6. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2013. július 19-i ülésére

Tárgy:   LEADER pályázat benyújtása
Készítette:   Viktor Zsuzsanna köztisztviselő
Előterjesztő:   Keszey János polgármester

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület közgyűlése az akciócsoport területén található városok, köztük Balatonalmádi részére 30-30 millió Ft-os intézkedést írt ki „Városi rangú települések LEADER szellemiségű projektjeinek megvalósítása” címen.
 
Pályázati időszak: 2013. június-augusztus. Kétlépcsős pályázat, benyújtási határidők: 2013. június 18., 23., július 25., augusztus 14. Minimum támogatási összeg: 10 millió Ft, maximum támogatási összeg: 30 millió Ft. Önkormányzat és civil szervezetek pályázhatnak, előbbi esetében nettó 100%, utóbbi esetében bruttó 100% a támogatási intenzitás. Amennyiben az önkormányzat pályázik nettó 30.000.000 Ft támogatást nyerhet, melyen felül az önkormányzat által fizetendő önerő összege az Áfa, amely maximum 8.100.000 Ft. Amennyiben civil szervezet pályázik az elnyerhető támogatás összege bruttó 30.000.000 Ft.
 
Kizárólag közösségi célú fejlesztésre lehet pályázni. Támogatható tevékenységek: építés, gépbeszerzés, eszközbeszerzés, szolgáltatások beszerzése, rendezvény előkészítése és megvalósítása. Komplex beruházási, képzési és rendezvény jellegű fejlesztéseket részesítenek előnyben.
 
Támogatási kritériumok:[1]
- a projekt kapcsolódik valamely a településen megvalósult LEADER projekthez, annak fenntarthatóságát erősíti, vagy kapcsolódik valamely HACS térségi LEADER vagy ÚMVP forrásból megvalósult projekthez, annak fenntarthatóságát erősíti
 
- helyi partnerségek közötti hálózatépítés: kapcsolódik a HACS által működtetett helyi termék, helyi szolgáltatás minősítési rendszerhez, melynek részleteit az intézkedési terv melléklete tartalmazza. (A minősítési rendszer belépési díja 500 ezer Ft, ami a pályázatban költségként elszámolható és csak nyertes pályázat esetén merül fel. 5 évre biztosít tagságot, a tagság fenntartását a nyertes pályázónak vállalnia kell.)
 
- mind a fejlesztés, mind a fenntartás helyi együttműködés keretében valósul meg, más szférából legalább 2 megvalósításban és 2 fenntartásban közreműködő partnert von be, így összesen a pályázóval együtt legalább 5 helyi szereplőt érint a projekt megvalósítása és fenntartása. Az önkormányzati önállóan vagy részben önállóan gazdálkodó partner is lehet önálló együttműködő partner civil pályázó programjában, azonban a vállalásoknak jól elkülöníthetőnek és az intézmény feladatellátásába illeszkedőnek kell lennie. Ebben az esetben a polgármester által képviselt önkormányzat nem számít önálló együttműködő partnernek.
   
- alulról felfelé építkező megközelítés: olyan projektcélt kell megfogalmazni, amelyben kiemeli, bemutatja a helyi fejlesztési stratégiákhoz, helyi igényekhez való illeszkedést. Bemutatja, tényszerű, számszerű adatokkal alátámasztva, hogy miként segíti a tervezett projekt a már megvalósult LEADER vagy ÚMVP forrásból támogatott projekt fenntarthatóságát. Bemutatja, hogy a helyi fejlesztési tervekhez miként kapcsolódik a tervezett fejlesztés. A projekt közösségi együttműködéssel került megfogalmazásra – a HACS és a helyi önkormányzat által meghirdetett nyilvános workshop-on a helyi szereplők támogatásra érdemesnek tartották.
 
- a stratégia multiszektorális tervezése és végrehajtása: a projekt helyi gazdaság- és civil társadalom különböző ágazatainak szereplői, valamint a közszféra projektjei közötti kölcsönhatáson alapul, azt figyelembe veszi és használja. Bemutatásra kerül, hogy az érintettek tevékenységét ez a projekt milyen módon érinti, befolyásolja
 
A projekt adatlaphoz csatolandó dokumentumok:
- nyilatkozat a minősítési rendszerhez való csatlakozásról, a feltételek elfogadásáról;
- workshop emlékeztető, jelenléti ív és 2 db fotó;
- már megvalósult LEADER vagy ÚMVP projektgazda támogató, együttműködő nyilatkozata;
- a megvalósítást biztosító pénzügyi feltételek bemutatása;
- fenntarthatósági terv;
- a tervezett költségekre vonatkozó 2 db a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő árajánlat;
- eszközbeszerzés esetén műszaki leírás;
- építési tevékenység esetén tervdokumentáció, amely megfelel a 23/2007 (IV.17.) FVM rendeletnek, továbbá részletes költségkiírást tartalmaz;
- együttműködő partnerekkel együttműködési megállapodás,
- települési önkormányzat esetén az érintett önkormányzat képviselő-testületének a pályázatban szereplő cél megvalósításáról és fenntartásáról szóló határozatának kivonata;
- nonprofit szervezet ügyfél esetén a helyi önkormányzat projektmegvalósítást támogató határozatának kivonata.
 
Eljárásrend:
- Projekt adatlap benyújtása a Helyi Bíráló Bizottsághoz (1. forduló)
- Elektronikus pályázatfeltöltés az MVH rendszerébe (2. forduló)
- KR dokumentum záradékoltatása a HBB-vel
- 5 nap a feltöltésre, 5 nap a módosításra utána nincs hozzáférési lehetőség, ill. elutasítást von maga után
 
A pályázat benyújtása előtt szükséges a megvalósult projektek feltérképezése, a lehetséges fejlesztési irányok, projektek összegyűjtése helyi véleményformálók, civilek bevonásával, és a támogatásra érdemes projektek felsorolása, esetleges megvalósítók megjelölése. A rangsorolt projektlistán nem szereplő pályázatok nem kaphatnak támogatást.
 
Az alábbi szervezetek jelezték, hogy szeretnének pályázatot benyújtani, illetve az önkormányzattal közösen benyújtandó pályázatban részt venni:
  
- Balatonalmádi Turisztikai Egyesület az alábbi projektelemekkel:
- Kneipp taposó medence: Szent István parkban található Pannon Aqua szobor bővítésével, a szükséges árajánlatokat beszerezték, összköltsége 5.400.000 Ft.
- Erdei tornapálya: LEADER Kultúrpark témakörében valósítanák meg a Bányapark területén, árajánlat és tervezés rendelkezésükre áll, költsége: 4.000.000 Ft.
- Óvári Messzelátó tetőszerkezetének lecserélése, az eredeti tetőszerkezet visszaállításával, árajánlat alapján a költsége: 2.100.000 Ft.
A három fejlesztés összköltsége 11.500.000 Ft. Az Egyesület véleménye szerint mindhárom projekt mind a város lakosságának, mind pedig turisztikai szempontból igen hasznos lenne, kérik a fenti projektelemek beillesztését a benyújtandó pályázatba.
 
- Balatonalmádi Tenisz Klub
- Balatonalmádi Focisuli Alapítvány és Balatonalmádi Sport Egyesület
- Almádiért Közalapítvány
 
A LEADER akciócsoport által kezdeményezett workshop sikertelen volt, a társadalmasítás ugyanakkor kötelező előfeltétele a pályázat benyújtásának, ezért a workshopot meg kell ismételni, erre július 17-én kerül sor.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy szíveskedjen az előterjesztést megvitatni és a határozati javaslatot elfogadni.
   
Balatonalmádi, 2013. július 15.
 
                                                                                                          Keszey János
                                                                                                         polgármester
 



Döntési javaslat

"LEADER pályázat"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat 
.........../2013. (VII. 19.) Öh.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy
 
A)       
1. a DIT (ÚMVP) 4-es tengely LEADER jogcímének keretében 2013-ban a Bakony és Balaton Keleti Kapuja LEADER HACS által meghirdetett ….... számú intézkedésre az alábbi címen pályázatot nyújt be:
………………………………………………………………………………………....
 
2. vállalja, hogy nyertes pályázat esetén a projektet megvalósítja és a vonatkozó jogszabályokban előírt kötelező fenntartási időszakban fenntartja, működteti.
 
3. vállalja, hogy nyertes pályázat esetén az Intézkedésben megfogalmazott kötelező támogatási feltételeket (kritériumokat) megtartja.
 
4. A projekt megvalósítására vonatkozó adatok:
a. Település: …………………………………….
b. Helyrajzi szám: …………………………………….
c. Utca, házszám: …………………………………….
d. Ingatlan megnevezése: …………………………………….
 
Ezzel egyidejűleg megbízza az Aditus Zrt-t a pályázat benyújtásával és felhatalmazza a Polgármestert a pályázati dokumentáció aláírására. Nyertes pályázat esetén a felmerülő ÁFA-t, maximum 8.100.000 Ft-ot a 2013. évi költségvetés …………………………… előirányzata terhére biztosítja. Ezzel egyidejűleg megbízza a Polgármestert, hogy a szükséges előirányzat módosításokat a 2013. évi költségvetési rendelet következő módosításakor végrehajtsa.
 
B)       
1. támogatja a ………………….. szervezet, mint Pályázó ………………….. város területén megvalósuló pályázatát, melyet a DIT (ÚMVP) 4-es tengely LEADER jogcímének keretében 2013-ban a Bakony és Balaton Keleti Kapuja LEADER HACS által meghirdetett ….. számú intézkedésre az alábbi címen nyújt be:
………………………………………………………………………………………....
 
2. kijelenti, hogy a pályázat tartalmát megismerte, a projekt szerepel az önkormányzat által szervezett, a helyi fejlesztési ötletek társadalmasítására irányuló workshop emlékeztetőjében felsorolt támogatott projektek között.
 
3. amennyiben szükséges, tulajdonosi hozzájárulást ad a pályázat keretében megvalósítandó fejlesztéshez.
 
Felelős:                       Keszey János polgármester
Hivatali felelős:         dr. Pethő László szervezési osztályvezető
                                     Regenyéné Király Andrea pénzügyi és számviteli osztályvezető
Határidő:                    Pályázat benyújtása: 2013. július 25. (legkésőbb augusztus 14.)
                                    Költségvetési rendelet módosítása: következő rendelet módosításakor

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe