14. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2014. március 27-i ülésére

Tárgy:   Művésztelepi alkotótábor pályázat támogatása
Készítette:   Kovács Piroska Rózsa aljegyző
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi és Gazdasági Bizottság, Humán Bizottság

Tisztelt Képviselő-testület!
 
2013-ban az önkormányzat támogatása mellett, Veszeli Lajos festőművész szervezésében elkezdődött a 60 évvel ezelőtti „Vörösberényi művésztelep” hagyományait továbbvivő művésztelep tevékenységének megalapozása, először keramikus alkotók voltak részesei a pár napos alkotótábornak az öreghegyi volt lokátor állomásból e célból kialakított művésztelepen.
 
2014-ban lehetőség van arra, hogy a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma által kiírt „Alkotótelepek, alkotóműhelyek és szimpóziumok szakmai programjainak megvalósítására, valamint magyar művészek részvételére a hazai alkotótelepeken.” című pályázati felhívásra az Almádiért Közalapítvány pályázatot nyújtson be.
 
Veszeli Lajos által összeállított program szerint az idei terv egy szimpóziummal egybekötött, szobrász alkotótábor 2014. augusztus 22 – 28 között. Fő feladat a szoborpark további bővítése.
Az alkotótábor vezetője: Fáskerti István szobrászművész (jelenleg a nemzeti emlékhelyek szobrait készíti), aki vállalta a művésztelep irányítását, valamint bemutató foglalkozásokat tart. A szimpózium szakmai előadója: Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem professzora.
Részt vevő művészek: Czér Péter, Beretvás Csanád, Fáskerti Zsófi, Fűkő Béla, Mosonyi Tamás, Seregi László, Szabó László Zoltán.
Egy hetes program: szakmai bemutatók, továbbképzés, márvány- és kőszobrászat mai aktualitásai, a nemzeti szobrászatunk helye a világban című vetített képes előadás, a város szoborparkjának jövőbeni restaurációs munkaigénye, szakmai kirándulás Tihanyba, az Apátság történelmi szobrainak tanulmányozása, a helyi vörös homokkő alkalmazási területeinek, szobrászati lehetőségeinek kidolgozása, szakmai konzultáció.
 
Az Almádiért Közalapítvány a pályázat benyújtását és nyertesség esetén annak elszámolását, az Aditus pályázatíró cég a pályázat összeállítását és kezelését vállalta. Az alkotótábor várható költsége 2.500 eFt. A pályázati kiírás önrészt nem írt elő, de vannak olyan szükséges költségek, amiket a pályázati támogatásból nem lehet elszámolni (adminisztrációs költségek, dokumentáció, nyilvánosság költsége, stb.)
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a pályázat és az alkotótábor megvalósulása érdekében az Almádiért Alapítványt 380.000 Ft-tal támogassa.
 
Tisztelt Képviselő-testület!
Kérem, hogy az előterjesztést megvitatni és a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjenek.
 
Balatonalmádi, 2014. március 12.
 
                                                                                                          Keszey János
                                                                                                           polgármester


Döntési javaslat

"Művésztelepi alkotótábor pályázat támogatása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat
.........../2014. (III.27.) Öh.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete
 
a)      az Almádiért Közalapítványt - az NKA Alkotótelepek, alkotóműhelyek és szimpóziumok szakmai programjainak megvalósítására, valamint magyar művészek részvételére a hazai alkotótelepeken.” című pályázat benyújtása céljából - 380.000 Ft vissza nem térítendő összeggel támogatja. A támogatás forrása a 2014. évi költségvetés felhalmozási kiadásai között pályázati önrészre tervezett  előirányzat.  
 
b)      Felhatalmazza a polgármestert a támogatási összeg átadásáról szóló támogatási szerződés aláírására, amelyben a támogatás elszámolásának módját és feltételeit meg kell határozni. A támogatás előfinanszírozású. A támogatás összegének felhasználásáról a Támogatottnak a támogatási cél megvalósulását követő 60 napon belül, de legkésőbb 2014. december 31. napjáig el kell számolnia.
 
c)      Valamint utasítja a polgármestert, hogy a szükséges előirányzat átcsoportosításokat a 2014. évi költségvetési rendelet következő módosításakor tegye meg.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 04. 15.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Dr. Pethő László

Határidő: 2014. 06. 26.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Regenyéné Király Andrea

« Vissza
Vissza a főmenübe