15. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2013. november 28-i ülésére

Tárgy:   A háziorvosi központi ügyelet közös ellátására szóló megállapodás módosítása
Készítette:   Kovács Piroska Rózsa aljegyző
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi és Gazdasági Bizottság, Humán Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó – kötelező önkormányzati feladat – háziorvosi ügyeleti ellátás közös szervezésére – az 1999 óta valamilyen formában létező közös feladat-ellátásra alapozva, az előző megállapodás Balatonvilágos kiválása miatti megszűnése miatt – 2013. június 1-től megállapodás jött létre Alsóörs, Balatonalmádi, Balatonfőkajár, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Csajág, Felsőörs, Küngös, Litér, Papkeszi Szentkirályszabadja és Királyszentistván települések önkormányzatai között, Balatonalmádi gesztorságával. (1.sz. melléklet)
 
A megállapodás megkötését nehezítette, hogy három település (Balatonfőkajár, Csajág, Küngös) háziorvosa (2 fő) ténylegesen nem vett részt az Egészségügyi Központ Közhasznú Non-profit Kft. által szervezett és irányított központi ügyeleti feladat ellátásában. A probléma feloldására a megállapodás 11. pontjában rögzítésre került, hogy ha valamely önkormányzat nem biztosítja a vele alapellátási szerződésben álló háziorvosa részvételét az ügyeleti feladatok ellátásában, akkor az önkormányzati támogatás mértéke 123,-Ft x lakos x hó (szemben a 41,-Ft x lakos x hó „alap”támogatással.)  Ezt a megemelt támogatási mértéket az érintett önkormányzatok nem tudták elfogadni, de a feladat folyamatos biztosítása érdekében a megállapodást aláírták a 13. pont beiktatásával, mely szerint a nem ügyelő orvosok miatt fizetendő többletköltségre vonatkozó 11. pontot három hónapon belül felülvizsgálják.
 
A témában több megbeszélést tartottunk az érintett települések polgármesterével és a szolgáltatóval, sikertelenül.
Végül a 2013. október 28-án tartott megbeszélésen – nem utolsó sorban az Balatonfőkajár, Csajág, Küngös jogi képviselőjének indítványára – az a javaslat született, hogy a megállapodásba foglaljuk bele:  a három település önkormányzata minden jogi lépést megtesz annak érdekében, hogy a vele alapellátási szerződésben álló orvos vegyen részt az ügyeleti feladatok ellátásában, viszont a nem ügyelő orvosok miatti megemelt támogatás összege 65,-Ft x lakos x hó legyen, valamint az önkormányzat és az orvos közötti esetleges bírósági eljárás (per) ideje alatt ne kelljen megemelt támogatást fizetnie az önkormányzatnak. (A per és annak kimenetele jelentős többlet-terhet róhat amúgy is az önkormányzatra.)
A probléma megoldása sürgető, 2013. áprilisa óta további két település (Királyszentistván és Litér) praxisjogosult háziorvosa sem vesz részt a központi ügyeleti szolgálatban.  
 
Tisztelt Képviselő-testület!
 
Kérem a fenti előterjesztést megtárgyalni, a határozati javaslat elfogadni és annak elfogadását az érintett önkormányzatoknak is indítványozni szíveskedjenek.
 
Balatonalmádi, 2013. november 5.
 
Tisztelettel:
 
Keszey János
polgármester
 

 


Döntési javaslat

"Háziorvosi központi ügyelet"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Határozati javaslat

 

        ____/2013. (XI28.)Öh.
 
1.      Balatonalmádi Város Önkormányzata a háziorvosi központi ügyelet közös szervezésére Alsóörs, Balatonfőkajár, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Csajág, Felsőörs, Királyszentistván, Küngös, Litér, Papkeszi, és Szentkirályszabadja települések önkormányzatával 2013. június 1. napjától határozatlan időre kötött megállapodás 1.számú módosítását 2013. november 30-i hatállyal – az előterjesztés mellékletét képező tartalommal -  jóváhagyja.
 
2.      A Képviselő-testület felkéri a Polgármestert, hogy a központi orvosi ügyelet közös szervezéséről szóló megállapodás 1. számú módosításának elfogadását kezdeményezze a feladatellátásban résztvevő önkormányzatoknál.
 
3.      A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy - a háziorvosi központi ügyelet közös szervezésében résztvevő önkormányzatok 1.számú módosítást jóváhagyó határozatának birtokában - a megállapodás módosítását aláírja.

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2013. 12. 05.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Kovács Piroska Rózsa

« Vissza
Vissza a főmenübe