24. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2014. május 29-i ülésére

Tárgy:   Balatonalmádi Településszerkezeti Terv munkaközi anyagának elfogadása
Készítette:   Bogdán László osztályvezető, Zana András osztályvezető
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
  
A Völgyzugoly Műhely Kft.-vel létrejött tervezési szerződés alapján megkezdődött Balatonalmádi Településrendezési Tervének felülvizsgálata.
 
A tervezési folyamat első lépéseként a vizsgálati munkarész elkészült. Ennek során a tervezők véleményezték a lakossági kérelmeket és javaslatot tettek azok kezelésére. Az önkormányzat és az önkormányzati hivatal képviselőinek bevonásával megtartott tárgyaláson a kérelmek és a tervezői javaslatok egyeztetése megtörtént.
 
A tervezési folyamat következő lépése a Településszerkezeti Terv elkészítése. A tervezők a fenti egyeztetés megállapítására is figyelemmel elkészítették a településszerkezeti terv munkaközi anyagát. A Településszerkezeti Terv munkaközi anyagának egyeztetése a Képviselő-testület tagjainak és a tervezők jelenlétében 2014. május 7-én megtörtént. Az egyeztetésen az előterjesztéshez mellékelt emlékeztetőben foglalt módosítási igények kerültek megállapításra.
 
A településszerkezeti terv elsődleges célja a település szerkezetét meghatározó infrastrukturális elemek nyomvonalának meghatározása. A munkaközi terv – a korábbi tervjavaslatokat megtartva – tartalmazza a Veszprémi út valamint a Felsőörsi út, mint országos közutak új kapcsolatát a 71-es számú főúthoz. Egyéb jelentősebb szerkezeti változásra nem merült fel igény, és arra a város morfológiai adottságait figyelembe véve nem is igen van lehetőség.
 
A településszerkezeti terv állapítja meg továbbá az egyes terület-felhasználási elemeket, egyebek mellett a beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területeket, a lakó, az üdülő és az egyéb terület-felhasználást, a zöldfelületi rendszert. A munkaközi anyag a korábbi tervhez képest növelni javasolja a lakó, illetve a lakással is beépíthető üdülőterületek nagyságát. A lehetőségek korlátai között javaslatot ad a közparkokból és erdőkből álló zöldfelületi rendszer átalakítására oly módon, hogy az lehetőség szerint a legkisebb önkormányzati vagy lakossági érdeksérelemmel járjon.
 
A hatályos előírások szerint nincs lehetőség tartalék fejlesztési területek kijelölésére. E szabályozás a korábbi tartalék lakó- és üdülőterületeket és Lozsántát érinti. Ezekben az esetekben a tervezett fejlesztés aktuálissá válásakor, a fejlesztési döntést követően kell majd a településrendezési tervet módosítani.
 
A terv léptékére tekintettel nem ad telekmélységű szabályozást, legkisebb szabályozási egysége a telektömb.
 
A településszerkezeti terv munkaanyagának elfogadását követően – a tervezési szerződés szerint 8 hét alatt - készül el a Helyi Építési Szabályzat és a mellékletét képező Szabályozás Terv, amely már telkenkénti szabályozást tesz lehetővé. E tervi munkarész tudja majd kezelni a konkrét lakossági észrevételeket, javaslatokat.
 
A Településszerkezeti Terv végleges elfogadására a Helyi Építési Szabályzat és a mellékletét képező Szabályozási Terv elkészítését és véleményeztetését követően, azokkal egyidejűleg kerül sor. A Szabályozási Terv készítése során aktuálissá váló módosításokat a tervezők átvezetik a jóváhagyandó Településszerkezeti Terven. 
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a határozati javaslatban foglaltaknak megfelelően döntsön a Településszerkezeti Terv munkaközi anyagának elfogadásáról.
 
Balatonalmádi, 2014. május 14.
 
                                                                Tisztelettel
 
                                                                                                                  Keszey János
                                                                                                                   polgármester

 


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi és Gazdasági Bizottság  

86/2014. (V.20.) PGB határozat
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága az alábbi döntés meghozatalát javasolja a Képviselő-testületnek:
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Völgyzugoly Műhely Kft. által készített Településszerkezeti Terv munkaközi anyagát a 2014. május 7-én megtartott egyeztetésről készült emlékeztetőben leírt javaslatok figyelembevételével továbbtervezésre alkalmasnak találja.
 
A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a döntésről a tervezőt értesítse és intézkedjen a Helyi Építési Szabályzat és Szabályozási Terv elkészítése iránt a Településszerkezeti Terv előírásainak megfelelően.
 
Felelős:                Keszey János polgármester
Hivatali felelős: Bogdán László főépítész
Határidő:            2014. június 3. – értesítésre

 
Döntési javaslat

"Balatonalmádi Településszerkezeti tervének munkaközi anyaga"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat
___/2014. (V.29.) Öh.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Völgyzugoly Műhely Kft. által készített Településszerkezeti Terv munkaközi anyagát a 2014. május 7-én megtartott egyeztetésről készült emlékeztetőben leírt javaslatok figyelembevételével továbbtervezésre alkalmasnak találja.
 
A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a döntésről a tervezőt értesítse és intézkedjen a Helyi Építési Szabályzat és Szabályozási Terv elkészítése iránt a Településszerkezeti Terv előírásainak megfelelően.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 06. 03.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Bogdán László

« Vissza
Vissza a főmenübe