4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2013. január 31-i ülésére

Tárgy:   A helyi közterületek rendjéről szóló 42/2010. (XII.20.) önkormányzati rendelet módosítása
Készítette:   Dr. Dancs Judit, Kokas Géza köztisztviselő, Zana András osztályvezető
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Humán Bizottság, Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Képviselő-testület a 2010. decemberi ülésén alkotta meg a helyi közterületek rendjéről szóló 42/2010. (XII.20.) önkormányzati rendeletet.
 
A rendelet megalkotása óta eltelt idő tapasztalatai és a bekövetkezett jogszabály változások indokolják a rendelet felülvizsgálatát és módosítását.
 
A rendelet megalkotásakor hatályos illetéktörvény alapján az általános eljárási illeték 2.200 Ft volt. Ezzel megegyező mértékben állapította meg a rendelet a közterület bontását engedélyező közútkezelői hozzájárulás megadására vonatkozó eljárás igazgatási szolgáltatási díját, amely bevétel egyébként az önkormányzatot illeti meg. A hatályos illetéktörvény szerint az általános eljárási illeték 3.000 Ft. Erre és az önkormányzat gazdasági helyzetére is tekintettel célszerű az igazgatási szolgáltatási díj mértékét is megemelni.
 
A hatályos rendelet a közút nem közlekedési célú igénybevételéért fizetendő díjat 16 Ft/m2/nap összegben állapítja meg. Az eltelt időszak tapasztalatai és a környékbeli önkormányzatok hasonló tárgyú rendeleteinek példája indokolja e tétel felülvizsgálatát is. A terület alapú díjszámításnál egyértelmű adat a megépülő közműhálózat hossza, viszont a terület számításához szükséges szélesség már esetenként vitára ad okot. A kivitelező értelem szerint a lehető legkeskenyebb – esetenként irreális 30-40 cm - szélességű igénybevétellel számol, míg a tényleges területhasználat ettől általában lényegesen nagyobb. Ezért célszerű a díj egységárát csak a közműhálózat hosszát meghatározó paraméterhez kötni. Ezzel értelem szerint megemelkedik az egységár. Az egységár emelkedés tényleges díjnövekedést is tartalmaz. Az évenkénti 110-140 bekötési kérelem zömét alkotó 5-10 folyóméter átlagos hosszúságú, 1-2 nap alatt megvalósítható bekötés díja a fenti adatokkal 5-20.000 Ft között becsülhető. A napi szorzó annak irányában hat, hogy az útfelbontások időtartama a lehető legrövidebb legyen. 
 
A hatályos rendelet díjmentességet állapít meg az önkormányzati és a közvetlen lakossági megrendelésre végzett közműépítési munkával összefüggő nem közlekedési célú útigénybevételre. Figyelemmel azonban arra, hogy a díjfizetés a közműbekötések minél gyorsabb megvalósítására ösztönöz, célszerű e mentesség megszüntetése. A mentesség megszüntetése értelemszerűen önkormányzati többletbevételt eredményez.
 
A lehető legkisebb útkárosítással járó technológiák szorgalmazása érdekében az út alatti átfúrással végzett kivitelezés esetén az átfúrással készített szakasz hosszára vonatkozó mentesség megadását javaslom. Az új építésű, illetve felújított utak esetében fennálló 5 éves bontási moratórium fenntartását javaslom azzal, hogy az elemes (téglakő, térkő) burkolattal megvalósuló utaknál lehetőség legyen a bontási munkák elvégzésére. A még garanciális útszakaszok esetében azonban csak a burkolat korábbi kivitelezőjével, a helyreállításra kötött megállapodás legyen az engedély megadásának a feltétele.
 
A hatályos rendelet – az országos közutakra vonatkozó szabályozással összhangban, az időjárásra tekintettel – november 15. és március 15. közötti időszakban tiltja a közterületek bontását. Városunk turisztikai jellege miatt célszerűnek tűnik egy nyári bontási tilalom bevezetése és ezzel egyidejűleg a téli bontási tilalmi időszak csökkentése. Ennek megfelelően november 30. és március 1., valamint július 1. és augusztus 20. közötti időszakban lenne közterület-bontási tilalom a rendkívüli hibaelhárítási munkák, valamint a pályázattal elnyert támogatásból megvalósuló beruházások kivételével.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztésben foglaltak megvitatását követően a mellékelt rendelet-tervezetnek megfelelően döntsön a helyi közterületek rendjéről szóló rendelet módosításáról.
 
Balatonalmádi, 2013. január 16.
  
                                                           Tisztelettel :                          
   
                                                                                              Keszey János
                                                                                              polgármester 

 


Döntéshozói vélemények

Humán Bizottság  

 

A Kt. 4. napirendi pontjához
5/2013. (I. 22.) HB határozat:
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Humán Bizottsága elfogadásra javasolja a Képviselő-testületnek a helyi közterületek rendjéről szóló 42/2010. (XII.20.) rendelet módosítását.
                       
Felelős:                Bálint Sándor elnök            
Hivatali felelős:  Zana András osztályvezető-főmérnök
Határidő:              2013. január 31.
 

 

 
Pénzügyi és Gazdasági Bizottság  

 

10/2013. (I.22.) PGB határozat
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága az alábbi kiegészítéssel javasolja elfogadásra „a helyi közterületek rendjéről szóló 42/2010. (XII.20.) önkormányzati rendelet módosításáról” szóló rendelet-tervezetet:
 
5. §. „7.§ November 30. és március 1. valamint a július 1. és augusztus 20. közötti időszakban közterületet felbontani a rendkívüli hibaelhárítási munkák végzésén túl tilos, kivéve az önkormányzati vagy támogatott pályázattal kapcsolatos beruházást a szerződésben rögzített teljesítési határidőkre tekintettel, más műszaki megoldás hiányában. Különösen indokolt esetben a Polgármester a tilalom alól felmentést adhat.”
 
Felelős:           dr. Kutics Károly PGB elnök
Határidő:       2013. január 31. – képviselő-testületi ülés
 

 

 
Döntési javaslat

"A helyi közterületek rendjéről szóló önkormányzati rendelet módosítása"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Balatonalmádi Város Önkormányzata
 Képviselő- testületének
___/2013. (____)
önkormányzati rendelete
A helyi közterületek rendjéről szóló 42/2010. (XII.20.) önkormányzati rendelet módosításáról
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő Testülete az Alaptörvény 32. cikk 1. § (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a közúti közlekedésről szóló 1988.évi I. törvény 36.§ és 37.§ -ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
  
1.§ Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő- testületének 42/2010. (XII.20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban) 3.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(3) A díjat postai csekken, vagy átutalással kell megfizetni Balatonalmádi Közös Önkormányzati Hivatal fizetési számlájára: 11748083-15734226. A befizetésről szóló igazolást a kérelemhez mellékelni kell.” 
 
2.§ A rendelet 4.§- a helyébe a következő rendelkezés lép:
 
„4.§ A kérelmet az Önkormányzati Hivatal Településfejlesztési Osztályán kell benyújtani a tervezett bontást megelőző legalább 14 nappal, az 1. függelékben meghatározott nyomtatványon.”
 
3.§ (1) A rendelet kiegészül a következő 5.§(1a) bekezdéssel:
„(1a) Az igénybevételi díj számításánál a folyóméter hossz a kérelemhez mellékelt terven tervezett új közmű nyomvonal hossza. Az igénybevétel ideje a kérelemben megjelölt bontás tervezett megkezdése és a végleges helyreállítás között eltelt idő, naptári napban.”
 
(2) A rendelet 5.§ (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„b) út alatti átfúrással végzett kivitelezés esetén, az igénybevételi díj számításánál a nyomvonal tervezett hosszából az átfúrással készített szakasz hossza levonásra kerül.”
 
4.§ A rendelet 6.§ (1)-(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
 
„(1) Út, járda aszfalt burkolattal történő építése, felújítása és évelő növényzettel beültetett zöldfelületek esetén az építés befejezését követő ötödik naptári év december 31-éig azok bontásához hozzájárulni tilos. Téglakő, térkő burkolat esetén - a garanciális időn belüli bontásnál - a bontásról és a helyreállításról szóló, a térkő burkolat korábbi kivitelezőjével kötött szerződés megléte és bemutatása a bontási és munkakezdési engedély megadásának feltétele.
(2) Az (1) bekezdésben szereplő tilalom nem vonatkozik a halasztást nem tűrő (veszély-elhárító) bontásokra.”
 
5.§ A rendelet 7.§- a helyébe a következő rendelkezés lép:
„7.§ November 30. és március 1. valamint a július 1. és augusztus 20. közötti időszakban közterületet felbontani a rendkívüli hibaelhárítási munkák végzésén túl tilos, kivéve az önkormányzati vagy támogatott pályázattal kapcsolatos beruházást a szerződésben rögzített teljesítési határidőkre tekintettel, más műszaki megoldás hiányában.”
 
6.§ A rendelet 8.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(1) Rendkívüli igénybevétel miatt végzett bontást az Önkormányzati Hivatal Településfejlesztési Osztályán 24 órán belül faxon, vagy e-mailben be kell jelenteni, aki azt nyilvántartásba veszi.”
 
7.§ A rendelet 10.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
 
„(3)A burkolatbontás tényleges megkezdését és a helyreállítás befejezését az engedélyes köteles az Önkormányzati Hivatal Településfejlesztési Osztályán 24 órán belül írásban bejelenteni és fényképfelvétellel dokumentálni.”
 
8.§ (1) A rendelet  3.§ (2) bekezdés c) pontjában a „2200,-Ft” szövegrész helyébe „3000,-Ft” szöveg lép.
(2) A rendelet 5.§ (1) bekezdésében a „16,-Ft/m2/nap” szövegrész helyébe „500,-Ft/folyóméter/nap” szöveg lép.
 
9.§ A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
 
 
                     Keszey János                                                        Kovács Piroska Rózsa
                      polgármester                                              jegyzői jogkört gyakorló aljegyző
 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe