15. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2013. április 25-i ülésére

Tárgy:   Településrendezési eszközök egyeztetésének és elfogadásának közös szabályai
Készítette:   Bogdán László osztályvezető
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 2013.január 1-től hatályos rendelkezései értelmében a településfejlesztési koncepciót, a stratégiát és a településrendezési eszközöket a polgármesternek a partnerségi egyeztetésben érintettekkel – a helyi adottságoknak megfelelően – egyeztetnie kell.
A rendelet 29. §-a szerint a helyi önkormányzatnak az eljárás megindítása előtt – a teljes körű nyilvánosság biztosítása mellett, a rendeletben meghatározott határidők,a helyi adottságok, a rendezés alá vont terület sajátosságai, az érintett partneri körök összetételének figyelembevételével – döntenie kell a partnerségi egyeztetés szabályairól. Ennek során meg kell határoznia az egyeztetésben résztvevők (partnerek) tájékoztatásának módját és eszközeit, a javaslatok, vélemények dokumentálásának, nyilvántartásának módját, az el nem fogadott javaslatok, vélemények indokolásának módját, a dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendjét, az elfogadott koncepció, stratégia és településrendezési eszközök nyilvánosságát biztosító intézkedéseket.
A kormányrendelet 36.§-a szerint – a város teljes területére kiterjedő felülvizsgálat esetében teljes értékű eljárási rendet figyelembe véve – az eljárás a) előzetes tájékoztatási,- b) véleményezési,- c) szakmai véleményezési,- d) elfogadási- és hatálybaléptetési szakaszokból áll. A partnerségi egyeztetést az előzetes tájékoztatási és véleményezési szakaszban kell lefolytatni. Az eljárás további szakaszaiban partnerségi egyeztetés már nem történik. A 39. § (2) bekezdése alapján a véleményezési szakasz lezárásaként az összes beérkező vélemény elfogadásáról, vagy el nem fogadásáról a Képviselő-testület dönt és az így lezárt dokumentáció kerül megküldésre az állami főépítésznek szakmai véleményezésre.
A rendelet 28. § (3) bekezdésének értelmében a partnerségi egyeztetésben részt vevők a településrendezési eszközök elfogadásával, vagy módosításával érintett lakosság, érdekképviseleti,- civil- és gazdasági szervezetek, egyházak. A város teljes területét érintő településrendezési eszközök felülvizsgálata esetében ez kiterjed a teljes lakosságra és az összes civil,- érdekképviseleti,- gazdasági,- társadalmi szervezetre, valamennyi egyházra.
A korábbi előírások alapján a településrendezési eszközök társadalmi bemutatásának szakasza a szakmai egyeztetés lezárása után következett, a dokumentáció 30 napra történő kifüggesztésével, illetve lakossági fórum lebonyolításával. Az új jogszabályok a partnerségi egyeztetést hangsúlyozottan előre hozzák az előzetes tájékoztatási szakaszra, illetve nem választják külön a szakhatóságok, államigazgatási szervezetek szakmai véleményezési szakaszától. Az új szabályozás szerint a társadalmi és államigazgatási véleményezési szakaszt képviselőtestületi döntéssel kell lezárni és azután következik az állami főépítész szakmai véleményezési szakasza.
A partnerségi egyeztetésben részt vevő lakosság és szervezetek tájékoztatását – különös tekintettel a partnerek széles körére – a már korábban bevett gyakorlat szerint javaslom lebonyolítani, vagyis a városi honlapon és a helyi újságban ( Almádi Újság) , médiában ( Öböl Tv) térítésmentes felhívás útján értesítjük az érintetteket a településrendezési eszközök, előzetes tájékoztatási és egyeztetési dokumentációk megjelenéséről, illetve a jogszabályok szerinti véleményezési határidőkről. Azoknál az ingatlanoknál, ahol egy esetleges korlátozás kártalanítási igényt támaszthat továbbá az ingatlant a szabályozás változása közvetlenül érinti javaslom a közvetlen tájékoztatás megküldését. Az észrevételeket mind postai úton mind pedig digitális rendszer használatával el lehet juttatni a felhívásban meghatározott hivatali címekre. Az aktuális településrendezési terv felülvizsgálat tervezetét, valamint az előzetes tájékoztatási és véleményezési szakaszban készített dokumentációkat részben a városi honlapon – a tárhely korlátozottsága esetén külön linken – digitális formában, illetve a polgármesteri hivatal aulájában, papíralapú dokumentációban javaslom közzétenni.
Fontosnak tartom, hogy a városban élő – településrendezéssel, településfejlesztéssel és gazdasági kérdésekkel foglalkozó – szakemberek minél szélesebb körben megismerjék a településrendezési eszközöket már a tervezés első időszakában. Ennek érdekében a véleményezési dokumentáció készítéséről tájékoztatást adunk, munkaközi anyagát megküldjük és – a tervezők bevonásával –szakmai konzultáció összehívását kezdeményezzük a városban működő a szakmai körök részére.
Az egyeztetési szakasz második felében legalább egy, illetve az eljárás során felmerülő igény esetén több lakossági fórum megtartását (a településrészek esetében kihelyezett helyszíneken) javaslom, ahol az egyes városrészekre jellemző kérdések és vélemények egyeztetésére tesszük a hangsúlyt.
Az egyeztetési folyamat során keletkező vélemények, javaslatok dokumentálásának és nyilvántartásának módját egyrészt az ügyiratkezelés szabályai szerint, másrészt – a minél könnyebb hozzáférhetőség szempontjainak figyelembevételével – papíralapú és digitális dokumentumokban javaslom megoldani. A jó áttekinthetőség érdekében a beérkezett dokumentumokat, észrevételeket – a legfontosabb adataik feltüntetésével – táblázatos formában nyilvántartjuk.
A partnerségi egyeztetés során beérkező észrevételekre – a szaktervezők bevonásával – indokolással felszerelt szakmai értékelést készítünk, amelyet a táblázatos adatbázisban szerepeltetünk, elfogadási, vagy nem elfogadási javaslattal. A jogszabály értelmében ezekről a végső döntést – közvetlenül a véleményezési szakasz lezárása előtt – a Képviselő-testületnek kell meghoznia. A véleményezési szakasz az elfogadott észrevételekkel, javaslatokkal kiegészített dokumentáció elkészítésével és szakmai egyeztetésre való megküldésével zárul le.
A szakmai véleményezés lezárása és a településrendezési eszközök végleges Képviselő-testületi elfogadása után – amennyiben az eljárásban résztvevő államigazgatási szervek közül egy sem talál jogszabályi ütközést – 30 nap múlva a településrendezési terv hatályba lép. A településfejlesztési koncepciót, a településszerkezeti tervet, helyi építési szabályzatot, valamint a rajzi mellékletét képező szabályozási tervet tartalmazó, végleges dokumentáció nyilvánosságát a városi honlapon és a térinformatikai rendszerben való digitális megjelenítéssel, valamint az irattárban a két példány papíralapú teljes dokumentáció (beleértve az alátámasztó munkarészeket) archív tárolásával javaslom megoldani. A napi használathoz, illetve az ügyfélfogadási időben történő hatékony tájékoztatás érdekében a Főépítész valamint az Építési Osztályvezető irodájában egy-egy teljes munkapéldány elhelyezését is indokoltnak tartom.
 
A fentiekben leírtakra tekintettel kérem a tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztésben foglaltakat elfogadni szíveskedjenek.
 
Balatonalmádi, 2013. április 09.
 
                                                                     Tisztelettel:
 
                                                                                                  Keszey János
                                                                                                  polgármester
 

 


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi és Gazdasági Bizottság  

76/2013. (IV.16.) PGB határozat
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága az alábbi, módosított döntés meghozatalát javasolja a Képviselő-testületnek:
 
1.    Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a város teljes területét érintő településrendezési eszközök felülvizsgálata során – a 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 28. § (3) bekezdésének értelmében – az előzetes tájékoztatási és véleményezési szakaszban a partnerségi egyeztetésbe bevonja a város teljes lakosságát, a területén működő összes civil,- érdekvédelmi,- gazdasági szervezetet és valamennyi egyházat, továbbá az illetékes építésügyi hatóságot.
2.    A Képviselő-testülete a Korm. Rendelet 29. §-a alapján – a teljes körű nyilvánosság biztosításnak figyelembevételével –Balatonalmádi város településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia tervezete, valamint településrendezési eszközeinek módosítása illetve felülvizsgálata előzetes tájékoztatási szakaszában elkészített tájékoztatási dokumentációjával valamint a véleményezési szakaszban elkészített egyeztetési dokumentációjával kapcsolatos partnerségi egyeztetés szabályairól az alábbiak szerint rendelkezik:
a)    az egyeztetésben résztvevő partnerek tájékoztatási módja és eszközei:  
a.a)      a településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia, településrendezési eszközök készítése/módosítása/felülvizsgálata tervezetével, az előzetes tájékoztatási és véleményezési dokumentációkkal kapcsolatos tájékoztatást a Főépítész és munkatársai koordinálják,
a.b)      a helyi újságban, városi honlapon és médiában felhívást tesznek közzé a településfejlesztési koncepció tervezetének, az előzetes tájékoztatási- és véleményezési dokumentációk elérhetőségével, megismerésével és a jogszabályban meghatározott véleményezési határidővel kapcsolatos információkról,
a.c)      gondoskodnak a dokumentációk digitális formában történő megjelenítéséről – mérettől függően - a városi honlapon, vagy külön linkről elérhetően,
a.d) azoknál az ingatlanoknál, ahol egy esetleges korlátozás kártalanítási igényt támaszthat, továbbá az ingatlant a szabályozás változása közvetlenül érinti, közvetlen tájékoztatást küld az ingatlan tulajdonosa részére,
a.e)      a Városháza aulájában 1 példány papíralapú dokumentációt kifüggesztenek,
a.f)      ügyfélfogadási időben az érdeklődőket tájékoztatják, kérdéseikre válaszolnak,
a.g)      a véleményezési dokumentáció készítésnek első szakaszában az érintett szakmai szerveknek a dokumentáció munkaközi anyagát előzetes véleményezésre megküldik és a tervezők részvételével szakmai konzultációt biztosítanak számukra,
a.h)      a véleményezési szakasz lezárása előtt - a polgármester megbízása alapján – Főépítész gondoskodik lakossági fórum összehívásáról és lebonyolításáról, igény szerinti számban és alkalommal.
b)   a javaslatok, vélemények, dokumentálásának, nyilvántartásának módja:
b.a)      a felhívásban megadott postai címre írásban, valamint az e-mail címre digitális formában beérkezett véleményeket, javaslatokat, lakossági fórum(ok)ról készült feljegyzéseket, jegyzőkönyveket a Főépítész gyűjti,
b.b)      egy iktatott, papíralapú példányt az irattári anyagban helyeznek el,
b.c)      minden iratról szkennelt, digitális másolatot készítenek, amelyet a központi szerver erre a célra kijelölt könyvtárában tárolnak,
b.d)     a szaktervezőknek szakmai véleményezésre az észrevételeket digitális formában továbbítják,
b.e)      az egyes önálló dokumentációval kapcsolatos vélemények, javaslatok beérkezésének idejéről, rövid tartalmáról és egyéb adatairól - a szaktervezők bevonásával – táblázatos nyilvántartást vezetnek.
c)    az el nem fogadott javaslatok, vélemények indoklásának módja, dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje:
c.a)      a Főépítész a szaktervezők közreműködésével a beérkezett javaslatokat, véleményeket kiértékelik és indoklással alátámasztott szakmai ajánlást fogalmaznak meg a Képviselő-testület felé, az elfogadásukkal, vagy el nem fogadásukkal kapcsolatban,
c.b)      az indoklással alátámasztott, szaktervezők által megadott szakmai javaslatot a nyilvántartását tartalmazó táblázatban feltüntetik, külön-     külön az egyes önálló dokumentációkra vonatkozóan,
c.c)      a táblázatos dokumentumok egy papíralapú példányát a központi irattári anyagban, a dokumentáció részeként tárolják,
c.d)      a dokumentumok szkennelt, digitális másolatát a központi szerver erre a célra fenntartott könyvtárában tárolják,
c.e)      gondoskodnak arról, hogy a javaslatok és vélemények elfogadásáról és     nem elfogadásáról szóló szakmai ajánlások a bizottságok és Képviselő-testület         elé benyújtott - véleményezési szakaszt lezáró - előterjesztés    mellékleteként, a honlapon feltüntetésre kerüljenek és erről felhívást         tesznek közzé az a) pontban meghatározottak szerint.
d)   az elfogadott koncepció, településrendezési eszközök nyilvánosságát biztosító intézkedések:
d.a)      a Főépítész gondoskodik az elfogadott és hatályba lépett koncepció és településrendezési eszközök papíralapú dokumentációinak és alátámasztó munkarészek két példányának központi irattári és két munkapéldányának irodai irattári tárolásáról,
d.b)     intézkednek a város honlapján megjelenített, interneten keresztül hozzáférhető digitális formátumú változat valamint hirdető táblán történő elhelyezéséről,
d.c)      előkészítik a településrendezési eszközök város térinformatikai rendszerébe történő beintegrálását.
 
Felelős:                       Keszey János polgármester
Hivatali felelős:          Bogdán László főépítész
Határidő:                   azonnal

 
Döntési javaslat

"Településrendezési eszközök egyeztetésének szabályai"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat
……../2013. (IV.25.) Öh.
 
1.    Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a város teljes területét érintő településrendezési eszközök felülvizsgálata során – a 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 28. § (3) bekezdésének értelmében – az előzetes tájékoztatási és véleményezési szakaszban a partnerségi egyeztetésbe bevonja a város teljes lakosságát, a területén működő összes civil,- érdekvédelmi,- gazdasági szervezetet és valamennyi egyházat.
2.    A Képviselő-testülete a Korm. Rendelet 29. §-a alapján – a teljes körű nyilvánosság biztosításnak figyelembevételével –Balatonalmádi város településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia tervezete, valamint településrendezési eszközeinek módosítása illetve felülvizsgálata előzetes tájékoztatási szakaszában elkészített tájékoztatási dokumentációjával valamint a véleményezési szakaszban elkészített egyeztetési dokumentációjával kapcsolatos partnerségi egyeztetés szabályairól az alábbiak szerint rendelkezik:
a)    az egyeztetésben résztvevő partnerek tájékoztatási módja és eszközei:
a.a)      a településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia, településrendezési eszközök készítése/módosítása/felülvizsgálata tervezetével, az előzetes tájékoztatási és véleményezési dokumentációkkal kapcsolatos tájékoztatást a Főépítész és munkatársai koordinálják,
a.b)      a helyi újságban, városi honlapon és médiában felhívást tesznek közzé a településfejlesztési koncepció tervezetének, az előzetes tájékoztatási- és véleményezési dokumentációk elérhetőségével, megismerésével és a jogszabályban meghatározott véleményezési határidővel kapcsolatos információkról,
a.c)      gondoskodnak a dokumentációk digitális formában történő megjelenítéséről – mérettől függően - a városi honlapon, vagy külön linkről elérhetően,
a.d)      a Városháza aulájában 1 példány papíralapú dokumentációt kifüggesztenek,
a.e)      ügyfélfogadási időben az érdeklődőket tájékoztatják, kérdéseikre válaszolnak,
a.f)      a véleményezési dokumentáció készítésnek első szakaszában az érintett szakmai szerveknek a dokumentáció munkaközi anyagát előzetes véleményezésre megküldik és a tervezők részvételével szakmai konzultációt biztosítanak számukra,
a.g)      a véleményezési szakasz lezárása előtt - a polgármester megbízása alapján – Főépítész gondoskodik lakossági fórum összehívásáról és lebonyolításáról, igény szerinti számban és alkalommal.
b)   a javaslatok, vélemények, dokumentálásának, nyilvántartásának módja:
b.a)      a felhívásban megadott postai címre írásban, valamint az e-mail címre digitális formában beérkezett véleményeket, javaslatokat, lakossági fórum(ok)ról készült feljegyzéseket, jegyzőkönyveket a Főépítész gyűjti,
b.b)      egy iktatott, papíralapú példányt az irattári anyagban helyeznek el,
b.c)      minden iratról szkennelt, digitális másolatot készítenek, amelyet a központi szerver erre a célra kijelölt könyvtárában tárolnak,
b.d)     a szaktervezőknek szakmai véleményezésre az észrevételeket digitális formában továbbítják,
b.e)      az egyes önálló dokumentációval kapcsolatos vélemények, javaslatok beérkezésének idejéről, rövid tartalmáról és egyéb adatairól - a szaktervezők bevonásával – táblázatos nyilvántartást vezetnek.
c)    az el nem fogadott javaslatok, vélemények indoklásának módja, dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje:
c.a)      a Főépítész a szaktervezők közreműködésével a beérkezett javaslatokat, véleményeket kiértékelik és indoklással alátámasztott szakmai ajánlást fogalmaznak meg a Képviselő-testület felé, az elfogadásukkal, vagy el nem fogadásukkal kapcsolatban,
c.b)      az indoklással alátámasztott, szaktervezők által megadott szakmai javaslatot a nyilvántartását tartalmazó táblázatban feltüntetik, külön-     külön az egyes önálló dokumentációkra vonatkozóan,
c.c)      a táblázatos dokumentumok egy papíralapú példányát a központi irattári anyagban, a dokumentáció részeként tárolják,
c.d)      a dokumentumok szkennelt, digitális másolatát a központi szerver erre a célra fenntartott könyvtárában tárolják,
c.e)      gondoskodnak arról, hogy a javaslatok és vélemények elfogadásáról és     nem elfogadásáról szóló szakmai ajánlások a bizottságok és Képviselő-testület         elé benyújtott - véleményezési szakaszt lezáró - előterjesztés    mellékleteként, a honlapon feltüntetésre kerüljenek és erről felhívást         tesznek közzé az a) pontban meghatározottak szerint.
d)   az elfogadott koncepció, településrendezési eszközök nyilvánosságát biztosító intézkedések:
d.a)      a Főépítész gondoskodik az elfogadott és hatályba lépett koncepció és településrendezési eszközök papíralapú dokumentációinak és alátámasztó munkarészek két példányának központi irattári és két munkapéldányának irodai irattári tárolásáról,
d.b)     intézkednek a város honlapján megjelenített, interneten keresztül hozzáférhető digitális formátumú változat valamint hirdető táblán történő elhelyezéséről,
d.c)      előkészítik a településrendezési eszközök város térinformatikai rendszerébe történő beintegrálását.
 
 
Felelős:                      Keszey János polgármester 
Hivatali felelős:        Bogdán László főépítész 
Határidő:                   azonnal

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe