11. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2013. szeptember 26-i ülésére

Tárgy:   A II. fogászati alapellátási körzet ügye
Készítette:   Kovács Piroska Rózsa aljegyző, Lisztesné Biermann Mária köztisztviselő
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Humán Bizottság, Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Balatonalmádi II. fogászati körzet feladatainak ellátására feladat-ellátási szerződés van érvényben Dr. Wikarek Anna fogszakorvos, egyéni vállalkozó (továbbiakban: Egészségügyi szolgáltató) és Balatonalmádi Város Önkormányzata, mint az egészségügyi alapellátásról gondoskodni köteles szerv között. (1. melléklet)  A szerződésben rögzített, hogy a fogászati alapellátási tevékenységet az egészségügyi szolgáltató a saját tulajdonú ingatlanában kialakított rendelőjében látja el. Ezt a feltételt az Egészségügyi szolgáltató még 1995. évben, önként vállalta.  
A feladat-ellátási szerződés praxisjogon alapul, amint az önálló orvosi tevékenységről szóló 2000. évi II. törvény (Öotv.)szabályoz.
Az Öotv-t az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2011. évi CLXXVI. törvény módosította, többek között a praxisjog ill. annak elidegenítésére és a feladat-ellátási szerződések tartalmára vonatkozóan.
A képviselő-testület 2013. januári testületi ülésén tárgyalta az egészségügyi szolgáltató beadványát, melyben a feladat-ellátási szerződés módosítását kérte, azzal, hogy az nem felel meg a jogszabályi előírásoknak. (Többek között nem tartalmazza az Öotv. 2/B §. (1) bekezdés c. pontját, amia felek kötelezettségeinek meghatározásáról -  ideértve a települési önkormányzatnak a fenntartáshoz történő hozzájárulására vonatkozó szabályokat – szól.)
 
A Képviselő-testület az  5/2013. (I. 31.) Ö. határozatával döntött arról,a II. fogászati körzet feladatainak ellátására vonatkozó érvényes feladat-ellátási szerződést nem kívánja módosítani. Az indoklás az volt, hogya felek kötelezettségeinek meghatározása (Öotv. 2/B. § c.pont) – a megállapodásban részletesen kidolgozott. A települési önkormányzatnak a fenntartáshoz történő hozzájárulására vonatkozó szabályait a megállapodás nem tartalmazza, mivel külön hozzájárulást az önkormányzat nem nyújt a területi ellátási kötelezettséggel működő egyik praxisjoggal működő háziorvosoknak sem.
A döntés után tárgyalások kezdődtek az Egészségügyi szolgáltatóval, melynek eredményeképpen az az álláspont alakult ki, hogy a II. fogászati körzet Egészségügyi szolgáltatóját hátrányosan érinti a többi alapellátó háziorvossal szemben az a körülmény, hogy míg a II. fogászati körzet az Egészségügyi szolgáltató saját tulajdonú ingatlanában nyújtja az alapellátást, addig a többi praxisjogosult háziorvosnak az önkormányzat biztosítja a rendelőt és a kiszolgáló helyiségeket.
Megoldásként a mellékelt (2. melléklet) bérleti konstrukció kínálkozik, amelyben az önkormányzat meghatározott havi bérleti díjat fizet az ingatlanrész hasznosítására jogosultnak  a II. fogászati  körzet orvosi helyiségeinek biztosításáért.
A javasolt havi 50.000 Ft bérleti díj fedezete a 2013. évi költségvetés céltartalékéban (Egészségház működtetése) rendelkezésre áll, a következő évek költségvetésében fedezetét tervezni kell.
Amennyiben a képviselő-testület a bérleti konstrukciót támogatja, az Egészségügyi szolgáltatóval kötött feladat-ellátási szerződést is módosítani kell, melyet a következő ülésre terjesztünk elő.
 
Balatonalmádi, 2013. szeptember 12.
 
                                               Tisztelettel:                            Keszey János
                                                                                               polgármester

 


Döntési javaslat

"A II. sz. fogászati alapellátási körzet - bérleti szerződés"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat:
_____/2013.(IX.26.) Öh.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete - a határozat mellékletét képező tartalommal –
1.)    2013. október 1. napjától határozatlan időre Szabóné dr. Wikarek Anna Jadwiga egyéni vállalkozóval aBalatonalmádi, Bajcsy-Zsilinszky u. 69. alatti ingatlanban kialakított fogorvosi rendelő és kiszolgáló helyiségek használatára bérleti szerződést köt a Balatonalmádi II. számú fogorvosi alapellátási praxis feladatainak ellátása céljából.
A 2013. évet terhelő kiadás fedezetét a 2013. évi költségvetés működési célú - Egészségház működtetése - elkülönített keret  terhére biztosítja.
A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a bérleti szerződés aláírására.
 
2.)    Ezzel egyidejűleg felkéri a polgármestert, hogy a szükséges átcsoportosításról a költségvetés következő módosításakor, illetve a 2014. évi, illetve a következő évek költségvetésben történő tervezéséről a 2014. évi koncepció készítésekor gondoskodjon.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2013. 10. 01.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Kovács Piroska Rózsa

Határidő: folyamatos
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Regenyéné Király Andrea

« Vissza
Vissza a főmenübe