242/2015. (IX. 24.) Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testületi határozat
Tárgy: Javaslat a BURSA HUNGARICA Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2016. évi fordulójához történő csatlakozásra

Balatonalmádi Város Önkormányzata a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázatainak elbírálási rendjéről szóló szabályzatot az alábbiak szerint elfogadja: 
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázatainak elbírálási rendjéről szóló
szabályzata
 
1. Balatonalmádi Város Önkormányzata a „Bursa Hungarica” Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében az Önkormányzat költségvetésének terhére ösztöndíjban részesíti azt a balatonalmádi lakóhellyel rendelkező pályázót, aki megfelel a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszeréről szóló az adott tanévre vonatkozó jogszabályában, továbbá a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerre vonatkozó Általános Szerződési Feltételekben meghatározott előírásoknak és e szabályzat szabályai szerint szociális rászorultsága megállapítható.
 
 
2. A támogatás feltételeit az 51/2007. (III.26.) Korm. rendelet és a mindenkori pályázati kiírás tartalmazza. A pályázati űrlap csak a pályázati kiírásban meghatározott kötelező mellékletekkel együtt érvényes. A pályázati kiírásban meghatározott valamely melléklet hiányában a pályázat formai hibásnak minősül.
 A pályázó a benyújtott pályázatának az elbírálását megelőző 5 munkanapig hiánypótlásra szólítható fel. A hiánypótlás határideje 8 nap, de a hiánypótlás benyújtása nem lépheti túl a pályázatok önkormányzati elbírálási határidejét.   
 
3. A pályázatok elbírálása a mindenkori pályázat kiírásban foglaltak, valamint az alábbi pontrendszere alapján történik, e pontrendszer adja a szociális rászorultság alapján ösztöndíjban részesülő pályázóknak az Általános Szerződési Feltételek szerinti rangsorolását:  
 
  1. A pályázó családjában az egy főre jutó nettó átlagjövedelem:
 
1a.
A mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem haladja meg:
30 p
 
1b.
Nem haladja meg a legkisebb öregségi nyugdíj összegének 150 %-át:
20 p
 
1c.
Nem haladja meg a legkisebb öregségi nyugdíj 200 %-át:
 
10 p
1d.
Nem haladja meg az öregség nyugdíj legkisebb összegének 250 %-ig:
 
5p
1e.
Az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250 %-ánál nagyobb összeg esetén:
0 p
2.Az 1a;1b;1c;1d feltétel teljesülése esetén ha a pályázó
 
árva
2 p
félárva
1 p
 
3. Az 1a;1b;1c;1d feltétel teljesülése esetén a pályázó tartósan beteg/fogyatékossággal élő, ha
-a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. tv. alapján fogyatékossági támogatásban részesül,
- a rokkantsági járadékról szóló 83/1987. (XII.27.) MT rendelet alapján rokkantsági járadékban részesül,
- a családok támogatásáról szóló többször módosított 1998. évi LXXXIV. törvény szerint saját jogán magasabb összegű családi pótlékban részesül,
- a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. III. tv. szerint súlyosan fogyatékos személynek minősül,
- a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/2011. (VI.29.) Korm. rendelet alapján súlyos mozgáskorlátozott személynek mindősül.
5 p
4. Az 1a;1b;1c;1d feltétel teljesülése esetén a pályázó
gyermeket nevel:
1 p
gyermekenként további:
1 p
(max.5 p)
egyedül neveli gyermekét:
2 p
gyermekvédelmi gondoskodás, vagy volt gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő, gyámolt vagy gyámság alatt volt:
2 p
5. Az 1a;1b;1c; 1d feltétel teljesülése esetén a pályázó szülője/gondviselője háztartásában (amennyiben közös háztartásban élnek)
eltartottanként további:
1 p
(max 5 p)
 
 
 
6. Az 1a;1b;1c; 1d feltétel teljesülése esetén a pályázó családtagja (amennyiben közös háztartásban élnek)
tartósan beteg vagy rokkant, ha rehabilitációs ellátásban, vagy magasabb összegű családi pótlékban részesül
5 p
tartósan beteg vagy rokkant, ha rokkantsági ellátásban, rokkantsági járadékban, fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, vagy egészségkárosodott személyként rendszeres szociális segélyben részesül
5 p
legalább 6 hónapja álláskeresőként van nyilvántartva
2 p
(max: 4 p)
7. Az 1a;1b;1c;1d feltétel teljesülése esetén ha pályázó
kollégiumi ellátásban részesül:
1 p
kollégiumi ellátásra jogosult, de helyhiány miatt elutasították (elutasító határozat mellékelve)
2 p
albérletben él:
2 p
Lakóhely és a felsőoktatási intézmény közötti távolság az 50 km-t meghaladja és naponta ingázik
2 p
8. Az 1a;1b;1c;1d feltétel teljesülése esetén ha pályázó
Több testvér egyidejű továbbtanulása a felsőoktatásban (nappali tagozaton), testvérenként
1 p
 
 
4. A pontszámok a feltételeknek megfelelően összeadódnak. Az önkormányzati ösztöndíj elnyerője a döntéshozó által meghatározott ponthatárt elért pályázó lehet.
           
5. A 3. pontban meghatározott tényeket az alábbi okiratok, nyilatkozatok, igazolások becsatolásával kell igazolni:
a)a pályázó lakcíme szerinti ingatlanban életvitelszerűen együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyekről igazolás,
b) pályázó és a vele egy háztartásban élők (a pályázó lakóhelye szerinti lakásban életvitelszerűen együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek) egy főre jutó havi nettó jövedelemének összegét:
ba) a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél a pályázat benyújtását megelőző 3 hónap átlagáról;
bb) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a pályázat benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap átlagáról jövedelemigazolás;
bc) jövedelemmel nem rendelkező személy esetén az állami foglalkoztató szerv igazolását az álláskeresési nyilvántartásba vételről,
c) halotti anyakönyvi kivonat az árvaság, félárvaság igazolására,
d) a születési anyakönyvi kivonat az eltartott kiskorúakról,
e) gyámhatóság vagy a bíróság jogerős döntése,
f) a pályázó vagy családja részére folyósított ellátásokról szóló határozat/igazolás,
g) felsőoktatási intézmény igazolása/határozata a kollégiumi igény elutasításáról,
h) albérletről szóló szerződés másolata,
i) a felsőoktatási intézményben tanuló, háztartásban élő további személy esetén a felsőoktatási     intézmény által kitöltött eredeti hallgatói jogviszony-igazolás.
 
6. Az „A” és „B” típusú pályázatot elbíráló a határidőn belül benyújtott, formailag megfelelő pályázat elbírálása során a pályázó szociális rászorultsága alapján a pályázót minimum 1000,- forint havi támogatásban részesíti, vagy a pályázó igényét elutasítja. A megítélt támogatásnak havonta azonos összegűnek és 100,- forinttal maradék nélkül oszthatónak kell lennie.
 
7. Az e szabályzat szerinti „B” típusú pályázat alapján támogatott hallgatók szociális rászorultságát évente felül kell vizsgálni.  
 
8. A pályázatokat a Balatonalmádi Közös Önkormányzati Hivatal Igazgatási Osztályához kell benyújtani.
 
9. Az ösztöndíjak folyósítása a vonatkozó jogszabályoknak és a mindenkori pályázati kiírásnak megfelelően történik.
 
10.   Záró rendelkezések
Ez a szabályzat a 2016. évi pályázat kiírásának napján lép hatályba.
Rendelkezéseit minden olyan alkalommal, amikor a Balatonalmádi Város Önkormányzata csatlakozik a Bursa Hungarica Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz, az ösztöndíj megítélése alkalmával alkalmazni kell.
 
11. A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázatainak elbírálási rendje szabályzatáról szóló 209/2014.(IX.25.) Öh. számú határozatát hatályon kívül helyezi.

« Vissza
Vissza a főmenübe