81/2011. (III. 31.) Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testületi határozat
Tárgy: Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testületének gazdasági programja és 2010-2014 évi ciklusterve

 

Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2010-2014 ciklusidőre készült gazdasági program tervezetét megvitatta és az alábbi módosításokkal, kiegészítésekkel fogadja el.
 
A munka- és gazdasági program megvalósításának eszközrendszere
 
„C/ PÉNZGAZDÁLKODÁS „ fejezet  alábbi, 4. pontjának törlése:
 
4. Hitel, kedvező kondíciók mellett fejlesztési célra vehető fel. Működésre, nem kötelező önkormányzati feladat ellátására hitel csak kivételes esetben és rövid lejáratra vehető igénybe.
  
II.
Célok, feladatok
„A./ Önkormányzati ingatlanvagyon áttekintése, hasznosítása” fejezet
 
- 6. pontját az alábbiak szerint egészíti ki:
 
- Kikötőfejlesztés                - városi vitorlás kikötő létesítése
 
- Serdülő és ifjúsági vitorlás klub létrehozásának támogatása
 
- 7. pontját az alábbiak szerint egészíti ki:
 
- A Balatonalmádi Városgondnokság telephelyfejlesztése
 
 „B./ Infrastruktúra fejlesztés folytatása” fejezet
 
1.      Egészséges ivóvízellátás – kötelező önkormányzati feladat
 
a./ pontját az alábbiak szerint egészíti ki:
 
A próbafúrások eredményei alapján az önkormányzat kezdeményezze a kialakított kutak üzembe helyezését és ezzel egyidejűleg a felszíni vízkivétel visszafejlesztését.
 
3.      Vízrendezés, csapadékvíz elvezetés – önkormányzati feladat
         a./ pontját az alábbiak szerint egészíti ki:
 
              - a Véghelyi Dezső sétányon fakadó víz kezelése gyűjtőárokkal és  szabályozott szivattyúzással
   
„C./ A település szerkezetének és demográfiai összetételének megfelelő intézményi rendszer kialakítása” fejezet
 
- 5. pontját az alábbiak szerint módosítja:
 
5. A közbiztonság érdekében az önkormányzat támogatja, és együttműködik a közbiztonságért felelős szervezetekkel. Az önkormányzat a Városi Rendőrkapitánysággal együttműködve biztosítja a meglévő térfigyelő rendszer és a rendszámfelismerő rendszer működési feltételeit, pénzügyi lehetőség függvényében támogatja azok felújítását és bővítését. Együttműködik a Városi Rendőrkapitányság új helyen történő elhelyezésének megoldásában.
 
 „E./ A turizmusra koncentráló gazdasági környezet kialakítása” fejezet
 
- 4. pontját az alábbiak szerint egészíti ki:
 
-         Budatava strand vonzerőfejlesztés
-         Káptalanfüredi strand vonzerőfejlesztés
 
 
1. A gazdasági programban elhatározott célok és megfogalmazott feladatok megvalósításához szükséges pénzügyi fedezetet az éves költségvetési koncepciók elfogadása ill. költségvetések jóváhagyása során az önkormányzat pénzügyi-gazdasági lehetőségeinek függvényében kell biztosítani.
 
2. Utasítja a Polgármestert, hogy a gazdasági programot az Új Almádi Újság hasábjain valamint a város honlapján tegye közzé.
 
 
BALATONALMÁDI VÁROS ÖNKORMÁNYZAT
Képviselő-testületének
munka- és gazdasági programja,
 
valamint a
 
2010-2014 évekre szóló ciklusterve
 
 
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testület – eleget téve a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 10.§. d./ pontja valamint 91.§. /1/ bekezdése szerinti kötelezettségének – az 1991. évi XX. törvény 138.§. /1/ bekezdés a./ pontjában megállapított pénzügyi igazgatási hatáskörében eljárva a 2006-2010 évekre szóló munka- és gazdasági programját felülvizsgálva, kiegészítve és módosítva a 2010-2014 évekre szóló munka- és gazdasági programját a következők szerint határozza meg :
 
Balatonalmádi Város Önkormányzata gazdasági programjának megfogalmazásakor támaszkodik az elmúlt évek városfejlesztési eredményeire a település és az önkormányzat adottságaira és lehetőségeire. A program megvalósításával a város szerves, kiegyensúlyozott minőségi fejlődését, a fenntartható fejlődés jegyében az épített és természeti környezete védelmét, a mértéktartó kisvárosi lét körülményeinek megőrzését, a lakosság életminőségének javulását kívánja elérni.
A gazdasági program a választási ciklusra szól, de olyan stratégiai jellegű célokat is tartalmaz, amelyek hosszabb távon megszabják az önkormányzati döntések irányát és összehangoltabbá teszik azokat.
A program megvalósítására az önkormányzat rendelkezésére álló eszközrendszer hozzárendelésével, elsődlegesen a pénzügyi források és gazdasági lehetőségek függvényében kerül sor.
 
 
I.
A munka- és gazdasági program megvalósításának eszközrendszere

A./ SZABÁLYOZÁS
 
1.       Felül kell vizsgálni és szükség szerint át kell dolgozni a korábban elfogadott fejlesztési, településüzemeltetési koncepciókat, stratégiai jellegű fejlesztési dokumentumokat és el kell készíteni a még hiányzó szakági koncepciókat. (2010-2014)
 
2.       Felül kell vizsgálni Balatonalmádi településrendezési terveit (településszerkezeti terv, szabályozási terv és helyi építési szabályzat). Településrendezési eszközökkel biztosítani kell a gazdaságfejlesztést és munkahelyteremtést biztosító fejlesztések megvalósítását. (2011-2012)
 
3.       Folyamatosan nyomon kell követni a Környezetvédelmi Program megvalósítását és szükség szerint el kell végezni annak időszakos felülvizsgálatát (2011, 2014)
 
4.       El kell végezni Balatonalmádi Város Hulladékgazdálkodási Tervének törvényben előírt időszakos felülvizsgálatát (2012, 2013)
 
5.       Meg kell alkotni a helyi értékvédelmi rendeleteket, az épített környezetvédelmi (2011) és helyi természetvédelmi (2012) rendeleteket.
 
B./ VAGYONGAZDÁLKODÁS
 
1.       Az önkormányzat vagyona elsődlegesen az önkormányzat kötelező feladatainak ellátását szolgálja, ezen túlmenően teherbíró képessége függvényében nem kötelező feladatok ellátását is felvállalja.
 
2.       A mindenkori jogszabályok szerinti naprakész, pontos vagyonkatasztert kell vezetni.
 
3.       A vagyongazdálkodást önkormányzati rendelet szabályozza. Folyamatos aktualizálásáról jogszabályi és egyéb változások függvényében gondoskodni kell.
 
4.       Az önkormányzati ingatlanok hatékony működtetéséről és gazdaságos fenntartásáról, állagmegóvásáról a legkedvezőbb szervezeti formában kell gondoskodni.
 
5.       Az intézmények által kezelt vagyon üzemeltetéséhez, állagmegóvásához szükség szerinti gyarapításához biztosítani kell a megfelelő eszközöket. Törekedni kell az intézményi kapacitások kihasználására. A felszabaduló ingatlanok hasznosítása során elsődlegesen az önkormányzati feladatok ellátását kell figyelembe venni.
 
6.       Önkormányzati ingatlan értékesítéséből származó bevétel csak felhalmozási célra (beruházásra, felújításra, pályázati önrészre) vagy ingatlanvagyon megszerzésére használható fel.
 
7.       Értékesítés esetén – azonos feltételek mellett – előnyben kell részesíteni az olyan pályázót, aki a lakosság számára szolgáltatást nyújt és/vagy munkahelyet teremt.
 
8.       Az önkormányzati vagyon vállalkozásba vihető, de azzal a vállalkozásba bevitt vagyon értékét meghaladó kockázat nem vállalható.
 
C./ PÉNZGAZDÁLKODÁS
 
1.       A költségvetés tartós pénzügyi egyensúlya mellett kell biztosítani az önkormányzati intézményrendszer működését, a település fejlesztését.
 
2.       Lehetőség szerint bővíteni kell az önkormányzat bevételi forrásrendszerét. A normatív állami támogatás igénybevétele mellett törekedni kell vissza nem térítendő állami támogatás elnyerésére pályázati úton. A lakosságot teherbíró képességének függvényében be kell vonni az út- és közműfejlesztések pénzügyi fedezetének megteremtésébe.
 
3.       A helyi adók mértékét – a törvényi előírásokban megállapított szélső értékek keretei között – a teherbíró képesség figyelembevételével – indokolt kedvezmények és méltányosság alkalmazásával – úgy kell megállapítani, hogy a lehető legnagyobb adóbevételt biztosítsa.
 
4.       A gazdálkodás törvényessége és a rendelkezésre álló erőforrások hatékony felhasználása érdekében biztosítani kell az ellenőrzést.
 
 
II.
Célok, Feladatok
 
A./ Önkormányzati ingatlanvagyon áttekintése, hasznosítása
 
1.       Felül kell vizsgálni és folyamatosan aktualizálni kell a vagyongazdálkodási rendeletet.
 
2.       Koncepcionális döntést kell hozni a megüresedett, vagy megüresedő ingatlanok hasznosításáról.
-          volt Váci Mihály Általános iskola                                                                   2347/1 Hrsz.
-          Baross G. utca 44. szám alatti rendelő épületre,                                            4412 Hrsz.
-          Baross G. u. 32. szám alatti orvosi rendelő épület üresen maradó részére        4261 Hrsz.
-          Vörösberény Ady E. u. 2. szám alatti Szociális Alapszolgáltatási Központ
       által elfoglalt épületrész valamint a fiókgyógyszertár intézmény                         621 Hrsz
 
3.       A forgalomképes vagyoni állomány jövedelmezőségének figyelembevételével döntést kell hozni azok elidegenítéséről vagy további hasznosításáról
- Hadak útja 2-4.                 2014 Hrsz.
- Noszlopy G. u. 1.              2016 Hrsz.
- Távoli adóház (volt lokátor állomás) 013 Hrsz. és a kapcsolódó 3864/8, 3866/7 és 3866/9
   Hrsz-ú ingatlanok
 
4.       Át kell tekinteni a volt zártkerti ingatlanok és az önállóan be nem építhető ingatlanok elidegenítésének lehetőségét.
 
5.       A műszaki szükségesség és a pénzügyi lehetőség függvényében folytatni kell a városrendezési célú közterület-szabályozásokat.
 
6.       A településfejlesztési koncepcióval, az elkészült településrendezési terv előírásaival, és a sportkoncepcióval összhangban döntést kell hozni a sportcélú ingatlanok hasznosításáról, fejlesztéséről.
- Sportpálya                                   - labdarúgó pálya kiváltását követően az ingatlan turisztikai
 célú hasznosítása
- Teniszpályák                                - fedés, felújítás
- Szabolcs utcai sporttelep             - épület építés
- Horgásztanya                               - kikötő fejlesztés
- Kikötőfejlesztés                            - városi vitorlás kikötő létesítése
- Serdülő és ifjúsági vitorlás klub létrehozásának támogatása
 
7.       Balatonalmádi városgondnokság telephelyfejlesztése
 
 
B./ Infrastruktúra fejlesztés folytatása
 
 
1.       Egészséges ivóvízellátás – kötelező önkormányzati feladat
a./ Az ivóvízhálózat tulajdonos DRV Zrt. szolgáltatónál el kell járni az elöregedett vezetékszakaszok további  tervszerű cseréje érdekében. A próbafurások eredményei alapján az önkormányzat kezdeményezze a kialakított kutak üzembe helyezését és ezzel egyidejűleg a felszíni vízkivétel visszafejlesztését.
b./ Figyelemmel kell kísérni az ivóvíz minőségét, szükség szerint próbafúrásokra alapozva biztosítani a vízminőség javítását – Megyehegyi próbafúrás,
                                                  - Remetevölgyi próbafúrás.
E próbafúrások eredményeire alapozva szükség szerint a kistérség településeinek bevonásával további kutatásokat kell végezni a térség vízbázisának feltárása érdekében gazdaságilag hasznosítható (termálvíz, ásványvíz) vizek után.
c./ A belterületi ivóvízhálózat-fejlesztést ott támogatja az önkormányzat, ahol egyidejűleg a szennyvízcsatorna-hálózat is megépül.
 
2.       Szennyvízcsatornázás – kötelező önkormányzati feladat
a./ A szennyvízcsatornázást – a Balaton vízminőségének védelme érdekében – a pénzügyi és technikai lehetőségek függvényében, tervszerűen folytatni kell.
b./ Szorgalmazni – szükség szerint hatósági eszközökkel biztosítani kell a megépült szennyvízcsatorna-hálózatra történő teljes körű rácsatlakozást a szolgáltató DRV Zrt-vel szoros együttműködésben.
 
3.       Vízrendezés, csapadékvíz elvezetés – önkormányzati feladat
a./ A befogadótól indulva, a felszíni vízrendezési tanulmányterv alapján el kell készíteni az engedélyezési – kivitelezési terveket, önerő biztosításával pályázatokat kell benyújtani a kivitelezés pénzügyi feltételeinek a megteremtésére.
                                                     - Vörösberényi Séd mederrendezés
                                                     - Remete patak mederrendezés
                                                     - Budatava településrész csapadékvíz rendezés
                                                     - Arany János utca csapadékvíz elvezetése
                                                     - Galagonya-Iskola utca csapadékvíz elvezetése
                                                     - Dr. Óváry F. u -Verseny utca csapadékvíz elvezetése
                                                     - Dózsa Gy. u – Vécsey utca csapadékvíz elvezetése
                                                    - Rekettye u – Vöröshegyi u – Balázs B. utca térségének                                                  vízrendezése
                                                    - Vörösmarty u térségének vízrendezése
                                                    - Véghelyi Dezső sétányon fakadó víz kezelése gyűjtőárokkal és szabályozott szivattyúzással
b./ Útépítéseket, útfelújításokat a csapadékvíz-elvezetés egyidejű megoldásával kell megvalósítani.
 
4.       Közvilágítás – kötelező önkormányzati feladat
a./ A közvilágítás korszerűsítése, bővítése és a finanszírozás 2008-ban befejeződött. A megtakarítás, és a beruházás megtérülésének függvényében lehet tervezni további hálózatbővítést. Kiemelt feladatként kell kezelni a Szent István park illetve a Szent Erzsébet liget közvilágításának kiépítését illetve rekonstrukcióját.
 
5.       Elektromos- és gázellátás, táv- és hírközlés
a./ A nem önkormányzati feladatkörbe tartozó közművek fejlesztésében elsősorban adatszolgáltatással és információnyújtással működik együtt a szolgáltatóval és a lakossággal az önkormányzat
 
6.       Utak, kerékpárutak, járdák – kötelező önkormányzati feladat
a./ A burkolatlan helyi közutak kiépítését, a burkolt utak felújítását – a 162/1997. (XI.27.) Öh. sz. határozattal jóváhagyott ütemtervnek megfelelően – a pénzügyi lehetőségek függvényében, pályázati pénzek igénybevételével folytatja az önkormányzat.
Burkolatlan utak kiépítése:
I/A. Dózsa Gy. u. (Honvéd u-Vízmeder u. közötti szakasz)
I/B. Erkel F. u. (Vadász u-Kürt utca közötti szakasz)
I/B. Újhegy u.
II. Árnyas u.
II. Venyige u.
II. Töhötöm u.
Burkolt utak felújítása:
I/C. Dr. Óváry F. u. (Baross G. u. –Felsőörsi u. közötti szakasz)
I/C. Vörösmarty u. (csapadékvíz elvezetéssel)
I/C. Tábor u.
II. Szent Imre herceg u.
IV. Batthyány u. (Kilátó és a Budai N.A. u. közötti szakasz)
IV. Galamb u.
IV. Martinovics u.
IV. Pinkóczi u.
IV. Vasút u.
IV. Rákóczi F. u.
V. Béke-Barátság u.
 
b./ Az önkormányzat pénzügyi lehetőségeihez mérten továbbra is támogatja az önerős útépítést.
c./ Megépült a Veszprém-Balatonalmádi kerékpárút Szentkirályszabadja-Balatonalmádi szakasza. Távlati célként kijelöli a kerékpárút belterületi szakaszaként a felhagyott vasúti töltés nyomvonalát.
- Panoráma kerékpárút
Elő kell készíteni a korábban megvalósult kerékpárút hálózatfelújítását.
- Balatoni Bringakörút  
d./ Pályázati források igénybevételével folytatja a járdaépítést városrészenként, preferálva az állandó lakosok által lakott területeket.
- Veszprémi úti járda (Vörösberény Református templomtól a belterületi határig)
- József A. u. – Balatonfüredi u. járda (Káptalanfüred)
- Felsőörsi út járda
- Öreghegy járda
- Balatonfűzfői út járda (Vörösberény)
 
7.       Az önkormányzat a pénzügyi lehetőségeihez mérten, helyi rendeleti keretek között támogatja a helyi fiatalok lakásépítését.
 
 
 
C./ A település szerkezetének és demográfiai összetételének megfelelő
intézményi rendszer kialakítása
 
1.       Közoktatás – kötelező önkormányzati feladat
a./ A közoktatási intézkedési terv keretében az intézményekre vonatkozóan hatékonyságnövelő, a gyermeklétszám változásához igazoldó racionalizáló intézkedéseket hoz azzal, hogy a változások nem járhatnak a nevelés-oktatás minőségének romlásával.
b./ A közoktatási intézmények személyi, tárgyi és eszközminimum feltételeit a törvény szerinti mértékben biztosítja.
c./ Előkészíti a feltételeit egy – igény szerint egy bölcsődei egységgel is bővíthető – új óvoda épület, vagy önálló óvoda és bölcsőde építésének.
d./A fentiek érdekében az önkormányzat gondoskodik a feladatellátásához szükséges feltételek biztosításáról.
 
2.       Közművelődés-kulturális közszolgáltatás – kötelező önkormányzati feladat
a./ A Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár új épületének és a Vörösberényi Polgári Kör felújított épületének fenntartásával az önkormányzat városi színvonalon biztosít közösségi teret az önszerveződő közösségeknek, amatőr művészeti csoportoknak, intézményi és városi rendezvényeknek.
b./ Az önkormányzat a közművelődési intézmény munkájának tartalmi megújulását, kibővülését várja el.Cél az, hogy a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár – közös pályázás, rendezvényszervezés-és –lebonyolítás, kistérségi könyvtári együttműködés (mozgó könyvtári ellátás) útján - mint kistérségi kulturális központ működjön.
c./ Évente – pályázati úton, az éves költségvetésben meghatározott mértékig – támogatja a helyi szervezetek és egyének alkotó, kulturális és művészeti tevékenységét, valamint kulturális és vendégcsalogató rendezvényeiket.
d./ A fentiek érdekében az önkormányzat gondoskodik a feladatellátáshoz szükséges feltételek biztosításáról.
 
3.       Egészségügyi ellátás – Szociális ellátás – kötelező önkormányzati feladat
a./ Az egészségügyi alap- és szakellátást a jogszabályoknak megfelelően biztosítja új épület építésével és nonprofit gazdálkodó szervezet létrehozásával a volt Napközi helyén.
b./ Az önkormányzat a szociális törvény alapján a szociálisan rászorult személyek ellátására, illetve támogatására elkészítette a szociális szolgáltatástervezési koncepciót, az ellátási formák meghatározásánál lehetőségeihez mérten törekedett a szolgáltatások minőségének fejlesztésére. A Szociális Alapszolgáltatási Központ új elhelyezést kap a megüresedő Baross G. utca 32. szám alatti rendelőépületben.
 
 4.       Közigazgatási szolgáltatás
a./ A képviselő-testület demokratikus, törvényes, átlátható önkormányzati munkát folytat és jó színvonalú, humánus, szakmailag megalapozott, igényes, gyors és hatékony munkát vár el a polgármesteri hivataltól.
b./ A fentiek érdekében az önkormányzat gondoskodik a polgármesteri hivatal feladatellátásához szükséges feltételek biztosításáról. Az informatikai stratégiában megfogalmazott célkitűzéseknek megfelelően törekszik az e-önkormányzati, e-közigazgatási feladatok ellátásához szükséges feltételek megteremtésére. A jogszabályi előírásokkal összhangban biztosítja a Városháza és az önkormányzati tulajdonú közhasználatú épületek akadálymentes használatának feltételeit.
 
5.       A közbiztonság érdekében az önkormányzat támogatja, és együttműködik a közbiztonságért felelős szervezetekkel. Az önkormányzat a Városi Rendőrkapitánysággal együttműködve biztosítja a meglévő térfigyelő rendszer és a rendszámfelismerő rendszer működési feltételeit, pénzügyi lehetőség függvényében támogatja azok felújítását és bővítését. Együttműködik a Városi Rendőrkapitányság új helyen történő elhelyezésének megoldásában.
 
 
D./ A városüzemeltetés hatékonyságának növelése
 
1.       Az önkormányzat törekszik a településtisztaság, a parkfenntartás, a piac-, a temetőüzemeltetés, a strandüzemeltetés ...stb. leggazdaságosabb és leghatékonyabb módon történő ellátására.
 
2.       A városüzemelési feladatellátás személyi-tárgyi eszközrendszerét biztosítja. A Balatonalmádi Városgondnokság telephelyének fejlesztésével javítja az ellátás színvonalát.
 
E./ A turizmusra koncentráló gazdasági környezet kialakítása
 
 
1.       Felül kell vizsgálni a település idegenforgalmi koncepcióját, és el kell készíteni a marketing tervét, amely megfogalmazza a balatoni agglomerációban megjelenítendő saját arculatát. Elő kell készíteni az idegenforgalmi koncepcióban kiemelten megjelölt fejlesztési prioritások (Városközpont, Lozsánta) megvalósításának lehetőségét.
 
2.       Az önkormányzat eszközrendszerével a Balatonalmádi Turisztikai Egyesülettel szoros együttműködésben elő kell segíteni a turisztikai célú fejlesztéseket, programokat, rendezvényeket. Fokozottan támaszkodni kell a kínálatot színesítő, a szezont meghosszabbító, vendégkört szélesítő speciális vendégvárásra. (egészség-, sport-, egyházi-, kulturális-, bor-, konferencia- stb. turizmus)
 
3.       Kiemelten kell kezelni a sportturizmusban rejlő lehetőségeket. Az önkormányzat a szabályozás eszközeivel, illetve ahol arra a feltételek adottak földtulajdonnal vesz részt a fejlesztések megvalósításában. (vitorlás- és horgászkikötő, sportpálya, teniszpálya, lovaspálya, stb.) Az önkormányzat tulajdonában álló, Vörösberény térségében a hatályos településrendezési tervvel összhangban területet biztosít egy új labdarúgó pálya, továbbá egy közép méretű multifunkcionális sportcsarnok, sport- és kulturális központ létesítéséhez.
 
 
4.       Folytatni kell a strandok rekonstrukcióját, az épületállomány és a zöldterület megújításán túl kiemelt figyelmet kell fordítani a strandok mederterületeinek karbantartására (iszapkotrás, homokozás)
-          Wesselényi strandrekonstrukció III. ütem (Aquatórium)
-          Budatava strand beépítési terv felülvizsgálat, strandrekonstrukció, mederkotrás-mederhomokzás
-          Wesselényi strand mederkotrás-mederhomokozás
-          Káptalanfüredi strand mederkotrás-mederhomokozás
-          Budatava strand vonzerőfejlesztés
-          Káptalanfüredi strand vonzerőfejlesztés
  
 
F./ Városkép és környezeti állapot javítása
 
1.       Az önmagában is értékteremtő erőként mutatkozó jó városkép megteremtéséhez elengedhetetlen az önkormányzati épületállomány felújítása. Az épületek külső- és belső felújításával egyidejűleg megvalósítandó a közhasználatú épületek akadálymentesítése és energetikai korszerűsítése is.
-          Városháza
-          Györgyi D. Általános Iskola – iskolaépület tető és homlokzat-felújítás
-          Ady E. u. 2. (Vörösberény kisközpont)
-          Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium – felújítás, energetikai fejlesztés
 
2.       Az építmények és utak felújításán túl kiemelt figyelmet kell fordítani a parkok, játszóterek, fasorok egyéb zöldfelületek felújítására és folyamatos karbantartására.
-          Városközpont rekonstrukció II. ütem
-          Szent Erzsébet liget - Szoborpark
-          Ady E. u. 2. sz. előtti térrendezés
-          Tájékoztató rendszer felújítása, kibővítése
-          Vörösberényi mandulás felújítása
-          Babits utca – postaparkoló felújítása
 
3.       A környezeti állapot javítását szolgáló legjelentősebb beruházás a felhagyott szeméttelep rekultivációja melyet EU-s forrással (Önkormányzati Társulás útján) valósít meg az önkormányzat.
 
4.       A települési szilárdhulladék közszolgáltatás részeként az önkormányzat a Balatonalmádi Kommunális Szolgáltató Kft-vel együttműködve kiterjeszti a szelektív hulladékgyűjtést és a zöldhulladék gyűjtést.
 
 
 
III.
KAPCSOLATOK

 
1.       Balatonalmádihoz kötődő, a városból elszármazott személyekkel a kapcsolattartás megerősítése.
 
2.       A munka- és gazdasági program megvalósításához elengedhetetlen a helyi politikai- és civilszervezetekkel, egyházakkal, a helyben közszolgáltatást ellátó szervezetekkel kialakított jó kapcsolat, melynek alapja a rendszeres, széleskörű és kölcsönös információcsere.
 
3.       Az EU-s támogatások igénybevételéhez fontos a kistérségi és regionális együttműködés, beleértve a hasonló nagyságú és érdekű Balaton-parti településeket.
 
4.       Fontosak a nemzetközi testvérvárosi és a kistérségi kapcsolatok. A kistérség önkormányzataival együttműködve törekedni kell a többcélú területfejlesztési társulásban rejlő lehetőségeket a közoktatási, közművelődési, egészségügyi, szociális és egyéb közszolgáltatások területén egyaránt.
 
5.       A Kelet-Balatoni kistérségben Balatonalmádi kulturális-, egészségügyi- és sport körzetközponti szerepkörének fenntartása, erősítése.
 
IV.
FEJLESZTÉSI PRIORITÁSOK
  
1.       A gazdasági programban megjelölt célok eléréséhez hozzárendelt feladatok megvalósításához az éves költségvetések összeállítása során kell a pénzügyi fedezetet biztosítani. A források véges voltára tekintettel rangsorolni kell a fejlesztéseket:
 
a./   a már megkezdett beruházások befejezése
b./ jogszabályi kötelezettségből adódó fejlesztések megvalósítása. (minimál feltételek biztosítása, akadálymentes használat feltételeinek kialakítása ...)
c./   meglévő ingatlanok felújítása, a kötelező feladatellátást szolgáló épületek elsőbbségével,
d./   pályázati, lakossági forrásból finanszírozható fejlesztések indítása.
Elsőbbséget kell biztosítani azoknak a fejlesztéseknek, amelyek az adott szolgáltatás mennyiségi vagy minőségi bővítésével többletbevételt is eredményeznek, illetve elősegítik a munkahely megőrzést és munkahely teremtést.
  
Balatonalmádi, 2011. március 31.
 
  
      /: Keszey János :/                                                       /: Ujlakiné dr. Pék Éva :/
       polgármester                                                                       jegyző

 

« Vissza
Vissza a főmenübe