4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2013. május 16-i ülésére

Tárgy:   Pedagógiai szakszolgálat átszervezésének véleményezése
Készítette:   Kovács Piroska Rózsa aljegyző
Előterjesztő:   Keszey János polgármester

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Veszprémi Megyeközponti Tankerülete igazgatója azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, mint működtető önkormányzathoz, hogy a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 83. § (2) bekezdése, a (4) bekezdés h.)pontja alapján véleményezze a pedagógiai szakszolgálat köznevelési intézmény átszervezését.
 
(A vonatkozó átszervezés célja és jogszabályi háttere megjelent a Veszprém Megyei feladatellátási, intézményhálózat-működtetési és köznevelés-fejlesztési terv 2013 – 2018. c. az Oktatási Hivatal és a Veszprém Megyei Kormányhivatal által készített, az emberi erőforrások minisztere által jóváhagyott fejlesztési tervben is, amelyhez szintén az önkormányzat véleményét kérték.)
 
Az Nkt. 4.§ q) pontja, a 18.§-a, a 74.§-a és a pedagógiai szakszolgálati intézmények működéséről szóló 15/2013.(II.26.) EMMI rendelet alapján a pedagógiai szakszolgálati intézményrendszer fenntartói szerkezetátalakítása folyik.
Megyénként létrehoznak egy egységes, tiszta profilú, a szakmai irányítást és szakértői feladatokat is végző állami fenntartású intézményt, melynek tankerületi illetékességű tagintézményei az Nkt-ben felsorolt összes pedagógiai szakszolgálati feladatot ellátják. (gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés, oktatás és gondozás, fejlesztő nevelés, tankerületi szakértői bizottsági tevékenység, nevelési tanácsadás, logopédiai ellátás, konduktív pedagógiai ellátás, gyógytestnevelés, iskolapszichológiai, óvodapszichológiai ellátás, kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozása)
 
Veszprém megyei székhelyintézményeként a Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat (Veszprém, Kossuth út 10.) intézményt jelölték ki, melynek tagintézménye lesz a  balatonalmádi intézmény. 
 
Jelenleg a Györgyi Dénes Általános Iskola és Logopédiai Intézet többcélú intézmény logopédiai intézményegysége látja el logopédiai szakszolgálati feladatot kistérségi illetékességgel a Balatonalmádi, Bajcsy u. 37. sz. alatt, itt működik a Veszprém Megyei Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Balatonalmádi Nevelési Tanácsadója is. Gyógytestnevelés a Györgyi Dénes Iskolában, a Vörösberényi Általános Iskolában és a Magyar – Angol Tannyelvű Gimnáziumban és Kollégiumban folyik.
A fenntartó az állam, a Györgyi Dénes Általános Iskola és Logoépdiai Intézet ill. a két másik iskola vonatkozásában a Balatonalmádi Tankerület, a nevelési tanácsadást illetően a Veszprém Megyeközponti Tankerület.
A Bajcsy-Zs. u. 37. sz. alatti logopédiai és nevelési tanácsadó helyiségeket törvény erejénél fogva Balatonalmádi Város Önkormányzata működteti. (A működtetés 2013. évre tervezett költsége ~ 2,5 millió Ft.)
 
15/2013.(II.26.) EMMI rendelet alapján megindított átszervezéssel a Bajcsy-Zs. utcai telephely a logopédiai ellátás vonatkozásában jogutódlással megszűnik, ugyancsak megszűnik az iskolák a gyógytestnevelés-ellátási feladata,  ezen szakszolgálati feladatok is integrálva,  járási illetékességgel a Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Balatonalmádi Tagintézménye végzi majd.
 
A pedagógia szakszolgálat működtetése az Nkt. 74.§ (4) bekezdése szerint a 3000 főt meghaladó lakosságszámú települési önkormányzat feladata. A jövőre nézve javasolható lenne, hogy a 2014-es költségvetési évtől a járási illetékességű pedagógiai szakszolgálat működtetése – melyet most saját bevételei terhére végez az önkormányzat, holott az igénybe vevők többsége nem helyi illetékességű – ne a helyi önkormányzat feladata, hanem állami feladat legyen.
 
Tisztelt Képviselő-testület!
 
Kérem, hogy az előterjesztést megtárgyalni, a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjenek.
 
Balatonalmádi, 2013. május 9.
 
                                                            Tisztelettel:                         
 
                                                                                              Keszey János
                                                                                              polgármester
 

 


Döntési javaslat

"A pedagógiai szakszolgálat átszervezésének véleményezése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

 Határozati javaslat:
_____/2013.(V. 16.) Öh.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete mint működtető önkormányzat a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 83. § (2) bekezdése és a (4) bekezdés h.)pontjában biztosított véleményezési jogával élve a pedagógiai szakszolgálat átszervezésével kapcsolatosan az alábbi véleményt adja:
 
1.)    A pedagógia szakszolgálat átalakításának megkezdése jogszabályon alapul. Az önkormányzat egyetért az egységes, megyei központú pedagógiai szakszolgálati intézmény, és annak járási szintű tagintézménye létrehozásával, melyben minden, a jogszabályban meghatározott pedagógiai szakszolgálati feladatot ellátnak majd. Javasolja, hogy a gyógytestnevelés ellátást a rászoruló tanulók továbbra is saját intézményükben kapják meg.
 
2.)    A képviselő-testület azt javasolja, hogy a 2014. költségvetési évtől a járási illetékességű pedagógiai szakszolgálat működtetése – melyet most saját bevételei terhére lát el az önkormányzat, holott az igénybe vevők döntő többsége nem helyi illetékességű – ne a helyi önkormányzat feladata, hanem állami feladat legyen.
 
Felelős:                Keszey János polgármester
Hivatali felelős:   Kovács Piroska Rózsa aljegyző
Határidő:             a határozat továbbítására:2013. május 17.  
 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe