5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2014. június 26-i ülésére

Tárgy:   Balatonalmádi Város Önkormányzata településképi bejelentési eljárásról szóló rendeletének megalkotása
Készítette:   Bogdán László osztályvezető
Előterjesztő:   Keszey János polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi és Gazdasági Bizottság, Humán Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Veszprém Megyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti jogkörében eljárva vizsgálta az önkormányzatok településképi véleményezési és bejelentési eljárással foglalkozó rendeleteit. A vizsgálat a településképi véleményezési és bejelentési eljárást szabályozó 10/2013. (II.28.) önkormányzati rendelet településképi bejelentési eljárását szabályozó részében jogszabálysértéseket tárt fel.  A jogszabálysértések orvoslása érdekében a Képviselő-testület a 2014. májusi rendes ülésén a vizsgálattal érintett rendeletet hatályon kívül helyezte és megalkotta a 16/2014.(V.30.) önkormányzati rendeletet a településképi véleményezési eljárásról, valamint a133/2014. (V.29.) önkormányzati határozattaldöntött a településképi bejelentési eljárás megalkotásáról.
 
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) és a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet a települési önkormányzatoknak a településkép erőteljesebb védelme érdekében helyi rendeletek megalkotását teszi lehetővé. A 2013. január 1. napjától hatályos 314/2012. (XI.8) Korm. rendelet megadja a keretet arra, hogy az önkormányzatok rendeletben szabályozzák a településképi véleményezési eljárás és a településképi bejelentési eljárás részletes szabályait.
 
Az Étv. 30/D §-a szerint a települési önkormányzat polgármestere településképi bejelentési eljárást folytathat le hatósági engedélyhez nem kötött tevékenységek, a reklámelhelyezések és rendeltetésmódosítások tekintetében a végrehajtására kiadott kormányrendelet keretei és az e tárgyban hozott önkormányzati rendeletben meghatározott esetekben és módon. A településképi bejelentési eljárást bejelentés formájában az ügyfél a polgármesternél kezdeményezi. A tevékenység a bejelentés alapján megkezdhető, ha ahhoz más hatósági engedély nem szükséges, és a polgármester a tevékenység végzését a bejelentést követő 8 napon belül nem tiltja meg. A polgármester döntésével szemben a települési önkormányzat képviselő-testületéhez lehet fellebbezni.
 
A 314/2012. (XI.8.) Kormányrendelet 23.§-a szerint a település polgármestere településképi bejelentési eljárást folytathat le
a)az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló kormányrendeletben építési engedélyhez nem kötött azon építési tevékenységek tekintetében, melynek megkezdését,
b)azon reklámok elhelyezése tekintetében melyek elhelyezését,
c)azon építmények rendeltetésének megváltoztatása tekintetében, melyek rendeltetésének megváltoztatását
a települési önkormányzat helyi önkormányzati rendeletben bejelentési eljárás lefolytatásához kötötte, és az eljárás részletes szabályairól, valamint a kiadott igazolás érvényességi idejéről helyi rendeletet alkotott.
 
A polgármester a bejelentés megérkezésétől számított 8 napon belül – kikötéssel vagy anélkül – a tevékenységet tudomásul veszi és a bejelentőt erről a tényről igazolás megküldésével értesíti, vagy megtiltja, ha a bejelentés nem felel meg a követelményeknek, vagy a tervezett építési tevékenység, reklám vagy rendeltetésváltoztatás nem illeszkedik a településképbe.
 
A rendeletalkotás kapcsán elvégzett előzetes hatásvizsgálatról, a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17.§. (2) bekezdése alapján az alábbiak szerint tájékoztatom a Tisztelt Képviselő-testületet.
A rendeletalkotásnak
-        társadalmi hatása: Balatonalmádi lakosai érzékelik, az esztétikusan megjelenő városképet nem zavaró építészeti megoldásokat
-        költségvetési, gazdasági hatása: nincs
-        adminisztratív hatása nem jelentős
-        egészségi, környezeti következménye nincs,
-        a rendelet megalkotására a településkép védelme érdekében van szükség
-        jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak.
 
A rendelet-tervezet társadalmi egyeztetésre bocsátására Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013. (I.31.) önkormányzati rendelete a Szervezeti és Működési Szabályzatról 27.§. (5) bekezdése szerint kerül sor.
 
Balatonalmádi, 2014. június 13.
 
Tisztelettel
 
                                                                                                        
                                                                                                        Keszey János
                                                                                                         polgármester
 


Döntéshozói vélemények

Humán Bizottság  

 

94/2014. (VI. 17.) HB határozat:
  
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Humán Bizottsága javasolja a Képviselő-testületnek, hogy „a településképi bejelentési eljárásról”szóló rendeletet fogadja el.
 
Felelős:               dr. Walter Rózsa bizottsági elnök
Hivatali felelős: Bogdán László főépítész
Határidő:            2014. június 26.

 

 
Pénzügyi és Gazdasági Bizottság  

 

98/2014. (VI.17.) PGB határozat
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága elfogadásra javasolja a Képviselő-testületnek a településképi bejelentési eljárásról szóló rendelet-tervezetet.
 
Felelős:           dr. Kutics Károly elnök
Határidő:       2014. június 26. – képviselő-testületi ülés

 

 
Döntési javaslat

"A településképi bejelentési eljárásról szóló rendelet"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő-testületének
…………………. önkormányzati rendelete
a településképi bejelentési  eljárásról
 
Balatonalmádi Város Önkormányzata Képviselő- testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62.§ (6) bekezdés 3. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
 
1. A rendelet hatálya
 
1.§ Településképi bejelentési eljárást folytat le a polgármester Balatonalmádi teljes közigazgatási területén az 1. mellékletben meghatározott - közterületről vagy közforgalom céljáró átadott magánterületről vagy közforgalom által használt területről látható – építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek, reklámelhelyezések egyes eseteiben.  
2. A településképi bejelentési eljárás lefolytatása
 
2.§ (1) A településképi bejelentési eljáráshoz kötött építési munkákra vonatkozó építészeti-műszaki tervdokumentációkkal kapcsolatban a településképi vélemény alapját a főépítész szakmai állásfoglalása képezi.
 
(2) A településképi bejelentési eljárás lefolytatása és az építészeti-műszaki dokumentáció értékelése során a településképben esztétikusan megjelenő, városképet nem zavaró, az épített és természeti környezethez illeszkedő, és annak előnyösebb megjelenését segítő megoldási szempontokat kell érvényesíteni.
 
(3) A telepítéssel kapcsolatos részletes vizsgálati szempontok:
a)        a tervezett megoldás léptékében, arányaiban megfelelően illeszkedik e a kialakult településszerkezetbe,
b)        nem zavarja-e a környezetében levő épületek, építmények, utcák, terek, használhatóságát.
 
(4) A településrendezési eszköznek és helyi előírásoknak való megfeleléssel kapcsolatos részletes vizsgálati szempontok:
a)      a tervezett megoldás megfelel-e a város szabályozási tervének és helyi építési szabályzata előírásainak,
b)      a reklám, vagy hirdető-berendezés mérete, nagysága, anyaga, kialakítása megfelel-e a reklámok, reklámberendezések, hirdetmények és hirdető-berendezések településen belüli, településképhez igazodó esztétikus elhelyezés követelményeinek.
 
(5) Az alaprajzi elrendezéssel, homlokzatképzéssel, tömegalakítással, anyaghasználattal, színezéssel, városképi megjelenéssel kapcsolatos részletes vizsgálati szempontok:
a)      a tervezett megoldás harmonikusan illeszkedik e a környezetébe, figyelembe veszi-e a környező beépítés sajátosságait,
b)      kielégíti e, a helyi építészeti értékek védelmével kapcsolatos építészeti esztétikai elvárásokat,
c)      megjelenésével, színezésével, méreteivel nem okoz e esztétikai és látványbeli zavart a helyi történeti jelentőségű és helyi értékvédelmi területek és épületek vonatkozásában, valamint a város kiemelt jelentőségű közterületei felőli látványban.
(6) A bejelentési eljárás lefolytatása alapján a kérelem tárgyának fennmaradási érvényessége az igazolás kiállításának dátumától számítva:
a)    állandó építmény esetén végleges,
b)   legfeljebb 180 napig fennálló építmény esetén 180 nap,
c)    reklámcélú hirdetmény és hirdető-berendezése - kivéve cégér - esetén 1 év,
d) céget, valamint cégjelző- és címjelző hirdetmények és hirdető-berendezései esetén 5 év, de legfeljebb a működés befejezésének időpontjáig.
 
3.§ A településképi bejelentési eljárást az építtető, vagy a tervező a rendelet 2. melléklete szerinti kérelemben terjesztheti elő, az abban felsorolt mellékletek benyújtásával.
 
4.§ A településképi bejelentési eljárás megindítása előtt a tervezőnek és a megbízónak lehetősége van előzetes egyeztetésre, konzultációra. A főépítész csak a hiánytalanul összeállított tervdokumentációt véleményezi. Egy alkalommal hiánypótlásra hívja fel a kérelmezőt.
 
5.§ E rendelet 2014. július 1. napján lép hatályba.
 
       
     Keszey János                                                                   dr.Hoffmann Gyöngyi
     polgármester                                                                                 jegyző
 
 
                                                                                                                                                                         1. melléklet …………/2014. önkormányzati rendelethez
 
Településképi bejelentési eljárás alkalmazási köre
 
1. Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni, jelen rendelet 1.§-ban meghatározott feltételek fennállása esetén az alábbi építési tevékenységek tekintetében:
a)          a helyi építési szabályzatban műemléki jelentőségű területen elhelyezkedő a telek közterületi határához legközelebb, de legfeljebb 10 méterre álló - meglévő épület átalakításának kivételével – az építési engedéllyel építhető építmény homlokzatának megváltoztatása esetében, ha az építési tevékenységgel az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit nem kell megváltoztatni, átalakítani, elbontani, kicserélni, megerősíteni vagy változatlan formában újjáépíteni;
b)        meglévő építmény homlokzati nyílászárójának – áthidalóját nem érintő, de anyag használatát, osztását, illetve színét tekintve a meglévőtől eltérő – cseréje, valamint a homlokzat felületképzésének megváltoztatása esetén;
c)         új, önálló, homlokzati falhoz rögzített, vagy szabadon álló – 6,0 m-t meg nem haladó magasságú – égéstermék-elvezető kémény építése esetén;
d)        meglévő épület homlokzatához illesztett előtető, védőtető építése, átalakítása, bővítése, illetve megváltoztatása esetén, ha ehhez az épület tartószerkezetét nem kell megváltoztatni, átalakítani, megbontani, kicserélni, megerősíteni vagy újjáépíteni;
e)         nettó 20,0 m2 alapterületet az építési tevékenységet követően sem meghaladó méretű  kereskedelmi, szolgáltató, illetve vendéglátó rendeltetésű épület építése, bővítése esetén;
f)         nettó 50 m3 térfogatot és 3,0 m gerincmagasságot az építési tevékenységet követően sem meghaladó méretű, nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, bővítése esetén;
g)        önálló reklámtartó építmény építése, meglévő bővítése vagy megváltoztatása esetén, amennyiben annak mérete az építési tevékenység után sem haladja meg:
ga) beépítésre nem szánt területen a 9,0 m;
gb) beépítésre szánt területen a 4,5 m
magasságot;
h)        a 6,0 m vagy annál kisebb magasságú, illetve a 60 m3 vagy annál kisebb térfogatú ömlesztettanyag-tároló, nem veszélyes folyadékok tárolója, nem veszélyes anyagot tartalmazó, nyomástartó edénynek nem minősülő, föld feletti tartály, tároló elhelyezéséhez szükséges építmény építése, meglévő építmény bővítése esetén;
i)          közterületi kerítés, valamint kerti építmény építése, meglévő átalakítása, bővítése esetén;
j)          szellőző-, illetve klíma-berendezés, áru- és pénzautomata, építmény felületén való elhelyezése esetén, ha ahhoz nem kell az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit megváltoztatni, átalakítani, elbontani, kicserélni, megerősíteni vagy újjáépíteni;
k)        építménynek minősülő szelektív és háztartási célú hulladékgyűjtő, tároló területen történő elhelyezése esetén.
 
2. Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni jelen rendelet 1.§-ban meghatározott feltételek fennállása esetén az alábbi reklám-elhelyezések körében, ha azok a Városház tér, Széchenyi sétány, Baross Gábor u., Petőfi Sándor u., Jókai u., Piactér környéke által határolt terület valamint a 71. számú főközlekedési út és a Veszprémi út belterületi szakaszán létesülnek.
 
a)         Az építmények homlokzatára, az építési telek kerítésére, kerítéskapujára vagy támfalára rögzített, illetve közterületen, vagy közhasználatra átadott magánterületen elhelyezett:
aa) hirdetőtábla, hirdetővitrin, reklámvitrin,
ab) óriásplakát tartó-, illetve hordozó-berendezése,
ac) reklámtábla (hirdetőtábla),
ad) integrált információ-hordozó berendezés vagy szerkezet,
ae) totemoszlop és reklámzászló,
af)   reklám-célú építési védőháló, molinó
b)        Közterületen vagy közhasználatú magánterületen elhelyezett:
ba) hirdetőoszlop,
bb) citylight berendezés,
bc) reklámkorlát,
bd) transzparens.
 
 
      
     
2. melléklet …./2014. önkormányzati rendelethez
 
BEJELENTÉS
 
1. Bejelentő neve:………………………………………………………………………………..
2. Bejelentő lakcíme, szervezet esetén székhelye:………………………………………………
3. Levelezési cím:……………………………………………………………………………….
4.Afolytatni kívánt építési tevékenység, reklámelhelyezés vagy rendeltetésváltoztatás megjelölését:…………………………………………………………………………………….
5. A tervezett építési tevékenység, reklámelhelyezés vagy rendeltetésváltoztatás helye, a telek helyrajzi száma:………………………………………………………………………………….
6. Az építési tevékenység elvégzése, a rendeltetésváltozás megvalósítása vagy a reklámozás tervezett időtartama:………………………………………………………………………….
 
Melléklet: A bejelentéshez dokumentációt kell mellékelni. A dokumentációnak - a kérelem tárgyának megfelelően - a következő munkarészeket kell tartalmaznia:
a) műszaki leírást, a telepítésről és az építészeti kialakításról,
b) helyszínrajzot a szomszédos építmények és a terepviszonyok feltüntetésével,
c) alaprajzot,
d) homlokzatot,
e) utcaképi vázlatot, színtervet, látványtervet.
 
Tájékoztatás: A polgármester a bejelentés megérkezésétől számított 8 napon belül:
a) a tervezett építési tevékenységet, reklámelhelyezést - kikötéssel vagy anélkül - tudomásul veszi és a bejelentőt erről a tényről igazolás megküldésével értesíti, ha a bejelentés megfelel a követelményeknek és a tervezett építési tevékenység, reklám illeszkedik a településképbe,
b) megtiltja az építési tevékenység, reklámelhelyezés megkezdését és - a megtiltás indokainak ismertetése mellett - figyelmezteti a bejelentőt a tevékenység bejelentés nélküli elkezdésének és folytatásának jogkövetkezményeire, ha a bejelentés nem felel meg a fent meghatározott tartalmi és formai követelményeknek vagy a tervezett építési tevékenység, reklám nem illeszkedik a településképbe.
Az igazolás tartalmazza:
a) a bejelentés iktatási számát és ügyintézőjének nevét,
b) a bejelentő (építtető) nevét, valamint lakcímét, szervezet esetén székhelyét,
c) a bejelentett építési tevékenység, reklámelhelyezés megjelölését,
d) a bejelentés előterjesztésének napját, valamint
e) azt, az időtartamot, amelyre a bejelentés szól.
 
 
Dátum:……………………………………….
 
Aláírás:……………………………………….
    
INDOKOLÁS
 
Általános indokolás
 
A településképi bejelentési eljárásról szóló rendelet megalkotására a hatályban lévő településképi véleményezési és bejelentési eljárásról szóló 10/2013. (II.28.) önkormányzati rendelet törvényességi felülvizsgálata miatt került sor. A törvényességi vizsgálat a településképi bejelentési eljárást szabályozó fejezet vonatkozásában jogsértéseket állapított meg. Az új rendelet hatályon kívül helyezi a vizsgálattal érintett rendeletet és ezáltal a jogsértés megszüntethető. A megalkotandó új rendelet tárgya a településképi bejelentési eljárás.
 
Részletes indokolás
 
1.§-hoz
 
E szakasz határozza meg Balatonalmádi város teljes közigazgatási területén a településképi bejelentési eljárással érintett tevékenységek körét.
 
2.§-hoz
 
E szakasz tartalmazza bejelentési eljárás részletes szempontjait. Az építészeti műszaki tervdokumentációval kapcsolatban a vizsgálat kiterjed a településrendezési eszközök szabályaival történő megfelelésre, tartalom tekintetében a város építészeti illeszkedésre. A telepítéssel kapcsolatban vizsgálni kell a szabályoknak történő megfelelés mellett a környezetbe való illeszkedést, a szomszédos épületekkel, környezettel kapcsolatos viszonyokat. Fontos szempont, hogy a jövőbeni fejlesztési elképzelésekkel a megvalósuló építési beruházás olyan kapcsolatban legyen, amely megvalósulásával a várható fejlesztéseket, bővítéseket elősegíti.
Továbbá e szakasz rögzíti, hogy a településképi bejelentés alapját a főépítész szakmai véleménye alkotja.
 
3. §-hoz
 
E szakasz meghatározza, hogy a bejelentési eljárás kezdeményezésére az építtető jogosult a rendelet 2. mellékletében szereplő kérelem benyújtásával, az abban felsorolt dokumentációk csatolásával. 
4.§-hoz
 
E szakasz a konzultációs lehetőségről tájékoztat, valamint felhívja az építtető figyelmét arra, hogy hiánypótlásra csak egyszer kerülhet sor.
 
5.§-hoz 
A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe