9. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2013. március 28-i ülésére

Tárgy:   A háziorvosi központi ügyelet ügye
Készítette:   Kovács Piroska Rózsa aljegyző
Előterjesztő:   Keszey János polgármester

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó – kötelező önkormányzati feladat – háziorvosi ügyeleti ellátás közös szervezésére megállapodás van érvényben Alsóörs, Balatonalmádi, Balatonfőkajár, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Balatonvilágos, Csajág, Felsőörs, Küngös, Litér, Szentkirályszabadja és Királyszentistván települések önkormányzatai között, Balatonalmádi gesztorságával.
 
Balatonvilágos Község Önkormányzata 2013. február 4-én értesítette az önkormányzatot, hogy 2013. január 1-től megyét váltott, Somogy megyéhez tartozik. Az orvosi ügyeleti feladatokat Siófok város ügyeleti ellátásához kapcsolódva kívánják megoldani, ezért a megállapodást 2013. február 28-i határnapra felmondta.
A megállapodás 8. pontja szerint: Bármely település önkormányzata ill.Egészségügyi Központ Közhasznú Non-profit Kft. 6 hónapos felmondási idővel a megállapodást felmondhatja. Ebben az esetben a Megállapodás a felmondás határidejének beálltakor hatályát veszti, a többi önkormányzat közös szándéka esetén új megállapodást kell kötni.
 
Az OEP Ártámogatási és Finanszírozási Osztály értesítette az önkormányzatot, hogy Balatonvilágos településre szóló finanszírozást 2013. február 28-val hivatalból lezárta a Balatonalmádi Kistérségi Eü.Kp. Nonprofit Kft szolgáltatónál. Így 2013. március 1-től kellett volna megkötni az új megállapodást.
Ahhoz, hogy a jogszabályoknak megfelelően működhessen a központi ügyelet és finanszírozása is biztosított legyen (működési engedély módosítás, finanszírozási szerződés módosítás) március 31-ig az érintett képviselő-testületek új megállapodást jóváhagyó határozatára van szükség.
 
Papkeszi Község Önkormányzata értesítette az önkormányzatot, hogy – a Balatonalmádi Járáshoz tartozása, a Balatonfűzfő önkormányzatával alkotandó közös önkormányzati hivatal és Balatonfűzfővel közös háziorvosa okán – az almádi központi ügyelet közös szervezéséhez kíván csatlakozni.
 
A Humán Bizottság javaslatára módosított balatonalmádi képviselő-testületi határozatok (25-26/2013.(II.28.)Öh, és a 28/2013. (II. 28.)Öh.)  tartalmát az érintett települési képviselő-testületek vagy elfogadták (8 önkormányzat), vagy a döntést elnapolták (4 önkormányzat), vagy részben nem fogadták el (1 önkormányzat) , így a központi ügyelet közös szervezésére szóló megállapodás jóváhagyására egyhangú döntés nem született.
 
A települési képviselő-testületek egy része által kifogásolt – az eddigiekhez képest új – megállapodás-rész lényege, hogy megállapodást jóváhagyó települések önkormányzatai gondoskodnak arról, hogy a velük jogviszonyban álló praxisjogosult háziorvos az ügyeleti szolgálatban ténylegesen részt vegyen, ezt a kötelezettséget a köztük lévő megállapodásban rögzítik. Továbbá amennyiben valamely önkormányzat nem biztosítja a vele szerződésben álló háziorvos részvételét az ügyeleti feladatok ellátásában, a támogatás mértéke – az általános 41,-Ft x lakos x hó helyett - 123,-Ft x lakos x hó, az orvos feladatellátásba részt nem vételétől számított hónap 1. napjától. Ezen szakasz rögzítésére a megállapodásban azért volt szükség, mert 3 település háziorvosa (2 háziorvos) egyáltalán nem vesz részt az ügyeleti feladatok ellátásában.
 
A megállapodás ezen részét el nem fogadó  polgármesterek egyeztetést kezdeményeztek, további jogszabályi alátámasztást kértek, ezen felül az Egészségügyi Non-profit Kft-től pontos, részletes kimutatást kértek az ügyelet működéseinek költségeiről mind bevételi mind kiadási szempontból.
2013. március 12-én egyeztető megbeszélést tartottunk az érintett települések polgármesterei és az egészségügyi szolgáltató részvételével. Lényeges elmozdulás a vitatott pontokat illetően nem született.
Március 14-én Balatonfőkajár, Csajág és Küngös polgármesterei – átmeneti megoldásként, az OEP finanszírozás folyamatosságának biztosítására - azt javasolták, a szerződésbe kerüljön bele, hogy az önkormányzatok a megállapodás nem ügyelő orvosok miatt fizetendő többlet-költségre vonatkozó részét 3 hónapon belül felülvizsgálják.
E kiegészítéssel ellátott megállapodással – ha minden érintett település képviselő-testülete jóváhagyja – elérhető, hogy folyamatos lesz az ügyelet finanszírozása, és marad idő a vitatott rész újratárgyalására.
(A három település polgármesterének az a javaslata, hogy a nem ügyelő orvosok által keletkeztetett többlet-költség szerződésbe történő beépítése ne a 123 ft/lakosságszám/hó számítás alapján történjen, hanem egy konkrét elszámolási időszakra kidolgozott számítási metódus alapján, forintosítva, mindenki számára egyszerűen kiszámíthatóan és könnyen kimutathatóan történjen.)
 
Azoknak a képviselő-testületeknek, akik jóváhagyták a február hónapban kiküldött megállapodást a kiegészítéssel együtt, (beleértve Balatonalmádit) az elfogadó határozatuk módosításával a jelen előterjesztés mellékletét képező megállapodást kellene jóváhagyniuk. Azoknak a képviselő-testületeknek, akik elnapolták a döntést, a múlt hónapban megküldött – Balatonvilágos kiválásáról szóló – határozati javaslatot is el kellene fogadniuk.
  
Tisztelt Képviselő-testület!
 
Kérem a fenti előterjesztést megtárgyalni, a határozati javaslat elfogadni és annak elfogadását az érintett önkormányzatoknak is indítványozni szíveskedjenek.
 
Balatonalmádi, 2013. március 20.
 
Tisztelettel:
 
Keszey János
polgármester
 


Döntési javaslat

"A háziorvosi központi ügyelet ügye"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

  1. Határozati javaslat
        ____/2013. (III.28.)Öh.
 
1.      Balatonalmádi Város Önkormányzata – a 26/2013.(II.28.)Ö. határozatát módosítva -  a háziorvosi központi ügyelet közös szervezésére Alsóörs, Balatonfőkajár, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Csajág, Felsőörs, Királyszentistván, Küngös, Litér, Papkeszi, és Szentkirályszabadja települések önkormányzatával 2013. június 1. napjától határozatlan időre az e határozat mellékletét képező tartalommal köt megállapodást.
2.      A Képviselő-testület felkéri a Polgármestert, hogy a központi orvosi ügyelet közös szervezéséről szóló új megállapodás elfogadását kezdeményezze a feladatellátásban résztvevő önkormányzatoknál.
3.       A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy - a háziorvosi központi ügyelet közös szervezésében résztvevő önkormányzatok jóváhagyó határozatának birtokában - a megállapodást aláírja.
 
Felelős:                      Keszey János polgármester
Hivatali felelős:         Kovács Piroska Rózsa aljegyző
 Határidő:                  értesítésre: 2013. április 5.
 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe