5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2013. december 19-i ülésére

Tárgy:   Balatonalmádi Város Önkormányzata 2014. évi átmeneti gazdálkodásának szabályairól szóló rendelet megalkotása
Készítette:   Regenyéné Király Andrea osztályvezető
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Humán Bizottság, Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

 

 
Tisztelt Képviselő-testület !  

A helyi önkormányzatok költségvetésének elkészítésével kapcsolatos eljárás rendjét az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban Áht) szabályozza.
 

 

 A törvény 25.§. (1) bekezdése szerint a Képviselő-testület – ha a költségvetési rendelet a költségvetési év március 15-ig nem fogadta el – átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletet alkot.
 

 

 A gazdálkodás szabályozottsága miatt szükségesnek tartjuk a rendelet megalkotását a korábbi évekhez hasonlóan.
 

 
Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet azokat a gazdálkodási kereteket határozza meg, amelyek között a költségvetési rendelet elfogadásáig az Önkormányzat és költségvetési szervei a bevételeiket folytatólagosan beszedik, a kiadásaikat teljesítik.
 
Az Áht 24. §.(2) bekezdése alapján „a jegyző által előkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenötödik napig nyújtja be a képviselő-testületnek”.
Ennek függvényében a 2014. évi költségvetési rendelet elfogadásáig célszerű az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet megalkotása, hogy az Önkormányzat és költségvetési szervei gazdálkodásának folyamatossága a kötöttségek mellett zavartalan legyen.
 
Az átmeneti gazdálkodás időszakaszában teljesített bevételeket és kiadásokat az Önkormányzat költségvetésébe be kell illeszteni.
 
 Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a fentiek alapján az előterjesztés megvitatására és Balatonalmádi Város Önkormányzata 2014. évi átmeneti gazdálkodásáról szóló rendelet elfogadására.
    
Balatonalmádi, 2013. december 11.
    
 

                                                                                              Keszey János             
                                                                                              polgármester

 


Döntési javaslat

"A 2014. évi átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

A Balatonalmádi Város Önkormányzata
Képviselő-testületének
…/2013. (…..) önkormányzati rendelete
 
a 2014. évi átmeneti gazdálkodásról
 
 
Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25 §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.
 
  1. Az önkormányzat átmeneti gazdálkodása 
1. §(1) Felhatalmazást kap a polgármester, hogy az átmeneti gazdálkodás időszakában az  államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) és az önkormányzati gazdálkodásra vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartásával intézkedéseket tegyen az önkormányzatot megillető bevételek folyamatos beszedésére és a felmerülő, indokolt kiadások teljesítésére.
 
(2) Az átmeneti időszakban teljesített bevételek és kiadások a költségvetésről szóló rendeletbe be kell építeni.
 
(3) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek és Önkormányzat, valamint az önállóan működő költségvetési szervek működési-fenntartási kiadásainak teljesítése a költségvetési évet közvetlenül megelőző év eredeti előirányzata 1/12 részéig, a pénzbeli ellátások kiadásainak teljesítése a költségvetési évet közvetlenül megelőző év eredeti előirányzata 1/12 részéig terjedhet havonta.
 
(4) Az 1/12 rész összegének meghatározásánál figyelemmel kell lenni az áthúzódó jellegű kötelezettség-vállalások körére, szerkezeti és szervezeti változásokra is. Ettől eltérni csak a rendelet 4. §-ában felsorolt esetekben, illetve Képviselő-testület eseti döntései alapján lehet.
 
  1. Költségvetési szervek átmeneti gazdálkodása 
2. § (1) Az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervek intézményi finanszírozását az átmeneti gazdálkodás időszakában a költségvetési évet megelőző év eredeti kiadási és bevételi előirányzatainak különbségéből adódó 1/12 részének megfelelő összegben kell biztosítani, figyelemmel az előző évben elrendelt áthúzódó és 2014. január elsejétől érvényes szerkezeti és szervezeti változásokra, feladatelmaradásokra vagy többletfeladatok többletköltségeinek időarányos részére, a rendszeres és az áthúzódó kötelezettségvállalások kiadási szükségleteire. 
 
(2) A költségvetési szervek, az önkormányzat az átmeneti gazdálkodás időszakában az előző évi intézményi költségvetés eredeti előirányzata 1/12 részéig vállalhat kötelezettséget, teljesíthet kiadásokat, figyelemmel az (1) bekezdésben meghatározott szempontokra is.
(3) A 2014. január 1-jétől esedékes bérintézkedéseket a költségvetési szervek dolgozóit érintően az átmeneti gazdálkodás időszakában a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény, a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény és a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. I. törvény értelmében fizetendő személyi juttatásokat kell teljesíteni.
 (4) Az átmeneti rendelet hatálya alatt 2014. január 1-jétől 2014. évre a 243/2013. (XI.28.) Öh-ban meghatározott létszám foglalkoztatására lehet kötelezettséget vállalni.
 
(5) 2014. január 1-jétől a Balatonalmádi Közös Önkormányzati Hivatal anyakönyvvezetőinek munkaidőn túli díjazása házasságkötésenként bruttó 7.000 Ft.
 
(6) Az (1), (2) és a (3) bekezdésben foglaltaktól eltérni csak a rendelet 4. §-ában felsorolt esetekben, vagy a Képviselő-testület eseti döntései alapján lehet. 
 
  1. Beruházások, felújítások, beszerzések és pénzügyi befektetések átmeneti gazdálkodása
 
3. § (1) Pályázati támogatásokkal megvalósuló beruházások és felújítások esetében kötelezettségvállalás az átmeneti gazdálkodás időszakában kizárólag a 2013. évi költségvetésben rendelkezésre álló előirányzat és az elnyert támogatási összeg együttes összegének erejéig vállalható. Amennyiben a rendelkezésre álló együttes összeg nem nyújt fedezetet a kötelezettségvállalásra, akkor a Képviselő-testület külön, határozatban rögzített eseti döntése alapján vállalható a kötelezettségvállalás és indítható a feladat. A kötelezettségvállalásokhoz és a feladatok indításához biztosítani kell a szükséges pénzügyi fedezet rendelkezésre állását.
 
(2) A 2013. évi költségvetésben rendelkezésre álló beruházási, felújítási és egyéb felhalmozási célú kiadási előirányzatokra kötelezettségvállalás és kifizetés az átmeneti gazdálkodás időszakában az alábbi esetekben történhet:
 
  1. Beruházások:
a)      önerős útépítés
b)      útépítések (nem önerős)
c)      csapadék- és ívóvíz-elvezetés kivitelezése
d)     strandi fejlesztési kiadások
e)      városrendezési célú közterület-szabályozás
f)       Közös Önkormányzati Hivatal informatikai eszközök, programok
g)      pótbekötések (gáz, szennyvíz, ívóvíz)
h)      szennyvízcsatorna fejlesztés11.,13., 17., 18., 19 üteme
i)        Endre -Vörösmarty u. csapadékvíz-elvezetés (KDOP)
j)        Kultúrpark LEADER
k)      Városgondnokság napelemes rendszer telepítése (KEOP)
l)        PKKK napelemes rendszer telepítése (KEOP)
m)    Balatonalmádi településkép javító fejlesztés(KDOP)
n)      Balatonalmádi LEADER hagyományőrző kultúrközpont kialakítása
o)      Közbiztonság növelését szolgáló fejlesztés (térfigyelő kamera)
p)      VGI telephelyfejlesztés
q)      0100/21 hrsz-ú ingatlan vétele
r)       Településrendezési Terv felülvizsgálata
s)       Wesselényi strand büféépületek építése, tervezése
t)       „Doktorkert” öntözővíz vezeték és bekötés kiépítése
u)      Egészségház parkoló bővítés
v)      támfalszakaszok építése 
 
 2.        Felújítások:
a)        Wesselényi strand mederhomokozás, kotrás
b)        Babits u. és Posta parkoló felújítása
c)        Posta parkoló csapadékvíz-elvezetés felújítása
d)       támfalak felújítása
e)        járdák felújítása
f)         útfelújítások
g)        vízvezeték-hálózat, csatornahálózat, csapadékvíz-elvezetés felújítása
h)        Balatonalmádi településkép fejlesztések (KDOP)
i)          Balatoni bringakörút
j)         Magyar Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium felújításai 
 
3.      Felhalmozási célú pénzeszközátadások:
a)      helyi építészeti értékek megóvása, megőrzése-pályázat
b)      önerős lakossági útépítési hozzájárulás visszafizetése (Csalogány u.)        
c)      haszonbérlők részére térítés  
 
(3) Folyamatban lévő beruházás, felújítás, beszerzés esetén kötelezettségvállalásra és pénzügyi teljesítésre a már korábban a Képviselő-testület által elfogadott, rendeletben rögzített keretösszegig vállalható kötelezettség.
 
(4) A 2014. évi pályázatokhoz szükséges saját erő vállalása – az előző időszakban vállalt saját erő figyelembevételével - a Képviselő-testület döntése alapján történhet.
   
  1. Egyéb rendelkezések
 
4. § Az 1.§ értelmében felhatalmazást kap a Polgármester a feladatok elvégzéséhez a 2013. évi eredeti előirányzat időarányos részének biztosítására, amely alól kivételt képeznek az alábbi működési célú kiadások:
a)      rendkívüli, vis maior helyzetek megszüntetésének kiadásaira 2 000 000 Ft,
b)      az Öböl Tv Kft. közműsorszolgáltató tevékenységére 2014. január 01. napjától 2014.   február 28. napjáig terjedő időszakra 440 000 Ft támogatás,
c)      a Vesz-Pannon Média Kft. műsorszolgáltató tevékenységére 2014. január 01. napjától 2014 február 28. napjáig terjedő időszakra bruttó 360 000 Ft szolgáltatási díj,
d)     az Együtt-Egymásért Közalapítvány számára …………. Ft támogatás (szociálisan rászorulók részére tűzifa vásárlásra, és más, a létbiztonságot átmenetileg segítő alapmegélhetéssel kapcsolatos sürgősségi kiadásokra– 2013. évben fel nem használt támogatás terhére),
e)      a Balatonalmádi Turisztikai Egyesület számára a „Helyi és térségi turisztikai desztinációs menedzsment szervezetek és turisztikai klaszterek létrehozása és fejlesztése KDOP -2.2.1/A-12 kódszámú benyújtott pályázat önrésze céljából max. 7 500 000 Ft összegű támogatás,
f)       a Balatonalmádi Turisztikai Egyesület számára 2 000 000 Ft támogatás (Tourinform Iroda működési kiadásaihoz történő hozzájárulás),
g)      a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat 2014. I. félévi támogatására 600 000 Ft,
 
 
5.      Záró rendelkezések
 
5. § E rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba és a 2014. évi költségvetési rendelet hatálybalépésének napján veszti hatályát. 
  
 
 
            Keszey János                                                                  Dr. Hoffmann Gyöngyi   
            polgármester                                                                             jegyző                                                                                  
 

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe