14. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2013. február 28-i ülésére

Tárgy:   A háziorvosi központi ügyelet ügye
Készítette:   Kovács Piroska Rózsa aljegyző
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Humán Bizottság, Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó – kötelező önkormányzati feladat – háziorvosi ügyeleti ellátás közös szervezésére megállapodás van érvényben Alsóörs, Balatonalmádi, Balatonfőkajár, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Balatonvilágos, Csajág, Felsőörs, Küngös, Litér, Szentkirályszabadja és Királyszentistván települések önkormányzatai között, Balatonalmádi gesztorságával.
A központi ügyelet közös szervezését 1999. január 1. óta megalapozó megállapodást – a változásokhoz igazítva – az érintett önkormányzatok többször módosították, ill. új megállapodást kötöttek. Legutóbb az almádi egészségügyi ellátás szervezési módjának átszervezése miatt, a Kistérségi Egészségügyi Központ Közhasznú Non-profit Kft mint szolgáltató belépésével kötött megállapodást a 12 önkormányzat,   2011. november 1-től, határozatlan időre. Az önkormányzati támogatás megállapodásban rögzített mértéke 2012. január 1-től 41,-Ft x lakos x hó.
 
Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény módosított 244/D. § (5) bekezdése alapján Balatonalmádi Város Önkormányzatának  2013. február 15-éig  döntenie kellett arról, hogy a járóbeteg-szakellátási kötelezettségét 2013. április 30-át követően is ellátja-e, vagy a feladatot, az ahhoz kapcsolódó vagyont és az egészségügyi szolgáltató – alap- és szakellátási feladatokat, benne a központi ügyelet szervezését is ellátó - Balatonalmádi Kistérségi Egészségügyi Központ Közhasznú Non-profit Kft-t állami fenntartásban ill. tulajdonába adja.
A Képviselő-testület a 4/2013. (I.31.) Ö. határozatával döntött arról, hogy a szakellátási kötelezettség teljesítését 2012. április 30-át követően is vállalja, így az Egészségügyi Központ Non-profit Kft továbbra is elláthatja a központi orvosi ügyelet feladatainak szervezését.
 
1.      Balatonvilágos Község Önkormányzata 2013. február 4-én értesítette az önkormányzatot, hogy 2013. január 1-től megyét váltott, Somogy megyéhez tartozik. Az orvosi ügyeleti feladatokat Siófok város ügyeleti ellátásához kapcsolódva kívánják megoldani, ezért a megállapodást 2013. február 28-i határnapra felmondta.
A megállapodás 8. pontja szerint: Bármely település önkormányzata ill.Egészségügyi Központ Közhasznú Non-profit Kft. 6 hónapos felmondási idővel a megállapodást felmondhatja. Ebben az esetben a Megállapodás a felmondás határidejének beálltakor hatályát veszti, a többi önkormányzat közös szándéka esetén új megállapodást kell kötni.
A 6 hónapos felmondási időtől – közös megegyezés esetén, és ha az az ellátást nem veszélyezteti – el lehet tekinteni, de a változtatás miatti működési engedélyezés és a Kft finanszírozási szerződésének módosítása miatt nem lehet kevesebb 2 hónapnál. Azaz Balatonvilágos felmondását 2013. április 30 -i határnappal lett volna célszerű elfogadni. Időközben azonban az OEP Ártámogatási és Finanszírozási Osztály értesítette az önkormányzatot, hogy Balatonvilágos településre szóló finanszírozást 2013. február 28-val hivatalból lezárta a Balatonalmádi Kistérségi Eü.Kp. Nonprofit Kft szolgáltatónál. Így 2013. március 1-től kell megkötni az új megállapodást.
 
2.      Papkeszi Község Önkormányzata megküldte határozatát arról, hogy – a Balatonalmádi Járáshoz tartozása, a Balatonfűzfő önkormányzatával alkotandó közös önkormányzati hivatal és Balatonfűzfővel közös háziorvosa okán – az almádi központi ügyelet közös szervezéséhez csatlakozna. Az engedélyezési eljárás miatt Papkeszi csatlakozására 2013. május 1-től kerülhet sor.
 
3.      A szolgáltató Balatonalmádi Kistérségi Egészségügyi Központ Közhasznú Non-profit Kft. ügyvezetőjének mellékelt (2.sz.melléklet) kalkulációja alapján a központi ügyelet működtetéséhez – a lakosságszám változást és a bekövetkezett inflációit is figyelembe véve – továbbra is havi 41,-Ft x lakos x hó önkormányzati támogatás szükséges, amit az önkormányzatok a Balatonalmádi Kistérségi Egészségügyi Központ Közhasznú Non-profit Kft.-vel kötött támogatási szerződés alapján utalnának a Kft-nek. Balatonalmádi Város Önkormányzatának 2013. évi költségvetésében a központi ügyelet támogatásához szükséges fedezet rendelkezésre áll.
 
4.      Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény152. §(1) bekezdés c.) pontja szerint a települési önkormányzat az egészségügyi alapellátás körében kötelezően gondoskodikaz alapellátáshoz kapcsolódó ügyeleti ellátásról. Ezen megállapodás keretében akkor lehet a központi ügyelet feladatot ellátni, ha a település önkormányzatával szerződésben álló háziorvos fizikailag is részt vesz az ügyeleti ellátásban, az ügyeletvezető beosztása szerint. A háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II. 25.) EüM rendelet 4. § (2) bekezdés e.) pontja szerint  háziorvos feladatkörébe tartozik  az önkormányzattal kötött szerződésben rögzítettek szerint az ügyeleti szolgálatban való részvétel. Mivel az érintett települések 2 háziorvosa hosszabb idő óta nem vesz részt az ügyelet ellátásában és ezzel aránytalan terhet ró a többi orvosra és az ügyeletszervezésre, szükséges annak rögzítése, hogy az önkormányzat a praxisjoggal rendelkező háziorvossal kötött szerződésében rögzíti a központi ügyeletben való részvételt.
 
5.      Az új megállapodás-tervezet (1.sz. melléklet) a fentieken kívül, és a KBTT-re való utalás elhagyásán túl más változtatást nem tartalmaz. 
  
Tisztelt Képviselő-testület!
 
Kérem a fenti előterjesztést megtárgyalni, a határozati javaslatokat elfogadni és annak elfogadását az érintett önkormányzatoknak is indítványozni szíveskedjenek.
 
Balatonalmádi, 2013. február 14.
 
Tisztelettel:
 
Keszey János
polgármester

 


Döntéshozói vélemények

Humán Bizottság  

 

26/2013. (II. 19.) HB határozat:
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Humán Bizottsága az alábbiak szerint módosított döntés meghozatalát javasolja a Képviselő-testületnek:
 
Balatonalmádi Város Önkormányzata a háziorvosi központi ügyelet közös szervezésére Alsóörs, Balatonfőkajár, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Balatonvilágos, Csajág, Felsőörs, Küngös, Litér, Szentkirályszabadja és Királyszentistván települések önkormányzatával 2011. november 1. napjától határozatlan időre kötött megállapodás Balatonvilágos Község részéről történő felmondását a betegek biztonságos ellátása érdekében 2013. május 31-gyel fogadja el.
A megállapodást közös megegyezéssel 2013. május 31-i  határidővel megszünteti, amennyiben a központi ügyelet közös szervezésében érintett önkormányzatok is jóváhagyják azt.

 

Felelős:               Keszey János polgármester
Hivatali felelős:Kovács Piroska Rózsa aljegyző
Határidő: értesítésre: 2013. március 10.
  
27/2013. (II. 19.) HB határozat:
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Humán Bizottsága az alábbiak szerint módosított döntés meghozatalát javasolja a Képviselő-testületnek:
 
1.      Balatonalmádi Város Önkormányzata a háziorvosi központi ügyelet közös szervezésére Alsóörs, Balatonfőkajár, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Csajág, Felsőörs, Küngös, Litér, Szentkirályszabadja és Királyszentistván települések önkormányzatával 2013. június 1. napjától - a határozat mellékletét képező tartalommal - határozatlan időre megállapodást köt, az alábbi kiegészítéssel:
 
Amennyiben valamely önkormányzat nem biztosítja a 8. pont szerinti, vele szerződésben álló háziorvos részvételét az ügyeleti feladatok ellátásában, a támogatás mértéke 123,-Ft x lakos x hó, az orvos feladatellátásba részt nem vételétől számított hónap 1. napjától. A megemelt támogatás összegét a központi ügyelet feladatinak ellátására kell fordítani.
 
2.      A megállapodáshoz Papkeszi Község Önkormányzata 2013. június 1-től csatlakozik, amennyiben a megállapodás feltételeit magára nézve kötelezőnek ismeri el és a megállapodást jóváhagyja. 
 
3.      A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a központi orvosi ügyelet közös szervezéséről szóló új megállapodás elfogadását kezdeményezze a feladatellátásban résztvevő önkormányzatoknál.
4.       A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy - a háziorvosi központi ügyelet közös szervezésében résztvevő önkormányzatok jóváhagyó határozatának birtokában - a megállapodás aláírja.
 
Felelős:               Keszey János polgármester
Hivatali felelős:Kovács Piroska Rózsa aljegyző
Határidő: értesítésre: 2013. március 5.
 

 

28/2013. (II. 19.) HB határozat:
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Humán Bizottsága az alábbi döntés meghozatalát javasolja a Képviselő-testületnek:
 
Balatonalmádi Város Önkormányzata a központi orvosi ügyelet működését 2013. évben     41.-Ft x lakos x hó összeggel támogatja, az összeg fedezete a 2013. évi költségvetésben rendelkezésre áll.
A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a feladat ellátásáról szóló támogatási szerződést a Balatonalmádi Kistérségi Egészségügyi Központ Közhasznú Non-profit Kft-vel megkösse.
 
Felelős:               Keszey János polgármester
Hivatali felelős:Kovács Piroska Rózsa aljegyző
Határidő: értesítésre: 2013. március 5.
 
29/2013. (II. 19.) HB határozat:
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Humán Bizottsága javasolja a Képviselő-testületnek, hogya kistérségi háziorvosi központi ügyelet közös szervezésére és támogatására kötendő megállapodás 12. pontját az alábbi kiegészítéssel fogadja el:
 
  1. A feladat ellátásáért a Egészségügyi Központ Közhasznú Non-profit Kft.-t 2013. január 1-től a támogatási összeg következő felülvizsgálatáig 41,-Ft x lakos x hó támogatási összeg illeti meg.
- Amennyiben valamely önkormányzat nem biztosítja a 8. pont szerinti, vele szerződésben álló háziorvos részvételét az ügyeleti feladatok ellátásában, a támogatás mértéke 123,-Ft x lakos x hó, az orvos feladatellátásba részt nem vételétől számított hónap 1. napjától. A megemelt támogatás összegét a központi ügyelet feladatinak ellátására kell fordítani.
 
Felelős:               Bálint Sándor bizottsági elnök
Hivatali felelős:Kovács Piroska Rózsa aljegyző
Határidő:            2013. február 28

 

 

 
Pénzügyi és Gazdasági Bizottság  

30/2013. (II.19.) PGB határozat
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága az alábbi, módosított döntés meghozatalát javasolja a Képviselő-testületnek:
 
„Balatonalmádi Város Önkormányzata a háziorvosi központi ügyelet közös szervezésére Alsóörs, Balatonfőkajár, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Balatonvilágos, Csajág, Felsőörs, Küngös, Litér, Szentkirályszabadja és Királyszentistván települések önkormányzatával 2011. november 1. napjától határozatlan időre kötött megállapodás Balatonvilágos Község részéről történő felmondását a betegek biztonságos ellátása érdekében 2013. május 31-gyel fogadja el.
A megállapodást közös megegyezéssel 2013. május 31-i határidővel megszünteti, amennyiben a központi ügyelet közös szervezésében érintett önkormányzatok is jóváhagyják azt.
 
Felelős:                       Keszey János polgármester
Hivatali felelős:         Kovács Piroska Rózsa aljegyző
Határidő:                   értesítésre: 2013. március 10.
  
31/2013. (II.19.) PGB határozat
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága az alábbi, módosított döntés meghozatalát javasolja a Képviselő-testületnek:
 
1.      „Balatonalmádi Város Önkormányzata a háziorvosi központi ügyelet közös szervezésére Alsóörs, Balatonfőkajár, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Csajág, Felsőörs, Küngös, Litér, Szentkirályszabadja és Királyszentistván települések önkormányzatával 2013. június 1. napjától - a határozat mellékletét képező tartalommal - határozatlan időre megállapodást köt, az alábbi kiegészítéssel:
 
Amennyiben valamely önkormányzat nem biztosítja a 8. pont szerinti, vele szerződésben álló háziorvos részvételét az ügyeleti feladatok ellátásában, a támogatás mértéke 123,-Ft x lakos x hó, az orvos feladatellátásba részt nem vételétől számított hónap 1. napjától. A megemelt támogatás összegét a központi ügyelet feladatinak ellátására kell fordítani.
 
2.      A megállapodáshoz Papkeszi Község Önkormányzata 2013. június 1-jétől csatlakozik, amennyiben a megállapodás feltételeit magára nézve kötelezőnek ismeri el és a megállapodást jóváhagyja. 
3.      A Képviselő-testület felkéri a Polgármestert, hogy a központi orvosi ügyelet közös szervezéséről szóló új megállapodás elfogadását kezdeményezze a feladatellátásban résztvevő önkormányzatoknál.
4.       A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy - a háziorvosi központi ügyelet közös szervezésében résztvevő önkormányzatok jóváhagyó határozatának birtokában - a megállapodást aláírja.
 
Felelős:                       Keszey János polgármester
Hivatali felelős:         Kovács Piroska Rózsa aljegyző
Határidő:                   értesítésre: 2013. március 5.”
 
 
32/2013. (II.19.) PGB határozat
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága az alábbi döntés meghozatalát javasolja a Képviselő-testületnek:
 
„Balatonalmádi Város Önkormányzata a központi orvosi ügyelet működését 2013. évben     41.-Ft x lakos x hó összeggel támogatja,az összeg fedezete a 2013. évi költségvetésben rendelkezésre áll.
 
A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy a feladat ellátásáról szóló támogatási szerződést a Balatonalmádi Kistérségi Egészségügyi Központ Közhasznú Non-profit Kft-vel megkösse.
 
Felelős:                       Keszey János polgármester
Hivatali felelős:         Kovács Piroska Rózsa aljegyző
Határidő:                   értesítésre: 2013. március 5.”
 
 
33/2013. (II.19.) PGB határozat
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága javasolja a Képviselő-testületnek, hogya kistérségi háziorvosi központi ügyelet közös szervezésére és támogatására kötendő megállapodás 12. pontját az alábbi kiegészítéssel fogadja el:
 
  1. A feladat ellátásáért a Egészségügyi Központ Közhasznú Non-profit Kft.-t 2013. január 1-jétől a támogatási összeg következő felülvizsgálatáig 41,-Ft x lakos x hó támogatási összeg illeti meg.
- Amennyiben valamely önkormányzat nem biztosítja a 8. pont szerinti, vele szerződésben álló háziorvos részvételét az ügyeleti feladatok ellátásában, a támogatás mértéke 123,-Ft x lakos x hó, az orvos feladatellátásba részt nem vételétől számított hónap 1. napjától. A megemelt támogatás összegét a központi ügyelet feladatinak ellátására kell fordítani.
 
Felelős:               dr. Kutics Károly PGB elnök
Hivatali felelős:  Kovács Piroska Rózsa aljegyző
Határidő:           2013. február 28. – képviselő-testületi ülés
 

 
1. döntési javaslat

"A háziorvosi központi ügyelet"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

  1. Határozati javaslat 
____/2013. (II.28.)Öh.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzata a háziorvosi központi ügyelet közös szervezésére Alsóörs, Balatonfőkajár, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Balatonvilágos, Csajág, Felsőörs, Küngös, Litér, Szentkirályszabadja és Királyszentistván települések önkormányzatával 2011. november 1. napjától határozatlan időre kötött megállapodás Balatonvilágos Község részéről történő felmondását 2013. február 28-i határnappal elfogadja, a megállapodást közös megegyezéssel 2013. február 28-i határidővel megszünteti, amennyiben a központi ügyelet közös szervezésében érintett önkormányzatok is jóváhagyják azt.
 
Felelős: Keszey János polgármester
Hivatali felelős:Kovács Piroska Rózsa aljegyző
 Határidő: értesítésre: 2013. március 10.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"A háziorvosi központi ügyelet"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat 

____/2013. (II.28.)Öh.
 
1.      Balatonalmádi Város Önkormányzata a háziorvosi központi ügyelet közös szervezésére Alsóörs, Balatonfőkajár, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Csajág, Felsőörs, Küngös, Litér, Szentkirályszabadja és Királyszentistván települések önkormányzatával 2013. március 1. napjától - a határozat mellékletét képező tartalommal - határozatlan időre megállapodást köt.
2.      A megállapodáshoz Papkeszi Község Önkormányzata 2013. május 1-től csatlakozik, amennyiben a megállapodás feltételeit magára nézve kötelezőnek ismeri el és a megállapodást jóváhagyja.  
3.      A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a központi orvosi ügyelet közös szervezéséről szóló új megállapodás elfogadását kezdeményezze a feladatellátásban résztvevő önkormányzatoknál.
4.       A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy - a háziorvosi központi ügyelet közös szervezésében résztvevő önkormányzatok jóváhagyó határozatának birtokában - a megállapodás aláírja.
 
Felelős: Keszey János polgármester
Hivatali felelős:Kovács Piroska Rózsa aljegyző
 Határidő: értesítésre: 2013. március 5.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

3. döntési javaslat

"A háziorvosi központi ügyelet támogatása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

Határozati javaslat 

 

____/2013. (II.28.)Öh.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzata a központi orvosi ügyelet működését 2013. évben 41.-Ft x lakos x hó összeggel támogatja, az összeg fedezete a 2013. évi költségvetésben rendelkezésre áll.
A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a feladat ellátásáról szóló támogatási szerződést a Balatonalmádi Kistérségi Egészségügyi Központ Közhasznú Non-profit Kft-vel megkösse.
 
Felelős: Keszey János polgármester
Hivatali felelős:Kovács Piroska Rózsa aljegyző
Határidő: értesítésre: 2013. március 5.
 

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe