19. napirendi pont
SÜRGŐSSÉGI INDÍTVÁNY
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület
2014. június 26-i ülésére

Tárgy:   Balatonalmádi Városgondnokság nyári diákmunka miatti létszámnövekedés és előirányzat biztosítás engedélyezésére vonatkozó kérelme
Készítette:   Agg Z. Tamás önkormányzati intézmény vezető, Fehérvári Judit köztisztviselő, Regenyéné Király Andrea osztályvezető
Előterjesztő:   Keszey János polgármester

Tisztelt Képviselő-testület!
  
A Veszprém Megyei Kormányhivatal Balatonalmádi Munkaügyi Kirendeltsége - e hét elején kapott tájékoztatás alapján – a tavalyi évhez hasonlóan, idén is támogatást biztosít a nyári diákfoglalkoztatás tárgyában. A támogatás időtartama legfeljebb 2 hónap, 2014. július 01. napjától 2014. augusztus 31. napjáig terjedhet.  A foglalkoztatás feltételei: napi 6 órás munkavégzés, legfeljebb br. 76.125,-Ft/fő/hó munkabér. A támogatási körben foglalkoztatható munkavállalónak 16 év feletti és 25 év alatti, nappali tagozaton tanuló fiatalnak kell lennie.  Balatonalmádi Városgondnokság jelezte szándékát, hogy az intézmény 2014. július és augusztus hónapokban 6-6 fő diák foglalkoztatását szívesen vállalja, amennyiben a fenntartó a hozzájárulását megadja.
A támogatás a foglalkoztatás költségei közül a munkabér költségek tekintetében 100%-os.
Munkahelyvédelmi Akció által nyújtott kedvezmény alapján a foglalkoztatáshoz kapcsolódóan nem terheli a foglalkoztatókat szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség ezen munkaviszony esetében, azonban a Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló  2013. évi CCXXX. törvény  23.§. (6) alapján:
A helyi önkormányzatoknak a 25 év alatti és az 55 év feletti, a képzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók, valamint a gyesről visszatérő és tartós munkanélküliség után elhelyezkedő munkavállalók foglalkoztatásához kapcsolódó 2013. évi szociális hozzájárulási adó változásból eredő, 2014. évben keletkezett kiadási megtakarításait a XLII. A költségvetés közvetlen bevételei és kiadásai fejezet, 5. Költségvetési befizetések cím 2. Munkahelyvédelmi akciótervvel összefüggő befizetések alcím 2. Helyi önkormányzati költségvetési szervek jogcímcsoport előirányzata javára kell teljesíteni és elszámolni.”
 
A támogatás megítélése esetén a foglalkoztató és a munkaügyi kirendeltség hatósági szerződést köt.
A támogatás vissza nem térítendő, havonta a tárgyhót követően benyújtott elszámolási dokumentumok alapján utólag kerül kifizetésre.
 
A 16 év feletti diákok foglakoztatása véleményünk szerint nem csak nevelő célzattal fontos, hanem kisegítőként hatékonyan tudják segíteni állandó és időszakos dolgozóink irányítása, közvetlen felügyelete mellett azok napi munkavégzését.
     
A 2014. évi költségvetés Balatonalmádi Városgondnokság részére 64,75 fő (melyből a közfoglalkoztatott létszám 13 fő) engedélyezett létszámot biztosított, mely a június havi  költségvetési rendelet módosításával 67,08 fő (melyből a közfoglalkoztatott létszám 15,33 fő) engedélyezett létszámra emelkedett. A növekedést – a március hónapban indított foglalkoztatási program tekintetében – a téli közfoglalkoztatás kormányzati funkción engedélyezett létszám eredményezte.
A 6-6 fő diák 2 hónapon keresztül történő foglalkoztatásának hatására a Balatonalmádi Városgondnokság dolgozói létszáma 67,08 fő- ről 68,08 fő-re változna, amelyhez az intézmény a  Képviselő-testület hozzájárulását kéri.
A támogatás megítélése esetén a foglalkoztatás a költségvetési többletfinanszírozás igénye 246.645,-Ft,  valamint a foglalkoztatás bér kiadásainak ( 913.500,-Ft) megelőlegezését igényeli.
A foglalkoztatás a Zöldterület-kezelés megnevezésű, 066010 számú kormányzati funkción történne.
A támogatás megítélése esetén a foglalkoztatás munkabér kiadásainak fedezete a Munkaügyi Központon keresztül igényelhető, utólag realizálódó támogatásértékű bevétel lesz.
A foglalkoztatás 1.161 eFt  (2 hónap *6 fő x 76.125,-Ft = 914 eFt és a számított szoc.ho járulék összegének megfelelő 247 eFt összegű befizetési kötelezettség) összegű kiadást jelent.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő Testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és a határozati javaslatban foglaltaknak megfelelően dönteni szíveskedjen.
 
 Balatonalmádi, 2014. június 25. 
  
                                                                                                          Keszey János
                                                                                                          Polgármester


Döntési javaslat

"Városgondnokság - nyári diákmunka"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: napirendi kérdések
A Balatonalmádi Város Önkormányzat Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Határozati javaslat
……../2014. (VI.26.) Öh.
  
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Balatonalmádi Városgondnokság részére a „Nyári diákmunka elősegítése” program keretében történő nyári diákmunka foglalkoztatással kapcsolatosan az alábbi döntést hozza:  
 
Balatonalmádi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete támogatja, hogy a Balatonalmádi Városgondnokság a „Nyári diákmunka elősegítése” program keretében keretében 2014. július és augusztus hónapokban 6-6 főt foglakoztasson. Ezzel összefüggésben – pályázati támogatás megítélése esetén - engedélyezi
 
a)      a Balatonalmádi Városgondnokság 2014. évi engedélyezett  dolgozói létszámának 1 fő-vel; 67,08 fő-ről 68,08 fő-re (melyből közfoglalkoztatott létszám 15,33 fő)  - történő növelését 066010 Zöldterület- kezelés megnevezésű kormányzati funkción,
b)      a nyári diákmunka foglalkoztatás pénzügyi fedezetét, a 914 eFt összegű személyi kiadási előirányzat forrását a 2014. évi költségvetés működési célú általános tartaléka terhére biztosítja 2014. évben.
c)      A pályázati támogatás realizálódását követően a 2014. évi önkormányzati költségvetés működési célú általános tartaléka visszapótlásra kerül.
d)     a nyári diákmunka foglalkoztatás pénzügyi fedezetét, a 247 eFt összegű – szoc.ho járulék kedvezménnyel kapcsolatos befizetési kötelezettséget a 2014. évi önkormányzati költségvetés működési célú általános tartaléka terhére biztosítja.
 
Felkéri a polgármestert, hogy az a) –b) és d) pontok szerinti előirányzat átcsoportosításáról a 2014. évi költségvetési rendelet következő módosításakor, valamint a c) pont esetében a támogatás realizálódását követő költségvetési rendelet módosításakor gondoskodjon.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 07. 01.
Felelős: Keszey János
Hivatali felelős: Regenyéné Király Andrea

« Vissza
Vissza a főmenübe