2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2013. február 28-i ülésére

Tárgy:   Javaslatok a Balatonalmádi Rendőrkapitányság elhelyezésére
Készítette:   Zana András osztályvezető
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Humán Bizottság, Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Képviselő-testület már több ízben – legutóbb a 2010. június 24-i ülésén – tárgyalta a Balatonalmádi Rendőrkapitányság elhelyezésének kérdését. A 162/2010. (VI.24.) Öh. számú határozatával a Képviselő-testület elvi egyetértését adta ahhoz, hogy a Vörösberényi Általános Iskola és a 71. sz. főközlekedési út közötti 716/11, 716/15 és 716/17 hrsz-ú önkormányzati tulajdonú ingatlanokból kialakított építési telken épüljön meg a Balatonalmádi Rendőrkapitányság új épülete. Felhatalmazta továbbá a Polgármestert, hogy folytasson egyeztetést az érdekelt szakhatóságokkal, közművekkel, közútkezelővel a hatályos településrendezési terv módosítására illetve a tervezett beruházás megvalósítására vonatkozóan, majd az egyeztetés eredményes lezárását követően a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitánysággal kötendő településrendezési szerződés tervezetét terjessze a Képviselő-testület elé.
 
Az egyeztetés 2010. augusztus 26-án megtörtént. Az Állami Főépítész képviselője a rendőrség épületének telepítésével egyetértett és felhívta a figyelmet a településrendezési terv módosításának szükségességére. A KDT Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség nyilatkozata szerint a tervezett épület környezetvédelmi, táj- és természetvédelmi, valamint vízvédelmi szempontú érdekeket nem sért. Felhívta a figyelmet arra, hogy – mivel a terület frekventált helyen, a 71. sz. út szomszédságában fekszik – a továbbtervezések során tájképvédelmi és különösen zajvédelmi szempontokra fokozott figyelemmel kell lenni. Az országos közút kezelője a tervezett fejlesztést nem ellenezte. A Nemzeti Közlekedési Hatóság a tervezett telepítéssel és a településrendezési terv módosításával kapcsolatban kifogást nem emelt, azt elfogadásra javasolta. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a tervezett fejlesztést – a terület nyilvántartott régészeti lelőhely státuszára tekintettel - nem támogatta, a régészeti lelőhely előzetes feltárását helyezte kilátásba.  
 
Az egyeztetés lezárult, de pénzügyi fedezet hiányában a településrendezési szerződés elkészítésére és jóváhagyására már nem került sor. A telekalakítás előkészítésének folyamata leállt.
 
2012. évben egy közeli lakóépület megvásárlásával kívánták javítani a Rendőrkapitányság elhelyezési problémáját, de pénzügyi fedezet hiányában erre sem került sor.
 
Az Országos Rendőr-főkapitányság gazdasági főigazgatója 2013. február 13-án kelt levelében tájékoztatta önkormányzatunkat, hogy Balatonalmádiban a közbiztonság javítása érdekében új rendőrkapitányság létesítését tervezik. A tervek szerint zöldmezős beruházás útján megépítendő épülethez 720 millió forint összegű forrás áll rendelkezésre. A Rendőrkapitányság új épületét 2014. év első felében - 2014. májusában - tervezik átadni. Az elképzelés megvalósításához, mintegy 1750 m2 alapterületű, korlátozásoktól mentes beépíthető telekre lenne szükség, amely az állampolgárok által jól megközelíthető, megfelelő, vagy kialakítható parkolási lehetőséggel rendelkezik. A tájékoztatás szerint az ingatlanfejlesztés csak állami telken valósítható meg, ezért az Országos Rendőr-főkapitányság kéri az önkormányzatot, a fenti paramétereknek megfelelő alkalmas földterület térítésmentes tulajdonba adására.  A gazdasági főigazgató leveléhez egy ajándékozási szerződés-tervezetet mellékelt.
 
A már hivatkozott 2010. évi képviselő-testületi döntésben megjelölt 716/11, 716/15 és 716/17. hrsz-ú ingatlanokon a 71. sz. főúthoz közeli telepítéssel a kívánt építési telek kialakítása csak a rendezési terv módosítása útján valósítható meg. Ez a folyamat legkedvezőbb feltételek mellett is 5-6 hónapot vesz igénybe, amely a tervezett 2014. év elejei megvalósítást ellehetetleníti.
 
A hatályos rendezési tervi előírás figyelembe vételével a 716/17. hrsz-ú ingatlan É-K-i oldalán a Bortár és a Vörösberényi Általános Iskola szomszédságában alakítható ki egy legalább 3000 m2 alapterületű – az előzetes geodéziai munkarész szerint 3114 m2  - építési telek, melynek közúti megközelítése és közműellátása a Táncsics Mihály utcáról biztosított. A földrészletet elektromos hálózat és szennyvízcsatorna hálózat vezetékjoga terheli. A kialakítandó telek műemléki környezetben helyezkedik el, a terület nyilvántartott régészeti lelőhely.
 
Másik potenciális helyszín lehet a Balatonalmádi, Hadak útja 2-4. szám alatti 2014 hrsz-ú 4114 m2 területű építési telek, amely gépjárművel a Noszlopi Gáspár utca, valamint a Margaréta utca felől közelíthető meg. A telek teljes közműellátottsággal bír. A Rendezési terv szerint 30 %-os beépítettséggel, 6 m-es építmény magasságú épülettel építhető be. A telek megosztható, legalább 900 m2-es földrészletekre. A megosztást, és a későbbi beépítést némiképp korlátozza a telek szabálytalan alakja, és a telken belüli telekszintkülönbség. A szomszédos 2017 hrsz-ú ingatlanon álló épület – Kánya-villa – helyi védettség alatt áll.
 
Az Országos Rendőr-főkapitányság az új épület elhelyezésére szolgáló telek tulajdonjogának megszerzését térítésmentesen, ajándékozás jogcímén javasolja. A tulajdonjog átadásának kérdésében még további egyeztetés szükséges.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztés megvitatását követően a határozati javaslatban foglaltak szerint döntsön a Rendőrkapitányság elhelyezésével kapcsolatban.
 
Balatonalmádi, 2013. február 13.                                                                                                                                                 
                                                                                                             Keszey János
                                                                                                             polgármester
                                                                                         

 


Döntéshozói vélemények

Humán Bizottság  

16/2013. (II. 19.) HB határozat:
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Humán Bizottsága az alábbi döntés meghozatalát javasolja a Képviselő-testületnek:
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Balatonalmádi Rendőrkapitányság új épületének elhelyezése céljára a tulajdonában álló Vörösberényi Általános Iskola és a 71. sz. főközlekedési út közötti 716/17 hrsz-ú 3114  m2 területű földrészletet forgalmi értékbecslő által meghatározottértéken, a hatályos jogrendszernek megfelelő jogcímen biztosítja az Országos Rendőr-főkapitányság Gazdasági Főigazgatósága részére.
 
Felhatalmazza a Polgármestert a tulajdonjog változással kapcsolatos okiratok aláírására.
 
Utasítja a Polgármestert, hogy a döntésről az érdekelteket tájékoztassa.
 
Felelős:               Keszey János polgármester
Hivatali felelős: Zana András településfejlesztési osztályvezető-főmérnök 
Határidő:            2013. március 18. – tájékoztatásra

 
Pénzügyi és Gazdasági Bizottság  

19/2013. (II.19.) PGB határozat
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága az alábbi döntés meghozatalát javasolja a Képviselő-testületnek:
 
„Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Balatonalmádi Rendőrkapitányság új épületének elhelyezése céljára a tulajdonában álló Vörösberényi Általános Iskola és a 71. sz. főközlekedési út közötti 716/17hrsz-ú, 3114 m2 területű földrészletet forgalmi értékbecslő által meghatározott értéken, a hatályos jogrendszernek megfelelő jogcímen biztosítja.
 
Felhatalmazza a Polgármestert a tulajdonjog változással kapcsolatos okiratok aláírására.
 
Utasítja a Polgármestert, hogy a döntésről az érdekelteket tájékoztassa.
 
Felelős:                       Keszey János polgármester
Hivatali felelős:         Zana András településfejlesztési osztályvezető-főmérnök
Határidő:                   2013. március 18. – tájékoztatásra”

 
Döntési javaslat

"A Balatonalmádi Rendőrkapitányság elhelyezése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat
___/2013. (II. 28.) Öh.
 
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Balatonalmádi Rendőrkapitányság új épületének elhelyezése céljára a tulajdonában álló …………………………………………………… szám alatti ………………………. hrsz-ú …………………………. m2 területű földrészletet ……………………… értéken ………………………. jogcímen biztosítja az Országos Rendőr-főkapitányság Gazdasági Főigazgatósága részére.
 
Felhatalmazza a Polgármestert a tulajdonjog változással kapcsolatos okiratok aláírására.
 
Utasítja a Polgármestert, hogy a döntésről az érdekelteket tájékoztassa.
 
Felelős:               Keszey János polgármester
Hivatali felelős: Zana András településfejlesztési osztályvezető-főmérnök 
Határidő:            2013. március 18. – tájékoztatásra
 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe