7. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2014. március 27-i ülésére

Tárgy:   A Györgyi Dénes Általános Iskola iskolabővítési kérelme
Készítette:   Lehoczkyné Vida Petra köztisztviselő
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi és Gazdasági Bizottság, Humán Bizottság

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Györgyi Dénes Általános Iskola intézményvezetője tanterem kialakítási kérelemmel fordult az önkormányzathoz. Az iskola az esélyegyenlőségi tervben prognosztizált osztálylétszámok, illetve az elmúlt évek beiskolázási mutatói alapján a 2014/2015-ös tanévben két első osztályt kíván indítani. Ehhez egy plusz tanterem kialakítása szükséges, mely terveik szerint a földszinten lévő raktár és egy mellette lévő kisebb helyiség egybenyitásával megoldható.
 
Az intézményvezető egyidejűleg - a második első osztály indíthatóság érdekében - kérte a fenntartó KLIK-től az iskola alapító okiratában rögzített (310 fő) maximálisan felvehető tanulólétszám emelését. A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény alapján az alapító okirat módosítása átszervezésnek minősül, a tankerület levele szerint miniszteri döntés szükséges hozzá, miniszteri döntés május végére várható.
 
A tankerület levelében tájékoztatott, hogy a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény értelmében a maximális osztálylétszám alsó tagozaton 27 fő, mely fenntartói döntés alapján 20 %-kal (32 fő) megemelhető.  Tankerületi szinten a második első osztály indításának fenntartói engedélyezésére a jogszabály nem ad lehetőséget.
Mivel a 2014/2015. évi beiskolázás során a Györgyi Dénes Általános Iskolában esetleg jelentkező helyhiány települési szinten kezelhető, a város két általános iskolájában valamennyi első osztályba beiratkozó gyermek elhelyezhető, ezért az iskolabővítés fenntartó általi finanszírozása nem indokolt. Azon gyermekeknek, akiket helyhiány miatt a Györgyi iskola nem tud felvenni, a település másik általános iskolájában tudnak helyet biztosítani. A Vörösberényi Általános Iskolában a maximálisan felvehető tanulólétszám 313 fő, jelenleg 227 gyermek tanul.
 
A Városgondnokság elkészítette a plusz tanterem kialakításának költségtervezetét, mely alapján a kialakítás és a berendezési tárgyak összesen 2.951.819 Ft-ba kerülnének az önkormányzatnak.
 
Tisztelt Képviselő-testület!
 
Kérem, hogy az előterjesztést megvitatni, a határozati javaslatot támogatni szíveskedjenek.
 
Balatonalmádi, 2014. március 7.      
 
                                                                                  Tisztelettel:
 
                                                                                                                      Keszey János
                                                                                                                      polgármester


Döntési javaslat

"A Györgyi Dénes Általános Iskola iskolabővítési kérelme"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat:
 
……/2014. (III. 27.) Öh.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kifejezi szándékát, hogy támogatja a Györgyi Dénes Általános Iskolában 1 db új tanterem kialakítását, amennyiben az illetékes miniszter az iskolában a 2. első osztály indítását engedélyezi.
 
A tanterem kialakításának összköltsége bruttó 2.951.819 Ft, melyből az önkormányzat a beruházási kiadás fedezetére bruttó 1.833.965 Ft-ot, az eszközbeszerzés fedezetére a Balatonalmádi Városgondnokság részére bruttó 1.117.854 Ft-ot biztosít a 2014. évi költségvetés beruházási kiadásai között pályázati önrészként tervezett keret terhére.
 
Ezzel egyidejűleg felkéri a polgármestert, hogy a szükséges előirányzat átcsoportosításokat a 2014. évi soron következő módosításkor tegye meg.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 04. 04.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Zana András

Határidő: 2014. 06. 26.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Regenyéné Király Andrea

« Vissza
Vissza a főmenübe