7. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2013. április 25-i ülésére

Tárgy:   Balatonalmádi Város Önkormányzatának 2014. évi költségvetési koncepciója
Készítette:   Regenyéné Király Andrea osztályvezető
Előterjesztő:   Keszey János polgármester

 
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 24. § (l) bekezdése értelmében a jegyző által elkészített, a következő évre vonatkozó költségvetési koncepciót a polgármester április 30-áig nyújtja be a Képviselő-testületnek.
 
Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet
(a továbbiakban: Ávr.) 26. § (l) bekezdése értelmében a jegyző a helyi önkormányzat költségvetési koncepcióját a tervezett bevételek, a kötelezettségvállalások, más fizetési kötelezettségek és az Áht. 13. § (l) bekezdése szerinti döntések figyelembevételével állítja össze.
Az Áht. 13. § (l) bekezdése szerint az államháztartásért felelős miniszter javaslatára a Kormány március31-éig meghatározza a gazdaság- és pénzügypolitika fő irányait, így különösen az adópolitika és a költségvetési politika céljait, rögzíti az államadósság csökkentésével összhangban álló költségvetési egyenleg célt. (A Kormány gazdaság- és pénzügypolitikájának 2013. március 31-ig meghatározott célja jelen időpontban nem ismert.)
 
A fentieken túl az Ávr. 26. § (2) bekezdése értelmében a polgármester a költségvetési koncepció tervezetéről a helyi önkormányzatnál működő bizottságok véleményét a szervezeti
és a működési szabályzatban foglaltak szerint kikéri, és azt a költségvetési koncepció tervezetéhez csatolja. A pénzügyi bizottságnak a költségvetési koncepció tervezetének egészéről véleményt kell alkotnia. Az Ávr. 26. § (3) bekezdése értelmében a költségvetési koncepció tervezetét a Képviselő-testület a bizottságok véleményével együtt megtárgyalja, és
határozatot hoz a költségvetés-készítés további munkálatairól.
 
Az Áht. egy másik szabályozása is hatályos, az Áht. 87. § (l) bekezdése értelmében a polgármester a helyi önkormányzat gazdálkodásának első félévi helyzetéről szeptember 15-éig, háromnegyed éves helyzetéről a költségvetési koncepció ismertetésekor írásban tájékoztatja a képviselő-testületet. A tájékoztatás tartalmazza a helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő előirányzatok és a költségvetési egyenleg alakulását.
 
A fenti jogszabályi hivatkozások szerint ellentmondás áll fenn az Áht. 24. § (l) bekezdése és az Áht. 87. § (l) bekezdése között, mivel jelen előterjesztés az önkormányzat gazdálkodásának háromnegyed éves helyzetéről szóló tájékoztatót nem tudja tartalmazni.
A törvény fentiekben megjelölt határideje további megoldhatatlan feladat elé állítja Balatonalmádi Város Önkormányzatát, mivel a 2014. évi bevételeket és a fizetési kötelezettségeket jelen előterjesztés keretében kellene prognosztizálni.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzat 2014. évi költségvetéséről szóló rendelettervezet összeállításának feltétele a bevételi és kiadási főösszeg tervezett mértékére hatást gyakorló jogszabályok megjelenése, így főként a Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat, a Magyarország 2014. évi központi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat, valamint az államháztartásra vonatkozó jogszabály és az adótörvény megjelenése.
 
Az előterjesztés időpontjában rendelkezésre álló feltételrendszere nem teszi lehetővé Önkormányzatunk számára a költségvetés tervezését részleteiben szabályozó költségvetési koncepció elfogadását, mivel bevételek és kiadások tervezésére vonatkozó szükséges jogszabályok, információk nem állnak rendelkezésre.
 
A jogszabályban megjelölt időpont a feladat végrehajtására alkalmatlan, ezért a Tisztelt Képviselő-testület részére teszünk javaslatot kizárólag a költségvetés-készítés további munkálatainak meghatározására, eleget téve ezzel az Ávr. 26. § (3) bekezdésében foglaltaknak.
 
 
Az Önkormányzat 2014. évi költségvetés-készítésének további munkálatait az alábbiakban
javaslom megállapítani.
 
1.) A költségvetés tervezésének (koncepciónak) első feladata a Gazdasági program célkitűzéseinek áttekintése, a gazdasági program és a 2014. évre tervezett feladatok összhangjának biztosítása, illetve a Képviselő-testület 2014. évre vonatkozó döntéseinek, kötelezettségvállalásainak összegzése.
2.) A tervezés következő lépése az Önkormányzat 2014. évi költségvetési koncepciójáról szóló határozat elfogadása.
A koncepcióban áttekintésre kerül a Kormány által benyújtott, a központi költségvetésről szóló törvényjavaslat. A törvényjavaslat, valamint a 2014. évre vonatkozó mutatószám-felmérés alapján előzetes számítás készül a támogatás várható nagyságrendjére vonatkozóan. Szintén számítás készül az önkormányzat saját és egyéb bevételeire, valamint a prognosztizálható kiadásaira. A 2014. évre prognosztizálható bevételek és kiadások összege alapján a koncepció javaslatot tesz a bevételek és kiadások emelésére, csökkentésére, ennek biztosításához szükséges intézkedésekre.
3.) Az Önkormányzat munkaterve szerint 2014. december hónapban kerül sor a 2014. évi költségvetési gazdálkodásának átmeneti szabályozásáról szóló rendelet megalkotása.
4.) A 2014. évi költségvetés tervezéséhez a Közös Önkormányzati Hivatal osztályai és a költségvetési szervek költségvetési iránymutatást kapnak.  
A 2014. évi költségvetés készítése során folyamatos egyeztetés az önkormányzat hivatal osztályaival és a költségvetési szervekkel.
A költségvetési rendelet elfogadását megelőző feladat az Önkormányzat 2014. évi költségvetési rendelet-tervezetének összeállítása, egyeztető tárgyalások lebonyolítása.
5.) A 2014. évi költségvetés tervezési folyamat utolsó feladata az Önkormányzat 2014. évi költségvetéséről szóló rendelet elfogadása.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a 2014. évi költségvetési koncepcióra vonatkozó határozati javaslat elfogadására.
  
Balatonalmádi, 2013. április 15.
  
 
   Keszey János
   polgármester 


Döntési javaslat

"A 2014. évi költségvetési koncepció"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat
..../2013. (IV. 25.) Öh.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2014. évi költségvetés készítésének munkálatait az alábbiak szerint határozza meg:
 
1.) Balatonalmádi Város Önkormányzat 2014. évi költségvetési koncepciójáról szóló határozat elfogadása
2.) Balatonalmádi Város Önkormányzat 2014. évi költségvetési gazdálkodásának átmeneti szabályozásáról szóló rendelet megalkotása
3.) Balatonalmádi Város Önkormányzat 2014. évi költségvetési rendelet-tervezetének összeállítása, egyeztetési tárgyalások lebonyolítása
4.) Balatonalmádi Város Önkormányzat 2014. évi költségvetéséről szóló rendelet elfogadása
  
Felelős:              Keszey János polgármester
Hivatali felelős: Regenyéné Király Andrea osztályvezető
Határidő: 
1.)-2.) pontok esetében: 2013. december havi Képviselő-testületi ülés
3.)-4.) pontok esetében: a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő 45. nap

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe