3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2013. május 16-i ülésére

Tárgy:   Állami fenntartású köznevelési intézmények átszervezésének véleményezése
Készítette:   Kovács Piroska Rózsa aljegyző
Előterjesztő:   Keszey János polgármester

 

 
Tisztelt Képviselő-testület!
 
Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Balatonalmádi Tankerületének igazgatója, mint a helyi köznevelési intézmények fenntartója értesítette az önkormányzatot, hogy az illetékességi területén lévő köznevelési intézményekben átszervezést kívánnak végrehajtani, egyben megkérte az önkormányzat véleményét.
 
A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény(továbbiakban: Nkt.) 83.§. (3) bekezdése szerint a fenntartó a köznevelési intézmény b) átszervezésével összefüggő döntése előtt beszerzi a törvényben meghatározottak, többek között a működtető önkormányzat véleményét.
 
Az Nkt. 4.§ 11. pontja szerint átszervezésnek minősül minden olyan döntés, ami az alapító okirat 21.§ (3) c)-k) pontjában felsoroltak bármelyikének módosulásával jár, (így pl. az intézmény típusa, az intézmény feladatellátási helye, telephelye, tagintézménye, feladata megváltoztatásával).
 
1.      Szakszolgálati feladatok átszervezése:
Az Nkt. 4.§ q) pontja, a 18.§-a, a 74.§-a és a pedagógiai szakszolgálati intézmények működéséről szóló 15/2013.(II.26.) EMMI rendelet alapján a pedagógiai szakszolgálati intézményrendszer teljes átalakítására kerül sor. Megyénként létrehoznak egy egységes, tiszta profilú, a szakmai irányítást és szakértői feladatokat is végző állami fenntartású intézményt, melynek tankerületi illetékességű tagintézményei az Nkt-ben felsorolt összes pedagógiai szakszolgálati feladatot ellátják. (gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés, oktatás és gondozás, fejlesztő nevelés, tankerületi szakértői bizottsági tevékenység, nevelési tanácsadás, logopédiai ellátás, konduktív pedagógiai ellátás, gyógytestnevelés, iskolapszichológiai, óvodapszichológiai ellátás, kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozása)
 
1.1. Gyógytestnevelés
Az átszervezéssel érintett intézmények:
-          Vörösberényi Általános Iskola
-          Györgyi Dénes Általános Iskola
-          Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium
Az átszervezés során az iskolák gyógytestnevelési feladata megszűnik, az álláshelyek és a tevékenységet végző pedagógusok átkerülnek az egységes pedagógiai szakszolgálat állományába.
A Veszprém megyei feladatellátási, intézményhálózat-működtetési és köznevelés-fejlesztési terv tartalmazza, hogy Balatonalmádiban járási illetékességgel a Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Balatonalmádi Tagintézménye látja majd el a pedagógiai szakszolgálati feladatokat. Így az átszervezés döntően szervezeti. Amennyiben a gyógytestnevelésre rászoruló tanulók az ellátást továbbra is saját intézményükben kapják meg, az ellátás biztosított lesz, az átszervezés támogatható.
 
1.2. Logopédiai ellátás
Az átszervezéssel érintett intézmény: Györgyi Dénes Általános Iskola
 
A képviselő-testületa 139/2011.(V.26.)Ö. határozatával a Györgyi Dénes Általános Iskolát többcélú, közös igazgatású közoktatási intézménnyé szervezte át 2011. augusztus 1-től,  logopédiai intézet intézményegységet hozott létre a Kelet-Balatoni Kistérség településein élő gyermekek és tanulók logopédiai ellátására. Áthelyezéssel biztosította 5 fő logopédus alkalmazását, telephelyként térítésmentesen biztosította a tulajdonában álló Balatonalmádi, Bajcsy-Zs. u. 37. sz. alatti nevelési tanácsadó helyiségeket. Az intézmény 2013. január 1-től állami fenntartásba került, az intézményt az önkormányzat működteti.
A jelen átszervezéssel a telephely jogutódlással megszűnik, a logopédiai ellátást (ismereteink szerint) járási illetékességgel a Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Balatonalmádi Tagintézménye végzi majd. Az átszervezés során az iskola logopédiai feladata és tagintézménye megszűnik, az álláshelyek és a tevékenységet végző pedagógusok átkerülnek az egységes pedagógiai szakszolgálat állományába. Az átszervezés döntően szervezeti.
 
A gyógytestneveléssel és logopédiai ellátással kapcsolatos átszervezés jogszabályi rendelkezéseken alapul.
 
2.      Felsőörsi tagintézmény
A Felsőörs telephelyű Malomvölgy Általános Iskola (1-4. évfolyam) a veszprémi székhelyű Hriszto Botev Általános Iskola tagintézménye. A tagintézményt – mivel Felsőörs 3000 fő alatti település – az állam, a Veszprémi Tankerület működteti.
A Veszprémi Tankerület kezdeményezte, hogy a Malomvölgy Általános Iskola a Vörösberényi Általános Iskola tagintézményeként működjön a következő tanévtől.
A Felsőörsi tagintézményt továbbra is az állam működtetné, de az átszervezést követően járási illetékesség miatt a Balatonalmádi Tankerülethez tartozna.
Az átszervezés azt is jelentené, hogy a Vörösberényi Általános Iskola lenne a kötelező felvételt biztosító iskola a felsőörsi felső tagozatos tanulók számára.
A Vörösberényi Általános Iskola férőhely kapacitás kihasználtsága nem magas, ezért nincs akadálya a tagintézmény, és a felsőörsi felső tagozatosok fogadásának. Ha a tagintézmény váltás létrejön, és a felsőörsi szülők is elfogadják a lehetőséget, megfelelő számú tanuló esetén megfontolásra javasolt iskolabusz indítása a két település között.
 
Tisztelt Képviselő-testület!
Kérem, hogy az előterjesztést megtárgyalni, a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjenek.
 
Balatonalmádi, 2013. május 7.
                                                            Tisztelettel:                         
 
                                                                                              Keszey János
                                                                                              polgármester

 


1. döntési javaslat

"Pedagógiai szakszolgálat átszervezése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

1. Határozati javaslat:
_____/2013.(V.16.) Öh.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Balatonalmádi Tankerületének megkeresésére az érintett, Balatonalmádi székhelyű köznevelési intézmények - pedagógiai szakszolgálati intézményrendszer átalakításából adódó - tervezett intézményi átszervezésével, azzal, hogy a gyógytestnevelési és logopédiai feladatokat a következő tanévtől a megyei szakszolgálat balatonalmádi tagintézménye lássa el, és a Vörösberényi Általános Iskola, a Györgyi Dénes Általános Iskola és a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium alapító okirata ennek megfelelően módosuljon, egyetért.
A Képviselő-testület fontosnak tartja, hogy a gyógytestnevelés ellátást az érintett iskolák tanulói továbbra is saját intézményükben vehessék igénybe.
 
Felelős:                Keszey János polgármester
Hivatali felelős:   Kovács Piroska Rózsa aljegyző
Határidő:             a határozat továbbítására:2013. május 17. 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"Malomvölgy Általános Iskola - Felsőörs"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

2. Határozati javaslat:
_____/2013.(V.16.) Öh.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Balatonalmádi Tankerületének megkeresésére egyetért azzal, hogy a  Felsőörs telephelyű Malomvölgy Általános Iskola (1-4. évfolyam) a következő tanévtől a Vörösberényi Általános Iskola tagintézménye legyen, és az iskola alapító okirata ennek megfelelően módosuljon.
Amennyiben a Vörösberényi Általános Iskola a felsőörsi felső tagozatosok kötelező felvételt biztosító iskolája lesz, megfelelő számú tanuló esetén a Képviselő-testület megfontolásra javasolja a Tankerületnek iskolabusz indítását a két település között.
 
Felelős:                Keszey János polgármester
Hivatali felelős:   Kovács Piroska Rózsa aljegyző  
Határidő:             a határozat továbbítására:2013. május 17.   

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe