17. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2014. április 24-i ülésére

Tárgy:   SCD Balaton Holding Ingatlanfejlesztő és Befektetési Zrt. elmaradt fejlesztései
Készítette:   Zana András osztályvezető
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Balatontourist ingatlanainak új tulajdonosa, az SCD Balaton Holding Ingatlanfejlesztő és Befektetési Zártkörűen Működő Részvénytársaság, illetve több projektcég az elmúlt évek során a turizmus területén számos nagyobb beruházást tervezett a Balaton parton és annak környékén. E nagyszabású tervekből jóformán semmi sem valósult meg.
 
Az SCD Zrt. befektetési tervei érintették városunkat is. Annak ellenére nem valósultak meg a tervezett beruházások, hogy Balatonalmádi Város Önkormányzata településrendezési szerződés útján módosította a Kristóf Motel és Kempingre valamint a Yacht Kempingre vonatkozó rendezési tervi előírásokat, a kedvezőbb befektetési lehetőség érdekében.
 
Ez év januárjában Badacsonytomaj polgármestere azzal kereste meg önkormányzatunkat, hogy az SCD Zrt. és projektcégei által az önkormányzatoknak okozott károk ügyében egységesen lépjünk fel. Válaszlevelemben jeleztem, hogy önkormányzatunkat is hátrányosan érte a tervezett fejlesztések elmaradása, ezért az esetleges közös fellépést támogatja. Kértem a közös kezdeményezés tervezetének megküldését Képviselő-testületi jóváhagyás céljából.
 
Badacsonytomaj város polgármestere az előterjesztéshez mellékelt leveléhez csatoltan megküldte Badacsonytomaj Város Önkormányzatának tárgybani előterjesztését és határozati javaslatát.
 
Kérem Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztés megvitatását követően a határozati javaslatban foglaltak szerint döntsön a Veszprém Megyei Közgyűlés elnökéhez küldendő megkeresésről.
  
Balatonalmádi, 2014. április 9.
 
                                                                Tisztelettel 
                                                                                                                  Keszey János
                                                                                                                   polgármester

 


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi és Gazdasági Bizottság  

70/2014. (IV.15.) PGB határozat
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága az alábbi döntés meghozatalát javasolja a Képviselő-testületnek:
 
„Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy határoz, hogy az SCD-ügyben közös fellépést vállaló önkormányzatokkal közösen írásban megkereséssel él a Veszprém Megyei Közgyűlés elnökéhez, Lasztovicza Jenő úrhoz, melyben felszólítja az elnököt, hogy a Veszprém Megyei Közgyűlés és az SCD Balaton Holding Zrt. között 2005. június 20. napján kelt „részvény adásvételi szerződés”-nek a Megyei Közgyűléssel szerződő fél általi teljesítésének kérdését haladéktalanul tekintse át, és annak alapján a Veszprém Megyei Közgyűlés haladéktalanul tegyen meg minden tőle elvárhatót a hivatkozott szerződésben a Megyei Közgyűlés részére biztosított, a közgyűléssel szerződő fél szerződéses teljesítésének kikényszerítésére és/vagy szankciók alkalmazására, végső esetben pedig a szerződéstől való elállásra vonatkozó jogok érvényesítése érdekében.
 
A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a döntésről az érdekelteket tájékoztassa.
 
Felelős:                Keszey János polgármester
Hivatali felelős: Zana András településfejlesztési osztályvezető-főmérnök – tájékoztatásra
Határidő:            2014. május 31. – tájékoztatásra”

 
Döntési javaslat

"Az SCD Balaton Holding Zrt. elmaradt fejlesztései"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat
___/2014. (IV.24.) Öh.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy határoz, hogy az SCD-ügyben közös fellépést vállaló önkormányzatokkal közösen írásban megkereséssel él a Veszprém Megyei Közgyűlés elnökéhez, Lasztovicza Jenő úrhoz, melyben felszólítja az elnököt, hogy a Veszprém Megyei Közgyűlés és az SCD Balaton Holding Zrt. között 2005. június 20. napján kelt „részvény adásvételi szerződés”-nek a Megyei Közgyűléssel szerződő fél általi teljesítésének kérdését haladéktalanul tekintse át, és annak alapján a Veszprém Megyei Közgyűlés haladéktalanul tegyen meg minden tőle elvárhatót a hivatkozott szerződésben a Megyei Közgyűlés részére biztosított, a közgyűléssel szerződő fél szerződéses teljesítésének kikényszerítésére és/vagy szankciók alkalmazására, végső esetben pedig a szerződéstől való elállásra vonatkozó jogok érvényesítése érdekében.
 
A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a döntésről az érdekelteket tájékoztassa.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 05. 31.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Zana András


Mellékletek:
« Vissza
Vissza a főmenübe