5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2013. március 28-i ülésére

Tárgy:   A II. sz. házi gyermekorvosi körzet ügye
Készítette:   Kovács Piroska Rózsa aljegyző
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Humán Bizottság

 Tisztelt Képviselő-testület!

 A II.sz. házi gyermekorvosi körzet gyógyító-megelőző feladatait Dr. Bandur és Társa Egészségügyi és Szolgáltató Bt (személyesen dr. Bandur Mária házi gyermekorvos) végzi az önkormányzattal kötött – praxisjogon alapuló - feladat-ellátási szerződés alapján.
 
Dr. Bandur Mária a mellékelt szándéknyilatkozattal értesítette az önkormányzatot, hogy praxisjogát – mint törvény szerint vagyoni értékű jogot - Frankné Dr. Győri Blanka  csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos (Balatonalmádi, Vadász u. 12.) részére el kívánja idegeníteni. (1.sz. melléklet)  Frankné Dr. Győri Blanka kinyilvánította szándékát, hogy a praxist meg kívánja venni, a gyermekorvosi teendőket a II.sz. házi gyermekorvosi körzetben el kívánja látni. (2.sz. melléklet)
 
I. A praxisjog
tartalmára és átadására vonatkozó előírásokat „Az önálló orvosi tevékenységrőlszóló 2000. évi II. törvény (továbbiakban: Öotv.) tartalmazza.
1.§. (2) E törvény alkalmazásában
a) önálló orvosi tevékenység: a területi ellátási kötelezettség körében az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény szerint a háziorvos, a házi gyermekorvos, a fogorvos (a továbbiakban együtt: háziorvos) által nyújtott egészségügyi ellátás;
c) praxisjog: az egészségügyi államigazgatási szerv által az a) pont szerinti orvos részére adott önálló orvosi tevékenység nyújtására jogosító engedélyben foglalt jog, amely alapján önálló orvosi tevékenység területi ellátási kötelezettséggel, meghatározott körzetben végezhető.
2. §  (1) A háziorvos önálló orvosi tevékenységet - akadályoztatásának jogszabályban meghatározott eseteit kivéve - csak személyesen folytathat az önkormányzat által meghatározott háziorvosi körzetben, a praxisjogot engedélyező határozat jogerőre emelkedésétől.
(2) A praxisjog alapján végezhető önálló orvosi tevékenység - törvényben meghatározott kivétellel - csak a települési önkormányzat rendeletében meghatározott háziorvosi körzetben folytatható.
(3) A praxisjog olyan, személyhez kapcsolódó vagyoni értékű jog, amely jogszabályban meghatározott feltételek fennállása esetén elidegeníthető és folytatható.
2/A. § (1) A praxisjog elidegenítésére vonatkozó szándékát - a praxisjogot megszerezni kívánó orvost is megjelölve - az azt elidegeníteni kívánó személy bejelenti az adott praxisjoggal érintett települési önkormányzatnak.
(2) Amennyiben az  önkormányzat
a) a praxisjogot megszerezni kívánó orvossal - a praxisjog megszerzése esetén - az adott körzetben feladat-ellátási szerződést kíván kötni, erről a felek előszerződést kötnek 
                (Ptk. 208.§Az előszerződést a szerződésre előírt alakban kell megkötni. Az            előszerződés alapján a felek kötelesek a szerződést megkötni. (2) Jogszabály        előszerződés kötését kötelezővé teheti. )
b) nem kíván a praxisjogot megszerezni kívánó orvossal az adott körzetben feladat-ellátási szerződést kötni, erről nyilatkoznia kell.
 
II. Praxisengedély
313/2011. (XII. 23.) Korm R. 3. § (1) Az Öotv.-ben foglalt kivétellel önálló háziorvosi tevékenységet végezni csak praxisengedély birtokában lehet. (2) A praxisengedély kiadása annak az egészségügyi államigazgatási szervnek a hatáskörébe tartozik, amely az adott praxisjoggal érintett egészségügyi szolgáltató működési engedélyének kiadására jogosult (a továbbiakban: engedélyező szerv). (jelenleg a Balatonfüredi Járási Hivatal Egészségügyi Szakigazgatási Szerve)
4. §(1) A praxisengedélyt az engedélyező szerv annak az orvosnak adja ki, aki háziorvosi tevékenység végzésére a vonatkozó jogszabályok rendelkezései szerint jogosult, és megfelel a (2)-(3) bekezdés szerinti feltételeknek.
(2) A praxisengedély kiadása iránti kérelemhez csatolni kell:
a) a jogszabályban meghatározott alkalmassági vizsgálat eredményéről szóló igazolást,
b) az (1) bekezdésben foglalt jogszabályban meghatározott feltételek fennállásáról szóló igazolásokat, dokumentumokat.
(3) A (2) bekezdésben meghatározott okiratokon túlmenően a praxisengedély kiadása iránti kérelemhez mellékelni kell:
a) a praxisjog átruházásáról szóló szerződést,
b) a kérelmező és az önkormányzat által kötött előszerződést,
 
Az önkormányzat mint egészségügyi közszolgáltatásért felelős szerv ill. (jelen esetben) mint az egészségügyi ingatlan tulajdonosa köt – a polgári jog körébe tartozó -  feladat-ellátási szerződést a praxisengedéllyel és működési engedéllyel rendelkező házi gyermekorvossal a feladat ellátására. 
 
A praxisátadás jelenlegi szakaszában az önkormányzatnak – a praxisjoggal és feladat-ellátási szerződéssel rendelkező házi gyermekorvos bejelentésére - előszerződést kell kötnie a feladat ellátására (4.sz. melléklet) a praxisjogot megszerezni kívánó gyermekorvossal, vagy nyilatkoznia kell arról, hogy nem kíván vele szerződést kötni.
Az II. gyermekorvosi rendelés új szolgáltatója a tervek szerint 2013. szeptember 1-jén kezdené meg tevékenységét.  
 
Tisztelt Képviselő-testület!
Kérem a fenti előterjesztést megtárgyalni, a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjenek.
 
Balatonalmádi, 2013. március 11.
                                                                                                                       Tisztelettel:
 
 
                                                                                                                                                              Keszey János
                                                                                                                                                               polgármester
 

 


Döntéshozói vélemények

Humán Bizottság  

40/2013. (III. 19.) HB határozat:
  
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Humán Bizottsága javasolja a Képviselő-testületnek, hogya Balatonalmádi II. sz. házi gyermekorvosi körzet alapellátás gyógyító-megelőző feladatainak ellátására kötendő előszerződés 11. k.) pontját az alábbi kiegészítéssel fogadja el:
  
k.)   Az Egészségügyi Szolgáltató részt vesz a központi orvosi ügyelet ellátásában - külön díjazás ellenében - az ügyeletet működtető mindenkori szervezet, jelenleg a Balatonalmádi Kistérségi Egészségügyi Központ Közhasznú Non-profit Kft. ügyeletvezetője beosztása szerint.
 
Felelős:               Bálint Sándor bizottsági elnök
Hivatali felelős:Kovács Piroska Rózsa aljegyző
Határidő:            2013. március 28.
 
41/2013. (III. 19.) HB határozat:
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Humán Bizottsága az alábbi döntés meghozatalát javasolja a Képviselő-testületnek:
 
Balatonalmádi Város Önkormányzata a Balatonalmádi, II. sz. házi gyermekorvosi körzet praxisátadása kapcsán - Dr. Bandur és Társa Egészségügyi és Szolgáltató Bt képviseletében Dr. Bandur Mária praxisjogosult, a II. házi gyermekorvosi körzet gyógyító- megelőző tevékenységeire az önkormányzattal jelenleg feladat-ellátási szerződésben álló kérelmére - előszerződést köt Frankné Dr. Győri Blanka csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvossal a Balatonalmádi, II. sz. házi gyermekorvosi körzet gyógyító-megelőző tevékenységeinek 2013. szeptember 1-től történő ellátására, a határozat mellékletét képező tartalommal. Felhatalmazza a polgármestert a előszerződés aláírására.
 
Felelős: Keszey János polgármester
Hivatali felelős:Kovács Piroska Rózsa aljegyző
Határidő: 2013. április 15.

 
Döntési javaslat

"A II. sz. házi gyermekorvosi körzet ügye"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat:
_______/2013.(III.28.)Öh.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzata a Balatonalmádi, II. sz. házi gyermekorvosi körzet praxisátadása kapcsán - Dr. Bandur és Társa Egészségügyi és Szolgáltató Bt képviseletében Dr. Bandur Mária praxisjogosult, a II. házi gyermekorvosi körzet gyógyító- megelőző tevékenységeire az önkormányzattal jelenleg feladat-ellátási szerződésben álló kérelmére - előszerződést köt Frankné Dr. Győri Blanka csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvossal a Balatonalmádi, II. sz. házi gyermekorvosi körzet gyógyító-megelőző tevékenységeinek 2013. szeptember 1-től történő ellátására, a határozat mellékletét képező tartalommal. Felhatalmazza a polgármestert a előszerződés aláírására.
 
Felelős:               Keszey János polgármester
Hivatali felelősKovács Piroska Rózsa aljegyző
Határidő:              2013. április 15.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe