26. napirendi pont
SÜRGŐSSÉGI INDÍTVÁNY
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2014. március 27-i ülésére

Tárgy:   Csikász Imre lépcső 4., 2-es számú lakás adásvételi ügye
Készítette:   Zana András osztályvezető
Előterjesztő:   Keszey János polgármester

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Schwarcz Béla és Schwarcz Béláné 1994. december 6-án adásvételi szerződést kötött az önkormányzattal az általuk bérelt lakás tulajdonjogának átruházására. Az adásvételi szerződés ingatlan-nyilvántartási átvezetése meghiúsult, mivel az adásvételi szerződéssel egyidejűleg készített társasházi alapító okirat nem került bejegyzésre. A társasházi alapító okirat módosítását és ingatlan-nyilvántartási bejegyzését követően számos kísérlet történt az adásvételi szerződés módosítására, de egyezség hiányában az nem jött létre.
 
A tulajdonviszony rendezése érdekében az önkormányzat peres eljárást kezdeményezett az 1994-ben megkötött adásvételi szerződés egyes részeinek semmisége érdekében. A per tartama alatt, a felek közötti egyeztetésnek köszönhetően, felmerült annak lehetősége, hogy a felek peren kívül, megfelelő tartalmú szerződések megkötésével rendezzék jogvitájukat, amelyre tekintettel kérték a per felfüggesztését.  
 
Az előterjesztéshez mellékelt ingatlan adásvételi szerződést módosító szerződés hivatott rendezni azt a körülményt, hogy a hatályos, társasháztulajdont alapító okirat szerint a lépcsőház nem tartozik az eladott lakáshoz. A módosító szerződés az eladott ingatlan alapterületét a társasháztulajdont alapító okirat rendelkezésével összhangban határozza meg, és a vételárat - a jogszabályban meghatározott kedvezményekkel megállapított 1 502 429 Ft-ot – ehhez mérten arányosan csökkenti és 1 087 222 Ft-ban határozza meg.
 
Az adásvételi szerződéssel egyidejűleg megfizetett 150 243 Ft vételárból, és az azóta részletekben törlesztett vételár hátralékból összesen 1 186 853 Ft összeg folyt be. A módosított vételárhoz képest 99 631 Ft túlfizetés mutatkozik, amelyet a módosító szerződés jóváhagyásával egyidejűleg az önkormányzatnak szükséges visszafizetnie Schwarcz Béla részére.
 
A társasháztulajdont alapító okirat módosításával összefüggő további probléma, hogy a Balatonalmádi Csikász Imre lépcső 4. 2-es számú lakásának ingatlan-nyilvántartási adatai felcserélődtek a Balatonalmádi Csikász Imre lépcső 4. I. emelet 2-es számú lakás adataival. Annak érdekében, hogy a természetbeni és ingatlan-nyilvántartási állapotok és adatok összhangba kerüljenek, az előterjesztéshez mellékelt ingatlan csereszerződés megkötése a lehetséges peren kívüli megoldási lehetőség.  Mivel a rendezetlen állapot kialakulásában megállapítható az akkori Polgármesteri Hivatal felelőssége is, a csereszerződéssel összefüggő költségeket a mellékelt szerződés alapján az önkormányzat viselné.
 
A mellékelt szerződések érvényességének feltétele, a Képviselő-testület jóváhagyása.
 
Kérem a tisztelt Képviselő-testületet, hogy a már a több mint 20 éve húzódó ügy lezárása érdekében a határozati javaslatban foglaltak szerint hagyja jóvá a szerződéseket.
 
Balatonalmádi, 2014. március 20.
 
                                                                Tisztelettel 
                                                                                                                  Keszey János
                                                                                                                   polgármester


Döntési javaslat

"Csikász lépcső 4., 2-es számú lakás adásvételi ügye"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat
___/2014. (III.27.) Öh.
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Balatonalmádi Város Önkormányzata és Schwarcz Béla Balatonalmádi, Színyei Merse Pál u. 34. szám alatti lakos között 2014. március 20. napján létrejött ingatlan adásvételi szerződés módosítása tárgyú, valamint a Schwarcz Béla Balatonalmádi, Színyei Merse Pál u. 34. szám alatti lakos és Salánki Simon Erzsébet Balatonalmádi, Csikász Imre lépcső 4. I. emelt 2. szám alatti lakos között 2014. március 20. napján létrejött ingatlan csereszerződés tárgyú szerződéseket jóváhagyja.
 
A Schwarcz Béla részére visszajáró 99 631 Ft vételár túlfizetés pénzügyi fedezetét a 2014. évi költségvetés pályázati önrész terhére biztosítja azzal, hogy a 2013. évi pénzmaradvány felosztásakor a lakásalap terhére visszapótlásra kerül.
 
Felhatalmazza a Polgármestert az adásvételi szerződésmódosítás aláírására, a csereszerződés záradékolására továbbá a vételár túlfizetés visszautalására.
 
Felkéri a Polgármestert, a szükséges előirányzatok átcsoportosításáról gondoskodjon.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 04. 04.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Zana András

Határidő: 2014. 05. 29.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Regenyéné Király Andrea

Határidő: 2014. 06. 26.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Regenyéné Király Andrea

« Vissza
Vissza a főmenübe