9. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2013. november 28-i ülésére

Tárgy:   Az általános iskolák felvételi körzethatárainak véleményezése
Készítette:   Lehoczkyné Vida Petra köztisztviselő
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Humán Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 50.§ (8) bekezdése alapján a Kormányhivatal meghatározza és közzéteszi az iskolák felvételi körzetét. A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 24.§ (1) bekezdése szerint eljárva a felvételi körzetek megállapításához a Kormányhivatal minden év november utolsó napjáig beszerzi a megyében található valamennyi önkormányzat véleményét.
A Veszprém Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztálya megküldte véleményezésre a 2014/2015. tanévre a balatonalmádi járás teljes közigazgatási területére vonatkozó kötelező felvételi körzetek listáját, ennek részeként Balatonalmádi településrészeire vonatkozó felvételi körzetek utcajegyzékét.
A vélemény megadásához szükség van a halmozottan hátrányos tanulók számának – iskolakörzethez tartozó – ismeretéhez. (A törvény a kötelező felvételt biztosító iskolák körzetének megállapításakor a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók arányos beiskolázására tartalmaz garanciákat.)
 
Balatonalmádi településrészeire vonatkozó felvételi körzetek véleményezése
Előzmények: Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testületének Humán Bizottsága - átruházott hatáskörben eljárva – a 36/2012.(III.20.) HB határozatával 2012. március 31-től a Györgyi Dénes Általános Iskola beiskolázási körzetébe sorolta az (előzőleg a vörösberényi iskolához tartozó) Árpád, Balatonfűzfői utca 1-75 és 2-74-es szám, Endre, Géza, Hunyadi utca 1-25 és 2-24-es szám, Kazinczy Ferenc, Kinizsi, Kompolthy, Lenkei, Rákóczi, Szabadság, Szép Ilonka, Törökverő utcákat.
 
Jogszabályváltozás alapján a 2013/2014-es tanévre már a Kormányhivatal állapította meg az iskolákhoz tartozó körzethatárokat az érintett önkormányzat véleményének kikérése mellett. Az önkormányzat 2012 novemberében - a 278/2012.(XI.29.)Öh. határozatával javasolta visszaállítani a 2012. március előtti állapotot, és a fenti utcákat ismét a Vörösberényi Általános Iskola körzetébe sorolniA Kormányhivatal e javaslatnak megfelelően alakította ki a balatonalmádi általános iskolákhoz tartozó körzeteket.
Jelenleg ateljes Balatonfűzfői út, Forrás utca, a Szabadság utca és a Kinizsi utca is a Vörösberényi Általános Iskola körzetébe tartozik, a Must utca, Remete köz (utcaként szerepel a Kormányhivatal általános iskolák körzethatárainak tervezetében), Vörösmarty utca és a Veszprémi út páratlan oldal: 1-33; páros oldal: 2-38 számig pedig a Györgyi Dénes Általános Iskola körzetébe. A Vödörvölgyi utat egyik körzet sem tartalmazza. Azért, hogy az adott iskola körzete lehetőség szerint egy tömböt alkosson, az alábbi módosításokat indítványozom a képviselő-testületnek:  
-            Györgyi Dénes Általános Iskola kötelező felvételt biztosító körzetébe tartozzon a Balatonfűzfői út páratlan oldal: 1-75; páros oldal: 2-74, Forrás utca, Kinizsi utca, Szabadság utca páratlan oldal: 27-87; páros oldal: 24-106 számig
-            Vörösberényi Általános Iskola kötelező felvételt biztosító körzetébe tartozzon a Balatonfűzfői út páros oldal: 76-280 számig, Must utca, Remete köz, Szabadság utca páratlan oldal: 1-25; páros oldal: 2-22, és a Veszprémi út páratlan oldal: 1-33; páros oldal: 2-38 számig és a Vörösmarty utca, Vödörvölgyi út.
 
Halmozottan hátrányos helyzetű tanulók:
A 20/2012-es (VIII. 31.) EMMI rendelet 24.§ (1) bekezdése szerinti - 2013. szeptember 1-jét megelőzően megállapított, és még október 1-jét követően is érvényes határozattal rendelkező - halmozottan hátrányos helyzetű tanulók aránya körzetünkben elenyészően kicsi:
 
Balatonalmádi Györgyi Dénes Általános Iskola: 2 fő
Balatonalmádi Vörösberényi Általános Iskola:    1 fő 
Felsőörs Malomvölgyi Általános Iskola                 0 fő 
 
Jelentésük a KIR-be, az Oktatási Hivatalhoz és a Veszprém Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályára határidőre megtörtént.
  
Tisztelt Képviselő-testület!
 
Az előterjesztés megvitatását követően az alábbi határozati javaslat elfogadását indítványozom.
 
 Balatonalmádi, 2013. november 5.
 
                                                                            Tisztelettel:
  
                                                                                                           Keszey János
                                                                                                            polgármester
  

 


Döntési javaslat

"Az általános iskolák körzethatárainak véleményezése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat:
…./2013 (XI.28.) Öh.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a balatonalmádi általános iskolákhoz tartozó körzetek 2014/2015. tanévre szóló meghatározása véleményezésének tárgyában azt javasolja a Veszprém Megyei Kormányhivatalnak, hogy a
a)      Györgyi Dénes Általános Iskola kötelező felvételt biztosító körzetébe tartozzon a Balatonfűzfői út páratlan oldal: 1-75; páros oldal: 2-74, Forrás utca, Kinizsi utca, Szabadság utca páratlan oldal: 27-87; páros oldal: 24-106 számig
b)      Vörösberényi Általános Iskola kötelező felvételt biztosító körzetébe tartozzon a Balatonfűzfői út páros oldal: 76-280 számig, Must utca, Remete köz, Szabadság utca páratlan oldal: 1-25; páros oldal: 2-22, és a Veszprémi út páratlan oldal: 1-33; páros oldal: 2-38 számig, Vörösmarty utca és a Vödörvölgyi út.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2013. 11. 29.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Kovács Piroska Rózsa

« Vissza
Vissza a főmenübe