9. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2013. szeptember 26-i ülésére

Tárgy:   Javaslat a BURSA HUNGARICA Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2014. évi fordulójához történő csatlakozásra
Készítette:   Zabó Beáta köztisztviselő
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Humán Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület !
 
A Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2014. évre meghirdette a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázatot a megyei és települési önkormányzatok közreműködésével a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok számára.
A pályáztatás lebonyolításának feltételeit – a Emberi Erőforrások Minisztériuma által a csatlakozni kívánó települési önkormányzatok számára meghatározott – Általános Szerződési Feltételek tartalmazzák, melyektől eltérni nem lehet.
 A pályázat kiírásának feltétele, hogy a települési önkormányzat csatlakozzon a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer 2014. évi fordulójához. A Bursa Hungarica Ösztöndíjrenszer 2014. évi fordulójában a települési önkormányzatok csatlakozása a pályázati fordulóhoz egyúttal a Bursa Hungarica Elektronikus Pályázatkezelési és Együttmükődési Rendszerhez (továbbiakban: EPER-Bursa rendszer) történő csatlakozást is magában foglalja és kizárólag az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által biztosított EPER-Bursa rendszerben történő regisztrációt követően valósulhat meg.  A csatlakozás feltétele, hogy a rendszerből letölthető az Általános Szerződési Feltételek elfogadását igazoló „Nyilatkozatot a csatlakozásról, valamint az elektronikus adatbázis használatáról” elnevezésű iratota települési önkormányzat a Emberi Erőforrás Támogatáskezelő részére legkésőbb 2013. október 11 –i beküldési határidővel eljuttassa.
A Nyilatkozat visszaküldése önmagában nem jelent anyagi kötelezettségvállalást, az önkormányzat a benyújtott pályázatok ismeretében dönt a támogatási összegek odaitéléséről. A Csatlakozási Nyilatkozatot a pályázatok kiírását követően nem vonhatja vissza.
 
A Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer pályázati rendje ismét változott. Az EPER-Bursa rendszerben a pályázók a regisztrációt követően maguk rögzítik adataikat – azokért a továbbiankban teljes büntetőjogi felelősséget vállalva – így jelentősen csökkentve a téves adatszolgáltatást. Azok a pályázók, akik a korábbi évben regisztráltak a rendszerben, már nem regisztrálhatnak újra, ők a meglévő felhasználónév és jelszó birtokában léphetnek be a rendszerbe. A pályázat benyújtása után a pályázóknak lehetőségük nyílik arra, hogy az elbírálástól az ösztöndíj kifizetéséig nyomon kövessék pályázatukat.  A települési önkormányzatoknak a pályázók által elektronikusan kitöltött és az EPER-Bursa rendszerből kinyomtatott pályázati űrlapon az önkormányzathoz benyújtott pályázatok befogadását, formai ellenőrzését és elbírálását kell elvégezniük az EPER –Bursa rendszerben.
 
Nem részesülhet támogatásban az a pályázó, aki
-          középiskolai akkreditált iskolarendszerű felsőfokú szakképzésben vesz részt
-          a Magyar Honvédség és a fegyveres szervek hivatásos és szerződéses állományú hallgatója
-          doktori (PhD) képzésben vesz részt
-          kizárólag külföldi intézménnyel áll hallgatói jogviszonyban.
 
A pályázati felhívás a pályázók körét két típus szerint határozza meg:
 
„A”típus:
Azok az önkormányzat iletékességi területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű pályázók jelentkezhetnek, akik felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű (nappali tagozatos), alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzéseben, egységes osztatlan képzésben vagy felsőfokú szakképzésben folytathatják tanulmányaikat.
 
Az ösztöndíjra pályázhatnak a 2013. szeptemberében felsőoktatási tanulmányaik utolsó évét megkezdő hallgatók is. Amennyiben az ösztöndíjas hallgatói jogviszonya 2014. őszén már nem áll fenn, úgy a 2014/2015. tanév első félévére eső ösztöndíj már nem kerül folyósításra.
 
Az ösztöndíjra pályázatot nyújthatnak be azok a hallgatók is, akiknek a hallgatói jogviszonya a felsőoktatási intézményben a pályázás időpontjában szünetel. Az ösztöndíj folyósításának feltétele, hogy a 2013/2014. tanév második félévére a hallgató már beiratkozzon a felsőoktatási intézményben.
 
Az ösztöndíj időtartama 10 hónap, azaz két egymást követő tanulmányi félév (2013/2014. tanév második, illetve a 2014/2015.tanév első feléve.)
 
„B” típus:
Azok az önkormányzat területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű ( a 2013/2014. tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolás, illetve felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert, érettségizett ) pályázók jelentkezhetnek, akik a 2014/2015. tanévtől kezdődően felsőoktatási intézményben teljes idejű (nappali tagozatos) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy felsőfokú szakkképzésben kívánnak részt venni.
Az ösztöndíj időtartama 3x10 hónap, azaz hat egymást követő tanulmányi félév ( a 2014/2015.tanév, a 2015/2016. tanév, és a 2016/2017. tanév).
 
A „B” típusú pályázatra jelentkező közül csak azok részesülhetnek ösztöndíjban, akik 2014-ben előszőr nyernek felvételt felsőoktatási oktatási intézménybe és a tanulmányaikat a 2014/2015. tanítási évben ténylegesen megkezdik.
 
A pályázati kiírás a fentieken túl kizárólag a pályázat elbírálásához megkívánt mellékletek felsorolását és az önkormányzat által meghatározott, a fentiekkel nem ellentétes elbírálási priorítások megjelölését tartalmazhatja. A támogatás megítélése nem köthető semmilyen később bekövetkező fetételhez, illetőleg kötelezettség vállaláshoz (pl. a települési önkormányzat illetékességi területén történő munkavállaláshoz vagy további ottlakáshoz).
 
A pályázatok kiírásának határideje:           2013. október 14.
A pályázat benyújtásának határideje:        2013. november 15.
A pályázatok elbírálásának határideje:      2013. december 14.
A pályázatok eredményének közzététele:  2013. december 20 .
 
A 2013. évi fordulóban  23 fő „A” típusú pályázó részesült  3.000,-Ft-tól 8.000,-Ft-ig terjedő támogatásban, melyhez az önkormányzat 1.200.000,-Ft támogatást  biztosított a 2013. évi költségvetésben.
 
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján javaslom, hogy a 2014. évben is 1.200.000,-Ft támogatási összeget biztosítson az önkormányzat a 2014. költségvetésében erre a célra.
 
 A pályázatok elbírálása az SZMSZ szerint -  Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testületének átruházott hatáskörében eljárva – a Humán Bizottság hatásköre.
 
Az Általános Szerződés Feltételek 11. §-ának figyelembevételével az ösztöndíj pályázat elbírálásához javaslom a Tisztelt Képviselő-testületnek 1. számú határozati javaslatban foglalt Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázatainak elbírálási rendjéről szóló szabályzat elfogadását és 224/2012.(X.9.) Öh hatályon kívül helyezését.
A 2. számú határozati javaslat mellékletét képező „A” és „B” típusú pályázati kiírások 3. c) pontját  alábbiak szerint javaslom kiegészíteni:
„A szociális rászorultság igazolására az alábbi iratok:
- a pályázó lakcíme szerinti ingatlanban életvitelszerűen együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyekről igazolás,
- pályázó és a vele egy háztartásban élők (a pályázó lakóhelye szerinti lakásban életvitelszerűen együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek) egy főre jutó havi nettó jövedelemének összegét:
a) a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél a pályázat benyújtását megelőző 3 hónap átlagáról;
b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a pályázat benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap átlagáról jövedelemigazolás;
c) - jövedelemmel nem rendelkező személy esetén az állami foglalkoztató szerv igazolását az álláskeresési nyilvántartásba vételről,
- halotti anyakönyvi kivonat az árvaság, félárvaság igazolására,
- a születési anyakönyvi kivonat az eltartott kiskorúakról,
- gyámhatóság vagy a bíróság jogerős döntése,
- a pályázó vagy családja részére folyósított ellátásokról szóló határozat/igazolás
- felsőoktatási intézmény igazolása/határozata a kollégiumi igény elutasításáról,
- a felsőoktatási intézményben tanuló, háztartásban élő további személy esetén a felsőoktatási intézmény által kitöltött eredeti hallgatói jogviszony-igazolás.
 
A pályázati kiírás módosítása az  EPER-Bursa rendszerben kerül rögzítésre.
Az előterjesztés megvitatását követően az alábbi határozati javaslatok elfogadását indítványozom a Tisztelt Képviselő-testületnek.
 
Balatonalmádi, 2013. szeptember 11.
                                                                       Tisztelettel:
                                                                                                               Keszey János
                                                                                                                polgármester

 


1. döntési javaslat

"Az elbírálás rendjéről szóló szabályzat"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

1.Határozati javaslat
……/2013.(IX. 26) Öh.
  
Balatonalmádi Város Önkormányzata a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázatainak elbírálási rendjéről szóló szabályzatot az alábbiak szerint elfogadja:  
   
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázatainak elbírálási rendjéről szóló
szabályzata
   
1. Balatonalmádi Város Önkormányzata a „Bursa Hungarica” Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében az Önkormányzat költségvetésének terhére ösztöndíjban részesíti azt a balatonalmádi lakóhellyel rendelkező pályázót, aki megfelel a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszeréről szóló az adott tanévre vonatkozó jogszabályában, továbbá a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerre vonatkozó Általános Szerződési Feltételekben meghatározott előírásoknak és e szabályzat szabályai szerint szociális rászorultsága megállapítható.
 
2. A támogatás feltételeit az 51/2007. (III.26.) Korm. rendelet és a mindenkori pályázati kiírás tartalmazza. A pályázati űrlap csak a pályázati kiírásban meghatározott csatolandó mellékletekkel együttesen érvényes. A pályázati kiírásban meghatározott bármely melléklet hiányában a pályázat formai hibásnak minősül.
 
3. A pályázatok elbírálása a mindenkori pályázat kiírásban foglaltak, valamint az alábbi pontrendszere alapján történik, e pontrendszer adja a szociális rászorultság alapján ösztöndíjban részesülő pályázóknak az Általános Szerződési Feltételek szerinti rangsorolása:  
 
  1. A pályázó családjában az egy főre jutó nettó átlagjövedelem:
 
1a.
A mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 80 %-át nem haladja meg:
30 p
 
1b.
Nem haladja meg a legkisebb öregségi nyugdíj összegét:
20 p
 
1c.
A legkisebb öregségi nyugdíj másfélszereséig:
10 p
 
1d.
A legkisebb öregségi nyugdíj másfélszeresénél nagyobb összeg esetén:
0 p
2.Az 1a;1b;1c feltétel teljesülése esetén ha a pályázó
 
árva
2 p
félárva
1 p
3. Az 1a;1b;1c feltétel teljesülése esetén a pályázó tartósan beteg/fogyatékossággal élő, ha
-a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. tv. alapján fogyatékossági támogatásban részesül,
- a rokkantsági járadékról szóló 83/1987. (XII.27.) MT rendelet alapján rokkantsági járadékban részesül,
- a családok támogatásáról szóló többször módosított 1998. évi LXXXIV. törvény szerint saját jogán magasabb összegű családi pótlékban részesül,
- a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. III. tv. szerint súlyosan fogyatékos személynek minősül,
- a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/2011. (VI.29.) Korm. rendelet alapján súlyos mozgáskorlátozott személynek mindősül.
5 p
4. Az 1a;1b;1c feltétel teljesülése esetén a pályázó
gyermeket nevel:
1 p
gyermekenként további:
1 p
(max.5 p)
egyedül neveli gyermekét:
2 p
gyermekvédelmi gondoskodás, vagy volt gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő, gyámolt vagy gyámság alatt volt:
2 p
5 Az 1a;1b;1c feltétel teljesülése esetén a pályázó szülője/gondviselője háztartásában (amennyiben közös háztartásban élnek)
eltartottanként további:
1 p
(max 5 p)
6. Az 1a;1b;1c feltétel teljesülése esetén a  pályázó családtagja (amennyiben közös háztartásban élnek)
tartósan beteg vagy rokkant, ha rehabilitációs ellátásban, vagy magasabb összegű családi pótlékban részesül
5 p
tartósan beteg vagy rokkant, ha rokkantsági ellátásban, rokkantsági járadékban, fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, vagy egészségkárosodott személyként rendszeres szociális segélyben részesül
5 p
legalább 6 hónapja álláskeresőként van nyilvántartva
2 p
 
 
 
 
7. Az 1a;1b;1c feltétel teljesülése esetén ha pályázó
kollégiumi ellátásban részesül:
2 p
kollégiumi ellátásra jogosult, de helyhiány miatt elutasították (elutasító határozat mellékelve)
3 p
Lakóhely és a felsőoktatási intézmény közötti távolság az 50 km-t meghaladja és naponta ingázik
2 p
8. Az 1a;1b;1c feltétel teljesülése esetén ha pályázó
Több testvér egyidejű továbbtanulása a felsőoktatásban (nappali tagozaton), testvérenként
1 p
 
  
3. A pontszámok a feltételeknek megfelelően összeadódnak. Az önkormányzati ösztöndíj elnyerője a döntéshozó által meghatározott ponthatárt elért pályázó lehet.
 
                                  
4. A 3. pontban meghatározott tényeket az alábbi okiratok, nyilatkozatok, igazolások becsatolásával kell igazolni:
- a pályázó lakcíme szerinti ingatlanban életvitelszerűen együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyekről igazolás,
- pályázó és a vele egy háztartásban élők (a pályázó lakóhelye szerinti lakásban életvitelszerűen együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek) egy főre jutó havi nettó jövedelemének összegét:
a) a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél a pályázat benyújtását megelőző 3 hónap átlagáról;
b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a pályázat benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap átlagáról jövedelemigazolás;
c) - jövedelemmel nem rendelkező személy esetén az állami foglalkoztató szerv igazolását az álláskeresési nyilvántartásba vételről,
- halotti anyakönyvi kivonat az árvaság, félárvaság igazolására,
- a születési anyakönyvi kivonat az eltartott kiskorúakról,
- gyámhatóság vagy a bíróság jogerős döntése,
- a pályázó vagy családja részére folyósított ellátásokról szóló határozat/igazolás
- felsőoktatási intézmény igazolása/határozata a kollégiumi igény elutasításáról.”
- a felsőoktatási intézményben tanuló, háztartásban élő további személy esetén a felsőoktatási intézmény által kitöltött eredeti hallgatói jogviszony-igazolás.
 
5. Az „A” és „B” típusú pályázatot elbíráló a határidőn belül benyújtott, formailag megfelelő pályázat elbírálása során a pályázó szociális rászorultsága alapján a pályázót minimum 1000,- forint havi támogatásban részesíti, vagy a pályázó igényét elutasítja. A megítélt támogatásnak havonta azonos összegűnek és 100,- forinttal maradék nélkül oszthatónak kell lennie.
 
6. Az e szabályzat szerinti „B” típusú pályázat alapján támogatott hallgatók szociális rászorultságát évente felül kell vizsgálni.   
 
7. A pályázatokat a Balatonalmádi Közös Önkormányzati Hivatal Igazgatási Osztályához kell benyújtani.
 
8. Az ösztöndíjak folyósítása a vonatkozó jogszabályoknak és a mindenkori pályázati kiírásnak megfelelően történik.
 
9.  Záró rendelkezések
Ez a szabályzat a 2014. évi pályázat kiírásának napján lép hatályba.
Rendelkezéseit minden olyan alkalommal, amikor a Balatonalmádi Város Önkormányzata csatlakozik a Bursa Hungarica Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz, az ösztöndíj megítélése alkalmával alkalmazni kell.
 
10. A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázatainak elbírálási rendje szabályzatáról szóló 224/2012.(X.9.)Öh számú határozatát hatályon kívül helyezi.
 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2013. 10. 11.
Felelős: Keszey János

2. döntési javaslat

"Csatlakozás a Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázathoz"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

2.Határozati javaslat
……/2013.(IX.26.) Öh.
 
1.Balatonalmádi Város Önkormányzata csatlakozik a hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók, illetőleg felsőoktatási tanulmányokat kezdő fiatalok támogatására létrehozott Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat 2014. évi fordulójához.
 
2.A pályázat Általános Szerződési Feltételeit elfogadja és kötezettséget vállal arra, hogy a pályázatok kiírása, elbírálása és folyósítása során maradéktalanul az Általános Szerződési Feltételekben és Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázatainak elbírálási rendjéről szóló szabályzatban foglaltaknak  megfelelően jár el.
 
3. Balatonalmádi Város Önkormányzata a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat 2014. évi fordulójának pályázati kiírásait  – „A” és „B” típusra egyaránt – az 1. számú és 2. számú melléklet szerint elfogadja - a 3. c) pont kiegészítésével  az alábbiak szerint:
A szociális rászorultság igazolására az alábbi iratok:
„- a pályázó lakcíme szerinti ingatlanban életvitelszerűen együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyekről igazolás,
- pályázó és a vele egy háztartásban élők (a pályázó lakóhelye szerinti lakásban életvitelszerűen együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek) egy főre jutó havi nettó jövedelemének összegét:
a) a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél a pályázat benyújtását megelőző 3 hónap átlagáról;
b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a pályázat benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap átlagáról jövedelemigazolás.
c) - jövedelemmel nem rendelkező személy esetén az állami foglalkoztató szerv igazolását az álláskeresési nyilvántartásba vételről,
- halotti anyakönyvi kivonat az árvaság, félárvaság igazolására,
- a születési anyakönyvi kivonat az eltartott kiskorúakról,
- gyámhatóság vagy a bíróság jogerős döntése,
- a pályázó vagy családja részére folyósított ellátásokról szóló határozat/igazolás
- felsőoktatási intézmény igazolása/határozata a kollégiumi igény elutasításáról.
- a felsőoktatási intézményben tanuló, háztartásban élő további személy esetén a felsőoktatási intézmény által kitöltött eredeti hallgatói jogviszony-igazolás.
  
4. A Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testület a pályázatok tartalmi és formai értékelésére, az esetleges hiánypótlások kiküldésére, döntési javaslat előkészítésére a Humán Bizotság elnökéből és tagjából álló ad-hoc bizottságot hoz létre.
 A bizottság tagjai: Bálint Sándor (ad-hoc bizottság elnöke)
                                 dr. Walter Rózsa

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2013. 10. 11.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Göndöcsné Sashegyi Csilla

3. döntési javaslat

"Fedezet biztosítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

3. Határozati javaslat
……./2013.(IX.26.) Öh.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzata a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat 2014.évi fordulója támogatására a 2014.évi költségvetésben
 
1.200.000,-Ft azaz Egymillió-kettőszázezer forint fedezetet biztosít.
 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: folyamatos
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Regenyéné Király Andrea

« Vissza
Vissza a főmenübe