18. napirendi pont
SÜRGŐSSÉGI INDÍTVÁNY
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2014. június 26-i ülésére

Tárgy:   A vegyes tulajdonú víziközművekre vonatkozó képviseleti szerződések
Készítette:   Lisztesné Biermann Mária köztisztviselő
Előterjesztő:   Keszey János polgármester

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény szerint meghatározott állami tulajdonú víziközmű-vagyon az állam kizárólagos tulajdonát, a helyi önkormányzat tulajdonában álló közmű pedig a helyi önkormányzat korlátozottan forgalomképes törzsvagyonát képezi.
 
A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX törvény 9. §-a alapján az Önkormányzat víziközmű ellátásért felelősnek minősül. A 2011. évi CCIX törvény 1. § (1) bekezdésének c) pontja alapján a törvényben meghatározottak szerint az állam vagy a települési önkormányzat – mint ellátásért felelős – kötelessége és joga gondoskodni a közműves ivóvízellátással és a közműves szennyvízelvezetéssel- és tisztítással kapcsolatos víziközmű-szolgáltatási feladatok elvégzéséről.
 
A Balatonalmádi Önkormányzat ezt megelőzően úgy tett eleget ellátási kötelezettségének, hogy a tulajdonát képező víziközművekre bérleti és üzemeltetési szerződést kötött a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt-vel.
 
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. számára 2013. október 7. napján 1839/2013. számon víziközmű-szolgáltatói működési engedélyt adott. A működési engedélyben foglaltak szerint az ellátásért felelősök meghatározása víziközmű-rendszerenként történik.
 
Az ellátásért felelősök tulajdonában álló víziközművek egységesen egy olyan víziközmű-rendszert alkotnak, amelyen mind az államnak, mind az érintett települési önkormányzatoknak tulajdona van. Ez a rendszer vegyes tulajdonú, mert a víziközmű-rendszert alkotó víziközmű vagyonelemek tulajdonosai és a rendszert alkotó víziközművek vagyonértéke külön-külön is meghatározható.
 
Az ellátásért felelősöknek közös érdekük a víziközmű-rendszer biztonságos, hatékony üzemeltetése, az ellátott felhasználók számára biztosítandó minél magasabb színvonalú szolgáltatás érdekében.
 
Ennek érdekében szükséges a mellékletben csatolt szerződések megkötése, ívóvíz és szennyvíz szolgáltatás vonatkozásában is, az érintett települési önkormányzatok és a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. között.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a szerződéseket a csatolt mellékletek szerint jóváhagyni és azok aláírására felhatalmazást adni szíveskedjen.
 
Balatonalmádi, 2014. június 24.
                                                                                  Tisztelettel :                          
 
                                                                                                                      Keszey János
                                                                                                                      polgármester

 


Döntési javaslat

"Vegyes tulajdonú víziközmű-rendszerekre vonatkozó képviseleti szerződések"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat
………../2014. (VI.26.) Öh.
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közös ellátási felelősséggel érintett víziközmű–rendszerek feletti képviselet tárgyában a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-vel kötendő szerződéseket a melléklet szerint jóváhagyja.
 
Felhatalmazza a Polgármestert a szerződések aláírására

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 06. 27.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Zana András

« Vissza
Vissza a főmenübe