19. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2013. február 28-i ülésére

Tárgy:   Balatonalmádi, Dózsa Gy. u. 39. szám alatti ingatlan tulajdonosi hozzájárulás ügye
Készítette:   Zana András osztályvezető
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület !
 
A Balatonalmádi, Dózsa Gy. u. 39. szám alatti 3959 hrsz-ú ingatlan terepszintje mintegy 2,5 méterrel magasabban van, mint a közterület-kapcsolatot biztosító Dózsa Gy. utca burkolatszintje. Az ingatlan a közútról gépjárművel nem közelíthető meg, a szintkülönbséget egy az önkormányzat tulajdonában álló támfal határolja melyen egy járda található. A 3959 hrsz-ú ingatlan tulajdonosai az ingatlanukra egy terepszint alatti garázs létesítését tervezik, melynek megvalósításához az önkormányzati tulajdonú támfal megbontása illetve átalakítása is szükséges lenne. A támfalgarázs megépítésének műszaki feltételeit egy elvi építési engedélyezési eljárásban tisztázták a tulajdonosok. Az önkormányzati érintettségre tekintettel ezt az eljárást Balatonfűzfő Város Jegyzője folytatja le, és 9/93/2008. számú határozatával az elvi építési engedélyt megadta.
 
Az elvi építési engedély birtokában nem volt műszaki akadálya a támfalgarázs megépítésének, de ahhoz az önkormányzat tulajdonosi hozzájárulásának megadása is szükséges. E városrendezési szabályozással tulajdonjogi változás nem következne be, mivel maga a garázs már teljes terjedelmével a 3959 hrsz-ú ingatlanon épülne meg.
 
A Képviselő-testület a fenti előterjesztés megvitatását követően a 204/2008. (VI.26.) Öh. számú határozatával tulajdonosi hozzájárulását megadta a támfal-garázs megépítéséhez. Az akkori kérelmező a támfalgarázst nem építette meg és időközben ingatlanát elidegenítette. Az új tulajdonos ismételten az önkormányzathoz fordult a támfalgarázs megépítésének ügyében. A kérelméhez csatolt műszaki dokumentáció alapján nem a korábbi helyen kívánja megépíteni a gépkocsi-tárolót. A tervezet műszaki megoldás a támfal megbontásán túl a támfalhoz csatlakozó egyik lépcsőkar elbontását is szükségessé tenné. Alternatív megoldásként az építtető vállalná a teljes lépcsőszerkezet elbontását és újjáépítését a jelenlegi helyétől dél-keleti irányban. Forgalomtechnikai szempontból ez utóbbi megoldás a kedvezőbb.
 
A Képviselő-testület a 327/2012. (XII.20.) Öh. számú határozatával a Balatonalmádi 3959 hrsz-ú ingatlanon építendő támfalgarázs építési engedélyének megadásához a 3758 hrsz-ú közterület tulajdonosaként az elvi tulajdonosi hozzájárulását megadta azzal a feltétellel, hogy a támfalgarázs építésével érintett önkormányzati tulajdonú támfal szakszerű megbontásának illetve helyreállításának továbbá a két lépcsőkar és pihenő elbontásának és újjáépítésének kötelezettsége és költsége az építtetőt terheli. A határozat rendelkezett arról is, hogy a támfal megbontásáról és helyreállításáról szóló, az építtető és az önkormányzat között megállapodást a Polgármester terjessze a Képviselő-testület elé.
 
A hivatkozott képviselő-testületi döntés alapján az építtető a lépcső bontásának és újjáépítésének engedélyezési terveit elkészíttette. A terv alapján készített költségvetés szerint a bontási és építési munkák becsült költsége 1.778.507,-Ft. Az építtető becsatolta a kötelezettségvállalást tartalmazó megállapodás tervezetét is. A szerződéstervezet tartalmazza az építtető és az önkormányzat kötelezettségvállalásait, de a kivitelezéshez szükséges pénzügyi fedezet biztosítása érdekében további garanciális elemek beépítése szükséges. Ilyen garanciális elem lehet például a becsült kivitelezési költség ügyvédi letétbe helyezése a megállapodás megkötését követően, a tulajdonosi hozzájárulást tartalmazó nyilatkozat kiadását megelőzően.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztés megvitatását követően a határozati javaslatban foglaltaknak megfelelően hozza meg döntését!
 
Balatonalmádi, 2013. február 14.

                                                                                 

                                                                                                          Keszey János
                                                                                                          polgármester
 

 


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi és Gazdasági Bizottság  

38/2013. (II.19.) PGB határozat
           
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága az alábbi döntés meghozatalát javasolja a Képviselő-testületnek:
 
„Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Balatonalmádi 3959 hrsz-ú ingatlanon építendő támfalgarázs építési engedélyének megadásához a 3758 hrsz-ú közterület tulajdonosaként a tulajdonosi hozzájárulást az alábbi feltétellel megadja:
 
A támfalgarázs építésével érintett önkormányzati tulajdonú támfal szakszerű megbontásának illetve helyreállításának, továbbá a két lépcsőkar és pihenő elbontásának és újjáépítésének kötelezettsége és költsége az építtetőt terheli.
 
A Képviselő-testület a kötelezettségvállalást tartalmazó megállapodást jóváhagyja, az alábbi kiegészítéssel: Az építtető az építkezés anyagi fedezetére egymillió forintot ügyvédi letétbe helyez.
 
Felhatalmazza a Polgármestert a kötelezettségvállalást tartalmazó megállapodás, továbbá a garanciális feltételek teljesülése esetén a tulajdonosi hozzájárulás megadásának aláírására.
 
Utasítja a Polgármestert, hogy a döntésről az érdekelteket tájékoztassa.
 
Felelős:               Keszey János polgármester
Hivatali felelős: Zana András településfejlesztési osztályvezető-főmérnök
Határidő:           2013. március 18. – tájékoztatásra”
 

 
Döntési javaslat

"A Dózsa Gy. u. 39. sz. alatti támfalgarázs ügye"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat
_____/2013. (II.28.) Öh.
  
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Balatonalmádi 3959 hrsz-ú ingatlanon építendő támfalgarázs építési engedélyének megadásához a 3758 hrsz-ú közterület tulajdonosaként a tulajdonosi hozzájárulást az alábbi feltétellel megadja:
 
A támfalgarázs építésével érintett önkormányzati tulajdonú támfal szakszerű megbontásának illetve helyreállításának, továbbá a két lépcsőkar és pihenő elbontásának és újjáépítésének kötelezettsége és költsége az építtetőt terheli.
 
A Képviselő-testület a kötelezettségvállalást tartalmazó megállapodást jóváhagyja, az alábbi kiegészítéssel, módosítással:
…………………………………………………………………………………..................
 
Felhatalmazza a Polgármestert a kötelezettségvállalást tartalmazó megállapodás, továbbá a garanciális feltételek teljesülése esetén a tulajdonosi hozzájárulás megadásának aláírására.
 
Utasítja a Polgármestert, hogy a döntésről az érdekelteket tájékoztassa.
 
Felelős:               Keszey János polgármester
Hivatali felelős: Zana András településfejlesztési osztályvezető-főmérnök
Határidő:           2013. március 18. – tájékoztatásra
 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe