20. napirendi pont
SÜRGŐSSÉGI INDÍTVÁNY
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2013. december 19-i ülésére

Tárgy:   Balatonalmádi, József A. u. 63. szám alatti üzlet területbérleti ügye
Készítette:   Zana András osztályvezető
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

Tisztelt Képviselő-testület !
 
A 8220 Balatonalmádi, József A. u. 63. szám alatti, 2319/3 hrsz-ú, önkormányzati tulajdonú ingatlanon elhelyezkedő 20 m2alapterületű üzlethelyiség felépítmény 1984-ben épült, a 44 m2-es úszótelken. A közműveket bérlő saját költségén építette ki.
 
Mivel az ingatlan úszótelken helyezkedik el, a felépítmény alatti terület és a körbejárhatósághoz szükséges járda területe éppen megegyezik az ingatlan területével, azaz 44 m2. Az ingatlanon lévő pavilon jelen állapota szerint felújítható, de nem bővíthető.
 
Az előző tulajdonos, Sipos Lászlóné az általa épített felépítményt Tihanyi Zsuzsanna balatonalmádi lakos részére értékesítette. A vevővel a 107/2009. (VI.23.) GB sz. határozatban foglaltak szerint a terület bérletére vonatkozó szerződést 2009. július 31-én megkötötte az önkormányzat, határozott időtartamra, 2009. július 01. napjától 2011. december 31. napjáig.
 
A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság 351/2011. (XII.12.) PGB számú határozatával a területbérleti szerződést 2013. december 31-ig meghosszabbította. E döntés alapján 2012. január 1. napjától 2013. december 31. napjáig határozatott időtartamú szerződés jött létre a felek között.
 
Az üzlethelyiség legutóbb szezonális jelleggel, kereskedelmi céllal működött.
 
A 2013. évi bérleti díj összege 192.796 Ft/év + Áfa volt.
 
A bérleti díj negyedévente előre, a tárgynegyedév 10. napjáig fizetendő a Balatonalmádi Városgondnokság által kiállított számla alapján. A bérlő a IV. negyedéves bérleti díjjal hátralékban van.
 
A bérlő kérelmében a tulajdonában álló üzlethelyiség alatti terület bérletére határozatlan idejű szerződéskötést kezdeményez. Kérelmében a földterület vásárlására vonatkozó szándékát is kifejezi. 
 
Határozatlan időre vagy legfeljebb 15 éves határozott időtartamra a nemzeti vagyonról szóló törvény és az önkormányzat vagyonáról szóló rendelet előírásai alapján új jogviszony keretében köthető területbérleti szerződés. Az önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadására és elidegenítésére vonatkozó önkormányzati rendelet alapján az 1 millió forintnál nagyobb forgalmi értékű, nem lakás célú helyiség bérbeadására kell pályázatot kiírni, ezért a tárgyi terület versenyeztetés nélkül bérbe adható.
 
Az ingatlan úszótelek jellegére és a körülötte lévő önkormányzati tulajdonú ingatlanok rendezetlensége miatt az elidegenítést nem javaslom.
 
Kérem a Tisztelt Bizottságot, hogy az előterjesztést megvitatni és a határozati javaslatban foglaltak szerint dönteni szíveskedjen.
 
Balatonalmádi, 2013. december 16.
 
                                                                                                          Keszey János
                                                                                                          polgármester
 


Döntési javaslat

"József A. u. 63. szám alatti üzlet bérleti ügye"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat
________/2013. (XII.19.)  Öh.
 
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Tihanyi Zsuzsanna balatonalmádi lakosnak a balatonalmádi 2319/3 helyrajzi számú, természetben 8220 Balatonalmádi, József Attila u. 63. szám alatti, 44 m2 alapterületű ingatlanra – melyen egy 20 m2 alapterületű pavilon található – 2014. január 1-től 201…... december 31-ig tartó
területbérleti szerződést köt az alábbi feltételekkel:
 
A 2014. évi bérleti díj mértéke:
A 2013. évben megállapított bérleti díj 192.796 Ft/év + Áfa. 2014. évben a tárgyévet megelőző év KSH által hivatalosan közzétett fogyasztói árindex (inflációs ráta) mértékével tárgyév január 01-re visszamenőleges hatállyal emelkedik.
 
A Bérbeadó fenntartja a jogot arra, hogy az évközbeni ÁFA változást érvényesítse. A bérleti díj a továbbiakban a tárgyévet megelőző év KSH által hivatalosan közzétett fogyasztói árindex (inflációs ráta) mértékével emelkedik.
 
Egyéb feltétel:
A bérleti szerződésben kerüljön rögzítésre, hogy a területbérleti szerződés megkötése nem minősül a földtulajdonossal az 1959. évi IV. törvény 97. §-a szerint kötött megállapodásnak. A földterület tulajdonosa nem járul hozzá az építmény tulajdonjogának az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzéséhez.
A szerződéskötésre a bérleti díj hátralék kiegyenlítését követően kerülhet sor.
A Képviselő-testület a tárgyi ingatlan elidegenítését nem tartja aktuálisnak.
 
Felkéri a Polgármestert, hogy a döntésről az érintetteket értesítse és felhatalmazza a területbérleti szerződés megkötésére.
 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2013. 12. 31.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Zana András

« Vissza
Vissza a főmenübe