12. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2013. május 30-i ülésére

Tárgy:   Balatonalmádi Turisztikai Egyesület támogatása térségi projekt céljára
Készítette:   Viktor Zsuzsanna köztisztviselő
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Humán Bizottság, Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia egyik pillére a Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) Szervezet kialakítása, a helyi-, térségi- és regionális szintű turisztikai fejlesztési pályázatokra a TDM-szervezetek nyújthatnak be pályázatot. A helyi szintet Balatonalmádiban a Balatonalmádi Turisztikai Egyesület képviseli, amelynek Önkormányzatunk is tagja, a térségi szintet pedig a Balaton Best Nonprofit Kft., amelyet a tihanyi, balatonfüredi, balatonalmádi és a 4 települést összefogó Riviéra helyi szervezetek hoztak létre 2011-ben.
 
A helyi és térségi turisztikai szervezetek költségvetése önkormányzati támogatásból, tagdíjakból és a pályázati forrásokból áll össze. A 2011. évi térségi TDM-pályázathoz Önkormányzatunk 97/2011. (III.31.) számú határozatával biztosította a 4.410 ezer, később 2.500 ezer Ft-ra módosított önrészt, de a helyi szervezetek vezetői elmulasztották felhívni az önrészt biztosító önkormányzatok figyelmét arra, hogy a pályázatból finanszírozott projekt hosszú távú fenntartásához nem rendelkeznek forrással és ehhez nem kértek önkormányzati támogatást. A térségi szervezet által összefogott települések vendégéjszaka száma alapján 20 millió Ft-os éves költségvetéssel kellene rendelkeznie a szervezetnek.
 
A térségi szervezet a nyertes pályázat keretében elindította a térségi turisztikai buszjáratot és elkezdte kiépíteni a térségi turisztikai kártyarendszert. A tagszervezetek jelenlegi vezetői azonban felismerték, hogy a projekt hosszú távú fenntartása nem biztosított, ezért az érintett önkormányzatokhoz fordultak. Az önkormányzatok kérésére kidolgozták a mellékletekben található költségvetési változatokat a projekt félbeszakításától (0. verzió) az eredetileg tervezett ideális működtetésig (3. verzió). A pályázatlebonyolító NFÜ az önkormányzatok döntéséig felfüggesztette a pályázati támogatások kifizetését.
 
Amennyiben a teljes projekt a szükséges teljes költségvetéssel valósul meg, a nyugat-európai sikeres modellek alapján a térség vendégéjszaka számában növekedés érhető el. A befektetett összeg már 1%-os térségi szintű vendégéjszaka szám növekedés mellett megtérül, nem beszélve a járulékos turisztikai bevételekről. Ez évi 2.500 ezer Ft hozzájárulást igényelne Önkormányzatunktól.
 
Az önkormányzatok közötti egyeztetések alapján a határozati javaslat a projekt 2014. évi kiadásai fedezésére 1.250 ezer Ft, 2015. évi kiadásai fedezésére 750 ezer Ft támogatást tartalmaz, azzal, hogy két év múlva újra felül kell vizsgálni a finanszírozást.
    
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy szíveskedjen az előterjesztést megvitatni és a határozati javaslatot elfogadni.
   
Balatonalmádi, 2013. május 15.
 
                                                                                                          Keszey János
                                                                                                           polgármester
 

 


Döntési javaslat

"A Turisztikai Egyesület támogatása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat 
.........../2013. (V. 30.) Öh. 
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Balatonalmádi Turisztikai Egyesület részére a Balaton Best Nonprofit Kft. által a KDOP-2.2.1 pályázat keretében megvalósított és fenntartotttérségi turisztikai projekt 2014. évi kiadásai fedezésére 1.250 ezer Ft, 2015. évi kiadásai fedezésére 750 ezer Ft működési célú támogatást nyújt.
 
A 2014., illetve 2015. évi kiadások fedezetét az önkormányzat 2014., illetve 2015. évi költségvetési rendeletében tervezni kell.
 
Ezzel egyidejűleg felhatalmazza a Polgármestert a támogatási összeg átadásáról szóló támogatási szerződések aláírására, amelyben a támogatás elszámolásának módját és feltételeit meg kell határozni.
 
Felelős:                       Keszey János polgármester
Hivatali felelős:         dr. Pethő László szervezési osztályvezető
                                     Regenyéné Király Andrea pénzügyi és számviteli osztályvezető
 
Határidő:                   Támogatási szerződések megkötése:
                                    2014. január 31. és 2015. január 31.
                                    Fedezet biztosítása: 2014., illetve 2015. évi költségvetési koncepció készítése
  

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe