2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2014. április 8-i ülésére

Tárgy:   Javaslat közalapítványok kuratóriumi tagjai mandátumának meghosszabbítására, új kuratóriumi tag választására valamint az Alapító Okiratok módosítására
Készítette:   Dr. Gáspár-Fekete Judit köztisztviselő, Dr. Pethő László
Előterjesztő:   Keszey János polgármester

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Az „Almádiért” Közalapítvány valamint az "Együtt - Egymásért" Nyílt Közalapítvány kuratóriumi tagjainak és a felügyelő bizottság tagjainak  jogviszonya  2013-ban lejárt, ezért szükségessé vált a kuratóriumi tagok mandátumának meghosszabbítása. A jogviszonyok időtartamának végét javaslom 2014. december 31. napjában meghatározni. 
 
Az "Együtt - Egymásért" Nyílt Közalapítvány kuratóriumi tagjai közül Himáné Matula Klára halála okán új tagot szükséges  választani. Az "Együtt - Egymásért" Nyílt Közalapítvány kuratóriumi tagjának Sajtos Ildikó 8175 Balatonfűzfő, Gagarin u. 19. szám alatti lakost javaslom megválasztani a mai naptól kezdődően határozott időre, amely időtartam végét 2014.december 31. napjában javaslom meghatározni.
 
 
Ezzel egy időben szükségessé vált a Közalapítványok Alapító okiratának módosítása is. Ennek oka, hogy azokban átvezetésre kell, hogy kerüljön a  kuratóriumi és felügyelő bizottsági tagok mandátumának meghosszabbítása, az újonnan megválasztott tag neve, valamint a módosított Alapító okiratoknak meg kell felelniük az új Polgári Törvénykönyv, valamint a 2013. évi CCXIII. törvénnyel módosított 2006. évi LXV. törvény  rendelkezéseinek is.
  
A határozati javaslat elfogadása a Mötv.50.§ alapján minősített többséget igényel.
 
A fent leírtak alapján az alábbi határozati javaslatok elfogadását indítványozom a Tisztelt Képviselő-testületnek.
 
Balatonalmádi, 2014. április 1.
 
                                                                                                              Keszey János
                                                                                                              polgármester
 


1. döntési javaslat

""Almádiért" Köazalapítvány "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

1. sz. határozati javaslat

 

 

       ……../2014. (IV. 8.) Öh.
 
 
Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testülete az „ Almádiért” Közalapítvány  kuratórium tagjainak és felügyelő bizottsági tagjainak megbízatását  2014. december 31. napjáig meghosszabbítja.

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 05. 30.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Dr. Pethő László

2. döntési javaslat

""Együtt-Egymásért" Nyílt Közalapítvány"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

        2. Határozati javaslat
             …..…../2014. (IV. 8.) Öh.
 

Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt,  hogy 

a)      megállapítja, hogy az „Együtt - Egymásért" Nyílt Közalapítvány kuratóriumi tagjának Himáné Matula Klára jogviszonya halála miatt megszűnt,
 
b)      az "Együtt - Egymásért" Nyílt Közalapítvány kuratóriumi tagjának megválasztása napjától 2014. december 31. napjáig  Sajtos Ildikó 8175 Balatonfűzfő, Gagarin u. 19. szám alatti lakost választja.  
  1. Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testülete az "Együtt - Egymásért" Nyílt Közalapítvány kuratórium tagjainak és felügyelő bizottsági tagjainak megbízatását 2014. december 31. napjáig meghosszabbítja.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 05. 30.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Dr. Pethő László

3. döntési javaslat

""Almádiért" Közalapítvány Alapító Okiratának módosítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

 

  1. Határozati javaslat

 

 

 

      ....…../2014. (IV. 8.)  Öh.
 
I.      Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy az „ Almádiért”  Közalapítvány Alapító okiratát az alábbiak szerint módosítja:
 
1. Az Alapító okirat  kiegészül a „Preambulum” címmel, és  bevezető rendelkezése helyébe a Preambulum cím alá, az   alábbi rendelkezés lép:
   A Veszprém Megyei Bíróság 140 nyilvántartási szám alatt az „Almádiért” Közalapítványt (továbbiakban: Közalapítvány) nyilvántartásba vette.
 
2. Az Alapító okirat 1.,2.,3.,3/a,4.,5.,6.,7.,7/a.,7/b.,8., 8/a.,8/b.,9.,10./11./ 11./a.,11/b.,11/c., pontjai helyébe az alábbi pontok és alájuk tartozó rendelkezések lépnek:
 
1.      A Közalapítvány alapítója
 
Balatonalmádi Városi Önkormányzata
8220Balatonalmádi, Széchenyi sétány 1.
 
2.      A Közalapítvány neve:
    „Almádiért” Közalapítvány
 
3.   A Közalapítvány székhelye:
 
      8220 Balatonalmádi, Széchenyi sétány 1.
 
4.      A Közalapítvány tevékenysége:
 
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 7. pontja alapján: kulturális szolgáltatás, helyi közművelődési tevékenység támogatása, valamint a 11. pont szerint helyi környezet- és természetvédelem.
 
A Közalapítvány az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. tv. 2. § (6) bekezdés c) pontja alapján nem civil szervezet.
Működésére a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. tv., valamint a 2013. évi CCXIII. tv.-nyel módosított 2006. évi LXV. tv. rendelkezéseit kell alkalmazni.
 
5.      A Közalapítvány célja:
 
Az Új Almádi Újság kiadása, illetve a kiadói tevékenység anyagi támogatása.
Az önkormányzat közművelődési-, művészeti közfeladatai ellátásának folyamatos anyagi és erkölcsi támogatása, ezen belül olyan nem fő tevékenységként végzett vállalkozói tevékenység folytatása, amely segítségével a város közérdeket szolgáló információs, propaganda, közéleti illetve művelődési, kulturális tevékenysége nagyobb teret és megismerési lehetőséget kapjon.
 
Balatonalmádi üdülőjellegével kapcsolatosan a nyári idegenforgalmi szezon tartalmasabb eltöltése, ennek érdekében kulturális események szervezése, finanszírozása.
 
A Közalapítvány céljainak megvalósítása érdekében:
Balatonalmádi város közösségi életéről szóló kiadványokat, folyóiratokat szerkeszt és kiad, képeslapokat, többnyelvű brosúrákat szerkeszt, melyeknek segítségével a város múltját, jelenét, jövőjét megismerheti az idelátogató; közösségi-kulturális rendezvényeket, kiállításokat támogat.
 
A Közalapítvány célja továbbá a település infrastruktúrájának fejlesztése, a környezeti ártalmakból fakadó problémák megoldásának elősegítése, a környezetvédelem támogatása.
 
6.      Csatlakozás a Közalapítványhoz, a Közalapítvány jellege:
 
A Közalapítvány nyitott, ahhoz bármely hazai, vagy külföldi természetes, vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, pénzbeli, vagy más vagyoni támogatással, illetve egyéb vagyoni értékű felajánlással csatlakozhat, amennyiben a Közalapítvány céljaival egyetért és jelen alapító okirat rendelkezéseit elfogadja. A csatlakozás elfogadásáról a kuratórium dönt.
A kuratórium elutasíthatja azon célhoz kötött felajánlások elfogadását, amelyek esetében a megjelölt cél nem, vagy csak részben illeszkedik a Közalapítvány Alapító okiratában rögzített célokhoz.
A Közalapítványhoz történő csatlakozás tekintetében egyebekben a Ptk. XXII. cím 3:383. §-ában foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.
 
A Közalapítvány a közérdekű tevékenységek keretében:
-        vállalkozási tevékenységet csak közérdekű céljainak megvalósítása érdekében, azokat nem veszélyeztetve végez;
-        gazdálkodása során elért eredményét nem osztja fel, azt a létesítő okiratban meghatározott tevékenységre fordítja;
-        a Közalapítvány politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független, azoknak anyagi támogatást sem közvetlenül, sem közvetett módon nem nyújt, továbbá országgyűlési, önkormányzati választáson jelöltet nem állít, és nem támogat.
 
7.      A Közalapítvány működési területe:
 
A Közalapítvány helyi jellegű, működése Balatonalmádi közigazgatási területére terjed ki.
 
8.      A Közalapítvány számlakezelője:
 
OTP Bank Nyrt. Balatonalmádi Fiók (8220 Balatonalmádi, Baross Gábor út 7.)
 
9.      A Közalapítvány induló vagyona:
 
360.000,- Ft, mely összeget az Alapító az alapításkor a Közalapítvány rendelkezésére bocsátott.
 
10. A Közalapítvány vagyona és annak felhasználása:
 
A Közalapítvány vagyona teljes egészében célvagyon. A Közalapítvány céljainak megvalósítására a Közalapítvány vagyonát és annak hozadékait lehet felhasználni.
A Közalapítványi vagyon felhasználásáról az Alapító rendelkezése szerint, továbbá a Közalapítványhoz csatlakozó adományozók által meghatározott és a kuratórium által elfogadott feltételek kereti között a kuratórium dönt.
 
A Közalapítvány pályázat kiírása nélkül, évente a vagyona 5 %-ának mértékéig, de legfeljebb összesen egymillió forint – közvetlen, vagy közvetett – támogatást nyújthat az Alapító okiratban foglalt célokra. Meghívásos pályázat kiírására kizárólag akkor kerülhet sor, ha – azt törvény vagy kormányrendelet lehetővé teszi és – a pályázati kiírás tartalmazza a támogatási célt, a támogatás feltételeit és az elszámolás részletes rendjét.
A Közalapítvány vagyonának kezelése és védelme tekintetében egyebekben a Ptk. XXII. cím 3:384. - 3:387 §-aiban rögzített rendelkezéseket kell alkalmazni.
 
11. A Közalapítvány szervezete:
 
11.1.A kuratórium:
A Közalapítvány legfőbb döntéshozó, képviselő és kezelő szerve a hat tagból álló kuratórium, azzal, hogy a kuratórium tagjai csak természetes személyek lehetnek. A kuratórium elnökét és a tagokat az Alapító jelöli ki, 2014. december 31. napjáig szóló határozott időtartamra.
 
11.2                         A kuratórium tagjai:
Elnök: 
név: Molnárné Perus Zsuzsanna
lakcím: 8220 Balatonalmádi, Szőlő utca 3.
 
Tagok:
név: Kucserkáné Moravcsik Katalin
lakcím: 8220 Balatonalmádi, Dankó Pista u. 6.
 
név: Borsné Simon Györgyi
lakcím: 8220 Balatonalmádi, Kövesalja u. 14.B
 
név: Fábián László
lakcím: 8220 Balatonalmádi, Kölcsey F. u. 11.
 
név: Fülöp Lajos
lakcím: 8220 Balatonalmádi, Rákóczi út 25.
 
név: Boros László
lakcím: 8220 Balatonalmádi, Martinovics u. 27.
 
A kuratórium tagjai tevékenységüket díjazás nélkül látják el.
 
A kuratórium tagját, megbízatásának lejárta előtt a Közalapítványi cél megvalósításának közvetlen veszélyeztetése esetén az Alapító hívhatja vissza.
 
A kuratóriumi tag kijelölése (kinevezése) az alábbi esetekben szűnik meg:
-        a tag lemondásával,
-        a tag halálával,
-        a Közalapítvány megszűnésével,
-        a Ptk. 3:398. § (2) bekezdésében foglalt feltétel esetén, visszahívásával.
 
11.3.A kuratórium működése:
 
A kuratórium biztosítja a Közalapítványnak az Alapító okiratban meghatározottak szerinti folyamatos működését, gondoskodik a Közalapítvány vagyonának az Alapító okiratban rögzített céloknak megfelelő felhasználásáról.
 
A kuratórium a döntéseit kuratóriumi ülésen hozza meg, amelyet szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal össze kell hívni. A kuratórium ülését az elnök írásban hívja össze, oly módon, hogy a kuratórium minden tagja a meghívót az ülést megelőzően legalább 15 nappal korábban megkapja, a napirendi pont megjelölésével; a napirendi pontokra vonatkozó előterjesztéseket legkésőbb az ülést megelőző legalább 8 nappal kell a kuratóriumi tagoknak megkapniuk.
Bármely kuratóriumi tag kérheti a kuratóriumi ülés összehívását, cél és az ok megjelölésével. Ilyen kérelem esetén a kuratórium elnöke köteles a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül intézkedni az ülés összehívásáról. Ha ennek a kötelezettségének a kuratórium elnöke nem tesz eleget, a kuratórium ülését a kérelmet előterjesztő tag is összehívhatja.
 
A felügyelőbizottság indítványára a kuratórium elnöke ugyancsak 8 napon belül köteles az ülést összehívni. Amennyiben a kuratórium elnöke ezen kötelezettségének nem tesz eleget, úgy a felügyelőbizottság elnöke is összehívhatja a kuratórium ülését.
 
A kuratórium üléseit az elnök vezeti. A kuratóriumi ülés akkor határozatképes, ha azon tagjainak többsége jelen van. Határozatképtelenség miatt elhalasztott, vagy félbeszakadt kuratóriumi ülést – az eredeti napirenddel, illetve a határozatképtelenség meg nem tárgyalt napirenddel – legfeljebb 15 napon belül meg kell tartani, amelyről a kuratóriumi tagokat az eredeti ülésre szóló meghívóban előzetesen tájékoztatni kell. A határozatképtelenség miatt megismételt ülés az eredeti napirendi pontok tekintetében is csak akkor határozatképes, ha a tagok többsége a megismételt ülésen jelen van.
 
A kuratórium ülései nyilvánosak. Zárt ülés csak a jelenlévő kuratóriumi tagok ¾-ának szavazata mellett rendelhető el.
 
A kuratórium döntéseit egyszerű szótöbbséggel hozza meg.
 
A kuratórium üléséről jegyzőkönyvet kell felvenni, amelynek tartalmaznia kell:
-        a kuratóriumi ülés időpontját, helyét, a megjelent tagok nevét, az ülés napirendjét, a jelenlévő meghívottakat;
-        a meghozott határozatokat, sorszám és az ülés időpontjának megjelölésével;
-        a határozat hatályát és tartalmát;
-        a határozat támogatóinak és ellenzőinek számarányát.
 
      A jegyzőkönyvet az elnök, a jegyzőkönyvvezető és egy hitelesítő tag írja alá.
 
A kuratórium döntéseiről a nyilvánosságot a közalapítvány honlapján kell tájékoztatni.
 
A Közalapítvány Alapító okirat szerinti tevékenységének és éves gazdálkodásának legfontosabb adatait a Közalapítvány honlapján közzéteszi.
 
3.      Az Alapító okirat kiegészül az alábbi 12.,13.,14.,15.,16.,17., ponttal és alájuk tartozó alábbi rendelkezésekkel:
 
12. A Közalapítvány képviselete:
 
A Közalapítvány képviselője a kuratórium mindenkori elnöke, aki jogosult a Közalapítvány nevében, egy személyben eljárni. Az elnök távollétében a kuratóriumot két elnökségi tag együttesen jogosult képviselni.
 
13. A Közalapítvány gazdálkodása:
 
A Közalapítvány az alapítványi cél megvalósításával közvetlenül összefüggő gazdasági tevékenység végzésére jogosult. A Közalapítvány nem lehet korlátlan felelősségű tagja már jogalanynak, nem létesíthet alapítványt, és nem csatlakozhat alapítványhoz.
 
  14. A Közalapítvány időtartama:
 
A Közalapítvány határozatlan időtartamra jött létre.
 
15. A Közalapítvány felügyelőbizottsága:
 
Az Alapító 2014. december 31. napjáig, határozott időtartamra három tagú felügyelőbizottságot jelöl ki, azzal, hogy a felügyelőbizottság elnökét a tagok maguk közül választják.
A felügyelőbizottság tagjai:
 
név: Szirbek Józsefné
lakcím: 8220 Balatonalmádi, Hétvezér u. 2. III. em.23.
 
név: Dr. Szerdahelyi Balázs
lakcím: 8220 Balatonalmádi, Töltés u. 4.
 
név: Szakál Balázs
lakcím: 8220 Balatonalmádi, Vörösmarty u. 6.
 
A felügyelőbizottság tagjaira a kuratórium tagjaira vonatkozó kizáró és összeférhetetlenségi szabályokat kell alkalmazni.
 
A felügyelőbizottság ellenőrzi a Közalapítvány működését és gazdálkodását, melynek során a Kuratórium elnökétől jelentést, tájékoztatást vagy felvilágosítást kérhet, betekinthet továbbá a Közalapítvány könyveibe és irataiba. Szükség szerint jogosult szúrópróbaszerű ellenőrzéseket, illetve évente egyszer átfogó vizsgálatot tartani.
 
A felügyelőbizottság elnöke, a kuratórium ülésén tanácskozási joggal vesz részt. A felügyelőbizottság ügyrendjét maga állapítja meg.
 
A felügyelőbizottság tagjait tevékenységükért díjazás nem illeti meg, de igazolt költségeiket a Közalapítvány megtéríti. 
  1. A Közalapítvány megszűnése:
A Közalapítvány megszűnése tekintetében a Ptk. 3:402. § - 3:403. §-aiban foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.
 
A Közalapítvány jogutód nélküli megszűnése esetén az Alapító köteles a megszűnt Közalapítvány vagyonát – a hitelezők kielégítése után – a megszűnt Közalapítvány céljához hasonló célra fordítani, és erről a nyilvánosságot megfelelően tájékoztatni. Az Alapító jogutód nélküli megszűnéskor a fennmaradt vagyont a Közalapítvány céljával azonos, vagy hasonló célú alapítvány számára bocsáthatja rendelkezésre.  
  1. Záró rendelkezések:
A Közalapítvány Alapító okiratának módosítását (módosítással egybeszerkesztett szövegét) a Magyar Közlönyben, illetve Balatonalmádi Város Önkormányzatának hivatalos lapjában - ennek hiányában a helyben szokásos módon -  közzé kell tennie.
 
A Közalapítvány szervezeti és működési szabályzatában rendelkezik:
-        olyan nyilvántartás vezetéséről, amelyből a kuratórium döntésének tartalma, időpontja és hatálya, illetve a döntést támogatók és ellenzők számaránya megállapítható;
-        a kuratórium döntéseinek az érintettekkel való közlési, illetve nyilvánosságra hozatali módjáról;
-        a kuratórium működésével kapcsolatosan keletkezett iratokba való betekintés rendjéről, valamint
-        a Közalapítvány működésének, szolgáltatásai igénybevétele módjának, beszámolói közlésének nyilvánosságáról.
 
Jelen Alapító okiratban nem szabályozott kérdésekben a 2013. évi V. tv., valamint a 2006. évi LXV. tv. rendelkezései az irányadóak.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testülete, mint Alapító, a ….. számú határozatával felhatalmazta Keszey János polgármestert jelen egységes szerkezetbe foglalt Alapító okirat aláírására.
 
Az Alapító jelen egységes szerkezetű Alapító okirat aláírásával megbízást ad, egyidejűleg meghatalmazza Dr. Sindler György Ügyvédi Irodáját (  képviselő: Dr. Sindler György ügyvéd, 8200 Veszprém, József A. u. 9 ) jelen okirat ellenjegyzésére és a Veszprémi Törvényszék előtti eljárásban a jogi képviselete ellátására.  
 
II.   Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testülete jóváhagyja az „Almádiért” Közalapítvány módosítással egységes szerkezetbe foglalt  Alapító okiratát – mely jelen előterjesztés 1. számú mellékletét képezi -, továbbá felhatalmazza a Polgármestert, hogy azt aláírja és gondoskodjon arról, hogy a megfelelő példányszámban a szükséges mellékletekkel felszerelten a Veszprémi Törvényszékhez határidőn belül beterjesztésre kerüljön.
 

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 05. 30.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Dr. Pethő László

4. döntési javaslat

""Együtt-Egymásért" Nyílt Közalapítvány Alapító Okiratának módosítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

1.      Határozati javaslat
             …../2014. (IV. 8.) Öh.
 
I.     Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy az „ Együtt-Egymásért” Nyílt Közalapítvány Alapító okiratát az alábbiak szerint módosítja:
 
1. Az Alapító okirat  kiegészül a „Preambulum” címmel, és bevezető rendelkezése helyébe a Preambulum cím alá, az   alábbi rendelkezés lép:
A Veszprém Megyei Bíróság 747 nyilvántartási szám alatt az „Együtt-Egymásért” Nyílt Közalapítványt (továbbiakban: Közalapítvány) nyilvántartásba vette.
 
2. Az Alapító okirat 1., 2., 3., 3/a., 4.,5., 6., 7., 8., 9., 9.1., 10., 11., 11/a., 11/b., 11./c., 12., 13.,           14., 14.a., 14/b., 15.,16., 16/a, 16/b. pontjai helyébe az alábbi pontok és alájuk tartozó rendelkezések lépnek :
      
1.    A Közalapítvány alapítója
 
Balatonalmádi Városi Önkormányzata
8220 Balatonalmádi, Széchenyi sétány 1.
 
2.      A Közalapítvány neve:
 
„Együtt-Egymásért” Nyílt Közalapítvány
 
3.      A Közalapítvány székhelye:
 
8220 Balatonalmádi, Széchenyi sétány 1.
 
4.      A Közalapítvány tevékenysége:
 
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 8. pontja alapján: szociális, gyermekjóléti szolgáltatások és ellátások.
 
A Közalapítvány az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. tv. 2. § (6) bekezdés c) pontja alapján nem civil szervezet.
Működésére a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. tv., valamint a 2013. évi CCXIII. tv.-nyel módosított 2006. évi LXV. tv. rendelkezéseit kell alkalmazni.
 
5.      A Közalapítvány célja:
 
Balatonalmádi Város közigazgatási területén a ténylegesen rászorulók részére – a rászorultság mértékétől függően – szociális segítség nyújtása a Közalapítvány eszközeivel:
-        pénzbeli támogatások,
-        természetbeni juttatások.
 
6.      Csatlakozás a Közalapítványhoz, a Közalapítvány jellege:
 
A Közalapítvány nyitott, ahhoz bármely hazai, vagy külföldi természetes, vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, pénzbeli, vagy más vagyoni támogatással, illetve egyéb vagyoni értékű felajánlással csatlakozhat, amennyiben a Közalapítvány céljaival egyetért és jelen alapító okirat rendelkezéseit elfogadja. A csatlakozás elfogadásáról a kuratórium dönt.
 
A kuratórium elutasíthatja azon célhoz kötött felajánlások elfogadását, amelyek esetében a megjelölt cél nem, vagy csak részben illeszkedik a Közalapítvány Alapító okiratában rögzített célokhoz.
A Közalapítványhoz történő csatlakozás tekintetében egyebekben a Ptk. XXII. cím 3:383. §-ában foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.
 
A Közalapítvány a közérdekű tevékenységek keretében:
-        vállalkozási tevékenységet csak közérdekű céljainak megvalósítása érdekében, azokat nem veszélyeztetve végez;
-        gazdálkodása során elért eredményét nem osztja fel, azt a létesítő okiratban meghatározott tevékenységre fordítja;
-        a Közalapítvány politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független, azoknak anyagi támogatást sem közvetlenül, sem közvetett módon nem nyújt, továbbá országgyűlési, önkormányzati választáson jelöltet nem állít, és nem támogat.
 
7.      A Közalapítvány működési területe:
 
A Közalapítvány helyi jellegű, működése Balatonalmádi közigazgatási területére terjed ki.
 
8.      A Közalapítvány számlakezelője:
 
OTP Bank Nyrt. Balatonalmádi Fiók (8220 Balatonalmádi, Baross Gábor út 7.)
 
9.      A Közalapítvány induló vagyona:
 
50.000,- Ft, mely összeget az Alapító az alapításkor a Közalapítvány rendelkezésére bocsátott.
 
10. A Közalapítvány vagyona és annak felhasználása:
 
A Közalapítvány vagyona teljes egészében célvagyon. A Közalapítvány céljainak megvalósítására a Közalapítvány vagyonát és annak hozadékait lehet felhasználni, úgy, hogy legalább a Közalapítvány induló vagyonának 50 %-a a számlán rendelkezésre álljon.
A Közalapítványi vagyon felhasználásáról az Alapító rendelkezése szerint, továbbá a Közalapítványhoz csatlakozó adományozók által meghatározott és a kuratórium által elfogadott feltételek kereti között a kuratórium dönt.
 
A Közalapítvány pályázat kiírása nélkül, évente a vagyona 5 %-ának mértékéig, de legfeljebb összesen egymillió forint – közvetlen, vagy közvetett – támogatást nyújthat az Alapító okiratban foglalt célokra. Meghívásos pályázat kiírására kizárólag akkor kerülhet sor, ha – azt törvény vagy kormányrendelet lehetővé teszi és – a pályázati kiírás tartalmazza a támogatási célt, a támogatás feltételeit és az elszámolás részletes rendjét.
A Közalapítvány vagyonának kezelése és védelme tekintetében egyebekben a Ptk. XXII. cím 3:384. - 3:387 §-aiban rögzített rendelkezéseket kell alkalmazni.
 
11. A Közalapítvány szervezete:
 
11.1.        A kuratórium:
A Közalapítvány legfőbb döntéshozó, képviselő és kezelő szerve az öt tagból álló kuratórium, azzal, hogy a kuratórium tagjai csak természetes személyek lehetnek. A kuratórium elnökét, alelnökét valamint a tagokat az Alapító jelöli ki, 2014. december 31. napjáig szóló határozott időtartamra.
 
  11.2.        A kuratórium tagjai:
Elnök:
név: Herczegné Budai Beáta 
lakcím: 8220 Balatonalmádi, Dózsa Gy. u. 24.
 
Alelnök:
név: Balogh Csaba
lakcím: 8220 Balatonalmádi, Szabadságkilátó. u. 21.
 
Tagok:
név: Sajtos Ildikó
lakcím: 8175 Balatonfűzfő, Gagarin u. 19.
 
név: Pósa Eszter
lakcím: 8220 Balatonalmádi, Hétvezér u. 2.
 
név: Steinbach József       
lakcím: 8220 Balatonalmádi, Baross G. u. 24.
 
A kuratórium tagjai tevékenységüket díjazás nélkül látják el.
 
A kuratórium tagját, megbízatásának lejárta előtt a Közalapítványi cél megvalósításának közvetlen veszélyeztetése esetén az Alapító hívhatja vissza.
A kuratóriumi tag kijelölése (kinevezése) az alábbi esetekben szűnik meg:
-        a tag lemondásával,
-        a tag halálával,
-        a Közalapítvány megszűnésével,
-        a Ptk. 3:398. § (2) bekezdésében foglalt feltétel esetén, visszahívásával.
 
11.3.        A kuratórium működése:
A kuratórium biztosítja a Közalapítványnak az Alapító okiratban meghatározottak szerinti folyamatos működését, gondoskodik a Közalapítvány vagyonának az Alapító okiratban rögzített céloknak megfelelő felhasználásáról.
 
A kuratórium a döntéseit kuratóriumi ülésen hozza meg, amelyet szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal össze kell hívni. A kuratórium ülését az elnök írásban hívja össze, oly módon, hogy a kuratórium minden tagja a meghívót az ülést megelőzően legalább 15 nappal korábban megkapja, a napirendi pont megjelölésével; a napirendi pontokra vonatkozó előterjesztéseket legkésőbb az ülést megelőző legalább 8 nappal kell a kuratóriumi tagoknak megkapniuk.
Bármely kuratóriumi tag kérheti a kuratóriumi ülés összehívását, cél és az ok megjelölésével. Ilyen kérelem esetén a kuratórium elnöke köteles a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül intézkedni az ülés összehívásáról. Ha ennek a kötelezettségének a kuratórium elnöke nem tesz eleget, a kuratórium ülését a kérelmet előterjesztő tag is összehívhatja.
 
A felügyelőbizottság indítványára a kuratórium elnöke ugyancsak 8 napon belül köteles az ülést összehívni. Amennyiben a kuratórium elnöke ezen kötelezettségének nem tesz eleget, úgy a felügyelőbizottság elnöke is összehívhatja a kuratórium ülését.
 
A kuratórium üléseit az elnök vezeti. A kuratóriumi ülés akkor határozatképes, ha azon tagjainak többsége jelen van. Határozatképtelenség miatt elhalasztott, vagy félbeszakadt kuratóriumi ülést – az eredeti napirenddel, illetve a határozatképtelenség meg nem tárgyalt napirenddel – legfeljebb 15 napon belül meg kell tartani, amelyről a kuratóriumi tagokat az eredeti ülésre szóló meghívóban előzetesen tájékoztatni kell. A határozatképtelenség miatt megismételt ülés az eredeti napirendi pontok tekintetében is csak akkor határozatképes, ha a tagok többsége a megismételt ülésen jelen van.
 
A kuratórium ülései nyilvánosak. Zárt ülés csak a jelenlévő kuratóriumi tagok ¾-ának szavazata mellett rendelhető el.
 
A kuratórium döntéseit egyszerű szótöbbséggel hozza meg.
 
A kuratórium üléséről jegyzőkönyvet kell felvenni, amelynek tartalmaznia kell:
-        a kuratóriumi ülés időpontját, helyét, a megjelent tagok nevét, az ülés napirendjét, a jelenlévő meghívottakat;
-        a meghozott határozatokat, sorszám és az ülés időpontjának megjelölésével;
-        a határozat hatályát és tartalmát;
-        a határozat támogatóinak és ellenzőinek számarányát.
 
A jegyzőkönyvet az elnök, a jegyzőkönyvvezető és egy hitelesítő tag írja alá.
 
A kuratórium döntéseiről a nyilvánosságot a közalapítvány honlapján kell tájékoztatni.
    
A Közalapítvány Alapító okirat szerinti tevékenységének és éves gazdálkodásának legfontosabb adatait a Közalapítvány honlapján közzéteszi.
 
12. A Közalapítvány képviselete:
 
A Közalapítvány képviselője a kuratórium mindenkori elnöke, aki jogosult a Közalapítvány nevében, egy személyben eljárni. Az elnök távollétében a kuratóriumot két elnökségi tag együttesen jogosult képviselni.
 
13. A Közalapítvány gazdálkodása:
 
A Közalapítvány az alapítványi cél megvalósításával közvetlenül összefüggő gazdasági tevékenység végzésére jogosult. A Közalapítvány nem lehet korlátlan felelősségű tagja már jogalanynak, nem létesíthet alapítványt, és nem csatlakozhat alapítványhoz.
 
14. A Közalapítvány időtartama:
 
A Közalapítvány határozatlan időtartamra jött létre.
 
15. A Közalapítvány felügyelőbizottsága:
 
Az Alapító 2014. december 31. napjáig határozott időtartamra három tagú felügyelőbizottságot jelöl ki, azzal, hogy a felügyelőbizottság elnökét a tagok maguk közül választják.
A felügyelőbizottság tagjai:
 
név: Horváth Lilla
lakcím: 8220 Balatonalmádi, Katona J. u. 4.
 
név: Szabóné Kormosói Kornélia
lakcím: 8220 Balatonalmádi, Móra F.u.5. III/12.
 
név: Zaharovits Sándorné
lakcím: 8220 Balatonalmádi, Vörösmarty u. 34.
 
A felügyelőbizottság tagjaira a kuratórium tagjaira vonatkozó kizáró és összeférhetetlenségi szabályokat kell alkalmazni.
 
A felügyelőbizottság ellenőrzi a Közalapítvány működését és gazdálkodását, melynek során a Kuratórium elnökétől jelentést, tájékoztatást vagy felvilágosítást kérhet, betekinthet továbbá a Közalapítvány könyveibe és irataiba. Szükség szerint jogosult szúrópróbaszerű ellenőrzéseket, illetve évente egyszer átfogó vizsgálatot tartani.
 
A felügyelőbizottság elnöke, a kuratórium ülésén tanácskozási joggal vesz részt. A felügyelőbizottság ügyrendjét maga állapítja meg.
 
A felügyelőbizottság tagjait tevékenységükért díjazás nem illeti meg, de igazolt költségeiket a Közalapítvány megtéríti.
 
16. A Közalapítvány megszűnése:
 
A Közalapítvány megszűnése tekintetében a Ptk. 3:402. § - 3:403. §-aiban foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.
 
A Közalapítvány jogutód nélküli megszűnése esetén az Alapító köteles a megszűnt Közalapítvány vagyonát – a hitelezők kielégítése után – a megszűnt Közalapítvány céljához hasonló célra fordítani, és erről a nyilvánosságot megfelelően tájékoztatni. Az Alapító jogutód nélküli megszűnéskor a fennmaradt vagyont a Közalapítvány céljával azonos, vagy hasonló célú alapítvány számára bocsáthatja rendelkezésre.  
  1.  Az Alapító okirat kiegészül az alábbi 17. ponttal és alá tartozó alábbi rendelkezésekkel: 
17. Záró rendelkezések:
 
A Közalapítvány Alapító okiratának módosítását (módosítással egybeszerkesztett szövegét) a Magyar Közlönyben, illetve Balatonalmádi Város Önkormányzatának hivatalos lapjában –ennek hiányában a helyben szokásos módon - közzé kell tennie.
 
Jelen Alapító okiratban nem szabályozott kérdésekben a 2013. évi V. tv., valamint a 2006. évi LXV. tv. rendelkezései az irányadóak.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testülete, mint Alapító, a ….. számú határozatával felhatalmazta Keszey János polgármestert jelen egységes szerkezetbe foglalt Alapító okirat aláírására.
 
Az Alapító jelen egységes szerkezetű Alapító okirat aláírásával megbízást ad, egyidejűleg meghatalmazza Dr. Sindler György Ügyvédi Irodáját (  képviselő: Dr. Sindler György ügyvéd, 8200 Veszprém, József A. u. 9 ) jelen okirat ellenjegyzésére és a Veszprémi Törvényszék előtti eljárásban a jogi képviselete ellátására.
 
II. Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testülete jóváhagyja az „Együtt-Egymásért” Közalapítvány módosítással egységes szerkezetbe foglalt Alapító okiratát – mely jelen előterjesztés 2. számú mellékletét képezi -, továbbá felhatalmazza a Polgármestert, hogy azt aláírja és gondoskodjon arról, hogy a megfelelő példányszámban a szükséges mellékletekkel felszerelten a Veszprémi Törvényszékhez határidőn belül beterjesztésre kerüljön.
                   

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 05. 30.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Dr. Pethő László

« Vissza
Vissza a főmenübe