27. napirendi pont
SÜRGŐSSÉGI INDÍTVÁNY
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2014. május 29-i ülésére

Tárgy:   Kötelezettségvállalás közvilágítási rendszerhasználati díj - RHD - megfizetésére Balatonalmádi Városgondnokság 2014. és 2015. évi költségvetésében
Készítette:   Agg Z. Tamás önkormányzati intézmény vezető, Fehérvári Judit köztisztviselő
Előterjesztő:   Keszey János polgármester

Tisztelt Képviselő-testület! 
 
A közvilágítási feladat kiadásai a lámpafejek-testek karbantartási, az áramfogyasztási, valamint a fogyasztáshoz köthető rendszerhasználati díj (RHD) kiadásaiból tevődik össze.
 
2012. előtt Balatonalmádi Város Önkormányzata volt a szerződő fél. Ekkor egy komplex szerződés alapján minden költséget a feladatot ellátó és koordináló Fényforrás Kft. számlázott le illetve tovább az önkormányzat számára, és ebből a bevételből fizette be (tovább) az áramfogyasztás díját, valamint az RHD-t a jogosultak számára. 2012. január elsejével a feladat ellátója a Balatonalmádi Városgondnokság lett. Ekkor jelezte a Fényforrás Kft., hogy az új szerződés alkalmával a korábbi szerződés elemei közül vegyük ki az amúgy is csak átfutó tételként megjelenő RHD-t és arra közvetlenül szerződjünk a szolgáltató EON Zrt.-vel. Ennek megfelelően jártunk el. A Fényforrás Kft. a Hálózathasználati szerződését 2011. december 31-el felmondta, intézményünk pedig hálózathasználatra szerződött az EON Zrt.-vel. Ez a Hálózathasználati szerződés mindkét fél részéről 2012. január 13-ig aláírásra, ezt követően megküldésre került az EON Zrt. részére (ld. előterjesztés melléklete). Ezen változásokat az EON a saját rendszerében nem futtatta végig, amely ténnyel 2014. januárjában szembesült. Két évig nem számlázott fogyasztáshoz kötött díjtételt, RHD-t. Ennek pontos mértéke a szolgáltatásváltáskor megtörtént közvilágítást mérő órák leolvasásakor vált ismerté.
 
Hónapok óta tart az egyeztetés az EON - Fényforrás Kft. - Városgondnokság között, hogy miként lehet az elkövetett hibát jogszerűen, számvitelileg is helyesen, utólagosan reparálni úgy, hogy az a legkevesebb sérelemmel járjon a vétlen felek (Városgondnokság, Fényforrás Kft.) részére, ugyanakkor illeszkedik az EON eljárási protokolljába, hogy a hálózathasználat ellenértékét – ami jog szerint őt megilleti – kiszámlázhassa.
 
Tárgyaló felek között kialakult a konszenzus, amelynek lényege, hogy korábban a Fényforrás Kft. nevére kiállított 21.491.125 Ft értékű Balatonalmádi közvilágítás RHD számlát (ld. előterjesztés melléklete) az EON Zrt. újra lefuttatja úgy, hogy a szerződő fél a Fényforrás Kft. lesz, eltérő számlafizetőként pedig a Városgondnokság kerül megjelölésre. Ezzel együtt a Városgondnokság ad egy tartozást elismerő nyilatkozatot a fenti RHD díjtartozás tárgyában. Ennek a nyilatkozatnak melléklete egy „biztosíték”, amelyben az intézmény fenntartója, Balatonalmádi Város Önkormányzata arra vállal kötelezettséget, hogy az említett kiadás (21.491.125 Ft) fedezetét a Városgondnokság 2014. és 2015. évi költségvetésében biztosítja, azaz az intézménynek a szándékon kívül módja is lesz megfizetnie a közvilágítás RHD tartozását. Ez a testületi határozatban foglalt döntés elégséges garancia az EON Zrt. részére, hogy a díj megfizetésre kerül, illetve elégséges garancia a Fényforrás Kft. részére is, hogy nem ő neki kell adott esetben, mint szerződő félnek végső soron helyt állnia, fizetnie.
 
Az RHD díj tartozás ténye és becsült mértéke, valamint, hogy ennek megfizetésére a szolgáltató 2 éves kamatmentes lehetőséget biztosít a 2014. évi költségvetés tervezésekor már ismert volt. Ezért a Városgondnokság 2014. évi költségvetésében ezen a feladaton 11.609.000 Ft előirányzat az RHD 2012. évi díj hátralék fedezetére tervezésre és jóváhagyásra került. Jelen testületi határozatban arra vállal kötelezettséget a Fenntartó, hogy a fennmaradó 9.882.125 Ft összegű RHD tartozás fedezetét a Városgondnokság 2015.évi költségvetésében biztosítani fogja.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő Testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és a határozati javaslatban foglaltaknak megfelelően dönteni szíveskedjen.
  
Balatonalmádi, 2014. május 27.
 
 
                                                                                                   Keszey János
                                                                                                   Polgármester 


Döntési javaslat

"Városgondnokság - rendszerhasználati díj megfizetése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat
……../2014. (V.29.) Öh. 
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Balatonalmádi Városgondnokságnál kimutatásra került 2012-2013. évi közvilágítási feladat rendszerhasználati díjtartozás (21.491.125 Ft) megfizetésére az alábbiak szerint vállal kötelezettséget, biztosít fedezetet:
Balatonalmádi Városgondnokság 2014. évi költségvetésében rendszerhasználati díj fizetésére biztosított 11.609.000 Ft összegű előirányzaton felül a 2015. évi intézményi költségvetésben 9.882.125 Ft összegű kiadási előirányzatot biztosít.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnali
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Agg Z. Tamás

Határidő: 2014. 12. 27.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Regenyéné Király Andrea

« Vissza
Vissza a főmenübe