19. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2014. március 27-i ülésére

Tárgy:   Balatonalmádi, Dózsa György út 32. számú ingatlan kártalanítási ügye
Készítette:   Kokas Géza köztisztviselő
Előterjesztő:   Bálint Sándor önkormányzati képviselő
Véleményező bizottság:   Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Balatonalmádi, Dózsa György út 32. számú ingatlan tulajdonosa kárbejelentéssel fordult az Önkormányzathoz, mert álláspontja szerint az ingatlanával szomszédos közterületen található csapadékvíz tározó és hordalékfogó miatt a telkén álló műhelyépület oly mértékben károsodott, hogy az balesetveszélyessé vált, bontása szükséges. A bontást követően új épületet szeretnének építeni.  A benyújtott költségvetés alapján a bontási munkák költsége 958 390 Ft, az épület jelenlegi értéke 98 m2*31 500 Ft/m2= 3 087 000 Ft. A bontási költség és az épület értéke összesen 4 045 390 Ft. A tulajdonos ezt az összeget kéri kártérítésként az Önkormányzattól.
 
A mellékelt szakértői vélemény szerint a bekövetkezett kár kapcsán polgári jogi értelemben nem beszélhetünk kártérítésről, mert annak feltételei nem állnak fenn, legfeljebb kártalanításról, méltányossági kármérséklésről. A szakértői elemzés alapján a méltányos és korrekt kártalanítás összege 500 000 Ft és 1 000 000 Ft közé esik. 
 
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága, a 136/2013.(IX.17.) PGB határozatával megállapított napirendi pontjai közé nem vette föl a fenti kárigényre vonatkozó előterjesztés megtárgyalását, így az előterjesztés akkor nem került a Képviselőtestület ülésére. A Bizottság szükségesnek tartotta a pénzügyi fedezet biztosítását a 2014. évi költségvetésben, vizsgálni kívánta a kialakult helyzetért a felelősség megosztását illetve a Városgondnokság esetleges bevonását a helyreállítási munkákba.
 
A 2014. évi költségvetésben a hasonló jellegű kárigényekre10 millió forint keretösszeg került elkülönítésre A felelősség megosztását az előterjesztéshez csatolt szakértői vélemény részletesen elemzi. A Városgondnokság bevonása a bontási és építési munkákba mind műszakilag, mind pénzügyileg számos gondot jelentene, mivel a Városgondnokság személyi, tárgyi feltételei és jogosultsága sem teszik alkalmassá építőipari kivitelezési munka elvégzésére.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést a szakértői elemző összefoglalás és vélemény alapján megvitatni és a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjen.
  
Balatonalmádi, 2014. március 04.
  
                                                                                                 Bálint Sándor
                                                                                                alpolgármester


Döntési javaslat

"Balatonalmádi, Dózsa Gy. út 32. szám alatti ingatlan kártalanítási ügye"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat
_____/2014.( III.27.) Öh.
  
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Balatonalmádi, Dózsa György út 32. szám alatti ingatlan kártérítési ügyét megvitatta és a szakértői véleményt is figyelembe véve az ingatlan tulajdonosának …………………Ft részleges kártalanítási összeget biztosít a 2014. évi költségvetés  felhalmozási kiadásai között tervezett kártalanítási és kártérítési igények előirányzat terhére.
Ezzel egyidejűleg felkéri a Polgármestert, hogy a 2014. évi költségvetés módosításának előkészítésekor a szükséges előirányzatok átcsoportosításáról gondoskodjon.
  
Felhatalmazza a Polgármestert a kártalanításra vonatkozó megállapodás aláírására és az aláírt megállapodás birtokában, a megállapodásban szereplő feltétel teljesülése után, a megállapított kártalanítási összeg utalására.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 04. 30.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Zana András

Határidő: 2014. 06. 26.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Regenyéné Király Andrea

« Vissza
Vissza a főmenübe