20. napirendi pont
SÜRGŐSSÉGI INDÍTVÁNY
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2014. április 24-i ülésére

Tárgy:   Javaslat a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló rendelet módosítására
Készítette:   Dr. Gáspár-Fekete Judit köztisztviselő
Előterjesztő:   Keszey János polgármester

Tisztelt Képviselő-testület !
 
Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 2/2013. (I.31.) önkormányzati rendelet ( továbbiakban: SzMSz) 3. melléklete tartalmazza a Képviselő-testület bizottságai, 4. melléklete pedig a polgármester feladatait, átruházott hatásköreit.
Az SzMSz által szabályozott átruházott hatáskörök közül a követelések elengedésére vonatkozó szabályozás nem felel meg  az önkormányzat vagyonáról szóló   Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013. ( IV.29.) önkormányzati rendelete ( továbbiakban: Vagyonrendelet)  31.§ (3) bekezdés a) és b) pontjaiba foglalt rendelkezéseknek.
 
A Vagyonrendelet fent hivatkozott szakasza akként rendelkezik, hogy  az Önkormányzatot megillető követelésről egészben, vagy részben  100.000 Ft értékhatárig a polgármester, 100.001 Ft és 1.000.000 Ft értékhatár között a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság jogosult lemondani.
 Az  SzMSz 3. melléklete I.1.b. pont 2. rendelkezése ezzel szemben úgy szabályoz, hogy a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság átruházott hatáskörben dönt a követelések elengedéséről 100.000 Ft értékhatárig, valamint a 4. melléklet a polgármester átruházott hatáskörei között nem sorolja fel a követelések elengedésére vonatkozó hatáskört.
 
A két rendelet közötti nem kívánatos kollízió feloldását javasoljuk Tisztelt Képviselő-testületnek az SzMSz mellékleteinek Vagyonrendelethez igazodó  módosításával.
 
A rendeletmódosítás kapcsán elvégzett előzetes hatásvizsgálatról, a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17.§. (2) bekezdése alapján az alábbiak szerint tájékoztatom a Tisztelt Képviselő-testületet.
 
 A rendeletmódosításnak
- társadalmai hatása: Balatonalmádi lakosai érzékelik, Balatonalmádi Város Önkormányzata fontosnak tartja rendeleteinek következetes és egyértelmű szabályozását,
-      költségvetési hatása nincs,
-          gazdasági, környezeti, adminisztratív hatása nincs,
-          egészségi következménye nincs,
-          A két rendelet közötti ellentmondás feloldását, ezáltal a rendeletmódosítást indokolja, hogy a jogalkalmazás során ne okozzon nehézséget az azonos szintű jogszabályok eltérő szabályozása.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak.
 
A rendelet-tervezet SzMSz   27.§. (3) bekezdésébe alapján nem bocsátható társadalmi egyeztetésre.
  
Tisztelt Képviselő-testület!
 
Kérem, hogy a fenti előterjesztést megvitatni, a rendeletmódosításokat elfogadni szíveskedjenek.
  
Balatonalmádi, 2014. április 16.
 
 Tisztelettel:
 
                                                                                                          Keszey János
                                                                                                          polgármester


Döntési javaslat

"A Szervezeti és Működési Szabályzat módosítása"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testületének
……../2014. (………) önkormányzati rendelete
a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 2/2013. (I.31.) önkormányzati rendelet módosításáról
  
Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva   a következőket rendeli el:
 
1.§ Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/2013.(I.31.) rendelete (továbbiakban: rendelet) 3. mellékletének I. 1. b. pont 2. pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:
 
„2. 100.001 Ft és 1.000.000 Ft értékhatár között jogosult az önkormányzatot megillető olyan követelésről egészben, vagy részben lemondani, amely követelésről történő lemondást  Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testületének vagyonrendelete egyébként  lehetővé tesz.”
 
2.§ A rendelet 4. melléklete az alábbi  ponttal egészül ki:
 
„25. 100.000 Ft értékhatárig  jogosult az önkormányzatot megillető olyan követelésről egészben, vagy részben lemondani, amely követelésről történő lemondást Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testületének vagyonrendelete  egyébként lehetővé tesz.”
  
3.§ E rendelet 2014. április 29. napján lép hatályba.
 
   
Keszey János                                                         dr. Hoffmann Gyöngyi
polgármester                                                                        jegyző
 
           
I n d o k o l á s
 
Általános indokolás
  
A rendelet módosítását az teszi szükségessé , hogy annak egyes rendelkezései ellentmondásban állnak az önkormányzat vagyonáról szóló   Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013. ( IV.29.) önkormányzati rendeletének ( továbbiakban: Vagyonrendelet) egyes rendelkezéseivel, amely jogbizonytalanságot okozhat. 
  
1.§-hoz
 
E szakasz módosítására azért volt szükség, hogy a Vagyonrendelt 31.§ (3) bekezdés b) pontjába foglalt rendelkezéssel összhangban 100.001 és 1.000.000.-Ft között kerüljön meghatározásra az az értékhatár, amely között a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság jogosult átruházott hatáskörben döntést hozni a Vagyonrendeletbe foglalt egyéb szabályok betartásával a követelés elengedéséről.
  
2.§-hoz
 
E szakasz módosítása azért volt szükség, hogy a Vagyonrendelet 31.§ (3) bekezdés a) pontjába foglalt rendelkezéssel összhangban    felsorolásra kerüljön az SzMSz –ben is, mint  a polgármester egyik  átruházott döntési hatásköre, a Vagyonrendelet által meghatározott feltételek esetén   100.000 Ft értékhatárt meg nem haladó tartozás elengedése.  
3.§-hoz
 
E szakasz rendelkezik a hatálybaléptetésről.
 
 
 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe