24. napirendi pont
SÜRGŐSSÉGI INDÍTVÁNY
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2013. november 28-i ülésére

Tárgy:   Javaslat az alpolgármester megválasztására és tiszteletdíjának megállapítására
Készítette:   Kovács Piroska Rózsa aljegyző
Előterjesztő:   Keszey János polgármester

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
1.      A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 34. § (1) bekezdése (továbbiakban: Ötv.) alapján a képviselő-testület a polgármester javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére egy vagy több alpolgármestert választhat. A képviselő-testület legalább egy alpolgármestert saját tagjai közül választ meg.
      Az önkormányzat  Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/2013.(I.31.) Ö.     rendelete 33.§-a szerint a Képviselő-testület a polgármester helyettesítésére,  munkájának
segítésére, a polgármester javaslatára társadalmi megbízatású  alpolgármestert választ. A helyettesítés rendjét a polgármester írásban szabályozza, és arról a Képviselő-testületet tájékoztatja.
 
Az Ötv. 34.§ (4) bekezdése szerint az alpolgármester megbízatása a megválasztásával kezdődik és amennyiben az önkormányzati választáson települési képviselőnek megválasztották, akkor az új képviselő-testület alakuló üléséig tart. Ha az alpolgármestert az önkormányzati választáson települési képviselőnek nem választották meg, akkor az alpolgármesteri megbízatása a választás napjával megszűnik.
 
Az alpolgármesteri tisztség ellátására Bálint Sándor képviselőt javaslom megválasztani.
 
Az önkormányzat  Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/2013.(I.31.) Ör. 20. § (2) bekezdése szerint a titkos szavazás szavazógéppel történik.
 
2.      A polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló (továbbiakban: Pttv.) – többször módosított – 1994. évi LXIV. törvény 4. § (2) bekezdés b.) pontja alapján a képviselő-testület a társadalmi megbízatású alpolgármesternek – a kettőezernél több lakosú településen – tiszteletdíjat állapít meg úgy, hogy az ne érje el a társadalmi megbízatású polgármester számára a törvényben szorzószámokkal meghatározott összeget.
A társadalmi megbízatású polgármester tiszteletdíja a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény szerinti 38.650,-Ft illetményalap, és a Pttv. 4. § (1) bekezdésben meghatározott 4,5 - 6,5 közötti szorzószám szorzataként 173.925 és 251.225,- Ft között lehet.
A Pttv. 4. § (3) bekezdése szerint képviselő-testület az alpolgármester írásban benyújtott kérésére mellőzheti a (2) bekezdésben meghatározott tiszteletdíj megállapítását, illetőleg a (2) bekezdésben foglaltaknál kisebb összegben is megállapíthatja azt
 
Az előző társadalmi megbízatású alpolgármester tiszteletdíja 2012-ben bruttó 127 eFt/hó volt.
 
Az alpolgármester jelölt felkérésekor nyilatkozott, hogy megválasztása esetén írásban kéri tiszteletdíjának a törvény által meghatározott minimum összegénél alacsonyabb mértékben történő megállapítását.
 
Javaslom a Képviselő-testületnek, hogy a megválasztott társadalmi megbízatású alpolgármester tiszteletdíját havi bruttó 127.000,-Ft-ban állapítsa meg.
 
Tisztelt Képviselő-testület!
 
A fenti előterjesztés alapján kérem a határozati javaslat elfogadását.
 
Balatonalmádi, 2013. november 25.
 
                                                                     Tisztelettel:
 
                                                                                                Keszey János
                                                                                                polgármester

 


1. döntési javaslat

"Alpolgármester választása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Bálint Sándor képviselőt a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére társadalmi megbízatású alpolgármesterré megválasztja.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnali
Felelős: Keszey János

2. döntési javaslat

"Az alpolgármester tiszteletdíjának megállapítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a társadalmi megbízatású alpolgármester tiszteletdíját megválasztásától havi ………………….,-Ft-ban állapítja meg.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnali
Felelős: Dr. Hoffmann Gyöngyi
Hivatali felelős: Regenyéné Király Andrea

« Vissza
Vissza a főmenübe