13. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2013. május 30-i ülésére

Tárgy:   SZÉP-kártya elfogadása a Wesselényi strandon
Készítette:   Viktor Zsuzsanna köztisztviselő
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

 

            Tisztelt Képviselő-testület!
 
Több mint 800 ezer Széchenyi Pihenőkártya (a továbbiakban SZÉP-kártya) van forgalomban az országban, 2013. februári adatok[1] szerint 11 milliárd forintot meghaladó összeg került a szabadidő alszámlákra. Az érdeklődések alapján igény lenne a strandi belépőjegyek, bérletek váltásánál a SZÉP-kártya elfogadására és feltehetően vannak, akik előnyben részesítik azokat a településeket, amelyek strandja elfogadja a kártyát, azaz forgalomnövekedéssel járna a kártyaelfogadás.
 
A balatoni strandok, fürdők közül jelenleg az alábbiak fogadnak el SZÉP-kártyát fizetőeszközül: balatonfüredi Esterházy strand, Kisfaludy strand, Annagora Aquapark, csopaki strand, Club Aliga strand, siófoki Galériusz fürdő, keszthelyi strand, Gyenesdiás két strandja, balatongyöröki, balatonberényi strand, balatonszemesi élményfürdő, valamint stranddal rendelkező kempingek, szállodák és a balatonfűzfői uszoda.
 
Az 55/2011. (IV. 12.) számú kormányrendelet a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól határozza meg a kártyaelfogadás feltételeit. A kormányrendelet 10.§ (3) bekezdése szerint az intézmény (kártyakibocsátó) által a szolgáltató (itt: Önkormányzat) felé felszámított jutalék tranzakciónként legalább 12 forint, de nem lehet több mint a kártya elfogadásáról szóló szerződés alapján bonyolított utalvány beváltási forgalom 1,5%-a. Ez nettó érték, ehhez jön még az ÁFA, amit önkormányzatunk a Wesselényi strand esetében vissza tud igényelni.
 
A kártyaelfogadás interneten keresztül vagy telefonon is történhet, de javasolt POS terminál beszerzése, amellyel néhány másodperc a tranzakció ideje, terminál nélkül viszont több perc is lehet. Az elfogadóhelyeknek ellenőrizniük kell az aláírás hitelességét, és elkérhetik a személyi igazolványt is. Egyelőre csak a Wesselényi strand főpénztárába kerülne terminál, a wifi-s internet kapcsolat idén már biztosított.
 
Mindhárom SZÉP-kártya kibocsátóval érdemes szerződést kötni, hogy valamennyi kártyát el tudjuk fogadni. A szerződéskötés maximum két hetet vesz igénybe, de akár egy nap is lehet. A telepítés és a működtetés általában díjmentes. A beprogramozott terminál mindhárom kibocsátó kártyáját el tudja fogadni.
   
A pénztárgépekben nem igényel módosítást a kártya-elfogadás: a POS terminál segítségével le kell olvasni a kártyát, majd beütni a pénztárgépbe az átutalásos tételt, hogy a készpénzes forgalomtól elkülönülten lehessen kezelni. Az elszámolás a fizetést követően azonnal megkezdődik, legkésőbb 15 napon belül megkapja a pénzt az elfogadóhely. A jutalékot a tárgyhót követően gyűjtőszámlán számlázza ki a kártyakibocsátó.
 
A Wesselényi strand 2012. évi belépőszámaival és az idei strandjegy-árakkal számolva a bevezetést követő 2,5 hónapban, amennyiben a jegyek, bérletek, kabinok stb. 20 %-át SZÉP-kártyával egyenlítenék ki, a 1,5 százalékos jutalék kb. 196 ezer Ft összegű kiadás növekedésként jelentkezne. Csak a felnőtt napi belépők számában kb. 5,3 ezrelékes növekedés (395 db) már fedezné a többlet kiadást.
 
A terminál alkalmas bankkártya elfogadására is. Egy bankkal elegendő szerződést kötni, a jutalék (interchange-díj) kártyánként változó, 1-2 százalék körüli, áfa-mentes.
 
A kártyaelfogadás nem járna a kiszolgálás lassulásával, népszerűsége viszont várhatóan növelné a strand forgalmát, ezáltal hosszú távon megtérülne a jutalék összege. A kártyaelfogadás a Pénzügyi és Számviteli Osztály részére jelentene az adminisztratív munkafolyamatokban növekedést.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést vitassa meg és a mellékelt határozati javaslatot fogadja el.
   
Balatonalmádi, 2013. május 15.
 
                                                           Tisztelettel:
                                                                                                          Keszey János
                                                                                                         polgármester


 


Döntési javaslat

"SZÉP-kártya elfogadása a strandon"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat
 
……/2013. (V. 30.) Öh.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Wesselényi strand főpénztárában bevezeti
 
a)         az OTP, MKB és K&H Széchenyi Pihenő Kártya
 
b)         az OTP, MKB és K&H Széchenyi Pihenő Kártya és a bankkártya
 
fizetőeszközként való elfogadását.
 
Megbízza a Polgármestert a kártyaelfogadás feltételeinek kialakításával, az elfogadói szerződések megkötésével és felhatalmazza az elfogadói szerződések aláírására.  
 
Felelős:                       Keszey János polgármester
Hivatali felelős:         dr. Pethő László osztályvezető
Határidő:                   Szerződések megkötése: 2013. június 15.
                                    Kártya elfogadás elindítása: 2013. július 1.
 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe