9. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2013. február 28-i ülésére

Tárgy:   Javaslat Balatonalmádi Város Önkormányzata 2013. évi költségvetési rendeletének megalkotására
Készítette:   Regenyéné Király Andrea osztályvezető, Szlovik Józsefné önkormányzati intézmény gazdasági vezető
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Humán Bizottság, Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. számú törvényt (költségvetési törvény) az Országgyűlés 2012. december 11-én fogadta el, melynek kihirdetése 2012. december 18-án volt.  
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV.  törvény (Áht.) 24.§.(2) bekezdése szerint: „A jegyző által elkészített költségvetési rendelettervezetet a polgármester a központi költségvetésről szóló törvény kihirdetését követő negyvenötödik napig nyújtja be a képviselő-testületnek.”
Az Áht 111 §. (1) bekezdésében foglaltak szerint: „ A 24 §. (2) bekezdésétől eltérően a 2013. évi költségvetési rendeletet, határozatot 2013. február 15-éig kell a képviselő-testület, társulati tanács elé beterjeszteni”.
  
A Képviselő-testület az önkormányzat 2013. évi költségvetési koncepciójáról szóló előterjesztést  2012. december 20-án tárgyalta meg.
A Képviselő-testület 2013. évi koncepcióról szóló 321/2012. (XII.20). Öh-a alapján és a költségvetésről szóló törvény alapján elkészítettük az önkormányzat 2013. évi költségvetési rendelet-tervezetét.
  
A 2013. évi költségvetés főösszege 2.035.184 eFt, ami az előző évi 2.373.585 eFt-hoz képest 14,3 %-os csökkenést mutat. A csökkenés fő magyarázata, hogy 2013. évtől az önkormányzati feladatellátás, s ezzel együtt a finanszírozási rendszer is alapjaiban megváltozott.
 
A korábban az önkormányzatok által ellátott feladatok egy része az államhoz került. Ehhez igazodóan a feladatellátást szolgáló, eddig az önkormányzatoknak átengedett források nagyobb része (többek között a helyben maradó SZJA, az SZJA kiegészítés és a gépjárműadó 60%-a), illetve egyéb, feladathoz szorosan nem kötődő támogatások  elvonásra kerültek az önkormányzatoktól.
Új finanszírozási struktúra került kialakításra, mely elszakadt az eddigi jellemzően normatív támogatási rendszertől. E szempontból kiemelkedő szerepe van az ágazati feladatok meghatározásának, a kötelező önkormányzati feladatok és az államigazgatási feladatok szétválasztásának. Jellegükből fakadóan ugyanis az egyes közszolgáltatások eltérő finanszírozási technikát igényelnek, így a költségvetési törvény az önkormányzati támogatásokat a szakmai törvények (illetve az ezek módosítására vonatkozó kormányzati döntések) logikáját követve határozta meg.
A feladatátrendeződés megjelenik mind a közoktatásban, mind a szociális és az igazgatási ágazatban. Az önkormányzati szervek (jegyző, polgármester, kivételesen ügyintéző) által ellátott államigazgatási feladatok mértéke mérséklődött, az ügyek egy része a 2013. január 1-jétől létrejövő járási kormányhivatalokhoz került.
A változások miatt az eddig az önkormányzatokat megillető gyámügyi és okmányirodai normatív hozzájárulások, valamint az általános üzemeltetési normatíva egy része a KIM fejezetébe került át a járási és fővárosi kerületi kormányhivatalok fenntartása céljából.
A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény új alapokra helyezte a közoktatás rendszerét,  a nemzeti köznevelés biztosításában az elsődleges felelősség az államot terheli. Az új rendszerben a feladatellátás az eddigi állami-önkormányzati feladatmegosztás jelentősen megújuló formáját jelenti, függetlenítve az oktatás színvonalát a települések pillanatnyi anyagi helyzetétől. A 3000 fő feletti települések feladata maradt a saját tulajdonú köznevelési intézmények működtetése.
Az ágazatban az önkormányzatok fő feladata az óvodai ellátás maradt, amelyhez a központi költségvetés több elemű támogatással járul hozzá. A jogszabályi előírások alkalmazásával biztosítja az óvodapedagógusok illetményét. Emellett kötött felhasználású támogatás illeti meg az óvodát fenntartó önkormányzatokat az óvodai nevelést biztosító eszközök és felszerelések beszerzéséhez, valamint a feladatellátásra szolgáló épület folyamatos működéséhez.
Továbbra is önkormányzati feladat a gyermekétkeztetés, amit a költségvetés támogat, figyelemmel a rászoruló gyermekek szociális helyzetére is.
  
Az önkormányzat 2013. évi költségvetési rendelet-tervezetében jelentős szervezeti és szerkezeti változások hatásait láthatjuk, mely az előző év költségvetési adataival történő összehasonlítást rendkívül megnehezítik. A változások csak felsorolásszerűen:
-          iskolapedagógusok és a szakmai munkát közvetlenül segítők állami alkalmazottak lettek,
-          Balatonalmádi város járásszékhely funkciójából  eredő feladatok (építésigazgatási feladatok),
-          a járási rendszer kialakításával hivatali köztisztviselők kerülnek a Kormányhivatal járási hivatalába,
-          Magyar Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium étkeztetési és működtetési feladatainak ellátása,
-          helyi köznevelési intézményeink működtetése
-          Közös Önkormányzati Hivatal létrejötte.
 
A fenti változások a költségvetés tervezésében, a költségvetési szervek gazdálkodásában jelentős változásokat eredményeztek.
 
Az önkormányzat költségvetési rendeletében a változások szükségessé tették a címrend változtatását. A 2013. évi költségvetési rendelet tervezetében az önállóan működő és gazdálkodó Közös Önkormányzati Hivatal (cím) Felsőörs Község Kirendeltségének bevételeit és kiadásait is tartalmazza.  
Az önállóan működő és gazdálkodó Balatonalmádi Városgondnokság (cím)alatt lévő önállóan működő költségvetési szervek (alcímek) közül megszűntek, az általános iskolák és a zeneiskola. 2013. évtől az iskolák (köztük a gimnázium) működtetésének – intézményi étkeztetési feladattal együtt - kiadásai és bevételei a Balatonalmádi Városgondnokság (cím) költségvetésében szerepelnek.  
 
Bevételek:

 

A költségvetési rendelet tervezetben az önkormányzat bevételei összességében az elmúlt évihez viszonyítva 14,3 %-kal csökkennek. A bevételeink között szereplő működési bevételek 9,7 %- kal csökkennek.
 
Az intézményi működési bevételeknél (tartalmazza a közhatalmi bevételeket is)a növekedés 17.546 e/Ft, ami 4,1 %-os (előző évben a növekedés 5,2 %-os volt ) növekedést jelent. A működési bevételeknél a térítési díj, egyéb bevétel (bérleti díj, belépőjegy bevétel, kamat, ÁFA bevétel) összessége került tervezésre.
Az önkormányzatnál és a költségvetési szervek mindegyikénél a 2012. évi eredeti előirányzatból, a bázis előirányzatból kiindulva figyelembe vettük a várható változások hatásait.
Jogszabályi előírás miatt az iskolai étkeztetés feladata önkormányzati feladat lett. Új tételként jelentkezik a gimnáziumi étkeztetéssel összefüggő bevétel. Az étkeztetésnél a vásárolt élelmezési feladatokat ellátó vállalkozó által közölt 5,0 %-os növekedéssel számoltak az intézmények, míg az óvoda 5,8 %-os nyersanyagköltség növekedéssel tervezett.
Bérleti díjak esetében (aVárosgondnokság és a strand, fürdő szakfeladat) esetében a kiadható ingatlanok számbavételével és a - a 2012 évi inflációs mértékkel – 5,7 %-kal történő emelkedéssel számoltunk. 
 
A Balatonalmádi Város Önkormányzatához tartozó szakfeladatok bevételei a múlt évi költségvetésben jogszabályi változások miatt már egy önálló cím alatt szerepeltek, az Önkormányzati Hivatal bevételeitől elkülönülten.
Az önkormányzati feladatok intézményi működési bevétele 2013. évben 232.590 e/Ft a múlt évi 237.775 e/Ft-hoz képest.
A nem lakóingatlan bérbeadása, üzemeltetése szakfeladaton tervezésre kerülő közterület-használati díjból származó bevétel tervezésénél a tényleges bevételekből kiindulva, inflációval történő növekedéssel terveztünk. Ennek ellenére az elmúlt évhez képest 1.018 eFt csökkenés látható.
A szabadidős park, fürdő és strandszolgáltatásszakfeladat esetében jelentős növekedéssel terveztünk. A 15.780 eFt összegű növekedés – a bérleti díj bevételek inflációval történő növelés mellett - főként a belépőjegy bevételek növekedésével magyarázható. A 2012. évre tervezett nettó 101.794 eFt összegű strandjegyár bevétel 113.761 eFt-ra növekedett, amely a fent említett inflációs rátával történő strandjegy áremelést, a Neptun strandi üzemeltetés miatti „többlet bevételt”és egy 5 %-os volumennövekedést feltételez.
A Város- és községgazdálkodási máshova nem sorolható szolgáltatások szakfeladat bevételei 6.419 eFt összegű csökkenést mutatnak, mivel a bevételek között tervezett kamatbevétel (12.000 eFt) csökken az előző évben tervezett 18.300 e/Ft összeghez képest.
Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos feladatok szakfeladaton a tervezett ingatlan értékesítések (nem fordított ÁFA-s) után fizetendő ÁFA összege, 432 eFt jelentkezik bevételként, mely előző évben magasabb volt (13.608 eFt). Ingatlanértékesítésként 2012. évben jelentős bevétellel terveztünk, jelenleg - a fordított adózású Verseny u.-i ingatlan 2013. évi vételárrészletén kívül – csak minimális összegű bevétellel, városrendezési célú területrendezés címen nettó 1.600 eFt-tal számolhattunk.
 
A Közös Önkormányzati Hivatal bevételei közöttaz Okmányiroda bevételével már nem tervezhetünk, mely 5.000 eFt bevétel kiesét jelent. Itt kerültek közhatalmi bevételként tervezésre az előző évi gyakorlatnak megfelelően az adatszolgáltatási és igazgatási szolgáltatási díjbevételek 1.000 eFt összegben, valamint egyéb bevételek (házasságkötés bevétele, továbbszámlázott telefondíjak).
A 3.302 eFt összegű bevételek között a Felsőörs Kirendeltség közhatalmi bevételei 200 eFt-tal szerepelnek. 
 
A Balatonalmádi Városgondnokság és az  önállóan működő (de nem önállóan gazdálkodó) intézmények működési bevételei a 7. számú melléklet szerint 2013. évben 205.673 eFt-ot mutatnak a 2012. évi 177.838 eFt-tal szemben, mely 15,7 %-os növekedést jelent (múlt évben 7,5 %-os növekedés volt). A Városgondnokság 2013. évi bevételei között szerepelnek a köznevelési intézmények (iskolák, gimnázium) működési bevételei, melynek összege 59.379 eFt. E bevételek között új tételként a gimnázium működtetési bevételei (étkezési, bérbeadási) 33.705 eFt-tal szerepelnek.  Amennyiben a gimnázium bevételeivel nem számolunk, akkor a Városgondnokság és a gazdálkodási körébe tartozó intézmények tekintetében a bevételek összege összességében 5.867 eFt csökkenést mutatnak az előző évi bevételhez képest.
 
Önkormányzat sajátos működési bevételei elnevezés alatt szereplő tételek összege2013. évbena tervezett bevételek alapján 491.200 eFt, mely az előző évi 772.701 eFt-hoz képest jelentős csökkenést mutat.
A helyi adókat és adójellegű bevételeket(pótlék, bírsággal, talajterhelési díjjal együtt, de gépjárműadó nélkül) összesen 460.000 eFt (múlt évben 434.500 eFt) nagyságban a helyi adókat szabályozó 26/2008. (XII.19) számú önkormányzati rendelet 2012. január 1-től hatályos rendelkezései, a kivetési állományok, a 2012. évben ténylegesen befolyt bevételek, a záráskor fennálló hátralék- és túlfizetés állományainak, valamint a 2013. évre várható változások figyelembevételével terveztük. A múlt évi bevételi előirányzathoz képest 25.500 eFt növekedéssel számoltunk.  
Az adóbevételek esetében három adónemben tartalmaz adómérték növekedést a helyi adórendelet 2013. évtől. Az építményadó esetében a kereskedelmi egységek, szállásépületek és az egyéb nem lakás céljára szolgáló építmények adója 600 Ft/m2–ről 630 Ft/m2-re, az idegenforgalmi adó mértéke vendégéjszakánként 440 Ft-ról 450 Ft-ra, az iparűzési adó mértéke pedig a törvényi maximumra, 1,95 %-ról 2 %-ra emelkedett.
A Képviselő-testület 2012.júniusában, illetve szeptemberében a Veszprém Megyei Kormányhivatal törvényességi felhívásának eleget téve a helyi adókról szóló) rendelet egyes rendelkezései módosításra kerültek, melynek eredményeként a külföldi ingatlantulajdonosok építményadója 900 Ft/ m2-ről 700 Ft/ m2-re csökkent. E rendelkezés 2012. szeptember 29.-től lépett hatályba, s melynek tényleges, adóbevételt csökkentő hatása 2013. évtől érvényesül.
 
Mint fentebb írtuk, a 2013. évi költségvetési törvény alapján a feladatok átszervezését jelentős forrás átrendezések, forrás elvonások követték..
Az átengedett központi adók bevételei közé 2012. évben a településre kimutatott személyijövedelemadó 8 %-a és a gépjárműadó tartozott. A településre kimutatott személyi jövedelemadó 8 %-a 2012. évi összege költségvetésünkben 131.533 eFt volt. Évek óta a gépjárműadó 100 %-ban átengedett adó volt, melynek 2012. évi összege 75.000 eFt volt. Az önkormányzati forrás elvonás következményeként a helyben maradó SZJA bevétel teljes mértékben elvonásra került, a gépjárműadó vonatkozásában pedig a 60 % elvonásra került, így a nálunk maradó 40 % bevétel csupán 30.000 eFt összegű bevételt jelent.
 
A település iparűzési adóerő képesség alapján számított jövedelemkülönbség mérséklés címen az önkormányzatunk 2012. évben 130.515 eFt összegű támogatással számolhatott 2012. évben, míg 2013. évben ez teljes mértékben elvonásra kerül.
 
A fenti központi költségvetési források elvonása önkormányzatunk számára összesen 307.048 eFt összegű bevétel csökkenést jelent. 
 
A bírságok, pótlékok, egyéb sajátos bevételek (talajterhelési díjjal együtt)2013. évitervezett összege 3.200 eFt, a múlt évi 2.653 eFt-tal szemben.. Az itt nevesített környezetvédelmi és talajterhelési díj a Környezetvédelmi Alap bevételét képezi, amely a felhalmozási célú céltartalékok között elkülönített keretként és a Tervtanács működtetésének kiadásaira került tervezésre. 2013. évtő a talajterhelési díj a helyi adók és adójellegű bevételek között kerül majd figyelembevételre. 2013. évben a bírságbevételek összege 1.200 eFt.
 
Önkormányzatunk költségvetési támogatás összege (működési támogatás) 464.054 eFt a múlt évi 337.838 eFt-tal szemben. A támogatás összege 126.216 eFt-tal növekedett.. Állami támogatás növekedésről azonban nem igazán beszélhetünk, mivel a növekedés jelentős része az elvont SZJA bevétel, az elvont jövedelemkülönbség mérséklés és az elvont gépjárműadó meghatározott részének átcsoportosítását jelenti.
Az előterjesztésben már jeleztük, hogy az önkormányzatok számára a 2013. évi költségvetési törvény alapján új finanszírozási struktúra került kialakításra, mely elszakad az eddigi jellemzően normatív támogatási rendszertől.
A törvényben szereplő állami támogatások jelentős része kötött felhasználású és központosított támogatás lett. Az állam csak kötelező önkormányzati feladatokat támogat.
A 2013. évi támogatásokat tartalmazó 24.számú melléklet alapján a központi költségvetési támogatások, hozzájárulások jogcímenként láthatóak az alábbiak szerint:
 
  1. Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása
A támogatás lényege, hogy településkategóriánként számított egy főre jutó kiadási szint és a településenkénti egy főre jutó elvárt bevétel különbségén alapszik.
Ezen belül az állam az alábbi feladatokat finanszírozza:
-          Az önkormányzati hivatal működésének támogatása település kategóriánként meghatározott létszám (elismert létszám) és 4.580 ezer Ft/fő szorzata. 2013 évben a kiközölt adatok alapján Balatonalmádi településre jutó átmeneti finanszírozás összege 12 hónapra számítva 130.209 eFt, mely Felsőörs településre jutó finanszírozási összeget nem tartalmazza.
 
-          A zöldterület gazdálkodással kapcsolatos feladat finanszírozása a belterület nagysága alapján történik. Jövő évre 17.041 eFt nagyságú támogatás várható.
 
-          A közvilágítás fenntartása jogcímen várható támogatás a 2011. évi beszámoló alapján a feladat nettó működési kiadása és a kisfeszültségű hálózat hossza alapján. 2013. évre 45.347 eFt nagyságú támogatással terveztünk.
 
-          A köztemető fenntartásával kapcsolatos feladatok támogatása a 2011. évi beszámoló alapján a feladat nettó működési kiadása alapján illeti meg önkormányzatunkat. 2013. évre 1.668 eFt támogatás várható e feladatra.
 
-          A közutak fenntartásának támogatás a belterületi utak hossza figyelembevételével a 2011. évi beszámoló alapján a feladat nettó működési kiadása alapján történik. A 2013. évi költségvetés 13.857 eFt  nagyságú támogatással tervezhetett.
 
-          Beszámítás összege:
A fenti támogatások együttes összegét csökkenti az önkormányzat elvárt bevétele. Az elvárt bevétel a 2011 . évi iparűzési adóalap 0,5 %-átjelenti. Jelenlegi adataink szerint önkormányzatunknál ez 41.118 eFt „elvonást” jelent a fenti jogcímen számolt támogatások összegéből.
 
-          Egyéb kötelező önkormányzati feladatok támogatása jogcímen a központi költségvetés támogatást biztosít a települési önkormányzatok számára egyéb feladatok (fent nem nevesített feladatokra) támogatására. E jogcímen várhatóan 25.461 eFt támogatás várható jövő évben.
  
 2. Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása
 
 Óvodapedagógusok, és az óvodapedagógusok nevelő munkáját közvetlenül segítők bértámogatása
A központi költségvetés a kereseteket meghatározó jogszabályok alapján elismert átlagbér alapú támogatást biztosít az óvodát fenntartó települési önkormányzat részére az általa foglalkoztatott óvodapedagógusok, és az óvodapedagógusok nevelő munkáját közvetlenül segítők bérének és az ehhez kapcsolódó, 27% mértékkel számított szociális hozzájárulási adó kifizetéséhez.
A támogatás a települési önkormányzatot az általa fenntartott óvodaintézményben foglalkoztatott, a 2012/2013. nevelési évben (8 hó) a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény, a 2013/2014. nevelési évben (4 hó) a Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény nevelés szervezési paraméterei szerint számított elismert pedagóguslétszám és a közvetlenül segítők létszáma után illeti meg. E támogatási jogcímen önkormányzatunk 66.752 eFt támogatással tervezhetett.
 
Óvodaműködtetési támogatás
A támogatás a települési önkormányzatot a nem közvetlen szakmai feladatellátásban dolgozók béréhez, az óvodai nevelést biztosító, jogszabályban foglalt eszközök és felszerelések beszerzéséhez, valamint a feladatellátásra szolgáló épület és annak infrastruktúrája folyamatos működtetéséhez szükséges kiadásokhoz kapcsolódóan illeti meg az általa fenntartott óvodában nevelt gyermeklétszám után.
A 2013. évi mutatószám-felmérés adata alapján számolt óvodai gyermeklétszám alapján önkormányzatunk esetében e támogatási jogcímen 11.088 eFt nagyságú támogatást jelent..
 Ingyenes és kedvezményes gyermekétkeztetés támogatása
Már az előző években is ismert támogatás jogcímen az óvodában, nappali rendszerű közoktatásban, továbbá a kollégiumi ellátásban részt vevő, a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. számú tv (Gyvt.) 151. § (5) bekezdése szerint rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek, tanulók után, akik számára ingyenes étkeztetést biztosítanak, továbbá akik számára 50%-os normatív étkezési térítési díj-kedvezmény biztosított.
A feladathoz kötött támogatás megilleti a települési önkormányzatot az általa étkeztetett, normatív étkezési térítési díj-kedvezmény biztosított. 
Önkormányzatunk esetében a támogatás alapjául szolgáló mutatószám jelentősen, 82 fő-vel növekedett a 2012. évihez képest, melynek fő oka, hogy 2013. január 1-jétől a gimnáziumban történő étkeztetés ellátása is önkormányzatunk feladata lesz függetlenül a működtetéstől. Ez 2013. évben  24.480 eFt nagyságú támogatás jelent számunkra.
 
3. Települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása
 
 Hozzájárulás a pénzbeli szociális ellátásokhoz
Az előirányzat a létalapként nyújtott ellátások önrészéhez, az önkormányzati helyi hatáskörű segélyezéshez, valamint a közfoglalkoztatáshoz biztosítandó önrészhez járul e támogatással hozzá.
A Magyar Államkincstár adatszolgáltatása szerint 2013. évre e jogcímen 13.374 eFt támogatással számolhatunk, míg 2012. évben 18.680 eFt volt.
 
Az egyes szociális és gyermekjóléti feladatok támogatása
témakörébe tartozik a családsegítés, a gyermekjóléti szolgáltatás, a házisegítség-nyújtás, az időskorúak nappali ellátása és a szociális étkeztetés feladat. Az említett feladatokra vonatkozó állami támogatás összege összesen 79.079 eFt lesz, míg 2012. évben ez 54.719 eFt volt. A látszólagos magas növekedés magyarázata az, hogy a 2012. évi kiegészítő támogatás lehívására a többcélú kistérségi társulás volt jogosult, a 2013. évi költségvetési törvény alapján a társulás formájában történő feladatellátás esetén a társulás székhely települése jogosult. Az állami támogatások között 2013. évre 23.269 eFt-tal tervezhettünk, míg 2012. évben a többcélú kistérségi társulástól ilyen jogcímen 15.370 e/Ft nagyságú pénzeszköz átvétel történt.
 
 4. Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása
A könyvtári és közművelődési feladatok támogatása jogcímen a települési önkormányzatokat lakosságszám alapján illeti meg a támogatás a nyilvános könyvtári és közművelődési feladatainak ellátásához.
A központi költségvetés 2013. évben a korábbi évektől eltérően önálló előirányzaton biztosít e feladatokra támogatást, míg 2012. évben az önkormányzati üzemeltetési, igazgatási, kulturális és sport feladatokra egy összevont jogcímen biztosított támogatást (38.051 eFt nagyságú támogatás volt 2012. évben). 2013. évre könyvtári és közművelődési feladataink ellátásához 10.750 eFt nagyságú bevétellel terveztünk..
 
5. Központosított előirányzatok
Az eddigi évek gyakorlatával szakítva az üdülőhelyi feladatok támogatása és a lakott külterületi feladatokra vonatkozó támogatás 2013. évben várhatóan a központosított támogatások között jelentkezik. Az említett feladatokra vonatkozó támogatás együttes összege a költségvetésben 66.066 eFt-tal szerepel.
Az üdülőhelyi feladatok támogatásának alapja a 2011. évben ténylegesen befolyt idegenforgalmi adó bevétel. A 2013. évi költségvetésben tervezett bevétel 65.636 eFt-tal szerepel, míg 2012. évben 69.000 eFt volt.
 
A működési és felhalmozási célú támogatásértékű bevételek (államháztartáson belülről átvett) és átvett pénzeszközök (államháztartáson kívülről átvett) bevételének összege 253.101 eFt (múlt évben 356.532 eFt).
  
Támogatásértékű bevételeknél (államháztartáson belülről átvett pénzeszközök): a tervezhető bevételek összege jelentősen csökkent, a 2012. évi 119.136 eFt-ról 2013. évre 95.893 eFt-ra. Jogszabály alapján a Kelet Balaton Többcélú Kistérségi Társulás megszűnik, illetve átalakul.
A változás hatásaként, illetve az alapfokú nevelés (általános iskolai oktatás) állami feladattá alakulása miatt szociális és gyermekjóléti feladatra, mozgókönyvtári feladatra, gyógytestnevelési feladatra és logopédiai feladatra a társulás 2013. évben már nem jogosult állami támogatást lehívni és számunkra feladatellátásra átadni.
A Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó társulás tagjainak a tervezett bevételekkel le nem fedett kiadásokhoz történő hozzájárulás összege a tervezett adatok alapján 11.389 eFt lesz. (A költségvetés bevételi oldalán megjelenik a települések kiadásokhoz történő hozzájárulása, illetve kiadási oldalán a településekkel történő 2012. évre vonatkozó elszámolás eredményeként visszautalandó összeg)
 
Közfoglalkoztatás támogatása jogcímen 2012. évben 8.241 eFt eredeti előirányzattal terveztünk, mely összesen 11,5 fő közfoglalkoztatott bér és járulékainak kiadásai után, 11.586 eFt után - központi költségvetésből igényelhető - 70 %-os támogatását jelentette. A 2013. évi költségvetésben szintén 11,5 fő közfoglalkoztatásának kiadásaival terveztünk a Balatonalmádi Városgondnokság intézménynél (10,5 fő) és a Közös Önkormányzati Hivatal (1fő), amely összesen 11.825 e/Ft kiadást jelent. A bevételek között a jövő évi közfoglalkoztatás után pályázat alapján – jelenlegi feltételekkel - elnyerhető 8.278 e/Ft nagyságú támogatással terveztünk.
  
A működési és felhalmozási célú támogatásértékű bevételek (államháztartáson belülről átvett) és átvett pénzeszközök (államháztartáson kívülről átvett) bevételének összege 356.532 e/Ft (múlt évben 253.101 e/Ft).
E bevételi soron olyan bevételeket vettünk számításba, amelyre jogszabályi előírás vagy megállapodás van.
A bevételek jelentős összegű csökkenésének magyarázata egyrészt, hogy az EU-s projektek előző évről áthúzódó és az ütemezés szerinti 2013. évre jutó támogatások összege összesen 90.425 eFt-tal alacsonyabb, mint előző évben. A Györgyi Dénes Általános Iskola, a TIOP, a TÁMOP és az Európa Napok projekt fejlesztése befejeződött és pénzügyi elszámolásuk is megtörtént. Az Egészségügyi Központ pályázat pénzügyi elszámolása megtörtént, de 2013. évre áthúzódott, így 2013. évben még jelentkeznek kiadások és bevételek a pályázatokkal kapcsolatosan. A SZAK projekt fizikai megvalósítása már befejeződött, de a pénzügyi elszámolása még folyamatban van, ezért a pályázat támogatásainak és kiadásainak realizálódása várható még 2013. évben.
A bevételek csökkenésének magyarázata másrészt, hogy jogszabály alapján a Kelet Balaton Többcélú Kistérségi Társulás megszűnt, illetve átalakult. A változás hatásaként, illetve az alapfokú nevelés (általános iskolai oktatás) állami feladattá alakulása miatt a társulás szociális és gyermekjóléti feladatra, mozgókönyvtári feladatra, gyógytestnevelési feladatra és logopédiai feladatra 2013. évben már nem jogosult állam támogatást lehívni és számunkra feladatellátásra átadni.
  
Támogatásértékű működési célú pénzeszközök között tervezett bevételek összege 2013 évben 95.893 eFt, míg 2012. évben 119.136 eFt-tal terveztünk.
A 2013. évi támogatásértékű bevételek között került tervezésre a Nemzetgazdasági Minisztérium 2012. évi idegenforgalmi adóhoz történő differenciált 2012. évi kiegészítő támogatása (9.414 eFt), a 2013. évre tervezett önkormányzati rendszeres pénzbeli ellátások után igényelhető jövedelempótló támogatások összege (20.026 eFt).  
A Közös Önkormányzati Hivatal működéséhez az önkormányzatok között létrejött megállapodás alapján Felsőörs Község Önkormányzata 2013. évben 29.022 eFt-tal járul hozzá
A Vörösberényi Általános Iskolában és a Györgyi Dénes Általános Iskolában történő közalkalmazottak prémium évek program keretében 2012. évben történő foglalkoztatás után igényelhető áthúzódó támogatás összege várhatóan 673 eFt lesz (múlt évben 3.988 eFt volt).
A Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó társulás tagjainak a tervezett bevételekkel le nem fedett kiadásokhoz történő hozzájárulás összege a tervezett adatok alapján az előző évi 17.900 eFt-tal szemben 11.389 eFt lesz. (A múlt évhez hasonlóan a bevételi oldalon megjelenik a települések kiadásokhoz történő hozzájárulása, illetve kiadási oldalon a településekkel történő elszámolás eredményeként visszautalandó összeg).
 
Az EU-s projektek működési célú támogatása összesen 12.191 eFt összegű (múlt évben 22.743 eFt) bevételt jelent.
 
Támogatásértékű felhalmozási célú pénzeszközök bevétele 148.808 eFt a 2012. évi 228.996 eFt  szemben.
Az EU-s projektek felhalmozási célú támogatása összesen 148.808 eFt összegű bevételt (múlt évben 228.681  eFt) jelent.
 
A felhalmozási és tőke jellegű bevételek, valamint ÁFA visszatérülésbevételek között a tárgyi eszközök (ingatlanok) értékesítése és a felhalmozási célú kiadások után történő ÁFA visszatérülés kerül tervezésre.
Az ingatlan és bérleti jog értékesítés bevételekénta költségvetésben a 2012. évi értékhez (nettó 145.160 e/Ft) képest lényegesen alacsonyabb összeg (nettó 36.880 eFt) összeg kerülhet tervezésre az alábbi ingatlanok figyelembevételével:
                       
                        Verseny u. l. vételár III. részlete       nettó 35.280 eFt (fordított ÁFA)
                        Városrend.c.területrendezés            nettó    1.600 eFt + Áfa
                        Összesen:                                           nettó 36.880 eFt + Áfa
 
Az ingatlan és bérleti jog értékesítéseként feltüntetett nettó 36.880 eFt + Áfa (bruttó 37.312 eFt) bevétel realizálódásából a városrendezési célú területrendezés címén tervezett összeg realizálódása kockázati tényezővel bír, így a tervezett nettó összeg 50 %-ára 800 e/Ft összegű céltartalék képzését tartalmazza a 2013. évi költségvetés. A Verseny u. 1. sz. alatti ingat III. vételárrészlet realizálódásának kockázatát csökkenti, hogy a bevételt adásvételi szerződés birtokában terveztük.
  
A strandi felújítási és beruházási feladatokra (10.286 eFt) tervezett kiadások után visszaigényelhető ÁFA összege 2.187 eFt.
 
A pénzügyi befektetések bevétele soron 2012. évben az elmúlt évhez hasonlóan bevételt nem terveztünk.
 
A felhalmozási célú pénzeszközök átvétele8.400 e/Ft-tal került tervezésre az előző évi bevétellel megegyezően.
Itt került tervezésre a lakosságtól az önerős útépítésre átvételre kerülő 5.400 e/Ft nagyságú, valamint a gáz,- illetve csatorna bekötésre átvételre kerülő 3.000 e/Ft nagyságú pénzeszköz.
 
Kölcsönök megtérülésesorbana 2008. évben megszűnt Beruházó Víziközmű Társulat tagjai által (csatorna) lakossági érdekeltségi hozzájárulásként befizetendő 7.241 eFt összegű hozzájárulása, valamint az egyéb kölcsönök 2013. évre tervezett megtérülései szerepelnek.
 
A 2013. évi költségvetés az előző évi pénzmaradvány igénybevétele soron pénzmaradvány igénybevételeként összesen 8.961 eFt összegű működési célú, valamint összesen 329.390 eFt összegű felhalmozási célú pénzmaradvány igénybevételével számol az alábbi kiadások fedezetének biztosításához.
 
- az Együtt-Egymásért Közalapítvány számára szociálisan rászorulók tűzifa vásárlása, közüzemi számláinak kiegyenlítése, élelmezési célú kiadásaik támogatására nyújtandó 185 eFt és 260 eFt összegű támogatása (2012. évben fel nem használt támogatási összegek),
- a 2012. évi Kulturális pályázat összesen 310 eFt összegű támogatása, valamint a Civil Pályázat 50 eFt összegű támogatása (2012. évben fel nem használt támogatási összegek ),
- a Turisztikai Egyesület számára TDM pályázat önrészének biztosítása céljából átadásra kerülő 7.500 eFt támogatás (2012. évben fel nem használt összeg),
- az elnyert EU-S támogatással megvalósuló projektek előző évről áthúzódó 656 eFt összegű működési célú kiadásaira,
- az elnyert EU-S támogatással megvalósuló projektek előző évről áthúzódó 66.157 eFt összegű felhalmozási célú kiadásira,
- a 2012. évről áthúzódó felhalmozási célú kiadások (nem EU-s elnyert támogatással megvalósuló projektek) összesen 162.694 eFt összegű beruházási és felújítási kiadásaira,
- a katolikus templom tetőfelújítására nyújtandó 6.000 eFt összegű - 2012. évben fel nem használt -támogatására,
- a MÁV részére felhalmozásra átadott 2.000 eFt összegű támogatás (2012. évben fel nem használt támogatás),
- haszonbérlők részére 546 eFt összegű térítés (2012. évben nem teljesült kiadás),
-  Balatonalmádi Településkép javító fejlesztés 10.000 eFt többletkiadásai (Városközpont többletkiadásai),
-   Tenisz Klub részére történt kezességvállalás 4.926 eFt összegére,
- a 2013. évi költségvetési koncepcióban szerepeltetett hiány összegére.
  
A 2013. évi koncepcióban mutatkozó hiány összege 191.863 eFt volt.
A 2012. évtől hatályos jogszabályi változások eredményeként nem volt lehetőségünk – a 2012. előtti évek gyakorlata szerinti - felhalmozási célú hitel tervezésével a hiányt kezelni, ezért az előző évi pénzmaradvány igénybevételével próbáltuk biztosítani a költségvetés egyensúlyát.
 
A bevételi előirányzatokat a 7. számú melléklet tartalmazza. A Közös Önkormányzati Hivatal, illetve a Balatonalmádi Városgondnokság működési bevételeinek részletezését a 8. és a 9. számú melléklet képezi.
 
Működési célú kiadások:
 
A működési célú kiadások 2013. évi tervezett összege 1.427.079 eFt, amely a 2012. évi (1.598.362 eFt) előirányzathoz képest 10,7 %-os csökkenést jelent (előző évben 3,2 %-os csökkenés volt).
Az előző év adataival történő összehasonlítást az előzőekben említett változások rendkívül megnehezítik.
  
Az önkormányzati feladatok működési kiadása 2013. évben 239.489 eFt a múlt évi 268.144 eFt-hoz képest. A változást több tényező együttes hatása eredményezte:
 - a jegyzői hatáskörbe tartozó igazgatási feladatok (segélyezés) az önkormányzati hivatalhoz kerültek,
 - a dologi kiadások csökkentésre kerültek,
 - a hivatalból a jogalkotás szakfeladata önkormányzati feladatok közé került,
 - az EU-s projektek kiadásai csökkentek.
 
A Közös Önkormányzati Hivatal működési kiadása 2013. évben 338.287 eFtaz előző évi 350.499 eFt-tal szemben, mely 12.122 e Ft csökkenést jelent. A csökkenést itt is több tényező együttes hatása eredményezte:
 - a jegyzői hatáskörbe tartozó igazgatási feladatok (segélyezés) az önkormányzati hivatalhoz kerültek,
 - a dologi kiadások csökkentésre kerültek,
 - a hivatalból a jogalkotás szakfeladat kiadásai önkormányzati feladatok közé került,
 - Felsőörs Kirendeltség működési kiadásai a Közös Önkormányzati Hivatalnál jelentkeznek (19.604  eFt),
-          járás székhely miatti feladatok növekedése (építéshatósági feladatok növekedése),
-          a járási rendszer kialakításával hivatali köztisztviselők kerülnek a Kormányhivatalba járási hivatalába,
Az önállóan működő és gazdálkodó Balatonalmádi Közös Önkormányzati Hivatal intézményi működési kiadási előirányzatainak feladatonkénti részletezését a 11. számú melléklet tartalmazza
  
A Balatonalmádi Városgondnokság és az önállóan működő (de nem önállóan gazdálkodó) intézmények működési kiadásai a 10. számú melléklet szerint 2013. évben 744.776 eFt-ot mutatnak a 2012. évi 867.980 eFt-tal szemben, mely 14,2 %-os csökkenést jelent az előző évihez képest. A működési kiadási előirányzat csökkenését itt is több tényező együttes változásának hatása eredményezte:
- iskolapedagógusok és a szakmai munkát közvetlenül segítők állami alkalmazottak lettek,
- a dologi kiadások csökkentésre kerültek,
- az adható személyi juttatás (cafetéria) összege csökkentésre került,
- az intézményeknél a koncepcióban meghatározottak szerint létszámcsökkentések történtek,
- a Magyar Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium működtetési feladatainak ellátása.
  
Az önállóan működő és gazdálkodó Balatonalmádi Városgondnokság intézményi működési kiadási előirányzatainak feladatonkénti részletezését a 12. számú melléklet tartalmazza.
A mellékletek alapján látható, hogy 2013. évben az iskolák (köztük a gimnázium) működtetési kiadásai a Balatonalmádi Városgondnokságnál szerepelnek, mivel az iskolák, mint önállóan működödő költségvetési szervek 2012. december 31-én megszűntek. A Városgondnokság működési kiadásai 2013-ban 410.160 eFt-ra növekedtek a 2012. évi 239.949 eFt -tal szemben. Az iskolák működtetési kiadásai összesen 192.812 eFt összeget mutatnak, melyből a gimnázium működési kiadásai 107.971 eFt-tal szerepelnek.
Az önkormányzatnál, az önkormányzati hivatalnál és az intézményeknél a 2012. évi költségvetési koncepcióban megfogalmazottak alapján kerültek tervezésre a működési kiadások között szereplő dologi kiadási előirányzatok.
  
 2012. évben az intézmények, illetve a szakfeladatok dologi kiadásainak számításánál a bázis előirányzatból indultunk ki. A dologi kiadási előirányzatoknál az ÁFA változás növekedés hatásával (közel 8.000 e/Ft), valamint fogyasztói árnövekedés hatásával (4,2 %) a közüzemi díjak és az üzemanyag tekintetében számoltunk, ennek az összegnek a tervezése önkormányzati szinten közel 2.500 e/Ft-ot jelentett.

 

Az elmúlt években megvalósult fejlesztések működtetése, illetve egyéb változások egyes intézményeknél, szakfeladatoknál többletműködési kiadást igényelnek, illetve egyéb változást eredményeztek.
Előző években a többletfeladatokkal kapcsolatosan felmerülő kiadások miatt több intézménynél a dologi kiadási előirányzat növelésére került sor. 2013. évben a dologi kiadási előirányzatok - ehhez hasonló célból -nem kerültek megemelésre az alábbi kivételével.
A Szociális Alapszolgáltatási Központ a Baross Gábor u. 32. alatti ingatlan év végi átalakítási munkálatai miatt jelentkező többletkiadásokra kérte a dologi kiadásainak 120 eFt-tal történő emelését.
 
A 2013. évi költségvetési koncepciónál hozott döntés értelmében a költségvetési szervek beszerzési és szolgáltatási kiadásainak (dologi) előirányzata – élelmezési kiadások kivételével - 10 %-kal csökkentésre kerültek az előző évi előirányzathoz képest az alábbi kivételekkel;
- a Közös Önkormányzati Hivatalnál a járási hivatalba történő státuszok átadásával a takarítói álláshelyek megszűnt, így a feladat szolgáltatási kiadásával terveztünk (a koncepciónál már jeleztük, illetve már ezzel a kiadási igénnyel is terveztünk),
- az önkormányzati szakfeladatok esetében a strand, illetve a városgazdálkodás feladat dologi kiadási előirányzatánál csökkentéssel nem tudtunk élni, mivel a feladatok kiadási igénye 2012. évben is meghaladták a biztosított előirányzatotokat.
 
A Balatonalmádi Városgondnokságnál a nem lakás célú ingatlanok körében jelentkező változások (ingatlan eladása, megüresedése), illetve a fűtéskorszerűsítés miatt várhatóan jelentkező megtakarítások miatt közel 4.000 eFt összegű előirányzat-csökkentés történt.
 
A dologi kiadások között lévő élelmezési kiadások növekedtek az iskolákban, az óvodában, illetve a Szociális Alapszolgáltatási Központnál a szolgáltató áremelése (5,5 %, szociális étkezésnél 0 %), a nyersanyagköltség növekedése (óvodánál 5,8 %), illetve a szolgáltatást igénybevevők számának növekedése miatt. Az intézmények 2013. évi költségvetésében élelmezési kiadásokra összesen nettó 82.593 eFt-ot, míg 2012. évben nettó 58.342 eFt-ot terveztünk, mely 24.251 eFt-os növekedést jelent, melyből a gimnáziumi élelmezési kiadások összege nettó 18.477 eFt.
 
A személyi jellegű kiadásoknál a költségvetési törvénytervezet az illetmény megállapítását szolgáló illetményalap, illetve a bértáblázat 2012. évi szinten (2009-2011. évivel megegyező) tartásáról rendelkezik, így sem közalkalmazotti, sem a köztisztviselői bérelemeléssel nem számoltunk.
A személyi jellegű kiadások 2013. évi számításánál a köztisztviselők és a közalkalmazottak esetében a 2012. évi számítási metódusból indultunk ki.
A közalkalmazotti körben egységesen összesen évi bruttó 81.420 Ft/fő (előző évben 169.000 Ft/fő volt) összegű cafetéria juttatással, míg a köztisztviselői körben a 2013. évre megállapított nagyságú cafetéria juttatás évi bruttó 200.000 Ft /fő kiadásával számoltunk. A strandi szezonálisan foglalkoztatottaknál bruttó 6.785 Ft/fő/hó Erzsébet- utalvány formájában történő személyi juttatás kiadásával számoltunk
A 2013. évi költségvetés készítésekor figyelembe vett személyi jellegű kiadások összege fedezetet nyújt a kötelező átsorolásokra, a rendszeres személyi juttatásokra, jogszabály alapján tervezendő 2 %-os közalkalmazotti ösztönző keretre, a pedagógus munkakörben foglalkoztatottak számára biztosítandó minőségi kereset-kiegészítésre, 5.250 Ft/hó/fő juttatásra, valamint a nem rendszeres személyi juttatásokra (jubileumi jutalom, nyugdíjazással kapcsolatos kiadásokra).
  
A 2013. évi koncepció készítésekor az alábbi igények érkeztek létszám biztosításra:
A Képviselő-testület 2010. év során Balatonalmádi Városgondnokság kérését - a 83/2010.(VI.24. Öh-tal - támogatta, mely alapján alkalmi munkavállalásra biztosított külső személyi juttatás előirányzat terhére az ez idáig engedélyezett intézményi létszámán felül további 2 fő munkavállaló alkalmazását engedélyezte számára 2010. december 31-ig, majd ezt követően évente a következő évi koncepció elfogadásával egyidejűleg a következő év december 31-ig.
A Szociális Alapszolgáltatási Központ 2010. novemberében a Képviselő-testület felé jelezte, hogy az intézmény jelenlegi ellátotti létszámát figyelembe véve további 4,5 fő (melyből Balatonalmádi települést + 1 fő érint) alkalmazott foglalkoztatását teszi szükségessé. A testület a 286/2010.(XI.25.). Öh. alapján elfogadott és Balatonalmádi településre kért 1 fő álláshelyet biztosított 2011. december 31-ig, majd a 2012. évi költségvetési koncepcióról szóló döntésével 2012. december 31-ig.
 
A koncepció tervezésénél a Közös Önkormányzati Hivatal esetében a személyi juttatásokat a járási rendszer kialakítására tekintettel a Kormányhivatal részére átadásra kerülő közszolgálati tisztviselők, munkavállalók személyi juttatási előirányzatának arányos csökkentésével kalkuláltuk. A tervezésnél figyelembe vettük a hivatal járásszékhely feladataiból fakadó feladatok ellátásához szükséges létszám kiadásigényét. A hivatal 2012. eredeti költségvetésében szereplő engedélyezett álláshely 64 fő (polgármesterrel együtt) volt, míg 2013. évre az átadásra kerülő munkavállalók számával csökkentve, illetve a járás székhely miatti feladatok létszámigényével számolva 2013. évre 54 fő álláshellyel (polgármesterrel együtt) tervezhettünk. A koncepció tervezésénél a közös önkormányzati hivatal felsőörsi kirendeltségének létszámával (polgármester nélkül 4 fő), illetve kiadási igényével – adatok hiányában - nem terveztünk. (A költségvetési egyensúlyi helyzetét nem befolyásolta, mivel ennek a kiadásnak a bevételi forrásával sem terveztünk).
 
A 2013. évi költségvetés tervezésénél koncepcióra vonatkozó 321/2012. (XII.20.) Öh alapján figyelembevételre kerültek az alábbi döntések:
 
-          A Balatonalmádi Közös Önkormányzati Hivatal: a járásszékhely és a közös hivatal kialakítását követő létszám 53 főről 1 fő-vel csökken, az engedélyezett létszám 52 fő (Felsőörs Kirendeltség nélkül, polgármesteri létszám és közfoglalkoztatott létszám nélkül),
-          A Balatonalmádi Városgondnokság 2012. évre engedélyezett 29,5 fő-s létszáma az alábbiak szerint változik (Magyar Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium nélkül, közfoglalkoztatott létszám nélkül):
·         a köznevelési feladatok állami fenntartásba kerülésével 1 fő pénzügyes létszámmal csökken,
·         2010-2012. évekre engedélyezett 2 fő határozott idejű közalkalmazotti létszáma 2013. március 1-jétől 2 fővel csökken,
·         a köznevelési feladatok állami fenntartásba kerülésével 2,5 fő karbantartó, 1,5 fő konyhai dolgozó, valamint 5,25 fő takarító létszámmal nő,
·         a változások következményeként az engedélyezett intézményi létszám 36,1 75 fő (közfoglalkoztatott létszám nélkül)
·         a közfoglalkoztatásban résztvevők engedélyezett létszáma 10,5 fő, mely év közben az intézményekhez átcsoportosításra kerül a tényleges adatok ismeretében.
(A 2013. évi költségvetés a gimnázium működtetésével már számol a Városgondnokságnál.)
-          A Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár 2012. évre engedélyezett 15,25 fő-s létszáma 0,75 fő könyvtári közalkalmazotti létszámmal (GYED-en lévő álláshely 2013. évben nem tölthető be) csökken, így a költségvetési szerv engedélyezett létszáma (közfoglalkoztatott létszám nélkül) 2013. évre: 14,5 fő,
-          A Szociális Alapszolgáltatási Központ Balatonalmádi településre vonatkozó engedélyezett 15,1 fő-s létszáma csökken 1 fő határozott időre engedélyezett létszámmal, így a költségvetési szerv engedélyezett létszáma (közfoglalkoztatott létszám nélkül) 2013. évre: 14,1 fő.
   
Az illetmény alapot, illetve a bért a közalkalmazottak és köztisztviselők vonatkozásában is az érvényben lévő bértáblák (szorzók) figyelembe vételével kell tervezni (béremelést nem tartalmaz). A köztisztviselők esetében az illetményalap 38.650 Ft, míg a közalkalmazottak pótlék alapja 20.000 Ft (2009-2012. évi mértekkel azonos).
A túlóra, helyettesítési díj és egyéb bérjellegű kiadások szigorúan a jogszabályi előírásoknak és a helyi tantárgyfelosztás alapján az előző évek gyakorlatának megfelelően tervezhető.
A 2013. évre elfogadott minimálbér 98.000 Ft-ra (előző évben 93.000 Ft), valamint a garantált bérminimum összege 114.000 Ft (előző évben108.000 Ft).  Az intézmények, a hivatal és a strand személyi juttatásainak tervezésénél a fenti ajánlás összegeiből indultunk ki.
 
Az adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításával a munkavállalók részére 2013. évben juttatott béren kívüli juttatás (kedvezményesen adózó személyi juttatás) 1,19 szeresét már 14 %-os (múlt évben 10 % volt) egészségügyi hozzájárulás (EHO) fizetési kötelezettség terheli.
  
A társadalom- és szociálpolitikai juttatások (segélyek) tervezésénél a 2012. évi eredeti előirányzatból kiindulva, a 2012. szeptember havi testületi ülés döntése alapján biztosított (4.670 eFt) előirányzat 50 %-ával történő megemelésével terveztünk. A jegyzői hatáskörbe tartozó hivatali (kötelező feladatok) feladatok kiadásainál járáshoz kerülő feladatok (ápolási díj alanyi jogon, időskorúak járadéka) előirányzatait csökkentettük.  
 
A szennyvízgyűjtése, tisztítása, elhelyezés szakfeladat kiadásai között szerepel a 2008. évben megszűnt Víziközmű Társulat által felvett hitel kamatának 2013. évi várható összege (2013. január havi kamat mértékével kalkulálva) 11.642 eFt-tal, míg előző évben 14.569 eFt kiadás jelentkezett. A fizetendő kamat összegének csökkenését a Víziközmű Társulat által 2005. évben felvett hitel tőketörlesztései és a kamat mértékének (3 havi BUBOR+3,0 %) csökkenése eredményezi.
 
Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos feladatok kiadásai közt jelentkezik az ingatlanértékesítés után fizetendő ÁFA (432 eFt), mely az előző évben a lényegesebben magasabb összeggel tervezett ingatlanértékesítés miatt  jóval magasabb volt (13.608 eFt). Itt jelentkezik az ingatlanok hasznosításával jelentkező egyéb kiadások összege is (2.563 eFt).
  
A működési célú tartalékoknál a költségvetési hiány fennállása miatt általános tartalék képzésére nem volt lehetőségünk.
A 2013. évi költségvetésünkben 53.011 eFt (előző évben 57.363 eFt) működési célú céltartalékot terveztünk.
A működésre, támogatásra átadott pénzeszközök között a 2013. évi koncepcióban meghatározottak szerint szerepeltettük a kiadási tételeket, melyek 2013. évi összege 51.516 eFt (előző évben 54.376 eFt ).
 
Felhalmozási kiadások:
 
A felhalmozási célú kiadások tervezésénél az előző év gyakorlata alapján a 2012. évi kiadási előirányzatok maradványait a 2013. évi költségvetés eredeti előirányzataként terveztük. Így a 2013. évi költségvetésben eredeti előirányzatonként terveztük a 2013. évi koncepcióban szerepeltetett tételek mellett az előbb említett tételek is szerepelnek. Továbbá az EU-s projektek esetében a 2012. évi maradványok mellett a 2013. évre ütemezett kiadások is tervezésre kerültek.
 
A beruházási kiadások 2013. évi összege 385.057 eFt, amely a 2012. évi 486.067 eFt kiadáshoz képest jelentős, közel 20,8 %-os csökkenést mutat. A csökkenés indoka részben, hogy az  EU-s projektek kiadásaira 77.598 eFt-tal kevesebb összeggel tervezhettünk, mivel több EU-s projekt fizikailag már befejeződött, és esetükben csak az elszámolás miatti áthúzódó kiadásokat terveztük, másrészt a koncepciónál meghatározott kiadások összege szintén kevesebb, mint előző évben..
A beruházási kiadások között terveztük a koncepcióban meghatározott feladatok kiadásait 126.204 eFt (múlt évben 211.200 eFt) értékben: önerős útépítési beruházás, egyéb nem önerős útépítések, csapadékvíz-elvezetés, városrendezési célú közterület-szabályozás, hivatali informatikai fejlesztések, Városgondnokság telephely fejlesztése, közvilágítás bővítése, gáz és szennyvíz-csatorna pótbekötések, költségvetési szervek számára eszközök beszerzése, valamint a hivatal számára gépjárművek beszerzése.
A beruházások között szerepelnek a 2012. évi beruházási feladatok maradványai is - EU-s projektek figyelembe vétele nélkül - összesen 123.915 eFt (előző évben 86.380 eFt) összeggel.
Az EU-s projektek 2012. évi maradványai, valamint a 2013. évre ütemezett, pályázati támogatások terhére megvalósítandó kiadások együttes összege 174.898 eFt (előző évben 252.496  eFt).
 
A felújítási kiadások tervezése a beruházásoknál leírt módszer alapján történt. A felújítási kiadások 2013. évi együttes összege, a105.191 eFt is csökkenést mutat az előző évihez (147.887 eFt) képest.
A felújítási kiadások között terveztük a koncepcióban meghatározott felújítások kiadásait (előző évben 84.520 eFt volt) 21.000 eFt összegben:  támfal omlás elhárítását, járda felújítást és útfelújításokat.  
A felújítások között szerepelnek a 2012. évi felújítási előirányzatok maradványai - EU-s projektek figyelembe vétele nélkül – összesen 38.779 eFt (előző évben 27.043  eFt) összeggel.
Az EU-s projektek 2012. évi maradványainak és a 2013. évi ütemévre jutó kiadások összege együttesen 45.412 /Ft (múlt évben 36.324  eFt).
 
A felhalmozásra átadott pénzeszközök között az alábbi kiadások szerepelnek:
A MÁV részére 2012. évbentervezett felhalmozási célú pénzeszközátadás, támogatás összegének maradványa 2.000 e/Ft. A Szent Ignác Római Katolikus Plébánia számára a vörösberényi templom tetőszerkezetének felújítása céljából múlt évben a költségvetés 6.000 e/Ft összegű támogatást biztosított, mely összeget az egyház meghatározott célra nem tudott felhasználni.
2011. évi testületi döntés alapján haszonbérlők részére költségeik megtérítése céljából 546 e/Ft kiadás került a költségvetésbe, melynek kifizetése nem történt meg 2012. évben.
A felhalmozási célú céltartalékok összesen 78.426 eFt-tal (előző évben 114.493 eFt-tal) kerültek tervezésre a koncepcióban szereplő tételek szerint az alábbi eltéréssel:
-  Balatonalmádi Településkép javító fejlesztés 10.000 eFt többletkiadásai (Városközpont többletkiadásai),
-   Tenisz Klub részére történt kezességvállalás (4.926 eFt).
 
A felhalmozási célú céltartalékok között szereplő 30.000 eFt  (előző évben 40.000 eFt) felhalmozási célú pályázati önrész a 2013. évtől beadásra kerülő pályázatok önrészét biztosíthatja. Évek óta egyre alacsonyabb összegű pályázati önrész tervezésére van lehetőségünk, ezért az ADITUS KFT pályázatkészítésére vonatkozó tanácsadói díját és egyéb szolgáltatási díjának fedezetéül működési célú tartalékot terveztünk (3.602 eFt).
A hiteltörlesztésnél a Japán hitel törlesztésével már nem kellett számolnunk
A megszűnt Beruházó Víziközmű Társulat által felvett hitel első törlesztő részlete 2010. évben jelentkezett 25.000 eFt-os fizetési kötelezettséggel, míg a szerződés ütemezése szerint 2011. évi hiteltörlesztési kötelezettségünk 10.000 eFt volt, a 2012. évi hiteltörlesztési kötelezettségünk 15.000 eFt va 2013. évi kötelezettségünk 30.280 eFt lesz.
 
Felhalmozási célú általános tartalék képzésére nem volt lehetőségünk.
 
Az önkormányzat 2013. évi előirányzat-felhasználási ütemtervét tartalmazó mellékletet, az önkormányzat bevételeit és kiadásait – kötelező, önként vállalt, állami feladatok szerinti megbontásban tartalmazó – tartalmazó mellékletet, a 2013. költségvetési rendelet-tervezetet szöveges indokolását a Képviselő-testületi ülésére csatoljuk.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a 2013. évi költségvetési rendelet tervezet megvitatására, és elfogadására.
 
 
Balatonalmádi, 2013. február 14.
   
                                                                                                              K e s z e y  J á n o s
                                                                                                                polgármester
 

 


Döntéshozói vélemények

Humán Bizottság  

20/2013. (II. 19.) HB határozat:

 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Humán Bizottsága elfogadásra javasolja a Képviselő-testületnek Balatonalmádi Város Önkormányzata 2013. évi költségvetési rendeletének megalkotását.
 
Felelős:               Bálint Sándor elnök            
Hivatali felelős:Regenyéné Király Andrea osztályvezető
Határidő:            2013. február 28.       
 
 

 
Pénzügyi és Gazdasági Bizottság  

 
24/2013. (II.19.) PGB határozat
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága elfogadásra javasolja a Képviselő-testületnek „a 2013. évi költségvetésről” szóló rendelet-tervezetet.
 
Felelős:           dr. Kutics Károly PGB elnök
Határidő:       2013. február 28. – képviselő-testületi ülés
 

 
Döntési javaslat

"A 2013. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendelet"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Balatonalmádi Város Önkormányzata
Képviselő-testületének 
__/2013. (_____) önkormányzati rendelete  
a 2013. évi költségvetésről  
 
Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23.§ (1) bekezdésében, és a 15.§ tekintetében a 109.§ (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk .§ (1) bekezdés f) pontjában, és a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138- 139. § - ban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
  1. Általános rendelkezések 
1.§ (1) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzatra, az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervekre.
 
(2) Az önkormányzat címrendjében az önkormányzat, az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek címet, az önállóan működő költségvetési szervek alcímeket alkotnak hozzájuk kapcsolt bevételekkel és kiadásokkal. A címrendet a rendelet 1. melléklete tartalmazza.
 
(3) A rendelet meghatározza az önkormányzat kötelezően ellátandó és önként vállalt feladatait, az ezek ellátásához szükséges bevételeket, kiadásokat - figyelemmel az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervek kiemelt előirányzatának megállapítására, az engedélyezett létszámára, a feladatmutatókra - továbbá a 2013. évi gazdálkodás főbb szabályait.
 
(4) Az önkormányzat 2013. évi költségvetése az alábbi célok megvalósítását tűzte ki:
 
a)az önkormányzat feladatát képező helyi közszolgáltatások biztosítását, ezen belül:
aa) az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervek üzemeltetését, működési feltételük biztosítását, figyelemmel az észszerűen takarékos gazdálkodás követelményeire,
ab) az önkormányzatra háruló szociálpolitikai feladatok ellátását, anyagi hátterének megteremtését, ezen belül a rászorultság elvének erősítését,
ac) a feladatellátás színvonalának emelése érdekében élni kell a különféle pályázatok adta pénzügyi lehetőségekkel,
 
b)az önkormányzat felhalmozási tevékenységén belül:
ba) elsődlegesen az előző évről áthúzódó beruházások pénzügyi fedezetét szükséges biztosítani,
bb) a fennálló hosszú távú kötelezettségek 2013. évi törlesztő részleteinek visszafizetését,
bc) új induló beruházások esetében a gazdasági programban foglaltak figyelembe vételét,
bd) felújításoknál a fontossági sorrendet a műszaki szükségesség szerint kell meghatározni,
be) a felhalmozási feladatok esetében is indokolt a pályázati lehetőségekkel élni, a tervezett feladatokhoz rendelt előirányzatokat önrésznek is lehet tekinteni.
 
(5) A (4) bekezdésben foglaltak végrehajtását az önkormányzat Képviselő-testülete, Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága, Polgármestere, Jegyzője - a gazdálkodás szabályszerűségének ellenőrzése mellett - belső ellenőrzések, valamint a költségvetési szervek vezetőinek és eseti jellegű gazdasági beszámoltatása révén ellenőrzi. Az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervek belső ellenőrzésének megszervezéséért a - Kelet-Balatoni Térség Önkormányzati Társulása által megbízott belső ellenőr közreműködése alapján - az önkormányzati hivatal vezetője a felelős. 
  1. A bevételek és kiadások főösszege, a hiány mértéke és finanszírozás módja
2.§ (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2013. évi költségvetésének
           a) költségvetési bevételi főösszegét               1 696 833  eFt-ban    (2. melléklet)
            b) költségvetési kiadási főösszegét                2 004 904 eFt-ban     (2. melléklet)
             
            c) finanszírozási bevételét                                 338 351 eFt-ban    (2. melléklet)
            d) finanszírozási kiadását                                    30 280 eFt-ban    (2. melléklet)
 
            e) hiányának összegét                                        338 351 eFt-ban  
               állapítja meg, melyből:
      ea)               8 961 eFt működési célú,
      eb)           329 390 eFt felhalmozási célú.
 
(2) A hiány finanszírozásának módja:
 
a) belső finanszírozás: pénzmaradvány igénybevétele: 338 351 eFt, melyből
          aa)               8.961  eFt működési célú,
          ab)           329 390 eFt felhalmozási célú.
  
b) külső finanszírozás: 0   eFt
             
(3) Az önkormányzat költségvetésének főösszegét
 
           a)  2 035 184   eFt bevétellel,
           b)  2 035 184   eFt kiadással
      állapítja meg.
 
(4) A költségvetés egyensúlyának biztosításához az előző évi pénzmaradvány igénybevételéről dönt a Képviselő-testület.
 
(5) A kiadási főösszegen belül:
 
   a) működési célú kiadások
            aa) személyi juttatások                                                                      518 127   eFt
            ab) munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó   134 907   eFt
            ac) dologi jellegű kiadások                                                               623 750   eFt
            ad) ellátottak pénzbeli juttatásai                                                         45 786  eFt
            ae) működési célú támogatásértékű kiadások                                        8 930   eFt
            af) működési célú pénzeszköz átadások államháztartáson kívülre   42 586   eFt
ah) kölcsön nyújtása                                                                                     -    eFt
 
      b) felhalmozási célú kiadások
            ba) felújítások                                                                                        105 191 eFt
            bb) beruházások                                                                                    385 057 eFt
           bc) felhalmozási célú támogatásértékű kiadások                                          -    eFt
           bd) felhalmozási célú pénzeszköz átadások államháztartáson kívülre    8 801 eFt
            be) pénzügyi befektetések                                                                          -   eFt
            bf) kölcsön nyújtása                                                                                    350 eFt
           
    c) Általános tartalék:
            ca) működési                                                                                            -    eFt
            cb) fejlesztési                                                                                           -    eFt
 
     d) Céltartalék:
            da) működési                                                                                   53 011   eFt
            db) felhalmozási                                                                              78 426   eFt
 
(6)Az önkormányzat által engedélyezett létszám                                        224,85 fő
      ebből:
                 a) közalkalmazottak létszáma                                                          124,5  fő     
                  b) köztisztviselők létszáma                                                                 56,0   fő     
                 c) munkatörvénykönyv hatálya alá tartozók létszám                       32,85  fő     
      d) közfoglalkoztatásban foglalkoztatottak                                                    11,5 fő     
                        ebből:   Balatonalmádi Városgondnokság                              10,5 fő       
                                    Közös Önkormányzati Hivatal                                           1,0 fő      
  
(7)Az önkormányzat költségvetési és finanszírozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat mérlegszerűen a rendelet 2. melléklete tartalmazza
 
3.§ (1) Az önkormányzati szinten összesített működési célú költségvetési bevételek és kiadások mérlegét a rendelet 3. melléklete, a felhalmozási célú költségvetési bevételek és kiadások mérlegét a rendelet 4. melléklete tartalmazza.
 
 (2) A költségvetés bevételeinek mérlegszerű bemutatását a rendelet 5. melléklete, a kiadások mérlegszerű bemutatását a rendelet 6. melléklete tartalmazza.
 
(3) A 2.§ (3) bekezdésben megállapított bevételi főösszeg címenkénti, alcímenkénti, előirányzat csoportok szerinti részletezését a rendelet 7. melléklete tartalmazza. Az önállóan működő és gazdálkodó Balatonalmádi Közös Önkormányzati Hivatal intézményi működési és közhatalmi bevételeit - Balatonalmádi és Felsőörs Kirendeltség - megbontás szerint a rendelet 8. melléklete, Balatonalmádi Városgondnokság szakfeladatonkénti intézményi működési bevételeit a rendelet 9. melléklete tartalmazza.
 
 (4) A működési előirányzatokat címenként, alcímenként, önállóan működő és gazdálkodó, valamint önállóan működő költségvetési szervenként, ezen belül kiemelt előirányzatonként részletezve a rendelet 10. melléklete tartalmazza. Az önállóan működő és gazdálkodó Balatonalmádi Közös Önkormányzati Hivatal működési kiadásait - Balatonalmádi és Felsőörs Kirendeltség - megbontás szerint a rendelet 11. melléklete Balatonalmádi Városgondnokság szakfeladatonkénti működési kiadásait a rendelet 12. melléklete tartalmazza.
 
 (5) A működési célú támogatásértékű kiadásokat és az államháztartáson kívülre átadott pénzeszközöket a rendelet 13. melléklete tartalmazza.
 
(6) A felhalmozási célú kiadásokat feladatonként a rendelet 14. melléklete tartalmazza.
 
(7) Az önálló címet viselő önkormányzat kiadásait és bevételeit összevontan, kiemelt előirányzatok szerinti tagolásban mutatja be a rendelet 17. melléklete.
 
(8) Az önálló címet viselő közös önkormányzati hivatal kiadásait és bevételeit összevontan, kiemelt előirányzatok szerinti tagolásban mutatja be a rendelet 18. melléklete.
 
(9) Az önálló címet viselő Balatonalmádi Városgondnokság és önállóan működő költségvetési szervek kiadásait és bevételeit összevontan, illetve költségvetési szervenként kiemelt előirányzatok szerinti tagolásban mutatja be a rendelet 19. melléklete.
 
(10) Az önkormányzat által felvett hitelek állományát a rendelet 20. melléklete, az adott kölcsönök állományát a rendelet 21. melléklete tartalmazza.
 
(11) A több éves kihatással járó feladat-előirányzatokat több éves bontásban a rendelet 22. melléklete tartalmazza. 
 
(12) A rendelet 24. melléklete az önkormányzat a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény 2. melléklete szerint nyújtott támogatásokat, illetve a törvény 3. melléklete alapján nyújtott központosított támogatásokat jogcímenkénti bontásban tartalmazza.
 
(14) A rendelet 25. melléklete az önkormányzat által 2013. évben adott közvetett támogatások és kedvezmények összegeit, a 26. melléklete az önkormányzat előirányzat-felhasználási ütemtervét tartalmazza.
 
(15) A rendelet 27. melléklete az önkormányzat költségvetési bevételeit és kiadásait kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és állami feladatok megbontásban tartalmazza.
  
4.§ A Képviselő-testület a 2. §. (1) bekezdés szerinti 338 351 eFt hiányt a 329.390 eFt felhalmozási célú és a 8.961 eFt működési célú pénzmaradvány igénybevételével finanszírozza. Az önkormányzat 2013. évben hitelfelvételt nem tervez.
  
  1. Tartalék előirányzatok 
5.§ (1) A költségvetési rendelet 2.§ (1) bekezdésében jóváhagyott kiadásaiból általános tartalékot nem képez. A beruházások fedezetéhez benyújtható pályázatok – előkészítési, tervezési, pályázat dokumentáció összeállítás, pályázat díja és önrészt – költségeit, amennyiben a tervezett feladatellátáson fedezet nem biztosított, a felhalmozási célú céltartalékok között tervezett pályázati önrészből kell biztosítani.
 
(2) A költségvetési rendelet 2.§ (5) bekezdés d) pontjában jóváhagyott kiadásaiból a céltartalék
131 437 eFt. A céltartalék feladatonkénti részletezését, felhasználását a rendelet 15. melléklete tartalmazza.   
 
(3) A Képviselő-testület a céltartalékokkal való rendelkezés jogát a rendelet 15. mellékletében szereplő 3-6, 11-12. illetve az 45-54. sorszám alatt szereplő keretek kivételével - a polgármesterre ruházza. Az előirányzat átcsoportosítást a soron következő költségvetési rendelet módosításakor a költségvetési rendeletben át kell vezetni.
A cél meghiúsulása esetén az előirányzat új cél szerinti felhasználásáról a Képviselő-testület dönt.
 
(4) Az önkormányzat feladatkörébe tartozó feladatok tekintetében a polgármester, a közös önkormányzati hivatal tekintetében a jegyző, az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervek feladatkörébe tartozó feladatok tekintetében a költségvetési szerv vezetője a jogszabályoknak megfelelően jogosult kötelezettséget vállalni. Abban az esetben, ha előirányzat-megtakarítás jelentkezik, annak terhére új feladatot vállalni a Képviselő-testületi döntés alapján lehet. 
  1. Előre nem tervezhető bevételek, kiadások 
6.§ (1) Az önkormányzat és az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervek feladataik színvonalasabb ellátása érdekében, az alapító okiratuk szerinti tevékenységi körben pályázatokat nyújthatnak be, közvetlen pénzbeli támogatást, felajánlást fogadhatnak el.
Az önállóan működő költségvetési szerv esetében ehhez a gazdálkodási feladatát ellátó kijelölt költségvetési szerv gazdasági vezetőjének ellenjegyzése szükséges. Az olyan tevékenységi körbe tartozó célra, amit a költségvetési szerv alapító okirata nem tartalmaz, pályázat nem nyújtható be.A vállalt cél megvalósítása a költségvetési szervalapító okirata szerinti tevékenysége ellátásának biztonságát nem veszélyeztetheti.
 
(2) Az (1) bekezdés szerinti pályázat benyújtásához minden esetben az irányító szerv előzetes hozzájárulása szükséges kivéve, ha a pályázati önrész pályázatonként a 200 000 Ft-os értékhatártnem haladja meg és ez előirányzatában rendelkezésre áll.
 
(3) A pályázaton való részvételhez történő hozzájárulás megadása előtt vizsgálni kell a pályázattal megvalósítandó cél működési-kiadási vonzatát, annak több évre szóló kihatását.
 
(4) Több évre kiható működési kiadás esetén vagy, ha a pályázat benyújtásához a saját forrás a költségvetési szervnél nem biztosított, a pályázat benyújtásának előzetes engedélyezésével kapcsolatos hatáskört a Képviselő-testület gyakorolja. Az engedély megadásával egyidejűleg a Képviselő-testület a költségvetési szerv előirányzatát módosítja.
 
(5) A polgármester a képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett - a képviselő- testület hatásköréből át nem ruházható ügyeket kivéve – a két ülés közötti időszakban felmerülő, halaszthatatlan, életveszélyt, súlyos balesetveszély elhárítása céljából esetenként 1 000 000 Ft összeghatár erejéig dönthet.
Amennyiben a kiadások fedezete nem áll rendelkezésre az adott évi költségvetésben, akkor a szükséges forrás megteremtése érdekében a polgármester - kiadási főösszeget nem érintő - előirányzat átcsoportosításról dönt. Az előirányzat átcsoportosítást a soron következő költségvetési rendelet módosításakor a költségvetési rendeletben át kell vezetni.
  
  1. A költségvetési szervek gazdálkodása 
7.§ (1) Az önkormányzat, az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek, valamint az önállóan működő költségvetés a költségvetési rendeletben meghatározott kiemelt kiadási előirányzatai főösszegét - kivéve a (2) – (3) bekezdésben foglaltakat - nem léphetik túl.
 
(2) Az előirányzat az önkormányzat és az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, valamint az önállóan működő költségvetési szerv költségvetésébe beépül, ha központi támogatást, meghatározott célra átvett pénzeszközből realizált bevételi többletet év közben az Országgyűléstől, a Kormánytól, valamely költségvetési fejezettől, vagy elkülönített állami pénzalaptól kap, vagy többlettámogatásban részesül, ennek realizált összegével előirányzat módosítást hajthat végre. Erről a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.
 
(3) Az önkormányzat, az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervek az eredeti működési bevételi előirányzatot meghaladó bevétel növekedése esetén a többletbevétel 50 %-ával növelhetik a saját bevételi és kiadási előirányzataikat. Az előirányzat módosítást a költségvetési rendeletbe legkésőbb a december havi módosításkor be kell építeni.
 
(4) Az önkormányzat, az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szerv által a (2) – (3) bekezdésben foglaltak alapján végrehajtott előirányzat-módosítás tartós kötelezettségvállalást nem jelenthet, és a későbbiekben az önkormányzattól többlettámogatási igényt nem eredményezhet.
 
(5) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv a hozzárendelt, önállóan működő költségvetési szerv költségvetését csak annak írásos egyetértésével módosíthatja.
 
(6) Az önállóan működő költségvetési szervek előirányzat feletti jogosultság szempontjából teljes jogkörrel rendelkeznek. A jogkör tartalmát az önállóan működő és gazdálkodó és költségvetési szerv és az önállóan működő költségvetési szervek közötti megállapodás tartalmazza.
 
(7) Az önállóan működő, teljes jogkörrel rendelkező költségvetési szervek hatáskörükbe tartozó előirányzat változásaikról minden hónap 10-ig információt szolgáltatnak önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervnek, hogy az előirányzat változások a nyilvántartásokon rögzítésre kerüljenek.
 
(8) A Képviselő-testület a költségvetési szervek saját hatáskörű előirányzat változásaival a 2013. évi költségvetési rendeletét legkésőbb 2014. február 28-ig december 31-i hatállyal módosítja.
 
8.§ (1)A költségvetési szervek feladatainak változását a Képviselő-testület engedélyezi az alapító okirat egyidejű módosításával.
 
(2) Feladatmutató-változást a költségvetési szerv - jóváhagyott előirányzatán felül - minden esetben csak a Képviselő- testület előzetes engedélyével hajthat végre. Döntés előtt a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság javaslatot tesz a Képviselő- testület részére.
 
(3) Amennyiben a feladatmutató-változás a költségvetési szerv költségvetési rendeletben megállapított bevételi és kiadási főösszegét érinti, a feladatmutató-változás engedélyezése a Képviselő-testület hatásköre.
 
(4) A feladatmutató csökkenéséről a költségvetési szerv vezetője haladéktalanul köteles a polgármestert tájékoztatni. A polgármester a feladatmutató-csökkenésre jutó kiadási előirányzat zárolásáról azonnal intézkedik, és a soron következő ülésen tájékoztatja a Képviselő-testületet.
 
(5) Költségvetési szervnél szakmai program indításához, fejlesztéséhez a Képviselő-testületének előzetes engedélye szükséges.
 
9.§ (1) Az önkormányzat, az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervek költségvetési rendeletben megállapított bevételi és kiadási előirányzatait év közben a Képviselő-testület kizárólag az alábbi esetekben módosíthatja:
 
a) a költségvetési szerv tevékenységi körét irányítói jogkörben a Képviselő-testület módosította,
 
b) pénzmaradvány elszámolásakor történő jóváhagyások és elvonások,
 
c) pénzmaradvány elszámolását követően felhasználható fedezet terhére vállalt újabb feladatok végrehajtásával összefüggő előirányzat-növelés.
 
(2) Az önkormányzat, a költségvetési szerv pót előirányzati kérelemmel nem fordulhat a Képviselő-testület felé, amíg az adott összegre a kiemelt előirányzaton belül fedezet áll rendelkezésre.
 
(3) Jogszabályi változásokból, vagy önkormányzati döntésekből fakadó többletkiadás fedezetét akkor is biztosítani kell, ha az önkormányzat és a költségvetési szerv költségvetése nem fedezet hiányos.
 
(4) Az önkormányzat, a költségvetési szervek költségvetésükben nem szereplő - bevételt és kiadást egyaránt eredményező - gazdasági esemény felmerülésekor, a bevétel realizálódását követően a realizálódott bevétel összegével megegyező összegű bevételi előirányzat emelése mellett emelhetik kiadási előirányzataikat a Képviselő-testület döntése alapján.
 
10.§ (1) A 2012. évi pénzmaradványánakelszámolása során az önkormányzat, a költségvetési szervek működési bevételének eredeti előirányzatot meghaladó többletbevételei – kivéve a jogszabály-változást, vagy a helyi önkormányzati rendelet miatti többletet – a célfeladatok előirányzat-maradványa, valamint az ellátotti létszám csökkenése esetén az intézményi ellátottakkal arányosan változó kiadási maradványok elvonásra kerülnek.
 
(2) Az önkormányzat, az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervek előirányzatai a 2012. évi jóváhagyott pénzmaradvánnyal növekedhetnek. A Képviselő-testület a pénzmaradvány megállapítással egyidejűleg rendelkezik a felhasználás szabályairól.
 
11. §. (1) Az önkormányzat és a költségvetési szervek a megállapított személyi juttatásból foglalkoztatható 2013. évre engedélyezett - közfoglalkoztatott létszámot nem tartalmazó - létszám előirányzatát a rendelet 10.. melléklete tartalmazza.
 
(2) Az államháztartás végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Kormányrendelet 51.§.(1) bekezdésében meghatározott személyi juttatás az önkormányzatnál, az önkormányzat költségvetési szerveinél az e bekezdésben szereplő mérték 150 %-át nem haladhatja meg.
 
(3) Az önkormányzatnak és az önkormányzati költségvetési szerveknek az irányító által a költségvetési rendelettel engedélyezett létszám-előirányzata év közben csak a Képviselő-testület jóváhagyásával növelhető. A létszám-növekedéshez a szükséges személyi juttatás előirányzatot csak akkor biztosítja a Képviselő-testület, ha az intézménynél tartós bérmegtakarításból ennek fedezete nem áll rendelkezésre.
A saját hatáskörben végrehajtott létszámcsökkentésről a költségvetési szerv vezetője köteles a polgármestert tájékoztatni, a csökkenéssel jelentkező személyi juttatás megtakarítás felhasználására irányuló igénnyel egyidejűleg.
 
(4) Feladatelmaradás esetén a polgármester a személyi juttatást és az ehhez kapcsolódó munkaadói járulékokat zárolja. A zárolt előirányzatok felhasználásáról a Képviselő-testület dönt.
 
(5) Az önkormányzatnak, a költségvetési szervnek lehetősége van szakmai feladatainak ellátása érdekében szellemi tevékenység szolgáltatási szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére. A dologi kiadások között tervezett és elszámolt kiadásra szerződés külső személlyel, szervezettel csak a jogszabályban meghatározott feltételek szerinti feladatok elvégzésére köthető.
 
(6) Az önkormányzatnál, valamint az önkormányzat költségvetési szerveinél – önkormányzati hivatal kivételével - foglalkoztatott közalkalmazottak és a munkatörvénykönyv hatálya alá tartozó munkavállalók 2013. évben bruttó 81 420 Ft összegű cafetéria juttatásban részesülnek. Az önkormányzati tulajdonú strandokon szezonálisan foglalkoztatott munkavállalók bruttó 6 785 Ft/fő/hó értékű Erzsébet-utalvány formájában történő juttatásban részesülnek. A közfoglalkoztatás keretében foglalkoztatott munkavállalók cafetéria juttatásban nem részesülnek.
 
(7) Az Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatottak 2013. évben bruttó 200 000 Ft/fő összegű cafetéria juttatásban részesülnek.
 
12.§ (1) Az önkormányzat és a költségvetési szervek árubeszerzéseire, építési beruházásaira és szolgáltatás megrendeléseire (együtt beszerzéseire) vonatkozó szabályokat a Képviselő-testület által jóváhagyott Balatonalmádi Város Önkormányzatának Közbeszerzési Szabályzata tartalmazza.
 
(2) A közbeszerzési értékhatárokat el nem érő, de a nettó 2 millió Ft-ot meghaladó beszerzések illetve felújítások esetén legalább 3 db árajánlatot kell beszerezni.
(3) Az árajánlattal megvalósuló beszerzések megrendelő feladatait az önkormányzat esetében a polgármester, az önkormányzati hivatal esetében a jegyző, a költségvetési szervek esetében azok vezetői látják el.
 (4) A beszerzésekre vonatkozó szerződéseket az önkormányzat esetében a polgármester írja alá az arra jogosult személy pénzügyi ellenjegyzésével, az önkormányzati hivatal esetében a jegyző írja alá az arra jogosult személy pénzügyi ellenjegyzése mellett, egyéb esetben a költségvetési szervek vezetői a Balatonalmádi Városgondnokság gazdasági vezetőjének pénzügyi ellenjegyzésével.
 
13.§ (1) Az önkormányzat, az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervek éves elemi költségvetési előirányzatai részletes kimunkálását (indokolását) legkésőbb az önkormányzat költségvetésének jóváhagyását követő 10 munkanapon belül kötelesek elkészíteni.
 
(2) Az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szerveka Képviselő-testület munkaterve alapján - és szükség szerint attól eltérően is - beszámolnak tevékenységükről a Képviselő-testület előtt. A beszámolóval egyidejűleg a beszámoltatási időszakra vonatkozó belső ellenőrzésről készült tájékoztatót a jegyző a Képviselő-testület elé terjeszti.
 
14.§ Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek - költségvetési szervenként - az önkormányzat 2013. évi költségvetésének elfogadását követő 30 napon belül az éves likviditási tervet kötelesek elkészíteni. Az önkormányzati hivatal által felülvizsgált pénzellátási terv alapján heti ütemezésben kerülnek finanszírozásra a költségvetési szervek. A likviditási tervet havonta felül kell vizsgálni.
 
15.§ Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. számú törvény 85. §-ban és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletben foglaltak szerinti készpénzben történő teljesítésre vonatkozó részletes szabályokat az önkormányzati hivatal pénzkezelési szabályzata tartalmazza, melyet a költségvetés végrehajtása során a költségvetési rendelet hatálya alá tartozók kötelesek betartani.

 

  1. Korlátozó és egyéb intézkedések 
16.§ (1) A Képviselő-testület a tervezési hibából, illetőleg téves adatszolgáltatásból adódó megtakarítás kifizetése esetén az érintett vezetőt felelősségre vonja.
 
(2) Az önkormányzat központi támogatásaihoz információt az önkormányzat költségvetési szervei szolgáltatnak, az igénybevétel alapjául szolgáló nyilvántartások vezetése is a hatáskörükbe tartozik (ágazati statisztikai jelentések, analitikus nyilvántartások). A téves adatszolgáltatásból, az előírt nyilvántartások előírásoknak nem megfelelő vezetéséből adódó visszafizetési kötelezettségek miatt a Képviselő-testület a költségvetési szerv kiadási előirányzatait csökkenti, a költségvetési szerv vezetőjét felelősségre vonja.
 
(3) A költségvetési szervektől a 2013. évben túligénylés miatt, vagy jogosulatlanul igénybe vett, illetve fel nem használt és következő évre le nem kötött normatív kötött felhasználású állami hozzájárulás összegét december 31-i hatállyal a költségvetés módosításakor el kell vonni.
 
17.§ Az önkormányzat, az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervek költségvetésük végrehajtása során - a saját bevételeik teljesülési ütemére figyelemmel - vállalhatnak fizetési kötelezettséget és fizethetik ki.
 
18.§ Az önkormányzat, az önkormányzat költségvetési szervei szellemi és anyagi infrastruktúrájukat magáncélra, meghatározott feladat elvégzésére igénybevevő számára köteles térítést előírni, a felhasználás, illetve az igénybevétel alapján felmerült közvetlen és közvetett költségek figyelembevételével. A költségek és a térítés megállapításának rendjét és mértékét önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv szintjén úgy kell belső szabályzatban rögzíteni, hogy a szabályozás azon önállóan működő költségvetési szervekre is kiterjedjen, melyek gazdálkodásának bonyolítását megállapodás alapján végzik.
 
19.§ Az önkormányzat, a költségvetési szervek, az önkormányzat Képviselő-testülete, költségvetési szerve, gazdasági társasága az önkormányzatot, a költségvetési szervet, gazdasági társaságot megillető pénzkövetelésre fizetési halasztást, részletfizetést akkor engedélyezhet, ha az önkormányzat gazdálkodását nem veszélyezteti. Pénzkövetelés behajtásánál a Polgári Törvénykönyv szerinti késedelmi kamat érvényesítése kötelező.
 
20.§ Az önkormányzat Képviselő-testülete kezességi felelősséget az önkormányzat, a költségvetési szerve, gazdasági társasága, egyéb szervezete kötelezettségéért csak akkor vállalhat, ha a költségvetés céltartalékába a kezesi felelősséggel biztosított összeget egyidejűleg átcsoportosítja.
 
21.§ A karbantartási, felújítási és fejlesztési feladatok elvégzésével kapcsolatos kifogásolható vállalkozói teljesítés esetén kötelező a jótállási, szavatossági igények érvényesítése.
 
22.§ Az önkormányzati költségvetési szerv, és százszázalékos önkormányzati tulajdonú egyéb szervezethez, alapítványhoz való csatlakozásához, illetve alapítvány létrehozásához a Képviselő-testület csak akkor adhat engedélyt, ha a csatlakozás, illetve az alapítvány létrehozásának fedezete a költségvetési szervnél rendelkezésre áll és annak alapítványi célú felhasználása a költségvetési szerv gazdálkodását nem veszélyezteti, s a csatlakozás az alapító okirat szerinti alaptevékenységgel összhangban áll és a cél közhasznú.E szabályok értelemszerűen irányadók az önkormányzat, mint jogi személy alapítványhoz való csatlakozására, illetve önkormányzati alapítvány létrehozására is.
 
23.§ (1) Az önkormányzat Képviselő-testülete önkormányzati biztost rendel ki a felügyelete alá tartozó költségvetési szervhez, ha 30 napon túli, elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, vagy a 150 millió forintot, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani.
 
(2) Az önkormányzati biztos kirendelését a polgármester kezdeményezi, kijelölése az önkormányzat Képviselő-testületének döntése alapján történik.

 

  1. Társadalmi önszerveződő közösségek és egyéb támogatások
 
24.§ (1) A Képviselő-testület a nyilvántartásba vett társadalmi önszerveződő közösségek (civil szervezetek, egyházak) részére az e rendeletben meghatározott kiadási előirányzat mértékéig, az arról szóló megállapodás megkötését követően pénzbeli támogatást nyújthat. 
 
(2) A működési céltartalékban szereplő helyi kulturális pályázat tervezett összege nyújt fedezetet az összes nem önkormányzati, valamint önkormányzati költségvetési szervek által szervezett kulturális programok támogatására pályázati eljárás keretében utólagos elszámolási kötelezettséggel.
 
(3) A működésre átadott pénzeszközök között tervezett sporttámogatási keretösszeg, valamint a működési céltartalékban szereplő helyi sport pályázat tervezett összege nyújt fedezetet a sportegyesületeknek támogatásokra és sportcélú pályázatokra, a működési kiadások között tervezett összeg a városi sportfeladatokra.
 
 
(4) A Képviselő- testület dönt a kulturális, a sporttámogatási és a sport pályázati keret összeg felosztási módjáról, pályázati kiírás módjáról. A Képviselő-testület a soron következő költségvetési rendelet módosításában a döntésnek megfelelően a céltartalékot átcsoportosítja.
Képviselő-testület az önkormányzati hivatal útján ellenőrzi felosztásra, átadásra kerülő támogatási összegek felhasználását. 
 
(5) A civil szervezetek támogatása a Civil Koncepcióban meghatározott szempontok szerint kiírt pályázat alapján történhet.
 
(6) Politikai pártok részére pénzbeli és egyéb, az önkormányzat költségvetésében kiadást eredményező támogatás nem nyújtható.
 
(7) A támogatásban részesülő szervezetek a kapott pénzeszközről a támogatási szerződésben meghatározott módon és időpontig kötelesek elszámolni.
 
(8) Az önkormányzat által támogatott szervezetek az árubeszerzési, építési beruházási és szolgáltatás-megrendelési céllal juttatott támogatásokat kizárólag a közbeszerzési törvény szabályainak alkalmazásával használhatják fel.
  
  1. Európai Uniós támogatás 
 
25.§. Az önkormányzat és az önkormányzati költségvetési szervek európai uniós támogatásból megvalósuló projektjeinek kiadásait és bevételeit a rendelet 23. melléklete tartalmazza.

 

  1. Végrehajtás szabályok
 
26.§. Az önkormányzat, az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervek vezetői felelősek a költségvetés végrehajtásáért.
 
27.§ Az önkormányzat és költségvetési szerve átmenetileg szabad pénzeszközét sem kamattal, sem kamat nélkül kölcsön nem adhatja. Az önkormányzat szabad pénzeszközét a polgármester jogosult, egyben köteles a legkedvezőbb betétben elhelyezni a kamatbevételek növelése érdekében. A polgármester a negyedévet követő testületi ülésen köteles tájékoztatni a betételhelyezésről a Képviselő-testületet.
 
28.§ A polgármester a helyi önkormányzat gazdálkodásának első félévi helyzetéről 2013. szeptember 15-ig, a III. negyedéves helyzetéről a 2014. évi költségvetési koncepció tárgyalásával egyidejűleg, legkésőbb 2013. november 30-ig tájékoztatja a Képviselő-testületet. Az éves gazdálkodásról a polgármester zárszámadási rendelet-tervezetet terjeszt a Képviselő-testület elé, a költségvetési évet követő négy hónapon belül.
 

 

  1. Záró rendelkezések
  
29.§ E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és rendelkezéseit 2013. január 1-jétől alkalmazni kell.
 
                                         
Keszey János                                                                     Kovács Piroska Rózsa
 polgármester                                                                   jegyzői jogkört gyakorló
 
 
Kihirdetési záradék:

 

A rendeletet 2013……………napján kihirdettem:
 
 
         Kovács Piroska Rózsa
jegyzői jogkört gyakorló aljegyző

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal


Mellékletek:
« Vissza
Vissza a főmenübe