14. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2014. április 24-i ülésére

Tárgy:   2014. évi pályázat kiírása helyi védettségű épületek felújítására
Készítette:   Bogdán László osztályvezető
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Humán Bizottság, Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet helyi védelméről szóló 6/2011. ( II. 25.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: Rendelet) 12.§-a alapján az Önkormányzat a védetté nyilvánított helyi építészeti értékek megóvásának, fennmaradásának, megőrzésének elősegítésére költségvetésében forrást biztosít. A felhasználható éves előirányzatot a Képviselő-testület hagyja jóvá.
A 2014. évi költségvetésben az egyéb felhasználási célú támogatásokban 900.000 Ft lett elkülönítve a fenti célok biztosítására.
A Rendelet által jogosított ingatlan tulajdonosai részére a 8/2014 (II.28.) számú államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről szóló önkormányzati rendeletben foglalt szabályozásnak megfelelően és a költségvetési rendeletben meghatározott kiadási előirányzat mértékéig, az arról szóló megállapodás megkötését követően nyújtható pénzügyi támogatás melynek mértéke építményenként a 300.000,-Ft-ot nem haladhatja meg.
 
2013. évben 300.000 Ft. került megpályázásra Balatonalmádi káptalanfüredi városrészén. Az elnyert pályázatot benyújtó magánszeméllyel múlt év végén kötöttük meg a támogatási szerződést. Ez évben már több helyi védettségű épület tulajdonosa érdeklődött a pályázati feltételekről, szándékukat is jelezték a forrás igénybe vételére.
 
A pályázat benyújtásának feltételeit és tartalmi követelményeit a 6/2011. ( II. 25.) önkormányzati rendelet 13.§-a határozza meg.
A támogatás átadásának részletes szabályait az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről szóló 8/2014. ( II.28.) önkormányzati rendelet tartalmazza.
 
A pályázati kiírást a Képviselő-testület hagyja jóvá. A pályázat elbírálásáról a Képviselő-testület dönt.
 
A fentiekben leírtakra tekintettel kérem a tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztésben foglaltakat elfogadni szíveskedjenek.
 
Balatonalmádi, 2014. április 08.
                                                                Tisztelettel:
                                                                                                  Keszey János
                                                                                                   polgármester 
 
1.sz. melléklet 
 
 
Balatonalmádi Város Közös Önkormányzat Képviselő-testülete
pályázatot hirdet
a védetté nyilvánított helyi építészeti értékek megóvásának elősegítésére 2014. évben rendelkezésre álló támogatás elnyerésére
 
Pályázhatnak:
A pályázaton Balatonalmádi területén található, az épített környezet helyi védelméről szóló 6/2011. ( II. 25.) önkormányzati rendelete alapján helyi védettséget élvező ingatlanok tulajdonosai vehetnek részt.

A pályázatot a jegyzőhöz kell benyújtani.
 
A pályázat benyújtásának feltételei: :
A pályázatokat kizárólag a pályázati űrlap (adatlap és költségvetési lap) kitöltésével, illetve az abban foglalt iránymutatások szerint lehet benyújtani.
 
A benyújtott pályázatnak tartalmaznia kell :
 
·         Amennyiben a munka építési engedély köteles: az építési engedélyezési tervdokumentációt és a jogerős építési engedélyt
 
·         Amennyiben a munka nem engedélyköteles:
                 A tervezett beruházás, felújítás részletes leírását.
                Helyszínrajzot
                Az ingatlan tulajdoni lapját
·         A megvalósítást szolgáló tételes költségvetést
·         A megpályázott munka elkészülésének határidejét
·         A megpályázott összeg megjelölését, a felhasználásának tervezett módját és határidejét
·         Előzetes kötelezettségvállalást arra, hogy a támogatás elnyerése esetén a kapott összeget a pályázati feltételek szerint használja fel.
 
A pályázathoz csatolni szükséges a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény alapján kiállított, összeférhetetlenségről és átláthatóságról szóló nyilatkozatot.
Csak azok a pályázatok részesíthetők támogatásban, amelyeket a munkák megkezdése előtt nyújtanak be és a felújítás költsége részletes kalkulációval igazolható, hitelt érdemlően alátámasztott.
Az Önkormányzat a Támogatottal írásban támogatási szerződést köt, melynek tartalmaznia kell a támogatás célját, összegét, a megvalósítás helyét, a támogatás felhasználásának határidejét, a teljesítés, illetve az elszámolás határidejét, módját a szerződésben vállalt kötelezettségek megszegésének, nem teljesítésének következményeit. Az Önkormányzat a támogatási szerződést közvetlenül a támogatást elnyerő szervezettel, személlyel köti meg.
Ha a pályázó jogi személy a pályázónak a beadáshoz szükséges csatolnia:
 
- 30 napnál nem régebbi eredeti cégkivonatát vagy annak hitelesített másolatát, valamint aláírásra jogosult képviselőjének eredeti aláírási címpéldányát vagy annak hitelesített másolatát,
- a létrejöttét igazoló bírósági, vagy más egyéb nyilvántartásba vételéről szóló okiratot, valamint a képviselet jogára vonatkozó továbbá az aláírás hitelességét igazoló okiratot.
 
A pályázat benyújtásának módja
A pályázatokat 1 példányban, nyomtatott formában a Képviselő-testületnek címezve, a Balatonalmádi Közös Önkormányzati Hivatal (8220 Balatonalmádi, Széchenyi sétány 1.) címére kell eljuttatni. A borítékra írják rá: "Építészeti érték Pályázat 2014".
 
Pályázati űrlap beszerezhető a Főépítésznél valamint a www.balatonalmadi.hu honlapról
 
A pályázat benyújtásának határideje: folyamatos 2014. május 1-től 2014 október 01-ig a keret összegéig
 
A pályázat elbírálása:
A Képviselő-testület az Alapban lévő összeg felosztásáról szabadon dönt a pályázati határidőig beérkezett pályamunkák ismeretében. Az elnyerhető maximális összeg: építményenként 300.000 Ft.
A pályázati döntéseket a Képviselő-testület nem indokolja, illetve nem fogad el azokkal kapcsolatos panaszt. A pályázat eredményéről a döntést követő 10 munkanapon belül írásban kapnak értesítést a pályázók.
 
A pályázati támogatás igénybevétele:
A pályázati támogatás utófinanszírozású, a tulajdonos illetve építtető nevére szóló számlát kell benyújtani.
 
A nyertes pályázókkal az elnyert összeg felhasználásáról és elszámolásáról – a döntést követő 30 napon belül - támogatási szerződést köt a támogató, amely feltétele a támogatás igénybevételének.
Cél szerinti felhasználás igazolása alapján utófinanszírozású támogatás esetén nem minősül adóköteles jövedelemnek.  
Nem fizethető ki támogatás, illetve a megítélt támogatás kifizetését fel kell függeszteni ha:
 
a)         a Támogatott egy korábbi támogatási megállapodással összefüggésben benyújtott, vagy benyújtandó lejárt határidejű elszámolása még nem került elfogadásra, vagy elszámolási, visszafizetési késedelemben van,
b)         a Támogatott lejárt esedékességű, 60 napon túl meg nem fizetett köztartozással rendelkezik, a köztartozás megfizetéséig,
c)         a Támogatott csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás alá került,
d)        a Támogatott összeférhetetlenség tárgyában valótlan nyilatkozatot tett
 
A Támogatással kapcsolatos adatok közérdekű adatnak minősülnek, melyre vonatkozóan az Önkormányzatot az irányadó jogszabályokban előírt nyilvántartási és közzétételi kötelezettség terheli.
 
 A Támogatott a kapott támogatási összeget kizárólag a támogatási megállapodásban megjelölt célokra fordíthatja, és más szervezet részére támogatásként tovább nem adhatja. Ez alól kivételt képez, ha a támogatási megállapodás a képviselő-testület döntése alapján erről kifejezetten rendelkezik.
 
 A támogatási szerződés vagy e rendelet Támogatott által történő megszegése esetén a képviselő-testület a Támogatottat 2 évre kizárja az Önkormányzat által biztosított támogatási lehetőségekből.
 
Elszámolás a támogatásról:
A támogatásokról, azok felhasználását követően,a cél megvalósulását követő 60 napon belül, de legkésőbb a tárgyévet követő január 31-ig a támogatottaknak – szerződésben vállalt számadási kötelezettségük alapján - a pályázati cél megvalósulásáról rövid szakmai beszámolót és számlákkal alátámasztott pénzügyi elszámolást kell készíteniük és benyújtaniuk az önkormányzat felé.
Amennyiben a Támogatott részére önrész megléte is előírásra került, akkor a Támogatottnak a támogatással és az önerő összegével kell elszámolnia.
 
A támogatott – a pályázati céllal összefüggő - a saját nevére kiállított számlákkal számol el.
A támogatásból finanszírozott kiadásokról, számlákról összesítőt (számla száma, kibocsátója, áru-, szolgáltatás megnevezése, összege, kifizetés időpontja, kiadási pénztár-,ill. banki bizonylat száma) kell készíteni, s az eredeti számlákat és kifizetések bizonylatait be kell mutatni, rá kell vezetni: „A számla összegének fedezetét …%-ban / vagy… Ft-ban Balatonalmádi Város Önkormányzatával kötött támogatási szerződés biztosította” majd ezekről hitelesített másolatot kell benyújtani.
 
A pályázat elbírálásának határideje:A pályázat beérkezését követő Képviselő-testületi ülés
 
 A pályázatról bővebb információ: Bogdán László főépítész tel.: 88/542-462
   
Balatonalmádi, 2014. április 08.
                                                                             Balatonalmádi Város Önkormányzata nevében
 
                                                                                                        Keszey János
                                                                                                        Polgármester
 
    
PÁLYÁZATI ADATLAP
2014. évi
építészeti érték pályázathoz
 
 
Beérkezett:
 
Pályázó adatai:
 
A pályázó neve:
 
A pályázó lakcíme:
(irányítószám, város, utca, házszám)
 
 
 
A pályázó adatai:
( anyja neve, születési hely, év)
 
A pályázó elérhetősége
( telefonszám, email cím)
 
A pályázni kívánt beruházás, felújítás rövid ismertetése
 
 
II. Pénzügyi összefoglaló
 
FORRÁSTÍPUS
ÖSSZEG (Ft)
Az igényelt támogatás összege:
 
Rendelkezésre álló saját forrás:
 
Rendelkezésre álló egyéb forrás:
 
Összes forrás:
 
 
Az összes költség és az összes bevétel összegének meg kell egyeznie.
 
 
Balatonalmádi, 2014. ……………………………….                      pályázó aláírása

 


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi és Gazdasági Bizottság  

68/2014. (IV.15.) PGB határozat
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága az alábbi döntés meghozatalát javasolja a Képviselő-testületnek:
 
„Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a védetté nyilvánított helyi építészeti értékek megóvásának elősegítésére az1. számú melléklet szerinti tartalommal pályázatot ír ki, valamint jóváhagyja a pályázatok benyújtási feltételeit. A pályázat pénzügyi fedezetéül a 2014. évi költségvetésben szereplő egyéb felhalmozási célú támogatások között a helyi építészeti értékek megóvásának, fennmaradásának, megőrzésének elősegítése érdekében létrehozott 900.000 Ft-os keretösszeg szolgál.
 
Felelős:                       Keszey János polgármester
Hivatali felelős:          Bogdán László főépítész
Határidő:                   a pályázat kiírására: 2014. május 1.”

 
Humán Bizottság  

64/2014. (IV. 15.) HB határozat:
 
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Humán Bizottsága az alábbi döntés meghozatalát javasolja a Képviselő-testületnek:
 
Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testülete a védetté nyilvánított helyi építészeti értékek megóvásának elősegítésére az1. számú melléklet szerinti tartalommal pályázatot ír ki, valamint jóváhagyja a pályázatok benyújtási feltételeit. A pályázat pénzügyi fedezetéül a 2014.évi költségvetésben szereplő egyéb felhalmozási célú támogatások között a helyi építészeti értékek megóvásának, fennmaradásának, megőrzésének elősegítése érdekében létrehozott 900.000 Ft-os keretösszege szolgál.
 
Felelős:                       Keszey János polgármester
Hivatali felelős:          Bogdán László főépítész
Határidő:                   2014. május 1. - a pályázat kiírására

 
Döntési javaslat

"Helyi védettségű épületek felújítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

 Határozati javaslat
……../2014. (IV.24.) Öh.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testülete a védetté nyilvánított helyi építészeti értékek megóvásának elősegítésére1.számú melléklet szerinti tartalommal pályázatot ír ki, valamint jóváhagyja a pályázatok benyújtási feltételeit. A pályázat pénzügyi fedezetéül a 2014.évi költségvetésben szereplő egyéb felhalmozási célú támogatások között a helyi építészeti értékek megóvásának, fennmaradásának, megőrzésének elősegítése érdekében létrehozott 900.000 Ft-os keretösszege szolgál.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 05. 01.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Bogdán László

« Vissza
Vissza a főmenübe