294/2001. (XII. 20.) Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testületi határozat
Tárgy: A Városi Kulturális Központ és Könyvtár alapító okiratának elfogadása

Balatonalmádi Város Önkormányzata a működését 1965-ben megkezdő Városi Könyvtár (alapító okirat: 85/2000.(VI.01.)Öh-tal módosított 130/1997.(IX.25.)Öh.) és az 1990-ben alapított Közösségi Ház (alapító okirat: 86/2000. (VI.01.)Öh-tal módosított 80/1995.(III.30.)Öh,) jogutódjaként a helyi önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV.törvény 1.§.felhatalmazása alapján az alábbi költségvetési intézményt alapítja:
 
A L A P Í TÓ  O K I R A T
 
1.      Az intézmény típusa: többcélú, közös igazgatású közművelődési és közgyűjteményi intézmény
2.      Az intézmény neve:        VÁROSI KULTURÁLIS KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR
3.      Az intézmény székhelye: Balatonalmádi, Baross G.u. 22.
         szervezeti egysége : - könyvtári intézményegység,
                                                   Balatonalmádi, Bajcsy-Zs. u. 37.
         telephelye:      - művelődési ház Vörösberény,
                                     Balatonalmádi, Gábor Á. u.6.
4.      Az intézmény alapítója: Balatonalmádi Város Önkormányzata
5.      Az intézmény jogállása:   -      önálló jogi személy
-            részben önállóan gazdálkodó önkormányzati költségvetési szerv
6.      Az intézmény működési területe: Balatonalmádi város közigazgatási területe
7.      Az intézmény fenntartója és felügyeleti szerve: Balatonalmádi Város Önkormányzata
8.      Az intézmény vezetőjének kinevezési rendje: Az intézmény élén magasabb vezető beosztású közalkalmazott, igazgató áll, akit Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testülete nyilvános pályázat útján, határozott időtartamra nevez ki a feladat ellátására. Az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.
9.      Az intézmény működése: Az intézmény szervezeti felépítését, működésének rendjét a Szervezeti és Működési Szabályzat tartalmazza. Az intézmény közalkalmazottai felett a munkáltatói jogokat az intézmény igazgatója gyakorolja.
 
10. Az intézmény ellátandó alaptevékenysége
·         92180 Közösségi – művelődési tevékenység
          92181-5 Művelődési központok, házak tevékenysége
·         92600 Máshová nem sorolt kulturális és sport tevékenység
-         92601-8 Máshová nem sorolt kulturális tevékenység
-         Közösségi művelődés (klubok és egyéb azonos érdeklődésű lakóhelyi, életkori közösségek működtetése, a helyi társadalom kapcsolatrendszerének segítése, művelődési és szórakoztató rendezvények szervezése)
- A város környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása.
- Az egyetemes, nemzeti és kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, az ünnepek kultúrájának gondozása, műkedvelő művészeti együttesek, alkotó művelődési közösségek, csoportok tevékenységének támogatása, művészeti rendezvények, kiállítások tartása.
- Ismeretterjesztés és iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző tanfolyamok, életminőséget javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek megteremtése
- A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása.
 
·     92310 Könyvtári tevékenység
      92312-7 Közművelődési könyvtári tevékenység
- Nyilvános közművelődési könyvtári szolgáltatás a városban élő és tartózkodó lakosság valamint az ide érkező vendégek művelődéséhez, tanuláshoz, képzéshez, szakmai, közéleti, társadalmi tájékozódáshoz, igényes szórakozáshoz
- kizárólag könyvtári szolgáltatások céljára alkalmas helyiség valamint nyitvatartási idő biztosítása,
- könyvtári dokumentumok (könyv, folyóirat, egyéb hagyományos és nem hagyományos információhordozó) folyamatos fejlesztése az évente jóváhagyott költségvetés mértékéig, feltárása, megőrzése, gondozása, rendelkezésre bocsátása,
- tájékoztatás a könyvtár és a nyilvános könyvtári rendszer szolgáltatásairól, kulturális információgyűjtés és – nyújtás,
- helyismereti dokumentáció gyűjtése, bemutatása
 
11. Az intézmény feladatai ellátásához rendelkezésre álló vagyon:
A könyvtári alaptevékenységhez:
Balatonalmádi, Bajcsy-Zs. u. 37. szám alatti 1090/A/5. Hrsz-ú 243 m2 alapterületű ingatlanrész, továbbá a leltár szerint nyilvántartott eszközállomány
Közösségi – művelődés tevékenységhez
Balatonalmádi, Baross Gábor u. 22. szám alatti, 2176 Hrsz-ú telken lévő 1.655 m2 hasznos alapterületű épület,
Balatonalmádi, Gábor Áron u. 6. szám alatti 583 Hrsz-ú ingatlanon álló 368 m2 hasznos alapterületű épület, valamint a leltár szerint nyilvántartott állóeszközök, berendezések, felszerelések
Az intézmény a felsorolt vagyontárgyakat feladatainak ellátásához szabadon     használhatja a vonatkozó központi és helyi jogszabályoknak megfelelően.
 
12.  Az intézmény gazdálkodási jogköre: részben önálló költségvetési szerv
Meghatározott pénzügyi, gazdasági feladatait a Balatonalmádi Polgármesteri    Hivatal – mint önállóan gazdálkodó költségvetési szerv – a munkamegosztás és felelősségvállalás rendjéről szóló megállapodás alapján látja el.
Szabad kapacitását szabadon értékesítheti, vállalkozási tevékenységet nem végezhet. Az intézmény költségvetését a fenntartó költségvetési rendeletben évente állapítja meg.
 
13. Az intézmény megszűntetése:   Az intézményt jogszabály által nevesített esetekben Balatonalmádi Város Önkormányzata jogosult megszűntetni. A megszűntetésről határozattal dönt.
 
14. Zárórendelkezés: Az Alapító Okiratban foglaltak 2002. január 1-től kell alkalmazni.
 

« Vissza
Vissza a főmenübe