300/2014. (XI. 27.) Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testületi határozat
Tárgy: Balatonalmádi Szabályozási Terv munkaközi anyagának elfogadása

Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Völgyzugoly Műhely Kft. által készített Helyi Építési Szabályzat és a mellékletét képező Szabályozási Terv munkaközi anyagát továbbtervezésre alkalmasnak találja az alábbi Pénzügyi és Gazdasági Bizottsági ülésen elhangzott javaslatokkal kiegészítve:
 
Balatonalmádi Településrendezési Eszközeinek Felülvizsgálata /
Véleményezési Eljárás anyaga
 
A véleményezési anyagban külön megjelölésre kerültek azok a pontok, amelyekben önkormányzati döntés meghozatala volt szükséges:
 
1.      HÉSZ 3.3.1. Az új zöldterületek kijelölésének köszönhetően további 7.800 m2 zöldterület szüntethető meg a település területén. Elsősorban a magántulajdonban lévő ingatlanokon kijelölt zöldterületek megszüntetésére kell törekedni.
 
  1. HÉSZ 3.3.3.4. A hatályos szabályozásban szereplő, lakó funkcióval rendelkező kertes mezőgazdasági területek megfelelőek-e az önkormányzat számára? A 10%-os előírásnak jelenleg nem felelünk meg ,ez az érték 11,23 %, ami kb. 3 hektárral nagyobb , mint a Btv.40.§ g. pontja szerinti érték, azonban meglévő állapotról van szó, ezért szerzett jogként meg kívánjuk tartani. Az Állami Főépítésszel történt egyeztetés alapján későbbre halasztódik a döntés.
 
3.      HÉSZ 5.4. Köcsi tó környezete és Balatonfűzfő felé eső Balaton parti nádas területen helyi természetvédelmi terület kijelölésére ad lehetőséget a szabályozás. Célszerű a megtartás, illetve kijelölés helyi természetvédelmi területi kijelöléssel. A Köcsi tó esetében a felhagyott kőbánya is tartozzon a kijelölésre javasolt területhez.
 
  1. HÉSZ 7.2. Tervezett vasúti átjáró a Széchenyi sétány folytatásaként továbbra is megoldandó kérdés. Az önkormányzati egyeztetések eredményeiről a közlekedési szakági tervező részére tájékoztatás megküldése szükséges. A vasútállomás pálya és peronfelújításával foglalkozó MÁV tervező iroda egyeztetéseket folytat a kérdésben, eredményéről a tervezőket értesítjük.
 
  1. HÉSZ 4.§ 2.(h) A helyi utcakép védettségének határa kijelölésében a kijelölés szükségességének vonatkozásában egyetértés született. A területek kijelölésében további egyeztetés szükséges a HÉSZ és a Helyi értékvédelmi rendelet mellékletében foglaltak között.
 
  1. HÉSZ 26.§ 3. Hulladéklerakó telep, veszélyes hulladékok ártalmatlanítását végző telephely a település igazgatási területén nem létesíthető. Erre sem önkormányzati szándék, sem a Balaton törvény előírásai miatt lehetőség nincsen.
 
  1. HÉSZ 45.§ 12.-13. Szálláshely céljára elhelyezendő lakóautó és sátor elhelyezését nem kívánjuk szabályozni, a mai üdülési és üdültetési igények ezt a fajta szállás férőhely elhelyezést túlhaladták.
 
  1. HÉSZ 52.§ 5.(a) illetve 12.  Kertvárosias lakó területen haszonállat tartására szolgáló állatól és állatkifutó elhelyezését nem kívánjuk továbbra sem Balatonalmádi területén megengedni, illetve megtartjuk a HÉSZ jelenlegi szabályozási előírásait
 
  1. HÉSZ 77.§ 3.(a) Az első osztályú szőlőkataszteri területekkel kapcsolatban külön területi hatósági eljárást fog az Önkormányzat lefolytatni, de a rendezési terv mostani módosításával nem kívánja összekapcsolni a folyamatot.
 
  1. HÉSZ 86.§ 4. A helyi értékvédelmi rendelet módosítását külön eljárással kívánjuk módosítani.
 
  1. 2. sz. Melléklet 2.3. A helyrehozatali kötelezettséggel terhelt területek igénye törölhető.
 
  1. Településrendezési javaslat 1.3. Az Újhegy köz , Tűzmadár utca, Szömörce utca környékének belterületbe vonására javasolt területein a Btv. 18.§ -nak megfelelő méretű zöldterület kijelölése szükséges. A kijelölhető területek helyét már egyeztettük illetve egyeztetjük az érintett tulajdonosokkal, s a végleges javaslatokat 2014. december 10-ig tervezőknek megküldjük.
 
  1. Településrendezési javaslat 1.4.1. Almádi településrészen a Felsőörsi út mentén új kertvárosias lakóterület (0,54 ha) kijelölése lakossági kérelem nyomán történő terület felhasználás változás. A Felsőörsi út és Szabadságkilátó út közötti 3,8 ha-os terület a hatályos településrendezési eszközök szerint belterületbe vonható, területén kijelölésre került a Btv. előírásainak figyelembevételével a terület 10%-ának megfelelő nagyságú zöldterület is. E kijelölt zöldterület helyét szeretnék az érintett tulajdonosok a belterületbe vonható területrészen belül módosítani. Tulajdonosok vállalták, hogy a Btv. 6/B.§előírásainak megfelelően a kijelölt új zöldterületet átadják önkormányzati tulajdonba. Az egyeztetéseket az érintett ingatlan tulajdonosokkal az Önkormányzat megkezdte.
 
  1. Közműfejlesztési javaslat 5.2. A közcsatorna hálózattal való ellátottság mértéke a DRV nyilvántartása szerint nem éri el a 80%-ot. A KSH 2011. évi népszámlálási adatai szerint Balatonalmádiban a közcsatorna hálózattal való ellátottság mértéke 91,7 %-os. Az Önkormányzat kéri a tervezőket, hogy ez utóbbi adatot tekintsék támpontnak a tervezett fejlesztési területek bevonhatóságának érdekében a hatósági egyeztetések alkalmával, mivel ez a közhiteles adat.  
 
Egyéb egyeztetések:
 
Vörösberényi Általános Iskola alatti terület:
 
A jelenlegi szabályozási előírások szerint sportterületként szereplő területen a funkciók kibővülnének. Az intézményi területen a leendő szabályozás az alábbi beépítésre ad lehetőséget:
 
Vi intézmény terület:
 
Intézmény terület a Szabályozási terven Vi jellel jelölt építési övezet, mely elsősorban
igazgatási, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális rendeltetést szolgáló épületek
elhelyezésére szolgál.
(2) Intézmény terület építési övezeteiben elhelyezhető épület:
a) igazgatási, iroda;
b) hitéleti, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális;
c) kulturális, közösségi szórakoztató;
d) kereskedelmi, szolgáltató, szállás;
e) sport
rendeltetést is tartalmazhat.
 
A területen húzódó 22 méteres út kiszabályozás nyomvonala a Séd patak felé eltolódna, így több
hely maradhat az intézmény terület beépítésére, műfüves sportpálya elhelyezésére. Az út alatti
terület kiszabályozása továbbra is parkoló területtel számol.
 
Lozsánta ipari terület
 
A fenti területen kétféle szabályozás található jelenleg, s az új terv is ezt tartalmazza. A ZKP és GKsz területen a távlati fejlesztésekben szereplő sportlétesítmények és a kiszolgáló létesítményei ( focipálya, sportcsarnok, parkolók) elhelyezhetők, szükség szerint az övezeti határvonalak eltolhatók.
 
Gksz kereskedelmi, szolgáltató terület:
 
(1) Kereskedelmi, szolgáltató terület a Szabályozási terven Gksz jellel szabályozott építési
övezet, mely elsősorban a környezetre jelentős hatást nem gyakorló gazdasági tevékenységi
célú épületek elhelyezésére szolgál.
(2) Kereskedelmi, szolgáltató területen elhelyezhető épület:
a) a környezetre jelentős hatást nem gyakorló gazdasági tevékenységi célú épület;
b) kereskedelmi, szolgáltató;
c) igazgatási, iroda;
d) gazdasági tevékenységi célú épületen belül tulajdonos, használó és személyzet számára
szolgáló lakó;
e) sport
rendeltetést is tartalmazhat.
 
 
Köcsi tó területe
 
A Köcsi tó a táborok melletti terület, jelenleg különleges turisztikai területként működik, melyet meg kívánunk tartani, illetve a terület későbbiekben tartalék zöldterületként működhet
A területen természetvédelmi terület kijelölésére ad lehetőséget a szabályozás. Célszerű a megtartás, illetve kijelölés helyi természetvédelmi területi kijelöléssel. A felhagyott kőbánya is tartozzon a kijelölésre javasolt területhez.
 
Panoráma Disco épület területének szabályozása
 
A Balaton part és a vasút közötti területre lakóház illetve lakáscélú hasznosítás ne lehessen.
A volt Panoráma Disco épület területének jelenlegi szabályozás VT 17 övezet, mely övezetben lakás célú épület is elhelyezhető. Az Önkormányzat állásfoglalása az, hogy az új szabályozási előírások ne engedjék meg a lakóház illetve lakás célú hasznosítást a Balaton partvonala és a vasút közötti területen.
 
A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a döntésről a tervezőt értesítse és intézkedjen a az egyeztetési anyag kiküldéséről a partnerségi egyeztetés szerinti partnerek, államigazgatási szervek valamint az érintett területi, települési önkormányzatok részére

« Vissza
Vissza a főmenübe