10. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2013. szeptember 26-i ülésére

Tárgy:   Berény Utónevű Települések Szövetsége Egyesület létrehozása
Készítette:   Viktor Zsuzsanna köztisztviselő
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi Bizottság, Humán Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
  
18 évvel ezelőtt, Balatonalmádi kezdeményezésére rendezték meg először a „Berény” utónevű települések a Berényiek Találkozóját, amelyen Vörösberényt képviselve Balatonalmádi is minden alkalommal részt vesz. Az idei találkozón elhatározták az érintett Önkormányzatok, hogy közösen létrehozzák a Berény Utónevű Települések Szövetsége Egyesületet.
 
Az Egyesület létrehozásának célja a tagtelepülések közötti szorosabb kulturális, gazdasági, sport, turisztikai, környezetvédelmi együttműködés elősegítése, együttműködés kialakítása más önkormányzati szövetséggel, a tevékenységet elősegítő szakmai szervezetekkel, közösségekkel. Továbbá pályázati lehetőségek, támogatási források felkutatása és igénybevétele, közös kulturális rendezvények szervezése, folyóirat, nyomtatott és elektronikus kiadványok megjelenítése, szakmai tanácskozások, konferenciák szervezése, segélyprogramok, segélyakciók szervezése lebonyolítása, valamint minden olyan tevékenység, amely a tagönkormányzatok fejlődését együtt, vagy külön-külön szolgálja.
 
A tervek szerint a megalakuló Egyesület tagönkormányzatai a következők: Mezőberény, Balatonalmádi, Balatonberény, Borsosberény, Csákberény, Diósberény, Iharosberény, Iklanberény, Jászberény, Karancsberény, Kisberény, Lovasberény, Nagyberény.
 
A véleményezésre megküldött Alapszabály tervezetet – tekintettel arra, hogy a „Berény” utónevű települések összefogásának ötlete Balatonalmádiból származik – azzal javaslom kiegészíteni, hogy az Egyesület elnökségének állandó tagja legyen Városunk polgármestere, összeférhetetlensége esetén alpolgármestere.
 
Az Alapszabály tervezet tartalmazza, hogy a tagoknak a taggyűlés által megállapított éves tagdíjat kell fizetniük. A tagdíj összege várhatóan a 10 Ft/lakos mértéket nem haladja meg, Balatonalmádi esetében ez kb. 94 ezer Ft-ot jelent. Az Alapszabályt későbbi időpontban kell majd elfogadni.
 
Az Egyesület létrehozásához, illetve ahhoz, hogy annak Balatonalmádi tagja legyen, a Képviselő-testületnek el kell fogadnia a határozati javaslatban szereplő szándéknyilatkozatot.
    
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy szíveskedjen az előterjesztést megvitatni és a határozati javaslatot elfogadni.
 
 Balatonalmádi, 2013. szeptember 11.
                                                                                                           Keszey János
                                                                                                          polgármester
 

 


Döntési javaslat

"Berény Utónevű Települések Szövetsége Egyesület"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat 
.........../2013. (IX. 26.) Öh.
  
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete jelen határozatával kifejezi azon szándékát, hogy a Berény Utónevű Települések Szövetsége Egyesület létrehozása esetén – annak tagjaként – az alábbi területeken kíván együttműködni a tagokkal:
 
a tagtelepülések közötti szorosabb kulturális, gazdasági, sport, turisztikai, környezetvédelmi együttműködés elősegítése, pályázati lehetőségek, támogatási források felkutatása és igénybevétele, valamint minden olyan tevékenység, amely a tagönkormányzatok fejlődését együtt, vagy külön-külön szolgálja.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: folyamatos
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Dr. Pethő László

« Vissza
Vissza a főmenübe