1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2013. május 16-i ülésére

Tárgy:   A Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium működtetésének átvétele
Készítette:   Kovács Piroska Rózsa aljegyző, Regenyéné Király Andrea osztályvezető
Előterjesztő:   Keszey János polgármester

 Tisztelt Képviselő-testület! 

A balatonalmádi Magyar – Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium épülete Balatonalmádi Város Önkormányzatának tulajdonában van. Az intézményt 1991-ben – az akkori jogszabályok adta lehetőség alapján – a város a Veszprém Megyei Önkormányzat fenntartásába adta, több mint húsz évig a megye fenntartásában volt.
 
A megyei önkormányzatok konszolidációja során (a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló a 2011. évi CLIV. törvényben (a továbbiakban: konszolidációs törvény) 2012. január 1-től az intézmény állami fenntartásba és működtetésbe került, a feladatot a Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központ (VEMIK) látta el. A 258/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm.R.1.) 8.§ (2) bekezdése szerint a megyei intézményfenntartó központok 2013. március 31-én a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságba történő beolvadással megszűntek.
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központról szóló 202/2012. (VII. 27.) Korm. rendelet (továbbiakban Korm.R2.)8. § (1) bekezdése szerint a konszolidációs törvény alapján állami fenntartásba került közoktatási intézmények intézményfenntartói feladatait - beleértve VEMIK foglalkoztatotti állományában lévő technikai és funkcionális feladatokat ellátó dolgozókat is - a KIK vette át.
A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 74.§. (4) bekezdése szerint települési önkormányzatunk kötelező feladata az illetékességi területén lévő összes, saját tulajdonában álló, állami intézményfenntartó központ által fenntartott köznevelési intézmény feladatainak ellátását szolgáló ingó és ingatlan vagyon működtetése, saját forrásai terhére.
A gimnáziumi és kollégiumi feladatot szolgáló ingatlan Balatonalmádi város tulajdona (a földhivatali tulajdoni lapon a használat joga a Veszprém Megyei Önkormányzat javára bejegyezve), de ingó vagyon (eszközök, taneszközök, informatikai eszközök, berendezések, felszerelések) nem szerepel az önkormányzat leltári nyilvántartásában, az összes gimnáziumi és kollégiumi eszköz (beleértve a szintén kötelező önkormányzati feladat gyermekétkeztetést biztosító főzőkonyha berendezéseit és felszereléseit) állami tulajdonban, a KIK vagyon kezelésében van.
 
Az Nkt. 74.§ -a szerint az illetékességi területén lévő köznevelési intézmény működtetéséről az önkormányzatnak 2013. január 1-től kellett volna gondoskodnia, de az állami fenntartótól nem érkezett kezdeményezés a működtetés átadására. Most azonban a Tankerület a gimnázium működtetésének sürgős átvételére kérte az önkormányzatot.
 
1.      A mellékelt megállapodás (1.sz. melléklet)
a.)       első része az iskola-ingatlan működtetésre való átvételéről, a KIK számára ingyenes használat jogának biztosításáról szól, 2013. május 1-től.  
b.)       Rendezi a megállapodás a működtetési feladatot ellátó technikai dolgozók átvételét. Mivel munkáltató intézkedéseket visszamenőleg nem lehet hozni, az érintett dolgozók tényleges átvételére a tervezet szerint 2013. június 1-től kerülne sor azzal, hogy a május 1 – május 31. közötti időszakra az átvételre kerülő dolgozókra jutó bért és járulékot az önkormányzat – a Városgondnokság költségvetésében a gimnázium szakfeladaton tervezett kiadások elvonásának terhére – átadott pénzeszközként (támogatásértékű kiadásként)  megtéríti a KIK-nek. (várhatóan: 1 421 130 Ft az étkeztetésben dolgozók nélkül.)
c.)        Az átvett, működtetési feladat ellátásához szükséges létszám (egyeztetve a gimnázium igazgatójával és a Városgondnokság vezetőjével) 1 fő gazdasági ügyintéző, 4 fő takarító, 3 fő portás, 2 fő karbantartó (10 fő). (A gimnáziumban jelenleg dolgozók közül 1 fő adminisztrátor, 1 fő egyéb gazdasági ügyintéző, 1 fő kézbesítő átvétele a működtetési feladatokhoz nem indokolt, ezen álláshelyek dolgozói munkajogi helyzetének rendezése a KIK feladata.)
d.)      2013. január 1-jétől az Önkormányzat feladata az állami intézményfenntartó központ által fenntartott nevelési-oktatási intézményben az étkeztetés biztosítása a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban Gyvt.) 151.§ (2) bekezdése szerint. 2013. január 1. - 2013. március 31. között, (átmeneti intézkedésként) megállapodás volt érvényben az önkormányzat, a Városgondnokság, a gimnázium és a VEMIK között azzal, hogy az étkeztetést továbbra is az intézmény (főzőkonyhájában) oldották meg, a pénzügyi feladatokat a Balatonalmádi Városgondnokság látta el, a normatíva igénylés/elszámolás az önkormányzat/önkormányzati hivatal feladata volt. A költségek fedezetét az önkormányzat a Városgondnokság költségvetésében biztosította. Lényegében a VEMIK és az iskola által ellátott feladat költségét a Városgondnokság részben megtérítette az állami fenntartónak, hátralék keletkezett az étkeztetéssel kapcsolatos személyi kiadások és közterheik esetében, amit nem számlázott a VEMIK. A hátralék ügyét rendezni kell.   Április és május hónapban (a konyhai dolgozók végleges átvételéig) a jelen megállapodás-tervezet is a fenti a módszert követi azzal, hogy a megállapodó fél a KIK. Az átvételre javasolt konyhai dolgozók száma: 6 fő (2 szakácsnő, 3 konyhai kisegítő, 1 fő élelmezésvezető)
e.)       A hátralékot, és az április – május hónapra jutó, az étkeztetéssel összefüggő személyi kiadásokat és közterheiket a Városgondnokság költségvetésében a gimnázium szakfeladaton tervezett kiadások elvonásának terhére – átadott pénzeszközként az önkormányzat megtéríti a KIK-nek. (várhatóan: 4 042 033 Ft)
f.)        Megvizsgáltuk annak lehetőségét is, hogy a gimnáziumi étkeztetési feladatokat kiszervezéssel lássa el az önkormányzat. Az étkeztetéssel (többek között gyermekétkeztetéssel) foglalkozó cég árajánlata alapján – melyben vállalta a főzőkonyha működtetését, a jelenlegi dolgozók átvételét, az elhasználódott eszközök és berendezések pótlását, a konyha és étterem karbantartását, ahol hiányos, a konyhai közüzemi mérőórák felszerelését és 600 eFt bérleti díj fizetését – a 2012. évi gimnáziumi költségvetés alapján kalkulált összeghez képest 4.971 e Ft költségtöbblet keletkezne teljes évre számolva. Azaz jelenlegi ismereteink szerint a főzőkonyha saját működtetése takarékosabb megoldást jelent az önkormányzat számára, mintha kiszervezéssel látná el a feladatot.
g.)       Mivel az önkormányzatnak a gimnáziumban nincs ingó vagyona, a konyhai eszközök, berendezések és felszerelések használatához, a kötelező önkormányzati (gyermekétkeztetési) feladat ellátásához a KIK-nek biztosítania kellett az ingó vagyon ingyenes használati jogát.
h.)       Információink szerint a VEMIK által március végéig ill. az azóta – a működtetéssel kapcsolatos – felhalmozódott, ki nem fizetett tartozás kb. 14.8 millió Ft. Ezen kiadásokra az önkormányzat kötelezettséget nem vállalt.
i.)         Az étkeztetéssel összefüggő, már 2013. áprilisában (a VEMIK megszűnése után) keletkezett dologi kiadás összege kb. 4 547 862 Ft, a számlával igazolt összeget a jelen megállapodás alapján – számla ellenében – a Városgondnokság megtéríti a KIK-nek.
j.)         A megállapodás-tervezet a Balatonalmádi Tankerület igazgatójával, a Városgondnokság és a gimnázium igazgatójával egyeztetve van.
 
2.      A gimnázium működtetésének átvételéhez technikai álláshelyeket biztosított az önkormányzat a működtetésre kijelölt Balatonalmádi Városgondnokság intézmény költségvetésében. A gimnázium működtetése átvételének költségeivel az önkormányzat a 2013. költségvetésében kalkulált, a működtetés pénzügyi feltétele – a jelenlegi szinten – biztosított.
k.)       Mivel a költségvetés készítésénél a gimnázium működtetésének költségét egész évre tervezte az önkormányzat, a Városgondnokság intézmény vonatkozó kiadási előirányzat időarányos részét szükséges elvonni azzal, hogy a pénzügyi fedezetet az állammal történő elszámolás lezárásáig egész évre biztosítani kell. Továbbá ez az elvonás nyújt fedezetet a ki nem fizetett, az intézményi étkeztetéssel összefüggő személyi juttatások és járulékaik, és az egyéb, átveendő technikai dolgozók (10 fő) 2013. május havi személyi jutatása és járulékai KIK-kel történő önkormányzati rendezésére.
 
Tisztelt Képviselő-testület!
Kérem, hogy az előterjesztést megtárgyalni, a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjenek.
 
Balatonalmádi, 2013. május 13.
 
 
                                               Tisztelettel:                         
 
                                                                                              Keszey János
                                                                                              polgármester

 


1. döntési javaslat

"A Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium működtetése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

1. Határozati javaslat:
_____/2013.(V.16.) Öh.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 74.§. (4) bekezdése alapján a tulajdonában álló Magyar – Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium épületének működtetésére 2013. május 1. napjától a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal a mellékelt megállapodást köti. Felhatalmazza a polgármestert a megállapodás aláírására.
 
Felelős:                Keszey János polgármester
Hivatali felelős:   Kovács Piroska Rózsa aljegyző
Határidő:             2013. május 17.  

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"A Gimnázium működtetése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

2. Határozati javaslat:
_____/2013.(V.16.) Öh.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Balatonalmádi Városgondnokság intézmény 2013. évi költségvetésében a gimnázium és kollégium működtetésével összefüggő szakfeladatokon
a.)       (nem lakóingatlan bérbeadása, üzemeltetése szakfeladat) az engedélyezett létszámot 13 fő-ről 10 fő-re csökkenti,
b.)       az a.) pont szerinti 3 fő létszámhoz tartozó személyi juttatások összegét (12 havi) járulékait és egyéb terheinek előirányzatát elvonja,
c.)       az átvételre kerülő 10 fő – 2012. december 01. napjától 2013. május 31. napjáig terjedő időszakra vonatkozó – (6 havi) személyi juttatások összegét, járulékait és egyéb terheinek előirányzatát elvonja,
d.)      a nem lakóingatlan bérbeadása, üzemeltetése szakfeladat dologi kiadási előirányzat időarányos részét elvonja (4/12)
e.)       a gimnáziumi intézményi étkeztetéssel (iskolai ékeztetés szakfeladat) összefüggésben tervezett 1 havi (2012 december) személyi juttatások összegét, járulékait és egyéb terheit elvonja,
f.)        az b.) – e.) pont szerint elvont összeget az önkormányzat működési célú céltartalékai közé átcsoportosítja.
Felkéri a polgármestert, hogy az előirányzat átcsoportosításáról gondoskodjon.
 
Felelős:                Keszey János polgármester
                              Agg Z. Tamás intézményvezető
Hivatali felelős:  Regenyéné Király Andrea osztályvezető
Határidő:             2013. június 30.  

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

3. döntési javaslat

"A Gimnázium működtetése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

3. Határozati javaslat:
_____/2013.(V.16.) Öh.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Balatonalmádi Városgondnokság intézmény 2013. évi költségvetésében a gimnázium és kollégium működtetésével összefüggő szakfeladatokon tervezett kiadási előirányzatból elvont keret terhére engedélyezi, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ részére a 2013. május 1-től kötött megállapodás alapján  
 
a.)       az intézményi étkeztetéssel összefüggésben 6 fő személyi juttatását és annak járulékait 2013. január l-től 2013. május 31-ig terjedő időszakra, valamint
b.)       a nem étkeztetéssel kapcsolatos egyéb technikai dolgozók (10 fő)személyi jutatását és annak járulékait a 2013. május hónapra vonatkozóan
támogatásértékű kiadásként átadja.
Felkéri a polgármestert, hogy az előirányzat átcsoportosításáról gondoskodjon.
 
Felelős:                Keszey János polgármester
Hivatali felelős:   Regenyéné Király Andrea osztályvezető
Határidő:             2013. június 15, illetve a 2013. évi költségvetés következő módosítása 
 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe