- nyilvántartásba- a hozzájárulás mértékéig jelzálogjog kerüljön bejegyzésre.
 
(7)A határozat rendelkező részének – jogszabályban foglaltakon túl- tartalmaznia kell:
-         hozzájárulás összegét (több kötelezett esetén, fizetési kötelezettségük arányát),
-         megvalósulás várható időpontját, költségét,
-         befizetés elmulasztásának következményeit,
-         a hozzájárulással kapcsolatos egyéb lényeges körülményeket.
 
 
5. § (1)Az útépítési együttműködést bármely a közút használatában érdekelt természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdaság-társaság kezdeményezheti a Településfejlesztési és Üzemeltetési Osztályhoz benyújtott kérelemmel.
 
(2) A kérelemnek tartalmazni kell az alábbiakat:
a) a kérelemmel érintett közút megnevezését
 
            b) a közút használatában érintett ingatlantulajdonosok legalább 2/3- ának nevét,  
            lakcímét, aláírását
           
c) a közút használatában érintett ingatlantulajdonosok nyilatkozatát a vállalt anyagi 
 hozzájárulás mértékéről (minimum 20%)
 
d.) a kapcsolattartó nevét, címét.
 
 
(3) A kérelem benyújtását követően az útépítéssel érintett valamennyi ingatlan tulajdonosát tájékoztatni kell a várható költségekről, szándéknyilatkozat megküldésével. (1.sz. melléklet)
 
(4) Az útépítési együttműködési szerződés megkötésére akkor kerülhet sor, amennyiben az közút megépítésében érintettek 2/3- nak aláírásával a szándéknyilatkozat az önkormányzathoz beérkezik.
 
(5) Amennyiben az érdekeltek a hozzájárulást a szándéknyilatkozatban vállalt határidőt követő 30 napon belül sem fizetik meg 2/3 arányban, úgy az érintett út a következő 2 évben nem kerül megépítésre.
 
6. § (1) Az útépítési együttműködésre vonatkozó kezdeményezés az év során folyamatosan benyújtható.
 
(2) A benyújtott kezdeményezések elbírálása folyamatos, azt a benyújtás sorrendisége, a pénzügyi fedezet és a műszaki feltételek határozzák meg.
 
7. § (1) Az útépítési együttműködéssel kapcsolatos döntés meghozatala, során tekintettel kell lenni arra, hogy a kivitelezési munka – az időjárási viszonyokra tekintettel – április 15. és november 15. között elvégezhető legyen.
 
(2) Az útépítési együttműködéssel kapcsolatos szakmai döntés előkészítést a Polgármesteri Hivatal Településfejlesztési és Üzemeltetési Osztálya végzi, ezt követően a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság javaslatával kerül a kezdeményezés a Képviselő-testület elé.
 
8. § (1)A Képviselő-testület az útépítési együttműködést akkor támogatja, ha az érdekeltek által vállalt anyagi hozzájárulás eléri a beruházás bruttó összköltsége minimum
 
 
20,0 %- ának 2/3- át
 
 
 
 
 
A beruházás összköltségének számítása során az alábbi kiadások kerülnek figyelembe vételre:
 
-         engedélyezési és kiviteli tervek díja,
-         kivitelezési munkák teljes költsége,
-         lebonyolító, valamint a műszaki ellenőr díja,
-         engedélyező hatóságok díja.
 
(2) A döntés során előnyben részesülnek azok az útépítés együttműködési kezdeményezések, amelyek:
a) nagyobb saját anyagi hozzájárulást vállalnak
b) folyamatban lévő önkormányzati útépítéshez, útkorszerűsítéshez csatlakoznak.
 
 
(3) A Képviselő-testületi határozat alapján a közút használatában érdekelt kezdeményezőkkel a rendelet 1.sz. mellékletben szereplő együttműködési megállapodást a Polgármester köti meg.
 
9.§ Amennyiben az útépítési hozzájárulásban részt vevő érdekeltek, több mint 20% önrészt ajánlanak meg, úgy az útépítési együttműködésben részt nem vevő érdekeltek csak a 20 % erejéig kötelezhetők az érdekeltségi hozzájárulás megfizetésére.
 
Építőközösség általi útépítés
 
10.§ Amennyiben az érdekeltek kevesebb, mint 2/3- a kezdeményezi a közút építését, felújítását, de a hozzájárulásuk mértéke eléri a beruházás összköltségének legalább 20%- át, úgy építőközösséget hozhatnak létre, és a melléklet szerinti megállapodást köthetik meg az önkormányzattal.
 
11.§ Az építőközösség tudomásul veszi, hogy az együttműködésben részt nem vevők az útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetésére nem kötelezhetők.
 
Záró rendelkezések
 
 12. § E rendelet 2010. november 1-én lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti „A helyi közutak létesítéséről, korszerűsítéséről, karbantartásáról és üzemeltetéséről” szóló 15/2000. (XII.31.) rendelet.
Az Európai Unió jogának való megfelelés
 
13. § Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.
 
Balatonalmádi, 2010. október 28.
                      Keszey János                                                       Ujlakiné dr. Pék Éva
                       polgármester                                                                      jegyző
 
 
Záradék:
A rendeletet 2010. október 29. napján kihirdettem.                   Ujlakiné dr. Pék Éva
                                                                                                                  jegyző
 
 
1.sz. melléklet
 
 
 
SZÁNDÉKNYILATKOZAT
 
 
 
Alulírott……………………………………………………(név) ………………………………..(szül.hely,idő)………………………………….(lakcím) szám alatti ingatlan tulajdonos(ok) nyilatkozunk, hogy a Balatonalmádi ……………………………………………………….. (érintett ingatlan címe) érintő útépítési együttműködésben részt kívánok / nem kívánok részt venni. (megfelelő rész aláhúzandó) Az út szilárd burkolattal történő kiépítése érdekében a tulajdoni hányadom arányában kiszámított ………………………………………….. (önrész megnevezése) forint anyagi hozzájárulás megfizetését a későbbiekben külön megküldött útépítési együttműködési megállapodásban  ……………………………….. (megállapított határidő) vállalom/ nem vállalom. (megfelelő rész aláhúzandó)
 
Kijelentem, hogy az ingatlanom víz, szennyvíz, gáz, elektromos áram bekötéssel rendelkezik, illetve tudomásul veszem, hogy bármilyen közmű hiánya vagy felújítása esetén az újonnan épített utat 5 évig nem bonthatom meg és ennek következményeit, nem háríthatom az önkormányzatra. Ingatlanom elidegenítése esetén erről a vevőt is tájékoztatom.
 
Tudomásul veszem, hogy amennyiben a szándéknyilatkozat aláírásától számított 30 napon belül a vállalt önrészt nem fizetem meg és ezáltal az együttműködés nem jöhet létre érdekeltek 2/3 arányának hiányában, úgy az érintett utat az önkormányzat nem építi meg 2 éven belül. (építőközösségek kivételével)
 
 
Balatonalmádi, 2010. ………………………..
 
 
Ingatlantulajdonosok:                                                              Levelezési cím, telefonszám:
 
 
 
 
 
2.sz. melléklet
Megállapodás
 
 
 
Mely létrejött alulírott helyen és időben, az alábbiakban felsorolásra kerülő felek között:
 
Egyrészről Balatonalmádi Város Önkormányzata (8220 Balatonalmádi, Széchenyi st.1., képviseli: Keszey János polgármester) továbbiakban Önkormányzat
 
másrészről:
név:
cím:
szül. hely, idő:
anyja neve:
adószám, vagy adóazonosító jel:
Szem. ig.sz.:
Tulajdoni hányad:
 
továbbiakban Érdekelt
 
1. Felek megállapodnak abban, hogy Balatonalmádi város ………. hrsz-ú …………………………..utcában azönkormányzat tulajdonában lévő belterületi ingatlanon földút szilárdburkolattal való ellátása végett együttműködnek és az ehhez szükséges anyagi eszközöket rendelkezésre bocsátják.
 
 
2. Érdekelt vagyoni hozzájárulásának  mértékét ………………...- Ft-ban a személyes közreműködését pedig az alábbiakban határozzák meg:
 
3.Érdekelt  kötelezettséget vállal arra, hogy az előző pontban meghatározott anyagi hozzájárulást ………….. napjáig a OTP Rt. Balatonalmádi fiókja által vezetett 11748083-15430290 számú számlára befizeti.
 
4. Érdekelt tudomásul veszi, hogy az 1.pontban megjelölt út tulajdonosa az önkormányzat lesz.
 
5. Az elkészült út szakszerű és folyamatos karbantartását és üzemeltetését az önkormányzat végzi.
 
6. A tagok megállapodnak abban, hogy érdekeltek ügyeinek vitelével és az érdekeltek képviseletével …………………../Balatonalmádi,, ………………………../ bízzák meg.
 
7. Jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Ptk. vonatkozó rendelkezései az irányadók.
 
Felek a szerződést elolvasás és értelmezés után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt aláírták.
 
 
Balatonalmádi, ………………………
 
 
......................................................                                   ……………………………… 
         Keszey János polgármester                                                   Érdekelt

 

« Vissza
Vissza a főmenübe